Metainformační systém - Metaportál MŽP ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální Helpdesk Co a proč to má být. Zkušenost ukazuje, že odborné informace o životním prostředí veřejnost prakticky nezajímají.
Advertisements

Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Informační systém krizového řízení kraje
Harmonogram implementace IS v běžné praxi - informatika ZMVS.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY EIA/SEA
Geoportál Implementace INSPIRE v ČR Enviro-i-forum, Zvolen, Jitka Faugnerová Jiří Kvapil 1.
1/22 Je INSPIRE pro soukromé firmy příležitostí? Jitka Faugnerová CENIA, česká informační agentura životního prostředí Zvolen,
Jiří Kvapil, CENIA Stahovací služby na národním geoportálu ČR Enviro-i-fórum 2013, 14. V. 2013, Zvolen.
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Zpřístupňování eVŠKP současný stav a záměry.
VÝVOJ NÁSTROJŮ PRO HODNOCENÍ MNOŽSTVÍ A JAKOSTI VOD
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING X. Environmentální informační systémy.
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
, Porada IT-SDRUK, Olomouc Portál STM: stav a výhled Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodná výpočetní základna Ladislav Šolc Microsoft, s.r.o. Solution.
SIRIUS komplexní řešení pro statistické a analytické zpracování dat v rezortu životního prostředí ČR Ing. Jarmila Cikánková Jiří Roubínek Projektový.
Metainformační infrastruktura ČR koncepce a současný stav Bronislava Horáková VŠB-TU Ostrava, CAGI sdružené pracoviště-Institut geoinformatiky
INSPIRE Závěry testování v České republice Enviro-i-forum, Technická univerzita Zvolen,
INSPIRE Enviro-i-forum, Technická univerzita Zvolen, Implementace INSPIRE v České republice.
INSPIRE 1. monitorovací zpráva za Českou republiku Konference Enviro-i-forum, Zvolen, JITKA FAUGNEROVÁ 1. monitorovací zpráva za Českou republiku.
Programy EVI 9 a ESPI 9 Přehled novinek, co připravujeme IX
IQ PACK dáváme inteligenci obalům Prezentace projektu Ing. Roman Kortus RFID projektový manažer.
INSPIRE Metadata Štěpán Kafka. Draft Implementing Rules Profil pro vyhledávání Obsah/vyhledávání (směrnice INSPIRE) a)Souhlas prostorových dat s implementačními.
Zeměměřické a kartografické služby ČR – současná nabídka, řešení, cíle, problémy a výzvy ke spolupráci Michal Traurig
Obor informační technologie
Interní seminář VÚV TGM, v.v.i Pracovní skupina GD – Správa dat (MKOOpZ) Charakteristika a přehled činností
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
INSPIRE Metadata v evropském kontextu, úkoly a aktivity národní INSPIRE autority vůči EC a subjektům v ČR, LMO.
Povodňový informační systém Ing
DRMS Forum září 2009 GORDIC řešení datových schránek organizace Bc. Pavel Prchal Ing. Vladislav Korecký.
1 INSPIRE v ČR 7 let poté Jitka Faugnerová CENIA, česká informační agentura životního prostředí Enviro-i-forum Zvolen,
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
MIDAS MetaPortál Seminář INSPIRE a metainformace, Praha, 2007 Horáková, Růžička, Ožana.
Krajský úřad Plzeňského kraje Václav Koudele Projekt „Malá integrace“
Problematika GIS Úvod do INSPIRE česká informační agentura životního prostředí Jiří Hradec, CENIA.
Jednotný informační systém o životním prostředí (JISŽP)
Lucie Dvořáková Gabriela Homolková.  INfrastructer for SPatial InfoRmation in Europe  Infrastruktura prostorových informací v ES  Je iniciativou Evropské.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Evropská směrnice INSPIRE Ing. Pavla Tryhubová Katedra mapování a kartografie ČVUT v Praze, Fakulta stavební.
Metainformační systém METIS na krajských úřadech ČR Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Praktické.
Resortní GIS: Portál ŽP Jiří Hradec odbor informatiky MŽP JHr.
Environmentální Helpdesk Co a proč to má být. Současný stav 1.Všechno v ČR se děje po složkách, neexistují průřezové služby; 2.Nejenže se to děje po složkách,
CIS Cizinecký informační systém
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
INSPIRE a metadata pro VS ISSS Hradec Králové, 2005Dr. Ing. Bronislava Horáková, RNDr. Petr Kubíček, CSc., CAGI.
Výzkum a vývoj, studijní prameny a spolupráce s praxí Ing. Milan Kocáb, MBA Ing. Tomáš Cajthaml.
GMES, SEIS Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS Co je GMES/Copernicus?  GMES = Global Monitoring for Environment and Security (Globální monitoring životního.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 ePUSA – elektronický portál územních samospráv Krajský úřad Plzeňského krajeMinisterstvo vnitra.
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
Informační kulturní portál
Krajský úřad Libereckého kraje
INSPIRE Stav a výhled.
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
ISSaR – možnosti využití systému při získávání a zpracování statistických dat Ing. Jarmila Cikánková Oddělení datových služeb CENIA.
Ing. Jarmila Cikánková Oddělení datových služeb CENIA.
MIDAS v kontextu veřejné správy a návaznost na standardy ISVS v oblasti metadat Bronislava Horáková vedoucí projektu MIDAS ISSS 2003 Sdružené pracoviště.
MIDAS do praxe Vzdělávací program v oblasti standardizace pracovních postupů v řízení a ve výkonu veřejné správy Štěpán Kafka, Bronislava Horáková, CAGI.
Profesní čipové karty Mgr. Lada Hrůzová Vedoucí projektu Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové.
Aktuální informace k DMVS Ing. Ivan Ivanov Informace k DMVS.
Možnosti využití MIDAS pro RGI a ZRUIN MIDAS Možnosti využití MIDAS pro RGI a ZRUIN Dr. Ing. Bronislava Horáková, CAGI, OK2
Adaptace on-line David Kunssberger Miroslav Lupač Agentura Koniklec, o. p. s.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Katastr nemovitostí na internetu a reálné možnosti jeho využití fyzickými a právnickými osobami Č e s k ý ú ř a d z e m ě m ě ř i c k ý a k a t a s t r.
PORADA KÚ A ÚÚP ÚAP + info z porady MMR Ing. Morche Lukáš.
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Demoverze QI Informace pro partnery DCC
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
METAINFORMACE V KARTOGRAFII
Transkript prezentace:

Metainformační systém - Metaportál MŽP ČR Ing. Pavla Albrechtová Ing. Jarmila Cikánková Oddělení datových služeb CENIA Ing. Jitka Faugnerová Oddělení mapových služeb CENIA

MIS MŽP Historie Technologie a organizace Výhody a přínosy Další využití On line prezentace

Historie budování MISu V ČR 2000 – první pokus Katalog datových zdrojů resortu na CD ROM 2002 – on line databáze centralizovaný informační systém o datových zdrojích životního prostředí on line access vybudován systém kooperace pro sběr metainformací 2005 – CENIA– nová verze MIS implementace mezinárodních standardů využití internetových technologií – webových služeb a portálového řešení a systému sdílení dat řešení pro management dat v jednotlivých organizacích

MIS DNES - technologie Metaportál MŽP Nový MIS MIS NP Podyjí MIS NP Č. Švýcarsko MIS CENIA MIS NP Šumava ČIŽP ČHMÚ VÚKOZ SFŽP Metaportál MŽP MŽP MIS KRNAP MIS AOPK MIS VÚV TGM MIS GEOFOND MIS ČGS Nový MIS

MIS DNES - Organizace MŽP CENIA resortní organizace financování projektu CENIA provoz Metaportálu provoz vlastního serveru MIS implementace mezinárodních standardů (ISO, INSPIRE) aktualizace metadatového profilu CENIA školení a uživatelská podpora resortní organizace aktualizace vlastních metazáznamů dodržování profilu CENIA (povinných položek) jako minimálního záznamu Metadata jsou vytvářena a spolu s daty a umístěna na témže místě – může je i autorská organizace využívat, nad tím je metaportál – webovský prohlížeč, který nad všemi lokálními MISy provádí vyhledávací úlohu 2. Možnost využívat technologii i pro interní potřeby organizace 3. ISO nory – garance jednotných a jednoznačných pravidel 4.

Výhody a přínosy Výhody pro resortní organizace: Výhody pro MŽP management vlastních dat – metadata společně s daty využití systému nad rámec Metaportálu (jiné projekty, portály...) volná licence platformy MICKA (SW) zajištění implementace mezinárodních standardů Výhody pro MŽP funkční a průběžně aktualizovaný MIS garantovaná vysoká úroveň metadat implementace mezinárodních standardů přehled o resortních datech a eliminace duplicitního sběru dat naplnění zákona o právu na informace o životním prostředí There are two aspect for advantages and benefites. The first are advantages for deparment organization, witch create metadate recordes. The creation of MIS doesnt constitute extra work.

Další využití MIS INSPIRE SEIS resortní organizace jednoduchá implementace pravidel pro metadata možný základ národního metadatového portálu SEIS vytvoření prvního reálného sdíleného informačního systému (prozatím bez prostorové složky) zkušenosti se zaváděním systému sdílení dat resortní organizace provoz vlastního serveru MIS Metadata jsou vytvářena a spolu s daty a umístěna na témže místě – může je i autorská organizace využívat, nad tím je metaportál – webovský prohlížeč, který nad všemi lokálními MISy provádí vyhledávací úlohu 2. Možnost využívat technologii i pro interní potřeby organizace 3. ISO nory – garance jednotných a jednoznačných pravidel 4.

On line přístup http://mis.cenia.cz