ÚVOD DO FINANČNÍ SPRÁVY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecná část finančního práva II
Advertisements

Správní právo Pojem správního práva.
Finanční právo Taťána Špírková, 2013.
Veřejná moc a veřejná správa
Obecná část rozpočtového práva III
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
DEP 507. Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky)
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Základy veřejné správy
Finanční právo Zdenka Papoušková, 2013.
FINANČNÍ SPRÁVA specifický úsek veřejné správy jehož posláním je péče o materiální základ poskytování veřejných statků a dozor (dohled) nad finančními.
Veřejné finance Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Finanční správa v ČR – organizační pojetí (se zaměřením na správu daní v organizačním pojetí) Damian Czudek
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 19. března 2014.
Pojem a historický vývoj
Veřejná správa.
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
Finanční a rozpočtové právo
Finanční správa v ČR v organizačním a funkčním pojetí (se zaměřením na správu daní) Damian Czudek Zápatí prezentace.
FINANČNÍ PRÁVO charakteristika odvětví práva
Systém soukromého práva
PŘÍLOHA A: SCHÉMA INTEGRACE DOHLEDU NA FINANČNÍM TRHEM V ČR.
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
Státní správa.
Systém organizace finanční správy
FINANČNÍ PRÁVO charakteristika odvětví práva
CHARAKTERISTIKA FINANČNÍHO PRÁVA
FINANČNÍ SPRÁVA Petr Mrkývka © 2012.
Ekonomické aspekty veřejné správy
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 29. dubna 2015.
FINANČNÍ PRÁVO.
Materiální základ produkce veřejných statků
Veřejné finance Veřejný sektor, veřejné statky
Soustava veřejných rozpočtů Finanční toky ve veřejném sektoru představují příjmy a výdaje veřejných rozpočtů, a to jak uvnitř soustavy veřejných rozpočtů,
Statky – finance – politika – činnost Prezentace doc. Mrkývky (přednáší dr. Šramková)
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Obecná část rozpočtového práva II 14. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Pojem správy  vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco  záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu)
Česká národní banka Centrální banka ČR Podléhá pouze ústavě Veřejnoprávní objekt Sídlo v Praze Hospodaří samostatně s majetkem, který jí byl svěřen státem.
Úvod do základů finančního práva Petr Mrkývka. LITERATURA Petr MRKÝVKA Propedeutika finančního práva I – obecná část. Brno: MU 2014 (e-kniha) k dostání.
Obecná část rozpočtového práva III 21. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA MICHAELA KARÁSKOVÁ FILIP CULEK.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Obecná část rozpočtového práva II
Rozpočtové právo I 20. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Základy teorie finančního práva 2
Normy finančního práva
Alois Rašín první ministr financí ČSR ( )
Úvod do finanční vědy a financí
VeřeJnÁ FinaNční Politika a VEŘEJNÁ FINANČNÍ ČINNOST
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
PŘEDMĚT FINANČNÍ SPRÁVY
SUBJEKTY FINANČNÍHO PRÁVA
Základy teorie finanční správy
Vnější systémová charakteristika finančního práva
Česká národní banka.
Veřejné Finance.
FINANČNÍ PRÁVO charakteristika odvětví práva
Odvětvotvorná kritéria Jan Neckář podzim 2007
Úvod do finanční vědy a financí
SUBJEKTY FINANČNÍHO PRÁVA
Ekonomické aspekty veřejné správy
Obecná část rozpočtového práva III
Kolektivní investování
Rozpočtové právo 3. května 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Obecná část rozpočtového práva III
Transkript prezentace:

ÚVOD DO FINANČNÍ SPRÁVY Petr Mrkývka

Finanční správa Prastaré pojítko mezi financemi a veřejnou správou, správním právem a finančním právem. Merkl: pomocná funkce - slouží realizaci ostatních činností státu, negoval její samostatnost (Merkl, A. Obecné právo správní. Díl II. Praha – Brno: Orbis 1932) X Pošvář: samostatný díl veřejné správy Siblík: nástroj zajišťování dostatku peněžních prostředků pro státní správu, ale také jako bankovní dohled, dohled nad spořitelnami a pojišťovnami, správu majetku státu … (1947)

Pojetí finanční správy Stejně je možné pojímat celou veřejnou správu i jednotlivé její díly Finanční správa je specifickým a výjimečným dílem veřejné správy – v čem? ►

Specifika a výjimečnost finanční správy Finanční správa je nástrojem realizace finančního práva za podmínky, že zákonodárce předpokládá pro uskutečnění finančního práva formy a metody vlastní veřejné správě. Finanční správa je výjimečná svým předmětem, svojí právní regulací a tím, …. že je všude! ►

Předmět finanční správy Obecný: široká škála společenských vztahů, do kterých veřejná moc ingeruje s užitím forem a metod vlastních veřejné správě FS: společenské vztahy regulované normami finančního práva, do kterých veřejná moc ingeruje s užitím forem a metod vlastních veřejné správě

Předmět finančního práva Předmět finanční správy > Předmět finanční správy Ne všechny společenské vztahy tvořící předmět finančního práva jsou přímo vystaveny působení veřejné správy. Ne všechny normy finančního práva jsou realizovány formami a metodami veřejné správy.

Předmět finančního práva Společenské vztahy, které vznikají, realizují se a zanikají: V procesu tvorby, rozdělování a užití veřejných peněžních fondů, V souvislosti s fungování peněžního systému, V rámci veřejnoprávních ingerencí do finančního trhu. (segmenty klasického pojetí finančního práva)

Tyto společenské vztahy jsou regulovány normami finančního práva s využitím metody založené na administrativně právní metodě regulace: Formy, metody, cíle, instituty a instituce veřejné správy.

Šíře předmětu finanční správy Je dána šíří záběru finančního práva ► ►různorodost forem a metod správních ingerencí ►institucionální rozmanitost ►obtížná systematizace ►dekoncentrace vykonavatelů finanční správy.

Prostředí realizace finanční správy

Podřazení segmentů finanční správy Primární FS: speciální dekoncentráty – ÚFO, CSČR, ČNB Sekundární FS: svěřený výkon finanční správy v návaznosti na primární předmět správy, resp. Primární účel existence instituce, nerespektuje se dělba moci. Př.: výkon finanční správy soudy – správa veřejných financí, správa majetku …

Potřeby finanční správy Jednotné zásady fungování finanční správy, zejména v případě správy veřejných financí Splnění požadavků dobré správy Efektivnost Hospodárnost Stabilita