RNDr. Božena Macešková, CSc. 2011

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zdravotnická zařízení na území města Ostravy
Advertisements

Příprava pracoviště Úklid
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Prezentace pro studenty FBMI ČVUT
Sterilizace, vyšší stupeň dezinfekce, metody dezinfekce, způsoby a postupy při jejich vykonávání včetně jejich kontroly (příloha č. 4)
ZNEČIŠTĚNÍ A DEKONTAMINACE VODY
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Zásady práce v chemické laboratoři
Prevence nozokomiálních nákaz na OCSS FN Hradec Králové
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_HRUBA_11.
RNDr. Božena Macešková, CSc.
Jištění kvality technologických procesů
Sterilizace je proces, který zabezpečuje usmrcení všech životaschopných mikroorganismů včetně spór.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Hygienické návyky Kód VM:VY_52_INOVACE_03 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a.
Úvod do výuky lékárenství
Základní povinnosti provozovatele
Hygiena a bezpečnost při práci
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Lékárny v současném systému zdravotní péče RNDr. Božena Macešková, CSc
Bariérová ošetřovatelská péče
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Sterilizace Sterilizace je proces, který zabezpečuje usmrcení všech životaschopných mikroorganismů včetně spór.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Chemie jako věda, bezpečnost práce v laboratoři,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Legislativa.
Hygiena a bezpečnost práce v gastronomii
PRAVIDLA O BEZPEČNOSTI, OCHRANĚ ZDRAVÍ A OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŘI PRÁCI S VYBRANÝMI NEBEZPEČNÝMI CHEMICKÝMI LÁTKAMI A PŘÍPRAVKY § 44 a) odst. 10.
PŘEDSTAVENÍ ZÁCHYTNÉHO VAKU K PORODU Gyn. por. klinika VFN a 1. LF UK Zora Síbková.
Školení bezpečnosti práce (BOZP)
Desinfekce a sterilizace
PÉČE O PRACOVNÍKY.
Význam sterilizace v ošetřovatelské péči 09
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
Rodinná společnost AMOENÉ s.r.o. Vás zve k prezentaci produktu Lavosept® K dezinfekční přípravek na bázi kvartérních amoniových solí a aldehydů ve formě.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Bariérová opatření v IP Kolářová Marie podzim 2014.
Dezinfekce od B- agens nebo toxinů STČ – 05/IZS Příloha 2 Zdolávání mimořádných událostí.
Odborná ošetřovatelská praxe /2016 Mgr. Alena Pelcová Ústav zdravotnických studií Technická univerzita v Liberci
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Valentová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Ošetření při poranění od jehly Návod, jak postupovat krok za krokem při krvavém poranění od pohozené injekční jehly. Zpracováno z materiálu vydaným Státním.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
MASARYKOVA UNIVERZITA
VYS_32_INOVACE_496_Dezinfekce NÁZEV ŠKOLY
Vedení záznamu o zařízení oš. jednotky
Název projektu: Moderní škola
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
DĚLNÍK CHEMICKÉ VÝROBY
VY_32_INOVACE_Sikorova_
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Gastronomická zařízení – BOZP, osobní hygiena, pracovní oděv
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
HYPROCLOR ED Dezinfekce a čištění dojících zařízení
Gastronomická zařízení – prostředky pro úklid a sanitaci
Deratizace, dezinsekce a dezinfekce
Gastronomická zařízení – Vybavení kuchyní – mycí stroje
Prostředí čekárny a ordinace Vyhláška č. 92/2012 Sb.
Hygienické předpisy v gastronomii
Ošetřovatelský proces při vyprazdňování
Kontrola prací s cytostatiky
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
Čistící úklidové prostředky II
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
SKLADOVÁNÍ A LIKVIDACE LÉKŮ
Hygienické zázemí Ing. arch. Milada Baumanová, Ph.D.
PROVOZ mikrojeslí a pilotní ověření (Pro příjemce VE výzvách 69,70)
Transkript prezentace:

RNDr. Božena Macešková, CSc. 2011 Hygiena v lékárně RNDr. Božena Macešková, CSc. 2011

Hygiena v lékárně Základní předpis: vyhl. 195/2005 Sb. kterou se upravují podmínky předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění a hygienické požadavky na provoz zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče Pokyny ČLnK pro vypracování hygienického řádu lékárny

Obsah hygienického řádu Mechanická očista Desinfekce Vyšší stupeň desinfekce Sterilizace Prostory v lékárně Pracovníci Předměty, pomůcky, náčiní

Mechanická očista Snížení počtu mikroorganizmů Použitelnost vymytých a horkovzdušně vysušených uzavřených lékovek: 30 dní

Desinfekce Soubor opatření zneškodňujících mikroorganismy, přerušení cesty nákazy od zdroje k vnímavému jedinci V lékárnách se používá: chemická desinfekce (vč. desinfekce rukou) fyzikální dezinfekce (var, sušení, UV záření) Střídání desinfekčních prostředků (min. 1 x za měsíc)

Vyšší stupeň desinfekce Zajišťuje usmrcení bakterií, hub, virů i spor Pro ty zdravotnické prostředky, pomůcky a obalový materiál, který nemůže být běžně dostupnými metodami sterilizován Provedení: ponoření do desinfekčního roztoku (persteril, glutaraldehyd,..), oplach Uchovávání předmětů: kryté dózy Použitelnost: krátká

Sterilizace Zabezpečuje usmrcení všech životaschopných mikroorganismů Předsterilizační příprava:  důkladně provedená mechanická očista (mytí), oplach čištěnou vodou, osušení a zabalení sterilizovaného předmětu Vlastní sterilizace: horkovzdušná, nasycená vodní pára pod tlakem (autokláv) Každý proces: indikátory, dokumentace Použitelnost: závisí na metodě a použitém obalu

Prostory v lékárně Každá místnost musí mít vypracovaný sanitační program Např.: Mytí podlah: 1 x denně Desinfekce místností, kde se připravují léčiva, čekárny pacientů a WC: 1 x denně Desinfekce vah: 1 x denně Vysypávání košů, mytí a desinfekce: 1 x denně Otírání a desinfekce PC a telefonů: 1 x týdně Malování v místnostech, kde se připravují léčiva: 1 x ročně

Pracovníci Kouřit není na pracovišti dovoleno, jíst a pít se smí pouze ve vyhrazených prostorech Povinnost používat při práci předepsaný ochranný oděv (výměna 1 – 2 x týdně, při znečištění okamžitě), včetně pracovní obuvi Ručníky: přednostně papírové, látkové: výměna 1- 2 x denně Ochranný oděv a obuv uchovávat odděleně od osobního oblečení V ochranných pracovních oděvech a obuvi je zakázáno chodit mimo budovu lékárny

Předměty (nádobí, náčiní, obaly) Nové skleněné lékovky se namočí na 1 hodinu do teplého roztoku vhodného detergentu, pak ruční nebo strojové mytí, sušení Použité lékovky: nejdříve se ponoří do dezinfekčního roztoku (koncentrace se zvolí dle druhu a pokynů výrobce a stupně znečištění lékovek), dále jako nové „Bralenky“: mytí v roztoku detergentu (30 minut), oplach, vyšší stupeň desinfekce

Předměty (nádobí, náčiní, obaly) Stojatky: po vyprázdnění (před dalším naplněním) se důkladně vymyjí a po vypláchnutí čištěnou vodou se osuší a ihned sterilizují Pomůcky pro přípravu: zvlášť se myjí: - mastné, od barevných a velmi silně účinných léčiv skleněné od kovových

Likvidace odpadů Nebezpečný odpad se skladuje odděleně, řádně označen a likviduje se dle zákona o odpadech. Likvidaci zajišťuje odborná firma, která k tomu má certifikaci. Do hygienických zařízení (klozetové mísy, umyvadla) je zakázáno vylévat nebo sypat chemikálie i jejich roztoky. Do nádob na odpadky se nesmějí vhazovat látky, které mohou způsobit požár nebo samovznícení.