7 tajemství zdraví vaší rodiny aneb jak dosáhnout DLOUHOVĚKOSTI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Zdravý životní styl – pohyb a strava
Řekněme ne! Kouření!!!!.
Jediná dobrá rada, kterou skutečně letos potřebujete:
KOUŘENÍ.
Plíce po 20 letech kouření
15 DŮVODŮ, PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO!
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Žena a sport.
Houba Lion's Mane.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
plic plic rtu rtu úst úst jazyka jazyka jícnu jícnu polovina z rakovin močového měchýře polovina z rakovin močového měchýře.
Ponce de Leon Cukrovka Indiáni Lima.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
CHUDOBA.
OBEZITA.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
05.1 Péče o tělo, hygiena v dospívání
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Název Nebezpečí kouření
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
10 DŮVODŮ PROČ PÍT ALOE VERA GEL
KOUŘENÍ A ZDRAVÍ WHO: KOUŘENÍ JE NEJVÝZNAMNĚJŠÍ
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
Zdravý Životní Styl Michal Burda.
…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková.
Vytvořil: Šimon Rudolf Zdraví životní styl. 2 Chcete-li žít zdraví životní styl musíte vědět co jíte! Správné stravování je důležitým faktorem pro lidské.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_06 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Obezita Anotace Žáci se v průběhu.
Definice, základní pojmy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
Rizika ohrožující zdraví
Jediná dobrá rada, kterou skutečně letos potřebujete:
Věcné učení Žijeme zdravě, škodlivost drog, alkoholu, cigaret
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Číslo v digitálním archivu školy
Žít zdravě Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Vliv radiace na člověka
Vřed je defekt na sliznici v trávicí trubici
Číslo v digitálním archivu školy
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
Jediná dobrá rada, kterou skutečně letos potřebujete:
Transkript prezentace:

7 tajemství zdraví vaší rodiny aneb jak dosáhnout DLOUHOVĚKOSTI

Už v 15. století se španělský průzkumník Juan Ponce de Leon snažil najít elixír mládí. Jeho hledání se stalo stimulem pro mnohé další.

Nikdo nechce zestárnout, mnozí lidé hledají kouzelný lék, aby vypadali mladě. Výzkumy naznačují, že jsme dnes blíže poznání tajemství dlouhověkosti, než by se zdálo. Pojďme i dnes společně objevovat 7 tajemství delšího a zdravějšího života.

Už jste někdy přemýšleli o tom PROČ někteří zůstávají MLADISTVÍ, ENERGIČTÍ A PRODUKTIVNÍ i v pokročilém věku?

Zatímco jiní stárnou již relativně BRZO. Co určuje náš zdrav Zatímco jiní stárnou již relativně BRZO. Co určuje náš zdrav.stav a dlouhověkost?

Mnozí věří, že to jsou GENY. Nejnovější výzkumy ovšem ukazují, že 2 další faktory jsou DŮLEŽITĚJŠÍ.

Co příjmáme do našeho těla = strava

A co s naším tělem děláme. – Tedy pohyb. Kombinaci těchto 2 faktorů nazýváme ŽIVOTNÍ STYL

CUKROVKA je výborným Příkladem, jež nám to pomůže ilustrovat.

Je známo, že Určité skupiny populace jsou k ní více náchylné. Např. POLOVINA DOSPĚLÝCH INDIÁNŮ PIMA z USA trpí Diab. II. typu.

Nicméně GENY za to nemohou. Tento kmen byl totiž plně ZDRÁV do doby než přijali ZÁPADNÍ STYL STRAVOVÁNÍ.

Tuto epidemii cukrovky neprožívá blízký příbuzný kmen indiánů Pima v Mexiku. Proč? Žijí totiž AKTIVNĚJŠÍM FARMÁŘSKÝM ŽIVOTEM A JEDÍ TRADIČNÍ ROSTLINNOU STRAVU.

Rakovina je podobný případ. Japonci trpí o mnoho méně rakovinou Rakovina je podobný případ. Japonci trpí o mnoho méně rakovinou. Že by proti ní měli dědičně silnou imunitu?

Zajímavé je, že jakmile se ti stejní Japonci přestěhují Do USA, kde jedí TUČNOU ZÁPADNÍ STRAVU DRAMATICKY SE ZVÝŠÍ jejich počet onemocnění rakovinou.

Typ rakov. Japonci v Japon. Japonci na Havaj.USA Prsu 1x 4x Z této tabulky pochopíte, že přestěhovat se do USA může Být nebezpečné. Úmrtnost na rakovinu Typ rakov. Japonci v Japon. Japonci na Havaj.USA Prsu 1x 4x Тlust.střeva 1x 5x Prostaty 1x 11x Tračníku 1x 3x Plic 1x 2x

Když někdo z vašich blízkých zemře na rakovinu nebo IM - Když někdo z vašich blízkých zemře na rakovinu nebo IM - PŘEMÝŠLELI JSTE CO VLASTNĚ TU NEMOC ZPŮSOBILO? Skupina vědců, publikujících své studie v prestižním věd. časpoise J. of Am.Medical asociation odhalila že většina úmrtí lidí má PŘÍMOU SOUVISLOST Ne s Geny, ale s život. Stylem pacientů. Tj. co jíme,pijeme a jak se pohybujeme.

Současné vědecké výzkumy tedy potvrzují, že většině dnešních nemocí je možné se vyvarovat.

Pokud by všichni na Ukrajině byli OCHOTNI VYMĚNIT Jejich škodlivý životní styl za ZDRAVÝ, viděli bychom, jak se dramaticky snižuje počet PŘEDČASNÝCH ÚMRTÍ.

Nepopojídání mezi hlavními jídly Správná tělesná váha Dostatek spánku Ve studii Dr Belloca a Breslowa 10 let zaznamenávali zdravotní návyky 7 tisíc pacientů. Odhalili 7 návyků, které rozhodují o tom, jak dlouho budeme živí. 7 principů zdraví Vydatná snídaně Nepopojídání mezi hlavními jídly Správná tělesná váha Dostatek spánku Aktivní pohyb Nekouření Vyvarování se alkoholu

Počet zdravotních návyků Ti, kteří dodržovali nejvíce těchto principů zdraví, měli nejnižší úmrtnost. Мuži Ženy Míra úmrtnosti Počet zdravotních návyků

Ti, kteří dodržovali nejvíce principů zdraví, měli také o polovinu méně INVALIDITY. Jaký je Váš názor? Jste tak mladí, jak si myslíte, že jste? 50%

Podle této studie může mít 50ti letý člověk stejné zdraví či Biol Podle této studie může mít 50ti letý člověk stejné zdraví či Biol.věk – jako 35ti letý. 35 50

72 50 Na druhou stranu jiný 50tník, který téměř nerespektuje Zásady zdraví, může mít věk 72 let. 72 50

Vědci podle této studie vytvořili TABULKY TĚLESNÉHO VĚKU ZDRAVOTNÍ NÁVYKY VĚK 40+19= 59 +19.4

Biologický věk a zdravotní návyky 40-13= 27 -12.9 Vidíte, že náš životní styl může buď URYCHLIT nebo ZPOMALIT PROCES STÁRNUTÍ.

Nepopojídání mezi hlavními jídly Správná tělesná váha Dostatek spánku Poďme si teď říci něco více, proč jsou tyto zásady zdraví tak důležité. 7 principů zdraví Vydatná snídaně Nepopojídání mezi hlavními jídly Správná tělesná váha Dostatek spánku Aktivní pohyb Nekouření Vyvarování se alkoholu

PRAVIDELNÁ SNÍDANĚ Mnoho lidí je překvapeno, Že je to tak jednoduché. Ale snídaně má tyto prokazatelné zdrav.účinky: PRAVIDELNÁ SNÍDANĚ

PRAVIDELNÁ SNÍDANĚ Zvyšuje energii Prodlužuje dobu koncentrace Zlepšuje pocit duševní pohody Několik studií nedávno odhalilo, že snídaně navíc: chrání před chronickými onemocněními, prodlužuje život a zvyšuje celkovou kvalitu zdraví.

Lidé, kteří jedí snídaně A PAK UŽ NEPOPOJÍDAJÍ mají o ½ menší RIZIKO ÚMRTÍ na UVEDENÉ CHOROBY.

Jednou z mnoha VÝHOD SNÍDANĚ je snížení rizika IM Jednou z mnoha VÝHOD SNÍDANĚ je snížení rizika IM. K většině IM dochází od 7 do 12 h ráno. Snídaně rozproudí krev a tím sníží riziko IM. Naopak -Ti kteří snídani vynechali měli 2x vyšší výskyt Krevních sraženin.

Navzdory přínosu snídaně, VĚTŠINA LIDÍ nerada snídá. Důvodem je většinou to, že RÁNO NEMAJÍ HLAD, protože Večer snědli hodně jídla. Řešení? Zkuste jíst k večeři LEHKÁ JÍDLA. A 4 hodiny před spaním už nic nejíst. Žaludek se vyprázdní, a ráno bude dychtivě očekávat svůj příděl. NAVÍC zjistíte, že i kvalita vašeho spánku nebude narušená nočním trávením.

Příprava snídaně nemusí být složitá. Měla by obsahovat celozrnné obilné výrobky, Na sladko s čerstvým ovocem, nebo naslano se zeleninou. Tučná másla a masové paštiky nahrazujte OŘECHY nebo LUŠTĚNINAMI.

Dalším důvodem proč lidé nesnídají, je aby nepřibrali. To je NESPRÁVNÁ PŘEDSTAVA. Studie ukázaly, že vynecháním snídaně Máme větší tendenci popojídat a sníme tak během dne ještě více jídla, než kdybychom snídali.

měla být součástí každého seriózního redukčního programu. Před několika lety se konala studie, v níž 600 obézním pacientům nařídili přesunout těžké večeře na ráno. Jejich poslední jídlo mělo být do 15 hodin. Nemuseli měnit ani druh jídla ani množství kalorií. VÝSLEDEK: ti, kteří nevečeřeli, zhubli 4,5 kg Ti, kteří jedli jen lehnou večeři – o 2-3kg za měsíc. DIABETICI nakonec zhubli o 14 kg a Diabetes si vyléčili. Dobrá snídaně by tedy měla být součástí každého seriózního redukčního programu.

KDYŽ SE BUDETE AKTIVNĚ HÝBAT A NEZAPOMENETE NA Zdravá hmotnost je NEBYTNÁ, chceme-li déle a šťastně Žít. KAŽDÝCH 5 kg váhy NAVÍC, totiž průměrně zkrac. Život o 1 rok. Chcete-li tedy ZHUBNOUT, ZAPOMEŇTE NA DIETY, Ale ZMĚŇTE SVOJE STRAVOVÁNÍ NAPOŘÁD. Víte, že je možné NAJÍST SE DOSYTA, NETRPĚT HLADEM – a přesto hubnolut? Když budete jíst obilniny, luštěniny, ovoce, zeleninu a střídmě ořechy, . omezíte živočišné potraviny, BUDETE MÍT PREVENCI NEMOCI, a ZHUBNETE. KDYŽ SE BUDETE AKTIVNĚ HÝBAT A NEZAPOMENETE NA DOBROU SNÍDANI, DOSÁHNETE IDEÁLNÍ HMOTNOSTI.

Odpočinek také prodlužuje dlouhověkost. GRAF ukazuje Že 7-8 h spánku zajistí nejnižší úmrtnost. Spánek rege- Neruje mysl a posiluje imunitu v boji proti nemocem. Коэффициент смертности Мужчины Женщины 6 или менее 7-8 9 или более Практикуемые здоровые привычки

6 hodin spánku způsobuje: Zvýš.ospalost během dne Sníženou výkonnost Аktivaci zánětlivých Procesů v těle.

Mozek potřebuje pro učení Dostatek spánku. Testy ukázali, že lidé, si zapamatovali Více, pokud se potom vyspali.

Dospělí, kteří spali více než 8 hodin, měli o 70 % vyšší úmrtnost. Myslíte, že je možné se i přespat? Dospělí, kteří spali více než 8 hodin, měli o 70 % vyšší úmrtnost.

Děti potřebují podstatně více spánku – až 10 hodin A teenageři kolem 9 hodin.

A co cvičení? Dnes žije pasivních Lidí více, než kdy jindy.

Studie ukazují, že necvičící mají o 50 % vyšší riziko, než Aktivní. Neaktivní ŽENY mají 2x vyšší riziko, než muži. Мужчины Женщины Коэффициент смертности Редко Умеренно Регулярно Частота выполнения упражнений

Коэффициент смертности Studie ze 7 zemí EU odhalují, že fyz.aktivita je jedním ze 3 faktorů pro DLOUHOVĚKOST. Здоровые Не здоровые Коэффициент смертности

Není rozdíl mezi tím, jestli se pohybujete aktivně Nebo středně aktivně – obojí snižuje riziko IM. Активные упражнения 2 часа ходьбы

Další výhody cvičení: Snižuje TK Snižuje špatný cholest. Sniž. riz. rakov. Prsu Riziko nachlazení se sníží o 25%

Každý dnes již ví, že KOUŘENÍ ŠKODÍ ZDRAVÍ. Kuřáci mají 2x vyšší Riziko úmrtí. Ženy ještě vyšší.

Na Ukrajině je velký problém kouření již od mládí. V Americe byla zakázána reklama tabáku a tak se miliardy Na reklamu přesunuly do stř. a východ. Evropy.

Bilbordy s reklamou na cigarety jsou téměř na každé ulici.

V moskvě ze 3 mladých lidí 1 kouří. 1 из 3 молодых людей курит

Průzkum z Kyjeva odhaluje, že studenti z 8-10 tříd-Technikuma Ze 77% kouří, 41% momentálně kouří a 26% nekuřáků Chce začít kouřit v příštím roce.

Navzdory popularitě tabáku, 58 % lidí uvedlo, že chtějí S kouřením přestat. DŮVOD: každé 4. úmrtí ve vysp. Zemích je způsobeno kouřením.

Většina mladých žije ze dne Na den a nemyslí na to, Jaké následky na ně bude mít Kouření zítra.

Rakovina plic je 1 ze 2 hlavních příčin smrti. Nezáleží jak zdravě se dnes cítíte, Kouření je jistou a rychlou cestou do hrobu.

Navzdory tomu, že každoročně mnoho lidí umírá Díky alkoholu, je velmi POPULÁRNÍ vychvalovat Přínos STŘÍDMÉHO PITÍ.

Skutečnost ale je, že ALKOHOL je NEJNEBEZPEČNĚJŠÍ droga na světě. Každé 4. úmrtí v Evropě ve věku do 30 let má příčinu v alkoholu.

Alkohol velmi škodí mozku Paralyzuje úsudek Brání koncentraci Narušuje koordinaci STAČÍ 1 sklenička A natrvalo poškodí mozkové buňky.

Mezi dlouhodobé účinky alkoholu patří: Cirhóza jater Žaludeční vředy Gastrytidy Кrvácení Snížená odolnost nemocem jako je zápal plic či AIDS. Lidé pijící velmi střídmě nebo vůbec se dožívají více. WHO doporučuje abstinenci jako to nejlepší.

A těchto 7 jednoduchých principů – SLÁVKU OTOČ A PŘEČTI Už jsme zmiňovali, že naše zdraví není výsledkem dědičnosti, ale našich zvyků. A těchto 7 jednoduchých principů – SLÁVKU OTOČ A PŘEČTI … Má dramatický pozitivní VLIV NA NAŠE ZDRAVÍ. – mohli bychom je nazvat, ZÁZRAČNÉ LÉKY.

Autoři studie o DLOUHOVĚKOSTI SHRNULI: “Celoživotní dodržování správné životosprávy je základem dobrého zdraví a prodlužuje život až o 30 let.

ZVOLME SI TEDY TYTO CENNÉ ZÁSADY A PROŽIJEME OPRAVDU KVALITNÍ ŽIVOT. Tyto principy zdraví nejsou ničím novým, již před staletími Je moudrý Stvořitel zaznamenal do Bible a SLIBUJE: Ex 15,26 A jestliže budeš opravdu poslouchat hlas Hospodina, NEDOPUSTÍM NA TEBE ŽÁDNOU Z NEMOCÍ EGYPTSKÝCH, neboť jsem Hospodin, který tě uzdravuje.“ ZVOLME SI TEDY TYTO CENNÉ ZÁSADY A PROŽIJEME OPRAVDU KVALITNÍ ŽIVOT.