Principy a zákonitosti motorického vývoje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
Advertisements

Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
ORGANIZAČNÍ FORMY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ
Genetika člověka.
Technika. TECHNICKÁ PŘÍPRAVA V tréninku techniky jde především o opakované provádění učeného pohybu, při kterém dochází k opravování a zpřesňování jeho.
Lidská motorika Čtyři konstrukty vytvářejí lidskou motoriku
Obratnostní schopnosti
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Vývoj člověka - postnatální
TRÉNINK KOORDINAČNÍCH SCHOPNOSTÍ
Vývoj uchopování a manipulace
Silové schopnosti Pohybová schopnost překonávat, udržovat, nebo brzdit odpor svalovou kontrakcí při dynamickém, nebo statickém režimu svalové činnosti.
Obecná biologie.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Obecné aspekty vývoje (ale i jednotlivých subvývojů) Organismus člověka  složitě integrovaný systém bio-psycho-socio-spirituální reciproční vztah.
13. Psychický vývoj, jeho zákonitosti, periodizace - 1. cast.
Základy genetiky.
Trénink atletických skoků
Psychické stavy.
ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PROJEKT: CZ.1.07/1.5.00/
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Přednáška č. 2 Teoretický základ tělesného pohybu
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Ontogeneze Lidské Motoriky
Žena a sport.
Populační genetika je teoretickým základem šlechtění hospodářských zvířat; umožňuje sledování frekvencí genů a genotypů a tím i cílevědomé řízení změn.
1.ročník šk.r – 2012 Obecná biologie
(soubory vnitřních předpokladů organismu k dané pohybové činnosti)
SOMATICKÝ PROFIL A SOMATOTYP CHLAPCŮ
Sportovní výkon, sportovní výkonnost
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
ROZVOJ POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ
Periodizace lidského věku: Období dospělosti Období stáří
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
Znaky pohybu Typické znaky lidské motoriky
Řízení sportovního tréninku
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
Růst a vývoj brněnských dětí v rané adolescenci
Motorické schopnosti (Physical Abilities, Motorische Eigenschaften) Integrace vnitřních vlastností organismu, která podmiňuje splnění určité skupiny pohybových.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Vývoj hlasu Hlasové změny – hlasové poruchy (vady)
Vývojová psychologie OP3BK_PSVP
Vývoj orgánů Periodicita – střídání odb.pomalejšího a rychlejšího vývoje orgánů Alternace – vzájemné střídání při vývoji orgánů Akcelerace – fáze zrychlení.
1. Nervová soustava: úvod.
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Somatopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s poruchami hybnosti, dlouhodobě nemocnými a zdravotně oslabenými.
Ontogeneze motoriky Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
© Tom Vespa. je proces, kterým prochází jedinec od splynutí pohlavních buněk až po dospělost. Ontogeneze spolu s fylogenezí patří do evoluční biologie.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky období adolescence, plné dospělosti, zralosti, středního věku a stáří.
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
Zákony vývoje.
Školení cvičitelů III. třídy VG 1. konzultace
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
Ontogeneze lidské motoriky © Tom Vespa.
VY_32_INOVACE_19_28_Genetika
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vývoj jedince Autor: Mgr. Iva Hirschová
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
Pohybové schopnosti a dovednosti
ANTROPOMOTORIKA.
3. Vlastnosti živých soustav
Konstrukty motoriky, fylogeneze motoriky
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

Principy a zákonitosti motorického vývoje Výsledky fylogeneze: Vzpřímená postava a bipední chůze Pohyblivost horních a dolních končetin Uchopování drobných předmětů Pohybová lateralita Bohatý rejstřík dovednostních pohybů Motorika spojená s řečí, artikulovaná řeč a písmo

Ontogeneze a přístupy ke studiu motorického vývoje - Změny, které provázejí jedince od okamžiku početí až do doby úmrtí charakterizují individuální vývoj - ontogenezi Haecklův biogenetický zákon (zákon rekapitulace) ontogeneze je zkráceným a obrazným opakováním fylogeneze - Prof. Hans Adolf Krebs (1937 objev k. citronové/ 1953 Nobelova cena) „… je třeba si uvědomit, že vědecky fundovaný muž XX. století nepotřebuje rozvíjet svalovou sílu o nic víc, než mu stačí ke zmáčknutí knoflíku přístroje, či ke zdvižení sklenice. Pomalá chůze v tempu kódu kyseliny deoxyribonukleové je snad ještě jediným cvičením, které člověk potřebuje…“ převzato Komeštík, (1995)

Změny ve vývoji jedince – růst, vývoj, rozvoj. Růst – změny ve velikosti (výška, hmotnost) Vývoj – provází růst aprobíhá jako zákonitý sled změn kvalitativních (vzestupné – progres, kulminace, sestupné – regresivní) Rozvoj – záměrně a kontrolovaně navozený vývoj některé z funkčních či strukturálních vlastností organismu (pohybové schopnosti Individuální zvláštnosti vývoje – v souladu s obecně působícími vývojovými zákonitostmi Motorický vývoj – součást vývoje lidského organismu. Je provázen změnami na úrovni buněčné, orgánové, strukturální i funkční.

Zákonitosti motorického vývoje Zákon celistvosti a jednoty organismu – změny motorických funkcí probíhají v úzké souvislosti se změnami ostatních funkcí a s vývojem tělesným i psychickým. Období plnosti: první – 2-4 roky, druhé – chlapci 8-11 let, dívky 8-10 let, třetí - chlapci 17 let, dívky 15 let, Období vytáhlosti: první – 5-7 roků, druhé – chlapci 13-16 let, dívky 11-14 let, 2 Zákon nezvratnosti a neopakovatelnosti – pozvolný, ale i skokem (stoj, sed, chůze) Zákon diferenciace a specializace – individuální odchylky (výkonnost) Zákon nerovnoměrnosti – výkonnost v pubertě a ve stáří Zákon jednoty organismu a prostředí, biologického a sociálního – adaptační podněty, podněcování k pohybu

Sekvenční pravidla motorického vývoje (principy) Princip cefalokaudálního trendu – směr vývoje od hlavové části k dolním končetinám Princip centrálně periferního trendu - směr vývoje od centra k periférii Princip recipročního propojení - vychází z bilaterální povahy lidského těla (od symetrických pohybů k asymetrickým) Princip funkční asymetrie – laterální preference Princip individualizace (od cyklických pohybů k acyklickým) Princip autoregulační fluktuace – střídání fází progresivního vývoje a relativní stabilizace Princip - vývoj probíhá přes proprireceptory (svalová vřetenka a šlachová tělíska) a tangoreceptory (hmat, tlak) a pak teprve přes telereceptory (zrak, sluch)

Metody pro sledování motorického vývoje Průřezová sledování - analytický průřez (jednorázové šetření) Longitudinální sledování (opakované šetření u stejného souboru a za stejných podmínek) Smíšené průřezové a longitudinální sledování (srovnatelné skupiny rozdílného věku až se skupiny překrývají, věk 6-10, druhá skupina 9-13 ) Sledování s časovým zpožděním (opakované sledování s jistým časovým odstupem – sekulární trend)

Činitelé motorického vývoje 1. Biogenetický základ jedince – faktor dědičnosti (genotyp x fenotyp) Hmotnými nositeli genetické informace jsou geny. Soubor všech genetických informací tvoří genotyp jedince. Genotyp určuje rozsah a míru fenotypických možností. Fenotyp je obrazem všech vlastností a znaků organismu, toho co můžeme na člověku pozorovat. Většina pohybových projevů odpovídá polygenímu typu dědičnosti. Genetický vliv byl prokázán: u somatotypu, krevní skupiny, svalových tkání, zvláštnosti nervové soustavy, nepodmíněných reflexů, rychlosti, rytmu, maximální izometrické síly, vytrvalosti, oběhového a dýchacího systému. 2. Vlivy a podmínky vnějšího prostředí Sociální – rodinné, školní, mimoškolní, prostředí volného času Materiální – živá i neživá příroda, ekonomická základna, výživa, 3. Výchova – formování osobnosti (rodina, škola, média, kluby, veřejné instituce, sebevýchova) 4. Aktivní účast člověka – hybná síla jedince

Vzájemný vliv dědičnosti a prostředí Podíl vlivu dědičnosti se mění v závislosti na stupni ontogeneze a podnětech a podmínkách prostředí. Silnější působení dědičnosti v raném období a ve stáří. Extrémní jedinci (podprůměrní a nadprůměrní) mají větší tendenci k dědičnosti. Elementární a fylogeneticky starší vlastnosti jsou v průběhu ontogeneze pod silnějším vlivem dědičnosti (motorika, afektivita) Vlastnosti, které z hlediska stupně ontogeneze představují primární struktury a funkce a nalézající se na nejnižší rozlišovací úrovni organismu (molekulární, buněčné, tkáňové) jsou převážně dědičné

Periodizace lidského věku Příhoda, 1974