Obojživelníci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Advertisements

VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.14 Anotace:
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Urči název a zařaď do příslušné skupiny
OBOJŽIVELNÍCI PŘÍRODOPIS 7. ROČNÍK.
Autor:Mgr. Alena Shánělová
Obojživelníci POZNÁVAČKA.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Obojživelníci.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
OBOJŽIVELNÍCI obývají „oba živly“ VODU SOUŠ.
OBOJŽIVELNÍCI Ocasatí.
Základní škola Kladruby
Třída: Obojživelníci znaky:
Obojživelníci Zástupci.
TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ.
OBOJŽIVELNÍCI
PLAZI, OBOJŽIVELNÍCI, RYBY, BEZOBRATLÍ
Digitalizace výuky Příjemce
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_10.
Třída OBOJŽIVELNÍCI Tvoří přechodnou skupinu mezi vodními a suchozemskými obratlovci, vyvinuli se z lalokoploutvých ryb (latimérie podivná), dospělci.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Obojživelníci pro 5. ročník ZŠ
Jedná se o štíhlého čolka s drobnými končetinami a dlouhou hlavou. Pokud se vyskytuje ve vodě, jeho kůže je hladká, na souši ji má suchou a jemnozrnnou.
Živočichové opakování Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Člověk a jeho svět Ročník.
Obojživelníci autor: David Hainall.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
OBRATLOVCI Ryby a obojživelníci.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
Obojživelníci Ocasatí Bezocasí.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s vnější stavbou těla ryb a mírně.
stavba těla, rozmnožování
Základní škola Kladruby
OBOJŽIVELNÍCI Bezocasí.
Třída OBOJŽIVELNÍCI Přechodná skupina mezi vodními a suchozemskými obratlovci rozmnožování a vývin probíhá ve vodě, larvy= PULCI=dýchají ,mají.
RYBY 2 Obojživelníci plazi.
Savci.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, zástupci a typickými.
NAŠI OBOJŽIVELNÍCI Obr.1.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem žab Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního druhu, stavba.
Kmen: STRUNATCI podkmen: OBRATLOVCI nadtřída: bezčelistnatci
Obratlovci obojživelníci.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
RYBY. Stavba těla: Tělo se skládá z hlavy, trupu a ocasu, končetiny jsou přeměněné v ploutve. Pokryv těla: Tělo je kryto šupinami, které jsou neustále.
OBOJŽIVELNÍCI 7. ročník ZŠ Londýnská. OBOJŽIVELNÍCI.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Jarmila Kolářová Název: VY_32_INOVACE_1A_04_Dělení živočichů Téma: Člověk a jeho svět Datum tvorby:
Kmen: Strunatci Podkmen Obratlovci Třída Obojživelníci
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Autor: Mgr. Vladislava Slepičková
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Rozmnožování obojživelníků
OBRATLOVCI Třída: OBOJŽIVELNÍCI.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
OBOJŽIVELNÍCI – VE VODĚ I NA SOUŠI
OBRATLOVCI.
OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání
Poznávání obojživelníků
Obojživelníci VY_52_INOVACE_26 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Zpracoval: Marcela Kováříková
OBOJŽIVELNÍCI 7. třída.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

Obojživelníci

Znaky : Všichni obojživelníci jsou zákonem chráněni. mají stále vlhkou kůži nemají stálou tělesnou teplotu v mládí žijí ve vodě, v dospělosti na souši vývin : vajíčka, pulec ( dýchá žábrami), dospělý jedinec (žába – dýchá plícemi)‏ Všichni obojživelníci jsou zákonem chráněni.

Zopakuj si stavbu těla žáby hlava trup přední končetina zadní končetina

Zopakuj si stavbu těla čolka hlava trup přední končetina zadní končetina ocas

Vývoj obojživelníků f a, - vajíčka b,c,d,e, - z vajíček se líhnou pulci, kteří dýchají žábrami, mají ocas a zpočátku nemají končetiny. Žijí ve vodě. Postupně jim narůstají končetiny a ztrácejí ocas. Také žábry zanikají a vyvíjejí se plíce f, -pulci se mění v malé žabky, které mohou opustit vodu f e d b c a

Vajíčka ropuchy obecné

Pulcům žab vyrůstají nejprve zadní nožičky.

Skokan hnědý - mladý

Na podzim zalézá do bahna na dně rybníků a upadá do zimního spánku. Skokan hnědý Na podzim zalézá do bahna na dně rybníků a upadá do zimního spánku. Duchcov

Ropucha obecná Duchcov

Ropuchy přezimují ve vlhkém prostředí zahrabané do hlíny Ropuchy přezimují ve vlhkém prostředí zahrabané do hlíny. Vodu vyhledávají pouze v době páření a kladení vajíček. Osek

Na jaře se ropuchy stahují k vodě Na jaře se ropuchy stahují k vodě. Mnoho jich hyne na silnicích, proto ochranáři u silnic natahují bariéry. Osek

Ropuchy v kbelíku jsou přeneseny přes silnici a co nejblíže k vodě.

Mladá ropucha Duchcov

Skokan zelený

Čolek obecný

Mlok skvrnitý

Užovka obojková

Obojživelníci Znaky: mají stále vlhkou kůži Zápis do sešitů Obojživelníci Znaky: mají stále vlhkou kůži nemají stálou tělní teplotu v mládí žijí ve vodě, v dospělosti na souši Vývin : vajíčka, pulec ( dýchá žábrami), dospělý jedinec (žába – dýchá plícemi)‏ Všichni obojživelníci jsou zákonem chráněni.

Autor prezentace : Mgr. Martina Hanzlíková Autor snímků ( kromě č. 3,4,5, 15, 16, 17): Mgr. Martina Hanzlíková Zdroje: Snímek č.3,4 : Člověk a jeho svět – učebnice pro 3. roč. ZŠ, str. 65 Didaktis 2008 Snímek č. 5 :Přírodopis 5 pro 5. ročník ZŠ ( 6. ročník občanské školy)‏ a nižší ročníky gymnázií s výrazným ekologickým zaměřením Vydáno v Praze 1993, Fortuna str. 46 Snímek č. 15 http://www.naturfoto.cz/skokan-zeleny-fotografie-3364.html Snímek č. 16 http://www.naturfoto.cz/colek-obecny-fotografie-1140.html Snímek č. 17 http://www.naturfoto.cz/mlok-skvrnity-fotografie-8296.html