Role nelékařů v českém zdravotnictví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
Advertisements

Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Ing. Stanislava Správková
Inovační kurz kardiopulmonální resuscitace VFN v Praze
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Darja Hrabánková Navrátilová
MUDr. Radomír Maráček Praha
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků ve FN Ostrava
Systém vzdělávání v komunitní péči a zajištění kvality poskytované zdravotní péče Michaela Hofštetrová Knotková.
Komunitní péče.
Projekt transformace psychiatrických léčeben MUDr. O. Pěč, Mgr. B. Wenigová Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.
Zákonné podmínky pro výkon povolání nelékařů
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Vznik přípravného výboru pro „komoru nelékařských zdravotnických povolání“ Tisková konference Praha
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Celoživotní vzdělávání zdravotníků ve Zlíně
Domácí péče Home care.
Koncepce ošetřovatelství
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Novinky ve specializačním vzdělávání
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
● Kulatý stůl ke vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání Střední a vyšší odborné vzdělávání nelékařských povolání MZ ČR 8. prosince 2014.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Vzdělávání ve zdravotnictví: migrace nelékařských zdravotnických pracovníků Mgr. Jana Mikulková ředitelka NCO NZO V Brně.
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Vzdělávání zdravotníků. Transformace specializačního vzdělávání – 2 fáze  Fáze – změna zákonů (lékaři a nelékaři) – realizováno v roce 2008  Fáze.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Úhradová vyhláška2016 MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA Náměstek pro zdravotní pojištění, MZ ČR.
BEZPEČNÉ UŽÍVÁNÍ LÉKŮ PharmDr. Lubomír Chudoba Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny PČR 9. června 2015.
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
1.  Má svoji odbornou společnost v rámci ČLS JEP  Má svoji subkatedru v rámci IPVZ  Nemá svůj obor, jednotný systém vzdělávání RL  Kvalifikace RL.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Mezinárodní den sester květen 2009
Je domácí zdravotní péče potřebná a hlavně efektivní??
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Ošetřovatelství v primární péči
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Reforma psychiatrické péče
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Obor zdravotních služeb MZ
STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ MB
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Skupina poskytovatelů následné lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Dlouhodobá péče Věcný záměr zákona upravujícího řešení zdravotně sociální péče Společný projekt Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva práce a sociálních.
Demografie vs. zdravotnictví
Budoucnost domácí péče
Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Transkript prezentace:

Role nelékařů v českém zdravotnictví Dana Jurásková 20.1.2011 Praha

Nelékařská povolání Posílení postavení všeobecných sester – technologie, výkony, dlouhodobá péče, komunitní péče, domácí péče; Porodní asistentky – omezení samostatného výkonu povolání na ZZ, komunitní péče; Fyzioterapeut – ambulance, rehabitační péče, dlouhodobá péče, LDN, komunitní péče i domácí péče.

Nelékařská povolání Zdravotnický asistent – základní a odborná oš.péče, dlouhodobá péče, LDN; Nutriční terapeut - samostatná práce v komunitě, geriatrie a dlouhodobá péče, akutní péče; Zdravotní laborant – automatizace činností,vyšší spealizace pro zbytek metod.

Východiska pro ČR Stárnutí populace, nutnost posílení solidarity; Inovace, nové léčebné metody, nová léčiva; Vysoký podíl chronicky nemocných; Zkracování délky hospitalizace; Rozvoj jednodenní medicíny; Přesun pacientů z lůžek do ambulancí; Přesun směrem ke komunitní péči.

Východiska pro ČR Zvyšování vzdělání = zvyšování kompetencí nelékařů; Zvyšující se prestiž nelékařských povolání; Nedostatek sester a ostatních nelékařů; Plně nevyužitý potenciál nelékařů.

Východiska pro ČR Změna sítě primární a komunitní péče; Hustá síť poskytovatelů, komplementu i lékáren; Nulové provázání zdravotnictví se sociální sférou; Limitované zdroje, úspory nikoli na úkor nelékařů; Zvyšující se náklady na zdravotní péči; Období reforem; Očekávání veřejnosti a zdravotníků.

Východiska pro ČR Zvyšování sociálních problémů v komunitě; Problémy rizikových skupin obyvatelstva – děti, senioři; Národnostní menšiny; Nedostatečná sít poskytovatelů domácí péče.

Příležitosti všeobecných sester v akutní péči Automatizace, rozvoj technologií Vyšší míra specializace – SS, SK; Orientace na výkony; Dělba práce s lékaři.

Příležitosti všeobecných sester v primární péči Nedostatek praktických lékařů Posílení znalostí v základní diagnostice – CK; Identifikace potřeb zdravotní péče; Koordinace primární péče registrovaným pojištěncům, včetně prevence; Kompetence k základní preskripci; Indikace domácí péče; Spolupráce s lékaři.

Stárnutí populace

Budoucí vývoj populace nad 65 let 2002-2050

Příležitost všeobecných sester v dlouhodobé péči Vysoký podíl chronicky nemocných Řízení zařízení dlouhodobé péče; Vedení týmů nelékařů – zdravotničtí asistenti, fyzioterapeuti, nutriční terapeuti; Plná kompetence i odpovědnost za činnosti souvisejícím s péčí o dlouhodobě nemocné; Lékař konsiliářem .

Dlouhodobá péče Komu je dlouhodobá péče určena; (hodnocení klienta) Jaké služby poskytuje; Jaký subjekt je poskytuje; Jaký odborník je poskytuje; Jak je hrazena.

Příležitosti všeobecných sester v komunitní péče Vysoký podíl seniorů a nemocných v komunitě (domácí péče, stacionáře, komunitní centra) Identifikace potřeb klientů ve zdravotní i sociální péči; Koordinace všech služeb v komunitě; Preventivní péče v oblasti zdravotní i sociální; Poskytování ošetřovatelské péče v komunitě.

Domácí péče Reforma domácí péče – rozšíření kompetencí pro všeobecné sestry v této oblasti, integrace domácí péče a sociálních služeb – první krok k realizaci systému dlouhodobé péče a to v části komunitní, následně institucionální; Stanovení sítě poskytovatelů domácí péče; Provázanost s komunitní péčí; Financování segmentu domácí péče.

Co nám chybí ? Postavení nelékařských profesí v koncepci zdravotní, dlouhodobé a sociální péče; Analýza potřeb populace s ohledem na demografický vývoj a zajištění dostatečného počtu i struktury nelékařů k poskytování ošetřovatelské péče; Systém úhrady ošetřovatelských služeb v souladu s koncepcí zdravotní a sociální péče; Pokračování v posílení kompetencí nelékařských povolání; Kooperace s lékaři.

Co nám chybí? Nová koncepce ošetřovatelství; Více klinických dovedností při našem vzdělávání; Certifikované kurzy pro specifické činnosti (funkční specializace); Skutečně specializovaný obsah specializačního vzdělání; Odvaha chuť převzít s kompetencemi také odpovědnost – jde už teď 

Děkuji za pozornost