Centrum praktické výuky FF UHK a SOA Zámrsk pro digitální technologie v archivnictví Petr Grulich Radek Pokorný.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INOVACE UMĚLECKY ZAMĚŘENÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ V OBLASTI MULTIMEDIÁLNÍ TVORBY „UMĚNÍ A MULTIMÉDIA“ INOVACE UMĚLECKY ZAMĚŘENÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ V OBLASTI.
Advertisements

Porovnání učebních plánů SŠ % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% GymnáziaTechnické lyceum SPŠSOU Výběrové/Disponibilní.
VISK 7 J. Polišenský. Historie ochrany knihovních fondů v NK ČR •1994 vznik odboru ochrany knihovních fondů •1995 dokončení Centrálního depozitáře v Hostivaři.
Digitalizační pracoviště MKP SDRUK sekce IT, Olomouc února 2007.
Příprava učitelů na Přírodovědecké fakultě UP v Olomouci
© Radek Maca Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ w w w. e - g r a m. c z ICT plán školy možný přístup k jeho zpracování odbor 55 SIPVZ MŠMT.
Přehled fondů a sbírek archivů ČR na Internetu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Zkvalitnění elektronických služeb Univerzitní knihovny ZČU PhDr.Miloslava Faitová Tematický okruh: E/a.
Bibliotheca academica Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven Plzeň
Zkvalitňování dalšího profesního vzdělávání zaměřeného na stavebnictví, elektrotechniku a gastronomii.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE NÁLEŽITOSTI ICT PLÁNU ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Obor informační technologie
Otto Chmelík, Státní okresní archiv Děčín
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Prezentace Centra MU pro klinicky orientovaný výzkum kvality života (CEQOL) Marek Blatný PSU AV ČR & PSU FF MU Tomáš Kepák KDO FN Brno & LF MU Brno, 21.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.2
Příjmy rozpočtu UP  příspěvek ze státního rozpočtu na vzdělávací a vědeckou, výzkumnou, vývojovou, uměleckou nebo další tvůrčí činnost,  dotace ze státního.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
E-learning na Gymnáziu Cheb
Workshop SFDP - Telč 2007 Fotogrammetrické firmy v České republice - průzkum současného stavu Ing. Jindřich Hodač Ph.D. Bc. Tereza Klečková Telč, 22. -
Archivnictví a spisová služba
CZ.1.07/1.1.04/ „Digitální projektování ve strojírenství“ Střední průmyslová škola strojnická, Olomouc „Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
0385 – Poradenské centrum pro podporu implementace opensource software Institut pro informační společnost, o.s. Lukáš Ligas,
Informační kulturní portál
Digitalizace knihovních fondů – praktické postupy
Digitalizace a ukládání Zpracoval: Jiří Hošek Datum:
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
Autor: Ing. Roman Jireš ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE Část I Základní pojmy.
ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE
Projekt Digitální knihovna AV ČR a vývoj systému Kramerius Martin Lhoták, Knihovna AV ČR AMK v digitálním světě 2005, Praha.
současná medicína vyžaduje dokonalé technické zázemí,
Elektronická podoba evidence, ochrany a zpřístupnění sbírky matrik SOA v Plzni PRAHA
Nové standardy v českém archivnictví
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Zvýšení vědeckovýzkumného potenciálu pracovníků a studentů technických vysokých škol v oblasti dopravy a nových dopravních technologií Registrační číslo:
Krajská digitální spisovna Vazby mezi projekty 2 Vysvětlivky: TCK … Technologické centrum kraje eSpS … Elektronická spisová služba DUD …
Modernizace počítačové učebny se zaměřením na geoinformační technologie projekt F ondu rozvoje vysokých škol Řešitel: Ing. Jitka Prchalová Spoluřešitelé:
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně Možnosti technického řešení.
Archivní VadeMeCum v Národním muzeu PhDr. Martin Šámal 2015.
ELearning na počátku nového tisíciletí a pět let poté Miloslava Černá Petra Poulová.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách „Kvalitní škola“ Základní škola M. Choceňského,
PhDr. Libor Blažek. Digitalizace v archivech obecně Využitelnost ochrana fyzického stavu nejohroženějších archiválií, možnost lepšího zpřístupnění nejvyužívanějších.
Odbor digitálních fondů Zuzana Kvašová,
Prezentace k řešení projektu FRVŠ 1013/2011/F5/b - "Příprava nového kurzu Technika odborné práce" Řešitel: Doc. R. Chlup, PhD. (ÚFaR FFUK) Spoluřešitelé:
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Manuscriptorium Evropská digitální knihovna historických fondů.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
SLUŽBY KRAJSKÉ VĚDECKÉ KNIHOVNY V LIBERCI z hlediska technického vybavení Dana Petrýdesová.
Integrovaný regionální operační program
Individuální projekt OP VVV
Technické zázemí Univerzitní knihovny ZČU V Plzni
Výroční konference OP PIK
Digitalizace v krajské knihovně (SVK HK)
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po desáté!
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po jedenácté!
Archivní správa sídlo: Ministerstvo vnitra, Milady Horákové 133, Praha 6 1. Oddělení řízení, metodiky a kontroly archivů a spisové služby 2. Oddělení řízení,
CLEVER LEADER 2011 příprava budoucích učitelů
doc. PhDr. Soňa Jandová, Ph.D. /
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
REKVALIFIKAČNÍ ARCHIVNÍ KURZ
Kvalita ve školství Ing. Dagmar Bednářová, CSc.
Transkript prezentace:

Centrum praktické výuky FF UHK a SOA Zámrsk pro digitální technologie v archivnictví Petr Grulich Radek Pokorný

FILOZOFICKÁ FAKULTA UNIVERZITY HRADEC KRÁLOVÉ Veřejná vysoká škola, která je trochu jiná, než je obvyklé  Studijní obory se zaměřením na archivnictví a muzejnictví: Archivnictví – historie Historie Prezentace historických věd/ Prezentace a ochrana kulturního dědictví Počítačová podpora v archivnictví STÁTNÍ OBLASTNÍ ARCHIV ZÁMRSK A FILOZOFICKÁ FAKULTA UHK Dlouhodobé partnerství Realizace stáží a praxí studentů archivnictví a počítačové podpory v archivnictví Spolupráce při zajištění výuky a vedení VŠKP Partnerství v realizaci celoživotního vzdělávání pod hlavičkou FF UHK Partnerství ve vědě a výzkumu a v grantových projektech Centrum praktické výuky FF UHK a SOA Zámrsk pro digitální technologie v archivnictví

SPOLEČNÉ POTŘEBY OBOU INSTITUCÍ SOA Zámrsk: nedostatek techniky i pracovních sil pro systematickou digitalizaci fondů FF UHK: nedostatek možností praktické výuky v unikátním oboru Počítačová podpora v archivnictví Společný problém: nedostatek finančních zdrojů PROJEKT FONDU ROZVOJE VYSOKÝCH ŠKOL č. 2074/2008 řešitel: Mgr. Petr Grulich, Ph.D. – děkan fakulty dotace FRVŠ: 978 tis. Kč investice FF UHK: cca 100 tis. Kč a provozní náklady investice SOA Zámrsk: cca 100 tis. Kč a provozní náklady využití zatím pro cca 80 studentů ročně CENTRUM PRAKTICKÉ VÝUKY PRO DIGITÁLNÍ TECHNOLOGIE V ARCHIVNICTVÍ kde: Státní okresní archiv Hradec Králové otevřeno: 30. 10. 2008

VYBAVENÍ TECHNIKOU (počet pracovních postů) Knižní skener Zeutschel OS 12000 (A2) s řídícím PC Duplexní rychlostní dokumentový skener Avision AV-3800 C (SCSI-II) s řídícím PC a SW OCR Fine Reader 9.0 Digitální fotozařízení na bázi dig. zrcadlovky Canon EOS-450D – plně řízená obslužným PC, pro snímání vertikálních velkoformátových předloh Digitální fotozařízení na bázi dig. zrcadlovky Panasonic MNC Z 50 – pro snímání horizontálních předloh Starší A3 deskový skener Umax Mirage 2SE – technika z původního vybavení SOkA Hradec Králové Datové úložiště Synology RS 407

Schéma laboratoře Prostředí přístupové internetové sítě SOkA HK Internetový server Prostředí vnitřní sítě SOkA HK RS 407-1 SOkA HK Prostředí digitalizační sítě RS 407-2 SOkA HK Datová úložiště Badatelské počítače na studovně RS 407 UHK Multifunkční tiskárna Ricoh MP 45000 Switch Finalizační počítač Ovládací počítač Ovládací počítač Skener A3 Canon EOS dálkově ovládaný Panasonic MNC ovládaný lokálně Skener duplexní Knižní skener Zeutschel

VYUŽITÍ PRO SOKA Využití techniky v dané chvíli nedosažitelné vlastními prostředky. Digitalizace archivního materiálu za pomocí studentů. Digitalizace archivního materiálu vlastními silami. Analýza a vývoj metodiky a prostředků digitalizace pro potřeby SOA a její udržování ve spolupráci s akademickým prostředím Rozšíření spolupráce s univerzitou formou evaluace učebních plánů s perspektivou získání absolventů disponujících již průpravou pro „digitální“ archivnictví. Udržení kvality strojového vybavení a sledování nejnovějších trendů v oboru díky spolupráci s univerzitou i v budoucnosti.

VÝSTUPY Z LABORATOŘE Digitalizované studijní kopie archiválií propojené s archivními pomůckami v jedné databázi (program Archivář) prezentované formou internetu. Klasický analogový výstup pro potřeby badatelů a studentů. Digitální výstup na počítačích v badatelně archivu. Podklady pro publikační a ediční činnost archivu a badatelů.

NEJBLIŽŠÍ CÍLE DO BUDOUCNA Dovybavit laboratoř kvalitnějším nábytkem, klimatizační jednotkou. Zřídit při laboratoři seminární pracovnu vybavenou AV technikou. Dovybavit knižní skener dalším softwarem. ZÁVĚR ? Možná vzniklo unikátní pracoviště, které ukazuje, že spolupráce státního archivu a vysoké školy je možná. DĚKUJEME ZA POZORNOST !