Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tematická oblast: Život na Zemi
Advertisements

Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Antarktida Předmět: Přírodověda
Antarktida.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Polární oblasti Anotace
POLÁRNÍ PÁS Polární pás Mikulková Gabriela 2011.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Tundra a polární pustina
Referát na téma lesotundra - tundra - polární pustiny
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Předmět: Zeměpis EU peníze školám
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 6.
VYPRACOVAL Šimon cigánek, 5.tř.
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 6. ročník
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Podnebné pásy – Polární pás
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 6.ročník
Cizokrajné ekosystémy
PODNEBNÉ PÁSY.
Polární kraje Co je to biosféra Co určuje rozmístění biosféry na Zemi
POLÁRNÍ PÁS Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI15 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
PODNEBNÉ PÁSY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu.
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
POLÁRNÍ PÁS 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Přírodověda – Podnebné pásy ( Polární pás )
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Polární pásy se rozkládají na nejsevernější části severní polokoule - což je Arktida a nejjižnější části jižní polokoule - což je Antartktida.
Sabina Skácelová ZŠ Ilji Hurníka 2010
Polární pás – Arktida VY_V/2_INOVACE_33_Polární pás - Arktida
VY_32_INOVACE_Př.5.20 – Živé organismy
  CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_527_Př5     Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu                      
POLÁRNÍ PÁS.
Pří_024_Rozmanitost přírody _Polární pás Autor: Mgr. Renata Krajíčková
Polární pás.
POLÁRNÍ PÁS.
Biosféra Tundry a polární pustiny
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_026.
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Šířkové pásy studený pás.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Registrační číslo projektu
VY_32_INOVACE_09_Oceány (1) (2) (SADA ČÍSLO 6). INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Bc. Milena Švermová Datum (období), ve kterém.
Podnebné pásy IV. – 5. ročník / polární podnebný pás /
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce zeměpisu na základní škole. Zeměpis – tundra a polární.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Podnebné pásy - polární pás. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Podnebné.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Antarktida Polární oblasti tajga.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_14_Z_POLÁRNÍ PUSTINY
Šablona III/2 Polární pustiny
VY_52_INOVACE_36_ Život v oceánech a mořích
NÁZEV: VY_52_INOVACE_18 II Polární pás
VY_52_INOVACE_09_02_rostlinstvo a živočišstvo v Evropě
VY_32_INOVACE_20_Z_TUNDRA
Asie – přírodní krajiny
ANOTACE Materiál je určen k získání poznatků a následnému zopakování a procvičení učiva o přírodních oblastech světa – o polárním pásu. Žáci se na začátku.
Jméno autora: Bc. Petra Musilová
OBSAH PODNEBNÉ PÁSY TROPICKÝ PÁS SUBTROPICKÝ PÁS MÍRNÝ PÁS POLÁRNÍ PÁS
20. POLÁRNÍ PUSTINY VY_32_INOVACE_11_Z4
14. g Tundra Subpolární p. pás.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Polární oblasti TÉMATICKÝ CELEK: Přírodní.
VY_32_ INOVACE_ 14_ PŘÍRODOVĚDA 5
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr. Markéta Zákravská Název: VY_32_Inovace_08_13_Polární pás Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Téma: Rozmanitost přírody Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0797 Období: 2. Ověřeno ve výuce:

ANOTACE žák se seznamuje s problematikou polárního pásu žák se seznamuje s pojmem tundra žák se seznamuje s pojmy Arktida, Antarktida žák se seznamuje s významným rodákem našeho kraje doc. Josefem Sekyrou

ROZMANITOST PŘÍRODY Polární pás

Tundra

TUNDRA Typ krajiny, který se vyskytuje v místech, kde mírný pás přechází v severní polární pás. V období léta, kdy je zde nejtepleji, led a sníh na krátkou dobu roztávají. FLORA FAUNA sob polární liška sovice sněžná mechy lišejníky zakrslé dřeviny (břízy, vrby)

Tundra na Sibiři

Tundra v Grónsku

Polární pás

Polární pás Polární pásy se rozkládají v nejsevernější části severní polokoule a v nejjižnější části jižní polokoule. Podnebí je zde velmi studené. Většina území je pokryta po celý rok ledem. Žije zde jen málo druhů živočichů. Vyskytují se ve velkých skupinách. Polární zvířata jsou životu v chladném podnebí dobře přizpůsobena. Mají hustou srst a velmi silnou vrstvu tuku.

POLÁRNÍ PUSTINY Podnebí je tak nehostinné, že zde nerostou žádné rostliny. Polární pustina okolo severního pólu se nazývá Arktida. Polární pustina okolo jižního pólu se nazývá Antarktida.

FAUNA medvěd lední tuleň mrož tučňák

Medvěd lední

Mrož lední

Tučňák císařský

ARKTIDA Severní pól. Název je z řeckého slova arktos, což znamená v překladu medvěd. Vztahuje se k souhvězdí Malý medvěd a poukazuje na hvězdu Polárku. Nejvýznamnější arktický ostrov: Grónsko

ANTARKTIDA Jižní pól. Název pochází z řečtiny a znamená „naproti Arktidě“, tedy v přeneseném významu „naproti severu“) Prvním člověkem, který stanul na jižním pólu byl Nor Roald Amundsen. Byla zde naměřena absolutně nejnižší teplota na zemi  –89,4 °C.

Antarktida Antarktida – satelitní snímek

Doc. Josef Sekyra Rodák z Nového Města nad Metují. Jako první Čechoslovák stanul 26. prosince 1969 na jižním pólu.

Použitá literatura Přírodověda učebnice pro 5. ročník základní školy. Brno : Nová škola, 2004. 87 s. ISBN 80-7289-063-8 DVOŘÁK, Jiří. Novomestskykuryr.info [online]. [cit. 9.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.novomestskykuryr.info/010228-polarnik%20sekyra.html

Použité obrázky WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Mapa tundry [online]. [cit. 9.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:800px-Map-Tundra.png WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Siberia [online]. [cit. 9.2.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ru200008050084.jpg WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Greenland [online]. [cit. 9.2.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Greenland_scoresby-sydkapp2_hg.jpg WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Erde Eisklima [online]. [cit. 9.2.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Klimag%C3%BCrtel-der-erde-eisklima.png WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Penguin [online]. [cit. 9.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Emperor_penguin.jpg WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Medvěd lední [online]. [cit. 9.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ursus_maritimus_in_Alaska.jpg WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Tuleň obecný [online]. [cit. 9.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Seehund.jpg WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Arctic [online]. [cit. 9.2.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Arctic_(orthographic_projection).svg WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Arctic [online]. [cit. 9.2.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Arctica_surface.jpg WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Antarktida[online]. [cit. 9.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Antarctica_(orthographic_projection).svg WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Antartida [online]. [cit. 9.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Antarctica_6400px_from_Blue_Marble.jpg KOCIÁNOVÁ, Milena. Novomestskykuryr.info [online]. [cit. 9.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.novomestskykuryr.info/010228-polarnik%20sekyra.html