Vliv náhradních forem péče na vývoj a život dítěte

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
DOSPĚLÍ NA CESTĚ Irena Smetáčková
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Rodina.
VY_32_INOVACE_2B8 Psychická deprivace
DĚTI NA CESTĚ Zdravotní, psychické a sociální důsledky náhradní péče
Klinická propedeutika
Komplexní řešení vývoje dětí Rodiče a rodina v životě dítěte
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
Vývoj člověka Ontogeneze.
SYNDROM TÝRANÉHO DÍTĚTE
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
Rizikového chování v dospívání
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Náhradní rodinná péče aneb „Děti patří domů“ Karel a Petra HENNHOFEROVI.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Základy psychologie a psychopatologie VZ kombinované
Periodizace lidského věku: Období dospělosti Období stáří
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
(Presenium) Jiří Vítovec
Reintegrace žáků s chronickým onemocněním zpět do škol projekt TIMSIS Action Comenius 2.1 Action Comenius 2.1 Doba trvání projektu: 3 roky Doba trvání.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Narušený vývoj řeči strukturní a systémové narušení jedné či většího počtu oblastí vývoje řeči (osvojování mateřského jazyka) vzhledem k chronologickému.
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Fyzický vývoj – vývoj mozku
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Definice a typologie dysfunkčních rodin Klasifikace rizikových faktorů ohrožujících stabilitu rodiny U3V Mgr. Michaela Vaško.
Transformace a sjednocení systému péče o ohrožené děti Ministerstvo práce a sociálních věcí Barbara Resnerová Metodické setkání s krajskými úřady a Magistrátem.
Obezita u dětí je rizikem diabetu 2. typu Irena Aldhoon Hainerová Klinika dětí a dorostu a Centrum pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy 3. LF UK a.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Základní charakteristika
KONFERENCE Šance pro děti v ohrožení na Vysočině
Deprivace a subdeprivace Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 6. října 2012 Datum: 6. října 2012.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
ODKLAD POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Vývoj a současná spotřeba psychofarmak v České republice Doc. MUDr. Martin Anders, Ph.D. Komise pro lékovou politiku a kategorizaci léčiv ČLS JEP
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Sociální práce s rodinou 4
Stipendia města Ostrava
Základní pojmy speciální pedagogiky
Syndrom rizikového chování v dospívání
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
SP s rodinou 2 Metody hodnocení, protektivní a rizikové faktory
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Rodičovství biologické a pěstounské
Děti se závažnou zdravotní a sociální anamnézou v kontextu mezinárodního osvojení Mikulov, Petra Jonášková.
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
RODIČ A SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA DĚTÍ
Transkript prezentace:

Vliv náhradních forem péče na vývoj a život dítěte PhDr. et PhDr. Radek Ptáček, Ph.D. Psychiatrická klinika 1. LF UK a VFN

Historie v čr V ČR především spojeno s výzkumy světového významu Prof. Matějčeka, Prof. Langmeiera a kol. studium podmínek vývoje dětí v ústavech - v prostředí psychického strádání – deprivace, ale i dalších forem péče, ústavní výchova představuje zásadní ohrožení duševního a sociálního vývoje dětí a její negativní důsledky poznamenávají tyto děti jako skupinu až do dospělosti, nejvýznamnější, rozhodující a nezastupitelný faktor pro nápravu psychické deprivace je kvalitní náhradní péče, a v tomto smyslu zejména kvalita náhradní rodinné péče, ústavní výchova vede k opoždění v oblasti psychického, sociálního i somatického vývoje, z prognostického hlediska pak znamená výrazný handicap pro další uplatnění v dospělosti.

ÚSTAVNÍ VÝCHOVA A VLIV NA RANÝ VÝVOJ DÍTĚTE LANGMEIER, MATĚJČEK Kriticky ohrožené období: 1-3 roky - období, kdy je nejdůležitější kontakt dítěte s dospělým Nicméně zásadně ohrožující faktor v každém věku Výchova v ústavním prostředí vede zvláště k: výrazné opoždění v tělesném vývoji, výrazné intelektové opoždění, mírné opoždění motorické, velmi závažné opoždění v sociálním chování , velmi závažné opoždění vývoji řeči, negativní prognóza sociálního uplatnění a integrace v dospělosti.

ZAHRANIČNÍ STUDIE – DŮSLEDKY ÚSTAVNÍ PÉČE PSYCHOSOCIÁLNÍ VÝVOJ vyšší riziko rozvoje poruch chování v dětství a adolescenci (Racusin et al., 2005; Wiik et al.,2010) poruchy emocí (Racusin et al., 2005; Wiik et al.,2010; Bos et al., 2010) významněji častější než u dětí v náhradní péči než u normální populace výskyt psychiatrických diagnóz 16x častější 8x častěji užívají psychofarmaka a využívají psychiatrických služeb 20 x vyšší výskyt posttraumatické stresové poruchy Kriticky zvýšený výskyt pozdějších závislostí v dospělosti chronické problémy, nezaměstnanost, malý kariérní rozvoj, neplánované rodičovství, bezdomovectví, antisociální chování, recidiva.

ZAHRANIČNÍ STUDIE – DŮSLEDKY ÚSTAVNÍ PÉČE SOMATICKÝ VÝVOJ ústavní výchova- dlouhodobý negativní vliv na tělesný vývoj (Cohen et al., 2010) děti v ústavní výchově významné růstové a vývojové opoždění oproti normální populaci (Palacois et al., 2010) menší obvod hlavy a hrudníku (Smyke et al., 2004) během post-adoptivního období dochází k urychlení růstu (catch up růst) a stabilizaci tělesné hmotnosti (Van Ijzendoorn et al., 2007) může dojít k dřívější pubertě - puberta praecox (Baron et al., 2000; Teilmann et al., 2006) spojené nežádoucím sociálním a předčasně sexualizovaným chováním v opožděném tělesném vývoji nehraje primární roli malnutrice, ale psycho-sociální deprivace (Kim et al., 2003)

Důsledky institucionální péče v raném věku poruchy SOMATICKÉHO VÝVOJE Opoždění tělesného vývoje Oslabený imunitní systém Zvýšená potřeba specializované lékařské péče Další interní obtíže poruchy INTELEKTU A MOTORIKY Opožděný rozumový vývoj Nižší hodnoty rozumových schopností Opožděný motorický vývoj poruchy VÝVOJE ŘEČOVÝCH SCHOPNOSTÍ Opožděný rozvoj řeči Omezené schopnosti vyjadřování Omezená slovní zásoba

Důsledky institucionální péče v raném věku poruchy SOCIOEMOČNÍHO VÝVOJE Opožděný socioemoční vývoj Obtíže s navázáním citových vazeb Nedůvěřivost nebo naopak bezmezná důvěřivost Nízká sebedůvěra a uvědomění si vlastní hodnoty Špatné zvládání stresových situací rozvoj PSYCHICKÝCH PORUCH Častý výskyt psychických obtíží Časté užívání psychiatrické medikace Vyšší potřeba speciální psychiatrické péče

Zahraniční studie – důsledky ústavní péče Psychiatrické poruchy Problémy v sociální oblasti Poruchy emocí Sociální integrace ÚSTAVNÍ VÝCHOVA Poruchy chování Partnerské problémy Nezaměstnanost Úzkostné poruchy Kriminalita Závislosti NEGATIVNÍ PROGNÓZA ÚSPĚŠNÉHO SOCIÁLNÍHO UPLATNĚNÍ A OSOBNÍHO VÝVOJE ZÁTĚŽ PRO SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ SYSTÉM + MODEL SOCIÁLNÍ DĚDIČNOSTI

e-mail: ptacek@neuro.cz „Jedním z nejdůležitějších faktorů pro zdravý duševní, ale i somatický vývoj dítěte, je potřeba zažívat stabilní, vřelý, důvěrný a kontinuální vztah se svým rodičem (či stabilní náhradou rodiče), ve kterém nacházejí oba uspokojení.“ (World Health Organization: Improving Mother/child Interaction To Promote Better Psychosocial Development in Children,1998) DĚKUJI ZA POZORNOST e-mail: ptacek@neuro.cz