Potravinářský sektor pod tlakem sankcí a řetězců Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ministerstvo financí ČR Odbor 54 – Ekonomické informace
Advertisements

Vyskytuje se ve třech rovinách:
Vlastní a franšízingové prodejny … … stejné nebo odlišné kanály?
Tržní opatření Březen 2003 Žatec. 22 Společných organizací trhu - chronologicky •nařízení Rady (EHS) č. 136/1966, o zřízení společné organizace trhu olejů.
Náklady VY_32_INOVACE_ při výrobě, obchodování, dopravě apod. dochází k spotřebě či opotřebení výrobních faktorů - pokud tuto spotřebu či opotřebení.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Ekonomická závislost Stálo 10 let čekání.
O co se jedná? Státu trvá 3 – 6 měsíce než DPH vrátí Často vrácení předchází finanční kontroly atd. Exportérům a firmám nárokujícím si velké odpočty DPH.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Zemědělství má budoucnost Ing. Jiří Papež Místopředseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Place – místo prodeje (distribuce)
Pracovní jednání k problematice mléka Praha Odbor živočišných komodit Ministerstvo zemědělství ČR.
3/30/20151 OBCHODNÍ ŘETĚZCE ZNEUŽITÍ TRŽNÍ SÍLY ST.MARTIN CONFERENCE – RECENT TRENDS AND DEVELOPMENTS IN COMPETITION LAW AND POLICY 2009 Miroslav Koberna.
TRENDY A BUDOUCNOST FINANČNÍHO PORADENSTVÍ V EVROPĚ 9.ŘÍJEN 2013 Ing. Tomáš Síkora, MBA, výkonný ředitel VYBRANÉ DOPADY NOZ DO POJIŠŤOVNICTVÍ.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
4/6/20151 České potravinářství a reformovaná SZP EU v období Seminář, Pardubice 2012 Ing. Tomáš Kreutzer.
Obchodní smlouvy Obecně.
Zákon o významné tržní síle a jejím zneužití Petr Vyhnálek
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základní účtování nákladů a výnosů Označení.
12 April Co ohrožuje kvalitu potravin? Ing. Hynek Strnad Potravinářská komora ČR.
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Klamavé obchodní praktiky Mgr. Ivana Picková SOS – Sdružení obrany spotřebitelů
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Ovlivní nová Společná zemědělská politika český potravinářský sektor? Ing. Miroslav TOMAN, CSc. Potravinářská komora ČR.
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Preferenční kritéria při nákupu potravin Preferential factors affecting food purchases.
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Chceme konkurenceschopné a stabilní zemědělství a potravinářství? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Obecná ekonomie 16. Zahraniční obchod.
STRUKTURA OBCHODNÍ FAKTURY Hradcová Michaela, Šťastná Veronika, Ustohal Ondřej, Skákalová Jana.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Právo hospodářské soutěže
Regionální potravina a novinky v legislativě
Obsah Marketingový mix Marketingový mix obchodníka Nákupní marketing.
Střední a východní Evropa - srovnání právní úpravy a zkušenosti z praxe Zákon o významné tržní síle JUDr. Barbora Dubanská, Ph.D., LL.M., CMS.
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Situace na trhu zemědělcům a potravinářům mnoho příležitostí nenabízí Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Regionální značka Jako ochranná známka Mgr. Ladislav Drobníček.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Celní správa České republiky ZMĚNY V PROVÁDĚCÍCH PŘEDPISECH – CELNÍ HODNOTA (Stručný přehled k IA a DA k UCC)
Vztahy EU a Ruska – dopady agrárně-obchodních sankcí.
Zásobování prodejny Zpracoval Ing. Jan Weiser. Obsah výkladu 1.Požadavky na zásobování prodejen 2.Dodavatele 3.Dodavatelsko-odběratelské vztahy 4.Rozdělení.
Zásoby Kateřina Pinkasová. Zásoby  jsou hospodářské prostředky, představují suroviny, materiály, součástky, polotovary, moduly, hotové výrobky  Jednorázově.
Má české potravinářství ještě nějakou budoucnost? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Zemědělci a potravináři se ode dna musejí odrážet společně
Informace ze sociální oblasti
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Žofínské fórum Potraviny, kvalita, soběstačnost
Aktuální problémy potravinářského sektoru – obchodní přirážky a dovozy
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
NÁRODNÍ ZNAČKA KVALITY KLASA
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
Vysoká škola Technická a Ekonomická v Českých Budějovicích
Ing. Veronika Dostálková MBA
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele
Ekonomika Clo a celní politika 4. Ing. Miroslava Farmačková
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Potravinářský sektor pod tlakem sankcí a řetězců Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR

Vývoj vzájemného obchodu s Ruskou federací

Možnosti řešení krize  Strategická skupina  Intervenční nákupy v EU  Podpora soukromého skladování  Kompenzace ztrát (ovoce, zelenina)  Nové trhy – Čína, Vietnam, Blízký a Střední východ  Exportní subvence

Monitorování dovozů  Nařízení o hlášení dovozů a cen u živočišných a rostlinných komodit  Přehled o tom, co se dováží do ČR – 48 hodin předem  Stabilizace trhu, zabránění přílivu nekvalitních levných výrobků  Chybí:  Kontrola příhraničního prodeje  Společných stravovacích prostor  Průběžné vyhodnocování

Novela přispěje ke zkvalitnění podnikatelského prostředí I  jednoznačně vymezuje okruh vztahů, na které bude zákon dopadat,  dochází ke zpřesnění pojmu „dodavatel“ a „odběratel“,  předložený návrh reaguje na platné evropské potravinové právo a používá pojem „potravina“,  nově jsou stanoveny základní náležitosti smlouvy a smluvní vztah bude založen na písemném ujednání, a to včetně určení osoby, která je za tento právní akt odpovědná

Novela přispěje ke zkvalitnění podnikatelského prostředí II  novela ruší všechny přílohy stávajícího ZVTS, nahrazuje je ovšem mnohem flexibilnějším demonstrativním výčtem praktik, které jsou zakázány a které, reflektují stávající situaci v dodavatelsko-odběratelských vztazích,  navržená úprava je v kontextu právní úpravy ve většině evropských zemí a není ani v rozporu se současnými představami EK,

Ošetření dodavatelsko- odběratelských vztahů v Evropě

Oboustrannost zákona  Potravinářská komora zásadně nesouhlasí s rozšířením působnosti zákona i na dodavatele.  Pro rozšíření působnosti zákona i na dodavatele neexistuje žádný prokazatelný důvod. Dosud z žádné z existujících studií analyzujících vztahy podél potravinového řetězce nevyplynulo, že by některý byť i z velkých dodavatelů zneužíval nebo byl vůbec schopen zneužít svoji tržní sílu vůči odběratelům.

Výčet nejběžnějších nekalých praktik  platby za fiktivní služby  vytváření smluvní nerovnováhy mezi stranami  zalistovací poplatky  vyhrožování přerušením obchodního vztahu  nedodržení zákonné splatnosti  vratky zboží  neodůvodněné přenesení sankcí na dodavatele  vzájemné zápočty bez předchozího souhlasu dodavatele  retroaktivní změny  prodej pod nákupní cenu  zpětný bonus – 39 – 69 % z fakturovaných částek

Obchodní přirážky řetězců u jednotlivých potravin

Obchodní přirážky řetězců – tvaroh měkký (cena za kg) Odběratel Cena pro dodavatele po odečtení všech slev Prodejní cena včetně DPH Prodejní cena bez DPHDPH 15 % Přirážka v KčPřirážka % A 56,40124,90108,6116,2952,2192,57 B 52,14124,90108,6116,2956,47108,30 C 53,83124,90108,6116,2954,78101,76 D 54,45124,90108,6116,2954,1699,47 Průměr 54,21124,90108,6116,2954,40100,53

DPH u potravin v okolních státech

Podpora a propagace českých potravin  Komplexní propagace – média, ochutnávky, apod.  Důraz na podporu prodeje  Značky kvality a původu - podpora  KLASA  Regionální potravina  Český výrobek – garantováno PK ČR  Evropské značky kvality – CHOP, CHZO, ZTS  Bio

Děkuji za pozornost