Jak se přenáší tlak v kapalině?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pokud balónek opřeme o jeden hřebík - praskne.
Advertisements

ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY NA KAPALINU.
Změna objemu kapalin a plynů při zahřívání nebo při ochlazování
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
Hydrostatický tlak h Fh S
MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ
Hydraulické zařízení Hydraulické zařízení je založeno na přenosu tlaku podle Pascalova zákona. Jsou to dvě válcovité nádoby o různých průměrech u dna propojené,
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Práce. Výkon Práce Jakou představu ve vás vyvolá slovo práce?
ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY ZEMĚ NA KAPALINU
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Pascalův zákon.
8. Hydrostatika.
Účinky gravitační síly na kapalinu
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Tlak v kapalinách a plynech.
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Digitální učební materiál
Mechanické vlastnosti kapalin a plynů Molekuly plynu jsou v neustálém neuspořádaném pohybu Mezi jednotlivými molekulami plynu nepůsobí žádné síly (kromě.
Hydraulická zařízení (Učebnice strana 102 – 104)
Atmosféra Země. Atmosférický tlak
Tlak plynu v uzavřené nádobě
Název materiálu: PASCALŮV ZÁKON – výklad učiva.
Měření atmosférického tlaku
Vnitřní energie II. část
Hydraulická zařízení Z Pascalova zákona plyne: zatlačíme-li na kapalinu v uzavřené nádobě v jednom místě, vyvoláme stejné zvětšení tlaku ve všech místech.
Plyny.
Pascalův zákon Příklady.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté.
Mechanika kapalin a plynů
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Mechanické vlastnosti kapalin
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_TLAK.
Hydrostatický tlak.
Pascalův zákon a jeho užití
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
PASCALŮV ZÁKON Autor: RNDr. Kateřina Kopečná
VY_32_INOVACE_11-20 Mechanika II. Kapaliny – test.
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
Mechanika II. Tlak VY_32_INOVACE_ Tlak v tekutinách Kapaliny a plyny nazýváme společným názvem tekutiny. Tlak je fyzikální veličina, která popisuje.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Mechanické vlastnosti kapalin
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Tlak v tekutinách Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
EXPERIMENTY – ATMOSFERICKÝ TLAK PdF:FY2MP_DF1 Didaktika fyziky 1 Vypracovala : Bc. Lenka Dobešová.
Opakování: 1) Lze kapalinu stlačit? Navrhni a popiš pokus, kterým bys mohl dokázat, zda lze kapalinu stlačit. 2) Vyslov Pascalův zákon. 3) Jak vypočítáme.
Tlak v kapalinách. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 17. Vlastnosti tekutin, tlak, tlaková síla Název sady: Fyzika pro 1.
Hydraulická zařízení – řešení úloh
PASCALŮV ZÁKON Autor: RNDr. Kateřina Kopečná
Přípravný kurz Jan Zeman
18. Pascalův zákon, hydraulika
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
7.ROČNÍK Tlak v kapalinách VY_32_INOVACE_
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Dopplerův jev Christian Doppler, Praha 1842 pohybující se zdroj vlnění
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Tlak v kapalině Pascalův zákon.
Hydraulická zařízení - početní příklady
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
Transkript prezentace:

Jak se přenáší tlak v kapalině? (Učebnice strana 99 – 101) V horní části průhledné plastové láhve uděláme několik malých otvorů. Láhev naplníme vodou až po otvory a uzavřeme ji. Potom láhev nakloníme a zmáčkneme její stěny. Pozorujeme, jak voda vystřikuje všemi otvory přibližně stejně prudce a vždy kolmo ke stěně nádoby. Přitom nezáleží, kterým směrem působí tlaková síla na láhev. Podobný pokus můžeme provést se skleněnou baňkou, ve které jsou malé otvory. Pístem tlačíme tlakovou silou F na vodu. Voda vystřikuje nejen ve směru působení síly, ale všemi směry a vždy kolmo k nádobě.

Působením vnější síly se přenáší tlak v kapalině do všech směrů a je vždy kolmý ke stěně nádoby. Širší sklenici vzduchotěsně uzavřeme zátkou se čtyřmi trubičkami. Tři z nich jsou různě zahnuté a zasahují do různé hloubky. Čtvrtá sahá nad hladinu. K ní připojíme gumový balónek. Pak ji částečně naplníme vodou. Stisknutím balónku se stlačí vzduch nad kapalinou a působí jako píst tlakovou silou na její hladinu. Pozorujeme, že ve všech třech trubicích vystoupí voda do stejné výše. To svědčí o tom, že tlak vyvolaný ve vodě uzavřené ve sklenici je ve všech místech kapaliny stejný.

Pascalův zákon: Působením vnější tlakové síly na povrch kapaliny v uzavřené nádobě vznikne ve všech místech kapaliny stejný tlak.  Příklad: Jaký tlak vyvoláme v nádobě s vodou, jestliže na píst o obsahu průřezu 3 cm2 působíme silou 12 N? F = 12 N S = 3 cm2 = 0,000 3 m2 p = ? Pa V nádobě s vodou vyvoláme tlak 40 kPa, tento tlak bude ve všech místech kapaliny. Pascalův zákon se týká zvýšení tlaku ve všech místech kapaliny vyvolaného působením vnější tlakové síly na povrch kapaliny v uzavřené nádobě. Na kapalinu působí také gravitační silou Země, tlak vyvolaný působením gravitační síly nazýváme hydrostatický tlak. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 101 – 102.