O. s. Fórum 50 % Usiluje o společnost s vyrovnaným zastoupením mužů a žen ve veřejném životě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Státní správa a samospráva Principy demokracie
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Občanská nauka Volvy v ČR ; VY_32_INOVACE_D2_13
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Veřejná moc a veřejná správa
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
ÚZEMNÍ ČLENĚNÍ ČR Více ZDE.
Konference Analýza venkova: nové otazníky a výzvy Olomoucké vysoké školství partnerem moravského venkova reg. č.: CZ.1.07/2.4.00/ ,
Zastupitelé v obcích Moravskoslezského kraje. Analýza postojů, názorů a cílů zastupitelů v obcích do tří tisíc obyvatel Michal Kuděla Radomír Sztwiertnia.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Volby VY_32_INOVACE_29-12 volební systémy.
DEMOKRACIE ZA PRVNÍ REPUBLIKY
V OLEBNÍ SYSTÉMY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Volební systém České republiky
Genderové rozpočtování v právním řádu ČR a EU JUDr.Kristýna Outlá Tomáš Křivka Liberec.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
O řízení státu Prezident: Miloš Zeman
Legislativní proces návrhu zákona
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Moc zákonodárná VY_32_INOVACE_ 06 - Moc zákonodárná.
MENTORING. Strategické dokumenty  Cestovní mapa EU v oblasti rovnosti mužů a žen : „Trvale nízké zastoupení žen v politice je jedním z deficitů.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ.
Mgr. Pavel PETR Katedra společenských věd VŠB - TUO
Nelly Olbertová. Složení zastupitelstva  Zastupitelstvo města Kunovice je složeno ze 17 zastupitelů, kteří jsou voleni na 4 roky. 
Prezidentské volby v USA (v porovnání s ČR)
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
TEST 17. POLITOLOGIE
Fórum 50 %, o.s. Usiluje o společnost s vyrovnaným zastoupením mužů a žen ve veřejném životě.
VOLEBNÍ SYSTÉMY.
Evropská charta za rovnost žen a mužů na úrovni života ve městech a obcích Eva M. Hejzlarová, Fórum 50 %, o. s.
Výzkum mezi poslankyněmi V rámci projektu “Vyrovnávání šancí žen a mužů v rozhodovacích pozicích a politice” pro Fórum 50 % zpracovaly Petra Rakušanová.
Veřejná správa Mgr. Terezie Pemová
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Volby Tomáš Divacký 4KA 2011/2012.
Volby a volební právo Občanská výchova.
VY_32_INOVACE_SVF33260DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
MOC ZÁKONODÁRNÁ Právní řád – není neměnný, lze jej měnit
GENDEROVÉ ROZPOČTOVÁNÍ OBCÍ JAK ZAČÍT? Jana Žehrová, ČZU Praha.
Název školy: Základní škola Městec Králové
POLITOLOGIE TEST Co nepatří mezi základní funkci voleb ? A.Legitimizování moci B.Výchova voličů C.Finanční zisk pro politické strany D.Sestavování.
Petr Machala. Proč je důležitá volební kampaň? Napište argumenty pro a proti. Volební kampaň KLADYZÁPORY Volební kampaň = organizované úsilí stran či.
Doc. PhDr. Vlastimil Fiala, CSc.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Když je 50 % víc než 100 %. Základní informace Cíl: Zhodnocení mediálního pokrytí a obrazu organizace Fórum 50 % v období Metoda:
Jak a kam volíme u nás?. Ve volbách vybírají své politické ……………………………….., kteří reprezentují jejich ……………………………….. (Dufek,
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Gender mainstreaming Proč a jak na to? Monika McGarrell Klimentová Praha,
Nástroje na podporu vyrovnaného zastoupení žen a mužů v politice: zkušenost České republiky Radan Šafařík Odd. rovnosti žen a mužů Sekce pro lidská práva.
Volby a volební systém ČR. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Volební právo VY_32_INOVACE_03-54 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo Téma:
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Občanská výchova – 6. ročník, Obec, kraj
Ženy v (české) politice a uvnitř KSČM
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_04_Parlament ČR
MOC ZÁKONODÁRNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Výchova k občanství Volby jako základ demokracie
VOLBY V ČR.
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Život v demokracii DEMOKRACIE FORMY STÁTU kdo moc vykonává:
Komunální politika: teorie a praxe. Úvodní informace
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Ústavní systém České republiky
Transkript prezentace:

o. s. Fórum 50 % Usiluje o společnost s vyrovnaným zastoupením mužů a žen ve veřejném životě

Postavení žen v české politice ne Postavení žen v české politice nejvýznamnější rozhodovací orgány Poslanecká sněmovna - z 200 poslanců 35 žen, 17,5 % Senát – ze 81 senátorů 14 žen, 17,3 % Vláda ČR - v 18 členné vládě 2 ženy, 11 % Vedení krajů – z 13 hejtmanů jsou 2 ženy

Komunální a krajská politika Zastupitelstva krajů: 119 žen z 675 celkem zastupitelů, 17,6 % Zastupitelstva obcí: 26,3 %, města 23,3 %, statutární města 19,5 % Starostové / starostky měst a obcí: žen z celkem obcí, 18 % Primátoři / primátorky: 2 z 24 statutárních měst, 8,3 %

Porovnání se světem podle Meziparlamentní unie ( Skandinávie 40,0 % Americké kontinenty20,6 % Evropa včetně Skandinávie19,2 % Evropa bez Skandinávie 17,3 % Afrika 17,0 % Asie16,4 % Česká republika15,0 % Pacifik12,1 % Arabské státy 8,2 %

Příčiny nízkého počtu žen v politice Individuální bariéry - přetrvávající patriarchální model rodiny, odlišná hodnocení žen a mužů, odlišné pojetí moci Společenské bariéry - přetrvává tradiční pojetí rolí žen a mužů, ženy se v menší míře zajímají o politiku, chybí ženské vzory, odlišná výchova dívek / chlapců Institucionální bariéry - mechanismus fungování politických stran, volební systém, způsob nominace kandidátů/tek, neexistence pozitivních opatření

Ženy v českých politických stranách Na základní úrovni členů/nek stran je počet žen poměrně vysoký % žen (členek strany)‏ Se zvyšující se pozicí ve straně se počet žen snižuje, „skleněný strop“, ženy se jen obtížně prosazují do nejužšího vedení stran Na nejvyšších stranických postech – ve vedení stran je žen méně než 10 % Výsledek – ženy mají minimální možnost ovlivňovat důležitá rozhodnutí ve stranách např. sestavování kandidátek, přijímání pozitivních opatření, financování ženských frakcí

Zhodnocení výsledků krajských voleb 2008: podle politických stran

Zastupitelky a radní zvolené v krajských volbách podle krajů

Co na to říkají voliči/čky ?

Děkuji za pozornost Naďa Šeráková