V roce 1839 pozoroval Edmond Becquerel (Fr) vznik elektrického napětí mezi osvětlenými elektrodami,jistě si nebyl vědom pozdějšího celosvětoveho významu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sluneční energie Co je solární energie Využití solární energie
Advertisements

Další součástky s jedním přechodem PN
DEN STROJAŘŮ SPŠp a SOUs HRANICE.
Optoelektronika opticko-elektrické převodníky - fotorezistor, fotodioda, fototranzistor, solární články, optron Elektronické součástky pro FAV (KET/ESCA)
YESTEAM Jeseník Výzkumný úkol FLL 2007.
Fotovoltaika.
CZ / GE / Březen 2008 GE Consumer & Industrial. CZ / GE / Březen 2008 GE Consumer & Industrial.
Zdroje elektrického proudu
ZDROJE ELEKTRICKÉHO NAPĚTÍ
Historie, princip, užití,…a obrázky
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
Sluneční elektrárna Získávání energie ze slunečního záření patří z pohledu životního prostředí mezi nejšetrnější způsoby. V poslední době se těší značné.
Směry rozvoje Obnovitelných zdrojů energie a jejich technologie Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL Koberovy
Sluneční elektrárna.
Solární Střešní solární elektrárna Informace pro investory.
Žárovky.
FOTOVOLTAICKÉ HYBRIDNÍ MODULY
Nakládání s odpadními fotovoltaickými panely Praha, listopad 2010 Ing. Jan Pavlíček.
Obnovitelné zdroje energie - fotovoltaika
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
Ing. Jiří Štochl, technický ředitel, TEDOM-VKS s.r.o
Přímá (i nepřímá) výroba elektrické energie
Hybridní pohon Vojtěch frajt
Infračervená sektrometrie s Fourierovou transformací
Obnovitelné zdroje energie (OZE)
KEE/SOES 10. přednáška Moderní technologie FV článků Umělá fotosyntéza
Polovodiče ZŠ Velké Březno.
Odraz světla. Zákon odrazu světla
LCD (Liquid crystal display). Základní informace Tenké a ploché zobrazovací zařízení skládající se z omezeného (velikostí monitoru) počtu barevných nebo.
Přípravek fotovoltaického panelu pro praktickou výuku
Technologie fotovoltaických článků a modulů z krystalického křemíku
Ch_110_Energie_Solární energie
Solární panely g.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 07.
Martin VRZALA. * Energetika * Primární energetické zdroje * Obnovitelné energetické zdroje.
Tereza Lukáčová 8.A MT blok
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
Energie Slunce Realizace fotovoltaických elektráren.
Digitální učební materiál
Vznik přechodu P- N Přechod P- N vznikne spojením krystalů polovodiče typu P a polovodiče typu N: “díra“ elektron.
Trunkát Tadeáš, 1.U. -nevyčerpatelnost -ekologičnost.
Fotovoltaický jev, fotovoltaické články a jejich charakteristiky
Nanotechnologie Nanotechnologie je rozvíjející se obor výzkumu a vývoje zaměřený na řízení struktury materiálů v nanorozměrech (0,1 až 100 nm, alespoň.
Technologie tenkovrstvých článků a modulů
Fotoelektrický jev Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Přímá výroba elektrické energie
VYUŽITÍ ENERGIE SLUNEČNÍHO ZÁŘENÍ
Využití energie Slunce
Další součástky s jedním přechodem PN Autor: Mgr. Lenka Rohanová Fyzika Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
1 Druh palivaEmisní faktor Hnědé uhlí 0,36 t CO 2 /MWh výhřevnosti paliva Černé uhlí0,33 t CO 2 /MWh výhřevnosti paliva Těžký topný olej0,27 t CO 2 /MWh.
Netradiční zdroje elektrické energie
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:březen 2012 Určeno:9. ročník.
ALTERNATIVNÍ POHONY AUTOMOBILŮ Miroslav Kubíska
Označení materiáluVY_32_INOVACE_F_08 Název materiáluDalší součástky s jedním přechodem PN AutorMgr. Radomil Kryl Typ aplikacePrezentace Ročník9. PředmětFyzika.
SVĚTELNÁ ENERGIE. Vznik světelné energie Jaderná energie ve Slunci se mění na světelnou energii, tu zachytí solární panely, ze kterých vychází elektrická.
Zdroje elektrického napětí Název školy: Základní škola Brána Nová Paka Autor: Bohumír Včelák Název: VY_32_INOVACE_7_18_FY Téma:Elektrický obvod Číslo projektu:
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_20_CH9 TémaChemické zdroje elektrického napětí.
Galvanický článek. Je zařízení, ze kterého je možné získávat el. energii (stejnosměrný elektrický proud) Ta v něm vzniká na základě probíhajících redoxních.
Chemické zdroje stejnosměrného elektrického napětí
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jakým způsobem lze získávat elektrickou energii?
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Přímá (i nepřímá) výroba elektrické energie
POLOVODIČE polovodivé materiály
ELEKTRONIKA Součástky řízené světlem
Fotodioda Nina Lomtatidze
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Měniče napětí.
Zdroje elektrické energie
Přímá (i nepřímá) výroba elektrické energie
Elektronika – POLOVODIČOVÉ SOUČÁSTKY
Transkript prezentace:

V roce 1839 pozoroval Edmond Becquerel (Fr) vznik elektrického napětí mezi osvětlenými elektrodami,jistě si nebyl vědom pozdějšího celosvětoveho významu. První fotovoltaický článek byl sestrojen až o 44 let později Charlesem Frittse. Patentovat si ho však nechal až o dalších 63 let později Russel Ohl. Součastná podoba fotovoltaického článku vznikla roku 1954.

Zjistíme zde

Technologie tlustých vrstev Tyto články se vyrábějí z křemíkových plátků, ať už z monokrystalického nebo polykrystalického křemíku. V současné době se touto technologií vyrábí více než 85% solárních článků na trhu Technologie tenkých vrstev Článek je tvořen nosnou plochou (například sklem, textilií a podobně), na které jsou napařené velmi tenké vrstvy amorfního nebo mikrokrystalického křemíku. Množství materiálu, použitého pro výrobu tenkovrstvého fotovoltaického článku, je nižší, než u tlustých vrstev, takže články jsou lacinější. Nevýhodou současných tenkovrstvých fotovoltaických článků je nižší účinnost a nižší životnost. Nekřemíkové technoligie Pro konverzi světla se nepoužívá P-N polovodičový přechod. Používají se organické sloučeniny,polymeru apod..Tyto technologie jsou ve fázi vývoje. Pokud by se technologie vyvinula byla by levnější než ostatní dvě. Zatím však byla dosáhnuta max. pouze 4,4% účinnost v roce 2005 ve státě CA městě LA.

Vyroba el. en. V zemích EU pomocí fotovoltaického článku. ČR v roce v žebříčku s 465,9MW. r.2005….. 0,5MW

Zdroj el. en. Pro zařízení mimo dosah el. sítě. Parkovací automaty,poziční světla vlaků,odlehlé chaty,proměnlivé značky, ropné plošiny,karavany apod. Kosmonautika Satelity,družice,výzkumné sondy apod. Alternativní zdroj el. en. pro domácnosti v denních špičkách. Připojování na energetickou síť Hybridní pohony aut Články zabudovány do střechy vozu. Dodávají při slunečných dnech při jízdě en. do akumulátorů.