Toxikologické aspekty chemických havárií Lekce II Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ ZADAVATELE při zadávání veřejných zakázek
Advertisements

METODA IDENTIFIKACE PROCESŮ A RIZIK
BACKDRAFT FLASHOVER ROLLOVER
GOOD DECISIONS – BAD OUTCOMES
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Systém včasného varování pro odhalení symptomů krize stavebního projektu Ing. Michal Vondruška K126.
Underwriting Úpis rizika:
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování a řízení kariéry
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
ROMAN BUDSKÝ VEDOUCÍ BESIP Prázdniny. ateaateatad Riziko dopravních nehod o prázdninách.
Přírodní a civilizační rizika
Živelné pohromy Patrik Šmerda, 5 B.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Praktická realizace bezpečnostních požadavků standardů ISVS při tvorbě.
Integrovaná střední škola,Slaný
Lékařská toxikologie Lekce I. Úvod
Koncepce environmentální bezpečnosti
Přírodní katastrofy.
MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI A MIMOŘÁDNÉ SITUACE
INVENTARIZACE ZÁSOB březen 2014VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina.
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
MANEK Antonín ŠMEJKAL (2012) Antonín ŠMEJKAL (2012) ŘÍZENÍ RIZIKA.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
PŘÍRODNÍ KATASTROFY.
Krizová komunikace Co je to krize Krize – media a novináři
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_OSVZ_ON Anotace: Seznámit s různými druhy živelných pohrom.
Zpracovali:Renáta Bzirská Kristýna Maloušková Kristýna Maloušková.
Přírodní katastrofy Některé přírodní procesy probíhají tak rychle a intenzivně, že způsobují velké materiální škody a zanechávají po sobě oběti na životech.
Vyřazování DM Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Podklady ke školení Ing. Jiří Seger Ing. Alena Švarcová
Ekologická újma na půdě legislativa, postupy ČIŽP RNDr. H.Kameníčková.
Člověk a příroda Šárka Košťálová 8.B.
Havárie…. Pohroma ? Katastrofa…..!
TECHNICKÝ AUDIT 7. přednáška. Odhad a snížení rizika  Odhad rizika při zohlednění závažnosti možného poranění nebo škody na zdraví a pravděpodobnosti.
ZVÝŠENÍ BEZPEČNOSTI CIVILNÍHO LETECTVÍ LUDMILA CRHOVÁ
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Náhradní závěrečný test Test je zadáván posluchačům prezenčního a kombinovaného studia, kterým nebyl udělen zápočet v prvním termínu.
Projektový cyklus, analýza SWOT
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Akademický rok 2006/2007. Přírodní či společensko ekonomické jevy a procesy jsou spojeny s nejednoznačností výsledků JISTOTA =
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
HACCP.
Říční povodně Tsunami Atmosférické katastrofy
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
NEŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ VE SPOJENÍ SE ZMĚNAMI KLIMATU JUDr. Václav Hönig, člen Sekce neživotního pojištění ČAP Konference k projektu Adaptace sídel na změnu.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Sdružení poradců Požadavky ISO 9001:2015 a ISO 14001:2015
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Mimořádné události. OBSAH: Právní základ Vymezení základních pojmů Příčiny, následky pohrom /MU, (dominoefekt) Typy pohrom / MU Analýza rizika (identifikace.
Roční zpráva o stavu požární ochrany Kraje Vysočina za rok 2014.
Problematika bezpečnosti civilního letectví v ČR za rok 2003 – pohled ÚCL.
International Committee of the Blue Shield (ICBS) M Mezinárodní komitét Modrého štítu mezinárodní nevládní organizace afilovaná k UNESCO.
Marketingový systém řízení KontrolaRealizacePlánování.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ I MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST DRUHY MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ VŠEOBECNÉ ZÁSADY CHOVÁNÍ LINKY TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ.
BOZP 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Přechod na ISO 9001:2015 v DIAMO, s. p.
Ekonomika malých a středních podniků
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Prevence závažných havárií v ČR
Inspekční a prosazovací přístup
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Anotace Objasnit žákům, co je mimořádná událost a jak funguje integrovaný záchranný systém. Vysvětlit, co je evakuace, jak se při jejím vyhlášení chovat.
Prevence užívání alkoholu za volantem TÉMA: Aktivity BESIP pro snížení dopravních nehod pod vlivem alkoholu POSLANECKÁ SNĚMOVNA PARLAMENTU ČR
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Přehled živelních pohrom
Transkript prezentace:

Toxikologické aspekty chemických havárií Lekce II Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.

Hlavní příčiny chemických nehod a havárií Nejčastější příčinou bývá člověk - selhání lidského faktoru Technická závada Živelná pohroma Náhodná příčina

Selhání lidského faktoru Nedostatečná kvalifikace pracovních sil Nedostatek nácviku Porušení pracovních povinností Nepozornost Únava nebo přepracovanost Vliv alkoholu nebo drog Náhlá změna zdravotního stavu

Technická závada Nedostatky v prevenci a údržbě Nedodržování plánovaných revizí Přetížení Skrytá vada materiálu

Živelná pohroma Požáry Povodně a záplavy Větrné bouře Zemětřesení Výbuchy sopek Vlny tsunami

Náhodná příčina Naprosto nepředvídatelný faktor (např. pád meteoritu, teroristický útok) Často je za ní jiná, nevyšetřená příčina

Průběh havárií K havárií dochází většinou zcela nečekaně, mnohdy ale existují varovné signály, které někdo ignoroval U podobných typů havárií mohou existovat určitá obecná pravidla Každá havárie je zcela ojedinělá a má neopakovatelný průběh

Každou havárii je třeba důkladně analyzovat Příčiny Časový průběh Vzniklé škody ekonomické zdravotní environementální morální jiné

Postup hodnocení rizik závažné havárie pro účely oznámení Prostudovat materiál na internetové adrese 18c7611f2c f9/$FILE/00_0 8_p.rtf

Z každé havárie je potřebné se poučit Jedině důkladná analýza příčin a průběhu havárie může vést k vypracování nápravných opatření Ke snížení rizika vzniku nové havárie a Ke snížení následných škod, pokud k havárii přesto dojde

Řízení rizik Chemickým nehodám a haváriím nelze zcela zamezit, ale lze vytvořit takové podmínky, aby riziko jejich vzniku bylo omezeno na minimum Pokud přesto k chemické havárii dojde, je nutné být na to připraven tak, jak je jen možné