Fyzika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Smykové tření a valivý odpor
Advertisements

GRAVITAČNÍ POLE Základní pojmy Newtonův gravitační zákon
Mgr. Ladislav Dvořák PdF MU, Brno
Elektrický náboj a jeho vlastnosti
Elektrický náboj Podmínky používání prezentace
SILOVÉ PŮSOBENÍ VODIČŮ
GRAVITACE Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
I. Statické elektrické pole ve vakuu
Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007
Elektrostatika I Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
C) Dynamika Dynamika je část mechaniky, která se zabývá vztahem síly a pohybu 2. Newtonův pohybový zákon zrychlení tělesa je přímo úměrné síle, která jej.
Fyzika Účinky síly.
Elektrické vlastnosti I.
Síla jako FV Skládání sil - opakování (FV) - opakování (síly)
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Radiální elektrostatické pole Coulombův zákon
Síla a její měření.
Třecí síly Třecí síly působí při libovolném pohybu dvou dotýkajících se těles. Zejména je můžeme pozorovat při libovolném druhu pohybu po povrchu země.
Vzájemné působení těles
Smykové tření, valivé tření a odpor prostředí
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Síla. Skládání sil Co už víme o síle
Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár
Fyzika - opakování.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _601 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
GRAVITAČNÍ POLE.
COULOMBŮV ZÁKON.
VY_32_INOVACE_11-06 Mechanika II. Gravitační pole.
Elektrické pole Elektrický náboj, Elektrické pole
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
Gravitační síla a hmotnost tělesa
4.Dynamika.
FII-4 Elektrické pole Hlavní body Vztah mezi potenciálem a intenzitou Gradient Elektrické siločáry a ekvipotenciální plochy Pohyb.
Gravitace (gravitační síla, tíhová síla)
Mechanika kapalin a plynů
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Gravitace.
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Gravitační síla. Gravitační pole
ELEKTRICKÉ POLE.
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
INTENZITA ELEKTRICKÉHO POLE
1. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Kde je elektrické pole „silnější“
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
SÍLA TŘECÍ SÍLA VY_32_INOVACE_09 - SÍLA - TŘENÍ.
Elektrostatika Elektrický náboj dva druhy náboje (kladný, záporný)
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 1. část Elektrické pole
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
MATFYZIN Samuel Brablenec.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Siločáry elektrického pole
13. Gravitační pole – základní pojmy a zákony
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK Brzdné síly Název školy
ELEKTROTECHNIKA Intenzita elektrického pole
9. Dynamika – hybnost, tření, tíhová a tlaková síla
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
GRAVITACE. GRAVITACE Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší.
Tření smykové tření pohyb pokud je Fv menší než kritická hodnota:
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
INTENZITA ELEKTRICKÉHO POLE.
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Transkript prezentace:

Fyzika

Gravitace

Gravitace je přitažlivost mezi tělesy, jako jedna ze základních vlastností hmotných těles (těles s nenulovou hmotností). Gravitace je jedna ze čtyř základních interakcí. Gravitační síla je síla, kterou se vzájemně hmotná tělesa přitahují. Gravitační síla ubývá se čtvercem vzdálenosti od tělesa, které ho vyvolalo. Gravitační pole je v klasické mechanice prostor kolem tělesa, ve kterém se projevuje působení gravitační síly. Protože dosah gravitační síly je nekonečný, i gravitační pole je vlastně nekonečné. Za jeho hranici se obvykle považuje místo, kde přestává být měřitelné, případně, kde začíná převládat gravitace jiného tělesa nebo těles. Gravitační pole je konzervativní. Z pohledu kvantové fyziky se hovoří o gravitační interakci, přičemž je považována za jednu ze základních interakcí.

Gravitační pole planet Z přesného mapování pohybu sond na oběžné dráze kolem planety pomocí měření dopplerovského posunu frekvence signálu vysílaného sondou lze určit lokální změny v gravitačním poli planety, které souvisí s nerovnoměrným rozdělením hmoty na planetě (v topografii, podpovrchových strukturách v kůře, anomáliích v plášti či přímo spojenými s jádrem planety). Pozorovatelnost signálu libovolné struktury roste s její velikostí a klesá s hloubkou pod povrchem planety (podobně jako u tzv. skin efektu). Ze zaznamenaných lokálních variací v radiálním gravitačním zrychlením lze zpětně usuzovat na vnitřní strukturu planety: u Marsu a Měsíce se za předpokladu dané průměrné mocnosti kůry daří namodelovat její globální strukturu u Země a Venuše lze z dlouhovlnné charakteristiky gravitačního pole odhadnout parametry pláště v budoucnosti bude zřejmě možná u Merkuru dokonce přímá analýza rozhraní mezi pláštěm a jádrem, díky faktu, že poloměr jádra Merkuru je asi celých 0,8 poloměru planety Obecně jsou nejvýraznějšími komponentami planetárních gravitačních polí signály velkých sopek (např. Olympus Mons na Marsu), riftových systémů (Valles Marineris tamtéž), impaktních pánví (nejvíce tzv. mascony), ale také globální rotační zploštění planety. Znalost přesného tvaru gravitačního pole dané planety (především pak Země) má především technický význam.

Elektrická síla

Elektrická síla je síla, kterou na sebe působí tělesa s elektrickým nábojem (elektricky nabitá tělesa). Velikost elektrické síly závisí na velikosti nábojů, vzdálenosti těles a prostředí mezi nimi. Spočítá se podle vzorce , kde q1 a q2 jsou náboje těles, r je jejich vzdálenost, ε je permitivita prostředí Elektrická síla mezi dvěma nabitými tělesy s opačným nábojem (+ −) je přitažlivá, mezi dvěma nabitými tělesy se souhlasným nábojem (+ + nebo − −) je odpudivá. Elektrická síla působící mezi dvěma bodovými náboji je určena Coulombovým zákonem.

Třecí síla

Vlastnosti třecí síly: Velikost třecí síly závisí na: Třecí síla je fyzikální veličina, která vyjadřuje velikost a směr tření mezi tělesy. Vlastnosti třecí síly: Velikost třecí síly závisí na: druhu tření přítlačné síle, tj. na síle, která tlačí obě tělesa k sobě kolmo k jejich povrchu kvalitě povrchu těles (drsnost - hladkost). Třecí síla nezávisí na velikosti povrchu těles a pro malé rychlosti nezávisí na vzájemné rychlosti mezi tělesy. Třecí síla je vždy orientována proti pohybu těles. Symbol veličiny: Ft Základní jednotka: newton, značka jednotky: N