Pojetí sociální politiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Ochrana, přerozdělování,
Tři politické ekonomie sociálního státu
Vývoj sociální politiky u nás 1948 – 1989 Úvod do SP Letní semestr akademického roku 2008/2009.
Sociální politika a Welfare State
ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 8. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.6.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Sociální politika,
02 POJMY A TÉMATA SOCIÁLNÍ POLTIKY
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
01 ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY, OBJEKTY A SUBJEKTY SOCIÁLNÍ POLTIKY
Mgr. Terezie Pemová.  Sociální ideje starověkých myslitelů Asie a Severní Afriky by skryty v obecných filosofických, teologických, politických a právních.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
SOCIÁLNÍ SPRÁVA LISTOPAD CO JE TO SOCIÁLNÍ SPRÁVA? Širší pojetí - politika všech sociálních subjektů - Nástroje a techniky (dávky, služby) Užší.
Vídeňský kongres Koncert velmocí.
KOMUNISMUS Michal Hess.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Teorie státu - pokračování
Poválečný vývoj v Německu
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Etika ve VP. Etické problémy ve střední a východní Evropě Etické otázky v politice = chování lidí v politickém procesu, zlé a dobré úmysly v pol. procesu.
ÚVOD DO PRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Feudální systém.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Pojem a předmět práva sociálního zabezpečení JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Jan Macháček Eurozóna a ekonomické vládnutí Přednáška pro Europeum
1 VI. NO a jejich role ve společnosti Servisní funkce Servisní funkce Kontrolní funkce Kontrolní funkce Výchovná funkce Výchovná funkce Informační funkce.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Přetrvává stejný postoj k dítěti
Sociální politika Limity liberalismu nebo limity solidarity?
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
KOMUNISMUS UTOPIE NEBO ZLOČIN?.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
2. Pojetí dítěte a dětství v historickém kontextu, počátky a vývoj institucionálního vzdělávání u nás PRAVĚK Dítě jako pokračovatel rodu, nulová hodnota.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 5. Sociální politika státu Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Financování sociálního zabezpečení Mgr. Oldřich Hájek.
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
Správa sociálního zabezpečení
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
Subjekty a objekty veřejných politik
Stát Definice, funkce, typy.
Sociální systém České republiky
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
OBDOBÍ PO TŘICETILETÉ VÁLCE DO FRANCOUZSKÉ REVOLUCE
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Historie sociální politiky
Září 2017 Sociální stát.
Funkce sociálního státu
Úvod do problematiky sociální politiky
Transkript prezentace:

Pojetí sociální politiky Mgr. Terezie Pemová

Paternalistické pojetí (paternalistický stát) Historicky nejstarší pojetí sociální politiky Na vrcholu hierarchický struktur stál „otec“ (náčelník, despota, feudál, panovník), kteří přidělovat role a prostředky všem, tedy i sociálně potřebné – o zcela neschopné se starala rodina Sociální instituce rodu (později státu) byly součástí přídělového systému Historická období velkých říší a despocií v Africe, Asii K paternalistickému pojetím se v novověku vracely některé utopické myšlenkové směry (fašismus, komunismus) V politice a žurnalistice se jako paternalistická často označuje snaha státu „manipulovat“ s prostředky na sociální instituce nebo snaha „zestátnit a zmonopolizovat“ sociální dávky a služby

Reziduální pojetí (liberální stát) Sociální instituce poskytují péči těm, kdo „vypadli“ z primárních rozdělovacích systému, jen pokud selhala sociální péče zvnitř rodiny, případně komunity Liberální stát vzešel z holandské, francouzské či anglické revoluce a jeho hlavní snahou je nevměšovat se do soukromých záležitostí občanů a jejich zaměstnavatelů v liberálním pojetí patří sociální politika nestátním subjektům V poslední době evropské státy procházejí tzv. neolibaralismem – tzn. požadují, aby stát zaručovat, případně poskytoval jen nezbytné sociální podmínky k životu a práci (záchranná sociální síť) a o ostatní, aby se postaraly soukromé iniciativy

Institucionální pojetí (sociální nebo sociálněprávní stát) Sociální politika a sociální instituce jsou vnímány jako nezbytná integrální součást společenského uspořádání. Nenastupují teprve, když ostatní nástroje selžou, ale pomáhají ostatním institucím (rodině, komunitě), aby neselhaly Dávky nejsou jen náplastí na nouzi, ale integrální součástí rozdělování společnosti, a občané k nim mají nezadatelná občanská práva Základ položili v 19. století utopisté a socialisté Soudobé pojetí vychází z myšlenek J. M. Keynese, který počítal s využitím daní jako vhodného přerozdělovací nástroje ve prospěch sociální politiky Po něm přišel britský válečný a poválečný ministerský předseda Beveridge, který definovat věcný obsah politiky sociálního státu: boj s nezaměstnaností, nevzdělaností, nemocemi a sociální patologií Nyní uplatňován ve Skandinávii, Beneluxu, Německu a Rakousku