David Škaroupka S49 FSI VUT Brno Systém DNS (Domain Name System) (v rámci cvičení VPN)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Internet - opakování.
Advertisements

TNPW1 Technologie pro publikování na webu
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – služba WWW Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum: Jazyk: čeština.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Internet - historie.
Internet pro 6. ročník Ing. Zdeňka Javorková
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
DNS. Komunikace Aplikace používají k identifikaci komunikujících uzlů IP adresu Pro člověka jsou číslice těžko zapamatovatelné, proto se používá místo.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_08.
Internet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Internetové servery Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Co je ENUM? aneb: ENUM v kostce Jiří Peterka E E.
Adresářová služba Active directory
Informatika Internet.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – adresace zařízení Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum: Jazyk: čeština.
Vytvoření řadiče Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec.
Podnikání na Internetu organizace internetu letní semestr 2004 Jana Holá II.
Doména Pro připojení do internetu musí mít každý počítač přidělenu tzv. IP adresu, která se skládá z dekadických čísel. Pro připojení do internetu musí.
Internet Eva Suchardová. Co je to internet Internet je celosvětová síť (WAN). Prakticky se skládá z mnoha menších sítí, jež jsou vzájemně propojeny. Pro.
Internet a DNS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov
Protokoly a adresy na internetu
TAXONOMIE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. 2 ROZDĚLENÍ POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ Pokud nás bude zajímat dosah sítí, rozdělí se na sítě lokální (LAN, Local Area Network), na.
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
INTERNET Filip Fiala, 4C.  Internet je globální systém vzájemně propojených počítačových sítí. (World Wide Web)  Pro vzájemnou komunikaci v síti se.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
NázevInternet Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly Klíčová slovaArpanet,
Otázka č.10 INTERNET ALENA POLEDNOVÁ,4.A.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
1 I NTERNETOVÁ INFRASTRUKTURA. H ISTORIE SÍTĚ I NTERNET RAND Corporation – rok 1964 Síť nebude mít žádnou centrální složku Síť bude od začátku navrhována.
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Internet Historie, adresy serverů.
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ ADRESA. Identifikace v síti  IP adresa - je jednoznačná identifikace konkrétního zařízení (typicky počítače) v prostředí sítě (Internetu).
Internet.
Klomfar Petr.  Adresářová služba  specializovaná databáze optimalizovaná pro čtení a vyhledávání.  popisující objekt pomocí atributů. Na rozdíl od.
Internet.
Jan Anděl, Jakub Konečný
Úvod do počítačových sítí
INTERNETOVÁ DOMÉNA V této prezentaci se dozvíte něco málo o internetových doménách…
INTERNET.
Doména Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Právní aspekty doménových jmen BI201K Úvod do práva ICT I (jaro 2010)
Internet a informace MIS - Manažerské informační systémy Internet a informace Ing. Jan Luhan
Jak se volá doména - ENUM v Česku E E Jiří Peterka
1 Seminář 10 1 DNS (Domain Name System) Aplikační protokol Používá UDP i TCP Naslouchá na portu 53 hierarchický systém doménových jmen Pracuje způsobem.
INTERNET Mgr. Petra Toboříková. Internet = celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí –WWW (text, grafika a multimédia - hypertextové odkazy)
INTERNET Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvým.
Jak funguje internet. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Přednášky o výpočetní technice Internet. přednášky o výpočetní technice Informační hyperdálnice ● Jedna mohutná počítačová síť ● Neplést Internet a Worldwide.
Internet Historie, adresy serverů
Internet – pojmy, služby
Právo doménových jmen Doménové jméno.
Internet - historie.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Management počítačové sítě
TÉMA: Počítačové systémy
Tvorba webových stránek – registrace domény
Síťová architektura Síťový model Daniel Bobek, Jakub Matějka 8.M.
DNS (Domain Name System)
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu.
Adresace v Internetu (1)
Předmět: Informatika Ročník: VI.
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

David Škaroupka S49 FSI VUT Brno Systém DNS (Domain Name System) (v rámci cvičení VPN)

Úvod – IP adresy  Každý počítač připojený do Internetu musí mít IP adresu.  IP adresy: - celosvětově jednoznačné - čtveřice čísel oddělených tečkou (např ) (např ) - jednoznačné identifikaci uzlu i sítě - jsou pro srozumitelné pro počítač  Nevýhody: - málo mnemonické (číselný charakter) - neříkají nic o geografickém umístění - žádné organizační či jiné uspořádání

Doména  Aby lidé mohli snadno používat Internet -> zavedeno označování počítačů jmény.  V roce 1984 byl zaveden doménový systém DNS (Domain Name Services).  Jméno počítače v síti = doména (domain) tzv. symbolická adresa.  Doména: - každá má své symbolické jméno (jednorozměrné) (jednorozměrné) - je celosvětově jednoznačná v rámci nadřazené domény nadřazené domény

 Kořenová doména = nejvyšší doména v Internetu, označuje se „.”  TLD (top-level domains)-domény nejvyšší úrovně: - zeměpisné (.cz,.us,.sk,.de,.uk, …) - vycházejí z charakteru organizace :.com (commercial) – komerční organizace.com (commercial) – komerční organizace.edu (education) – vzdělávací instituce.edu (education) – vzdělávací instituce.gov (government) – vládní organizace.gov (government) – vládní organizace.mil (military) – armáda.mil (military) – armáda.net (network) – síťově zaměřené organizace.net (network) – síťově zaměřené organizace.org (non-profit organization) – neziskové organizace.org (non-profit organization) – neziskové organizace - časem ještě další domény (.shop,.tel,.news,..) - časem ještě další domény (.shop,.tel,.news,..) nabízejí rozšíření registrací pod doménou.com. nabízejí rozšíření registrací pod doménou.com.

DNS (Domain Name System) ucelený systém, zahrnující:  pravidla tvorby a přidělování symbolických jmen doménového typu  mechanismy pro převod symbolických doménových jmen na IP adresy (a na-opak)  další mechanismy, využívané konkrétními službami (např. el. poštou)

Nameserver  Každá doména musí mít nejméně jeden nameserver.  Je počítač, který je povinen znát všechna symbolická jména, přidělená v dané doméně (uzlům i subdoménám).  Je kompetentní odpovídat na dotazy o převodu jmen “svých” uzlů na IP adresy.

Způsob fungování - principiální představa  tazatel se obrátí na kořenový name server ... ten jej pošle za name serverem domény nejvyšší úrovně... ... ten jej pošle za name serverem druhé úrovně ... tazatel se dostane k name serveru, který je kompetentní mu na jeho dotaz odpovědět

tazatel moje.tiscali.cz? kořenový name server name server.cz name server tiscali.cz

Skutečný způsob fungování  tazatel se neobrací hned na kořenový name server, ale na “svůj nejbližší” name server (bývá zadán v konfiguraci uzlu -tazatele)  tazatel může požadovat, aby případné další name servery kontaktoval sám oslovený name server (pokud nedokáže odpovědět sám), a zprostředkoval poskytnutí odpovědi ... nebo může tazatel kontaktovat jednotlivé name servery postupně sám