MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní program udržitelnosti I
Advertisements

Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Veřejná podpora – smysl regulace jejího poskytování
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 13. května 2013.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 12. května 2014.
Pojem „veřejná podpora“
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Řešení protisouztěžních opatření orgánů.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
1 Seminář. 2 Veřejná podpora Obecná pravidla PRV.
Public Private Partnership – PPP 2004 Možnosti získání příspěvků z fondů EU při realizaci PPP projektů v ČR  Ing. Olga Pokorná (Ministerstvo dopravy ČR)
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
Veřejná podpora a infratruktura Praha JUDr. Hynek Brom 1. místopředseda ÚOHS.
Téma : Veřejná podpora Veřejná podpora - 1. část Ing. Ondřej Miffek Zlín,
Veřejné podniky a státní monopoly
Veřejná podpora ROP NUTS 2 Jihovýchod Duben 2009Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Metodika posuzování veřejné podpory IV. Regionální sympozium 25. dubna 2007 Hodonín.
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Financování sociálních služeb vyrovnávací platbou
Evropské soutěžní právo Michal Částek
1 NOVÝ ZÁKON O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH 40/2004 Sb., o veřejných zakázkách účinnost: prováděcí vyhlášky: 239/2004 Sb. - zadávací dok. stavby 240/2004.
Okamžik poskytnutí podpory malého rozsahu
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
Boj s rasovou diskriminací: Workshop pro instituce občanské společnosti v České republice.
Výjimka pro malé a střední podnikatele Úprava je obsažena v Nařízení Komise č. 70/2001 V roce byla provedena novelizace Nařízením Komise 364/2004.
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Veřejná podpora a podpora de minimis Seminář pro žadatele Brno, 31. května 2011 Praha, 9. června 2011 Ing. Ivana Projsová.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
Veřejná podpora a PROBLÉMY související
Financování sociálních služeb v souladu s pravidly veřejné podpory, principy vyrovnávací platby Jakub Čtvrtník QQT, s.r.o.
Veřejná podpora a financování sociálních služeb – Hotel STEP JUDr. Karel Zuska.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Vodohospodářská infrastruktura a veřejné zakázky Vlastimil Fidler Ministerstvo pro místní rozvoj.
Financování sociálních služeb v souladu s pravidly veřejné podpory, principy vyrovnávací platby Jakub Čtvrtník QQT, s.r.o.
Veřejné služby a veřejná podpora Plzeň 4. května2012 JUDr. Hynek Brom 1. místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 5. února 2010 Praha.
Problematika zadávání vodohospodářských projektů v ČR Mgr. Hana Šachová.
JUDr. Simeona ZIKMUNDOVÁ
Obecná část rozpočtového práva II
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Sociální zabezpečení v EU
VEŘEJNÉ PODPORY A ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V PRÁVU EU
VEŘEJNÉ PODPORY A ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V PRÁVU EU
Veřejná podpora a podpora de minimis
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
Státní účast v obchodních společnostech a podnicích a veřejná podpora
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe)
Transkript prezentace:

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY

Regulace veřejné podpory Článek 86 až 88 Smlouvy o založení Evropských společenství Sekundární legislativa ES – rozhodnutí a pravidla k SGEI – de minimis, MSP, školení, zaměstnanost a regionální bloková výjimka – Nařízení 1107/70, podpora v dopravě – Sdělení EK k prodejům půdy a budov – Pravidla k rizikovému kapitálu – princip tržního investora Zákon č. 215/2004 Sb., o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje Vyhláška č. 207/2005 Sb., o formě a obsahu plnění informační povinnosti k poskytnuté veřejné podpoře MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY

Evropská úprava PPP Článek 43 a 49 Smlouvy o založení Evropských společenství Pravidla upravující veřejné zakázky Směrnice 1992/50 nahrazená Směrnicí 2004/18 o zadávání veřejných zakázek na stavební práce, dodávky a služby Zelená kniha Komise (duben 2004) Sdělení Komise k PPP (listopad 2005) MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY

Článek 87(1) Smlouvy - Obecný zákaz veřejné podpory Podpory poskytované v jakékoliv formě státy nebo ze státních prostředků, které narušují nebo hrozí narušit soutěž tím, že zvýhodňují určité podnikání nebo určitá odvětví výroby, jsou, pokud ovlivňují obchod mezi členskými státy, neslučitelné se společným trhem. => Čtyři znaky veřejné podpory je poskytována ze státních prostředků, narušuje nebo hrozí narušením hospodářské soutěže, zvýhodňuje určité podnikání nebo odvětví výroby, ovlivňuje obchod mezi členskými státy

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Kdy může být veřejná podpora poskytnuta? Výjimky přímo ze Smlouvy o založení ES Využití některé z blokových výjimek Rozhodnutí Evropské komise MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY

Stručná charakteristika PPP Dlouhodobost smluvního závazku Zaměření zejména v oblastech – železnice, silnice, letiště, – vodovodní a kanalizační sítě, plynovody, – nemocnice, sociální bydlení, – sportovní stadiony, kongresová centra. Oblasti nevhodné pro PPP jsou dynamické oblasti např. internetové sítě. MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY

Veřejná podpora v projektech PPP Není obsažena – vyloučen jeden ze znaků veřejné podpory – jedná se o podporu v souladu se službami obecného hospodářského zájmu (v souladu s Rozhodnutím EK 2005/842) – princip tržního investora – jedná se službu zajišťovanou výhradně státem/veřejným subjektem – transparentí, otevřené a nediskriminační výběrové řízení Slučitelná – Podle pravidel pro SGEI – Podle čl. 87 odst. 3 písm. c) (infrastruktura je nezbytná, otevřený přístup k infrastruktuře, není překompenzace) – Podle jiných předpisů Neslučitelná MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY

Ministerstvo pro místní rozvoj Dotazy Děkuji za pozornost! MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY