PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Památky v České republice
U rybníka … U rybníků žije velké množství zajímavých zvířat a roste mnoho zajímavých rostlin.
Lidské zdraví a potrava - pokračování
VESMÍR.
LES – PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Vitaminy.
KAREL IV. ( ).
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
Vitamíny.
TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Čtverec, krychle.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy © Jan Novák 2007.
HOBITI.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Zelenina.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Les Les je domovem lesních zvířat. V lese také rostou rostliny, které člověku slouží k užitku. Jistě je skoro všechny znáte.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Alena Soukalová 4.D Střední škola KNIH.  Obecné informace o vitamínech  Rozdělení vitamínů  Příjem vitamínů  Poruchy související s vitamíny  Minerály.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Suroviny pro cukráře I. ročník
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice VITAMÍNY PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice

Vitamíny Jsou sloučeniny, které naše tělo potřebuje v malých množstvích a nedokáže si je samo vytvořit, proto je musí přijímat v potravě.

Dělení vitamínů podle rozpustnosti Rozpustné v tucích Vitamín A Vitamín D Rozpustné ve vodě Vitamín C – kyselina askorbová

Provitamin A Výskyt : mrkev, rajčata, meruňky, papriky Význam : správná činnost oční sítnice Nedostatek: šeroslepost, svědění kůže POZOR – přebytek je jedovatý

Vitamíny skupiny B Výskyt : maso, mléko,vejce, droždí, ořechy, luštěniny, ovesné vločky Význam : správná činnost nervové soustavy, krvetvorba, přeměna látek Nedostatek : úbytek svalstva, záněty kůže,psychické poruchy, deprese, nervozita, ztráta intelektu, chudokrevnost

Vitamín C Výskyt : ovoce Význam : posiluje imunitu , působí jako antioxidant – ničí kyslíkové radikály, které mají zhoubné účinky v organismech Nedostatek : krvácení dásní Ničí jej : kyslík,var,zmrazení a kovyFe,Cu,Al

Vitamín D Výskyt : rybí tuk, ryby, vejce, játra, mléko Význam : pro správnou tvorbu kostí – ovlivňuje vstřebávání vápníku a fosforu – růst, pevnost kostí a hojení zlomenin Nedostatek : křivice u dětí, měknutí a řídnutí kostí

Vitamín E Výskyt : ořechy, luštěniny, celozrnné pečivo Význam : významný antioxidant, působí protizánětlivě, správná funkce pohlavní soustavy

Vitamín K Výskyt : zelená listová zelenina, luštěniny, sojový a olivový olej, vytváří se ve střevech účinkem střevních bakterií Význam : pro správnou srážlivost krve Nedostatek : krvácení do tkání, bolestivá menstruace, špatné hojení ran

JAK S VITAMINY DO TĚLA? Zdravější je konzumovat přírodní produkty s obsahem vitaminů než umělé vitaminové přípravky – multivitaminy a vitaminové tablety !

Zdroje http://www.ordinace.cz/img/text/b_vit3_2_big.jpg http://www.gemerland.sk/storage/200812250906_vitaminy.jpg http://www.pluska.sk/images/vydanie/2008/04/15/o-kom-sa-hovori/perex/o_tabletky.jpg http://www.dia-potraviny.cz/img/sipek2.jpg http://www.vseprozdravi.cz/image/ryba-vitamin-D.jpg http://www.interestinglife.info/Health/images/vitamin%20a.jpg http://dolezite.sk/pictures/2500.jpg http://www.trenovani.com/wp-content/uploads/vejce.jpg http://www.cukrar.cz/pictures/a-X3KWNR8YE6-small.jpg http://www.ordinace.cz/img/text/b_vit3_2_big.jpg http://www.nakupdomu.cz/editor/image/eshop_products/image_l_14734.jpg http://gengel.webzdarma.cz/ces_odrudy/rajce%20ostrav%20I.jpg http://www.receptyonline.cz/data/pics/encyklopedie-zeleniny/paprika.jpg http://www.veda.cz/dwn/5430/11515B_olivovy_olej.jpg http://lilypink.files.wordpress.com/2010/01/walnuts.gif http://muneechou.com/wp-content/uploads/2008/10/wholemeal-bread.jpg http://www.beltina.cz/doplnky_img/rybi_tuk.gif http://data.regiony24.cz/foto/clanky/stare/170708_Ryby.jpg

Prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.08/01.0025 Podpora realizace počítačového zaměření ŠVP ZŠ Valašská Bystřice. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I N V E S T I C E D O R O Z V OJ E V Z D Ě L Á V Á N Í