VÝVOJ ČLOVĚKA Během čtvrtohor vyvrcholil vývojový proces, který začal u primitivních primátů a skončil vznikem moderního člověka. Člověk vyvinut z úzkonosých.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Advertisements

Vývoj člověka Australopithecus Homo habilis Homo erectus Homo sapiens
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
PŮVOD A VÝVOJ ČLOVĚKA.
VÝVOJ ČLOVĚKA Během čtvrtohor vyvrcholil vývojový proces, který začal u primitivních primátů a skončil vznikem moderního člověka. Člověk vzešel z okruhu.
České země v pravěku Doba kamenná
Vývoj člověka dle anglického badatele Charlese Darwina.
HOMO HABILIS (4-1MA) Jeho kosterní pozůstatky byly nalezeny v Olduvai
Pravěk První lidé. Pravěk První lidé Člověk zručný (Homo habilis) je jedna z linií rodu Homo a hypotetický předchůdce dnešního člověka, který žil.
ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU.
ČLOVĚK ROZUMNÝ (HOMO SAPIENS)
VY_32_INOVACE_Dj.6.02-Pravěk-prezentace
PRAVĚK.
DUM Téma: Pravěk (vývoj člověka) Vyučovací předmět: Dějepis Ročník: 6.
PŘEDCHŮDCI ČLOVĚKA Autor: David Hainall.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
2 Pravěk – vývoj člověka Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VY_52_INOVACE_PŘ.9.27 –VÝVOJ ČLOVĚKA– pracovní list
BIOLOGIE A FYZIOLOGIE ČLOVĚKA
Vývoj nejstarších lidských společenství
Doba kamenná určeno pro 4. ročník ZŠ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
ČLOVĚK ROZUMNÝ Člověk vyspělý ( Homo sapiens sapiens)
Paleolit 6. ročník.
Původ a vývoj člověka III
Život člověka v době kamenné
ČLOVĚK VZPŘÍMENÝ (HOMO ERECTUS)
PŘEDCHŮDCI ČLOVĚKA STARŠÍ DOBA KAMENNÁ (PALEOLIT)
Původ a vývoj člověka – pojmy VY_52_INOVACE_02 Sada 1
Nejdůležitější předchůdci člověka
Původ a vývoj člověka.
ANTROPOGENEZE Vznik a vývoj člověka
Čtvrtohory vývoj člověka
Dějepis Doba kamenná 1.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_20 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Homo sapiens (člověk rozumný), Homo sapiens sapiens (člověk dnešního.
PRVOUKA 3. ROČNÍK Mgr. Kamila Homoláková ZŠ MUDr. E. Lukášové
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Anotace Žáci si během prezentace opakují a upevňují znalosti tématického celku PRAVĚK. Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření září 2011 Ročník IV. Vzdělávací.
8. ročník, biologie člověka CO DĚLÁME V PŘÍRODOPISE.
Čtvrtohory vývoj člověka
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY Starší doba kamenná Dějepis 6.roč. Mgr. Renata Šimková.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Pravěk.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Předchůdci člověka VY_32_INOVACE_15
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Dějepis 6. ročníku Člověk rozumný.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ – př.n.l..
Pravěk uč. 21.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Vznik člověka.
Pravěk v českých zemích Mgr. Iveta Vališková
O nejstarších dějinách Čech
PRAVĚK U NÁS významná naleziště.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Původ a vývoj člověka Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Úvod do období pravěku Vývoj člověka.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
České země v době kamenné
Původ a vývoj člověka.
VY_32_INOVACE_01_PR_VÝVOJ ČLOVĚKA
PŘEDCHŮDCI ČLOVĚKA l. O čem bude řeč? Antropogeneze – vývoj člověka. Předchůdci člověka: o Australopithecus o Homo habilis – člověk zručný o Homo erectus.
1.
Transkript prezentace:

VÝVOJ ČLOVĚKA Během čtvrtohor vyvrcholil vývojový proces, který začal u primitivních primátů a skončil vznikem moderního člověka. Člověk vyvinut z úzkonosých opic Starého světa. Nejvýše organizovanou a nejdůležitější čeledí primátů jsou lidé (Hominidae).

ZNAKY ČLOVĚKA Podle nejstarší nalezené kostry australopitéka (jménem lucy) = důkaz o vztyčení se do vzpřímené pozice. později došlo ke zvětšování objemu mozkovny. Se vzpřímenou postavou souvisí dvojí (esovité) prohnutí páteře a klenba na nohách. Vznik artikulované řeči U homo sapiens sapiens bradový výběžek

Zrození lidstva dle anglického badatele Charlese Darwina Revoluční myšlenka z roku 1859 Člověk - vznikal postupně četnými proměnami z dávných prapředků, které máme společné s dnešními lidoopy Člověk - Orangutan, gorila, šimpanz

AUSTRALOPITHECUS V roce 1924 našel profesor R. Dart ve vápencových lomech v jižní Africe výlitek lebky australopithéka afrického . Byl menší, štíhlejší, velikosti šimpanze. Na naší planetě žil asi před 3,3-1milionem let v Etipii. Do tohoto rodu australopithéků afarensis patřila i nalezená kostra -Lucy.

Homo erectus Von Koeningswald v roce 1936 objevil v roce 1936 na ostrově Jáva ostatky dítě z rodu Homo Erectus. Byl to tvor vysoký, dokonale vzpřímené postavy, který již používal nástroje. Žil asi před milionem let a vyskytoval se nejen na Jávě, ale i v Číně, Jižní Africe a dokonce v Evropě. V roce 1907 byla nalezena čelist v německém Maueru, v roce 1908 byl popsána a nazvána. Tento druh také používal primitivně opracované kamenné nástroje. Homo erectus žil v tlupách. A nelze pochybovat o tom, že si vyráběli zbraně jako byl nůž. Kromě špičatých nástrojů používali k obraně klacky a kyje.

Homo sapiens Nejproslulejší nález zbytků je z roku 1856 z Dűsseldorfu. Po četných diskusích a dohadech se nazval člověk neandrtálský. Klasický neandrtálec byl typickým obyvatelem Evropy, kde žil během poslední doby ledové. Byl menší silné postavy. Hlavu podlouhlou a zuby lidské. U homo sapiens se začali konat první pohřby.

Homo sapiens sapiens Objevil se na konci doby ledové, před 40-30 000 lety. Užíval různé nástroje, stopy sídel a lovené kořisti. Byl výborný lovec , lovil mamuty, jeleny a šelmy. Lovil v tlupě, protože na ulovení mamuta sám nestačil. V Brně byl odkryt hrob lovce mamutů v němž se našli dary, sošky, mamutí kly.V paleolitu vznikala umělecká tvorba (věstonická venuše). Asi 3000 let př.n.l. se objevili podél Dunaje první zemědělci. Pěstovali hlavně luštěniny a chovali domestikovaná zvířata. A vyráběli keramické nádobí a tkali látku.