EGEE is a project funded by the European Union under contract IST-2003-508833 Gridy a související aktivity v CR Jiří Kosina Seminář projektu EGEE, 26.10.2004.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti spolupráce a sdílení dat v cloudu
Advertisements

Udržitelný rozvoj energetiky
EGEE is a project funded by the European Union under contract IST Využití EGEE infrastruktury pro zpracování dat ve fyzice vysokých energií.
Česko-vlámská spolupráce v subnukleární fyzice od r.2004
Konference „Budoucnost česko-polské přeshraniční spolupráce“ Ostrava, Prioritní oblast 2. – Hospodářská spolupráce Projekt Spolupráce.
Proč recyklovat vozidla s ukončenou životností - autovraky? Mgr. Milena Marešová Praha 2006.
Regionální výpočetní centrum pro fyziku částic Farma Goliáš
Status farmy Goliáš Jan Švec, Farma goliáš nyní ● LP1000r 2xPIII-1.13 GHz 512k 1GB RAM 18GB SCSI HDD (34 ks) ● 10TB (1 + 9) diskové kapacity.
Zpracování dat – superpočítačové výkony na běžných procesorech Fyzikální ústav AV ČR.
EGEE is a project funded by the European Union under contract IST Využití EGEE infrastruktury pro zpracování dat ve fyzice vysokých energií.
Problémy fyzikálního vzděláváníJ.Burešová HST Problémy fyzikálního vzdělávání HST at CERN Ženeva 2.− Jana Burešová.
INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE VOCE Status Jan Kmuníček CESNET, Česká republika.
INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE Aktuální způsob využití EGEE zdrojů Jan Kmuníček Pokročilý seminář EGEE, 16. prosince 2004.
INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE Použití farmy SKURUT v roce 2004 Jiří Chudoba, Lukáš Fiala, Miloš Lokajíček, Jiří Kosina,
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
Vypracoval: Ladislav Navrátil, EI-4 Umělá inteligence Zaměření Expertní systémy.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Karásek 2014 Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Lukáš Fiala FZÚ AV ČR. Dnešní stav seminář CESNETu - Sezimovo Ústí2 střed hvězdy je Cisco C6503 na CESNETu vyhrazená GN2 lambda pro spoj do.
Status farmy Goliáš Jan Švec, Farma goliáš nyní ● LP1000r 2xPIII-1.13 GHz 512k 1GB RAM 18GB SCSI HDD (34 ks) ● 10TB (1 + 9) diskové kapacity.
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
Seminář CESNET 1 Zpracování dat v částicové fyzice Jiří Chudoba FZÚ AV ČR.
INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE Úvod do použití Gridů Jan Kmuníček CESNET, Česká republika.
Kraj Vysočina ICT seminář organizací zřizovaných krajem Vysočina OrgDay1.
Poradenské systémy ve vybraných členských zemích EU (CIFAS projekt) European Environment Agency.
, 14 hod.,FZÚ m Diskuze o stavu a rozvoji výpočetních služeb sekce 1 –Změny v roce 1997 M.Lokajíček 5’ –Status služby HP J. Krásová 20’
Evropská strategie pro fyziku částic a budoucnost CERN Jiří Chýla, Fyzikální ústav AV ČR Evropská strategie pro fyziku částic: - historie - cíl - proces.
Pásková jednotka Páskové jednotky pracují na magnetickém principu podobně jako diskety nebo pevné disky. Rozdíl je pouze v tom, že se záznam provádí na.
Fyzikální týden, FJFI ČVUT, Praha, 2009
TILECAL Kalorimetr pro experiment ATLAS Určen k měření energie částic vzniklých při srážkách protonů na urychlovači LHC Budován ve velké mezinárodní spolupráci.
Sdílená katalogizace po pěti letech provozu Ing. Jiří Šilha,
INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE Charon Extension Layer (CEL) Jan Kmuníček CESNET.
ATLAS Computing Jiří Chudoba Fyzikální ústav AV ČR, v.v.i.
Národní konference eTwinning 28. – 30. dubna 2011 Praha Petr Chaluš.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
seminář CESNET2 Masarykova kolej 1 Výpočty ve fyzice částic - projekt ATLAS M. Lokajíček Fyzikální ústav AV ČR.
EGEE je projekt financován Evropskou Unií (smlouva IST ) Použití EGEE v dalších vědeckých disciplínách Jan Kmuníček podpora uživatelů a aplikací.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Strana: 1 © Vema, a. s. Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky.
David Šupita, Adam Řešetka, Petr Horák
EGEE-II INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE EGEE and gLite are registered trademarks Distribuce dat experimentu ATLAS Jiří Chudoba.
EGEE is a project funded by the European Union under contract IST Gridové projekty LCG a D0 v ČR Jiří Kosina Fyzikální ústav AV ČR Seminář.
Challenges pro METACentrum. Hlavní úkoly Plná integrace různých přístupů k řízení Gridů –Mezinárodní projekty (EGEE) Rozvoj bezpečnostně orientovaného.
patentový a známkový zástupce
Zdravotnické prostředky a hodnocení zdravotnických technologií Leoš Heger 15. let Czech Med,
Uvidíme mikroskopickou černou díru, která se narodí a hned zase vypaří??? CERN, LHC, ATLAS, ALICE … lhc.avcr.cz Nový obří urychlovač částic.
Návrh nákupu nákladných přistrojů v roce 2004 Zvýšení výkonu linuxové farmy GOLIÁŠ pro zpracování dat.
LCG2 LCG2 software Jiří Kosina. LCG2 – přehled ●... některé slajdy budou podobné loňským... ● ● GRID, který bude sloužit ke zpracování.
Fyzika elementárních částic
OSNOVA: a) Ukazatel b) Pole a ukazatel c) Pole ukazatelů d) Příklady Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače a programování 1 pro.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Interaktivní centrum poznání - cesta ke konkrétní expozici v NTM Víme, co chceme Víme, jak to udělat Máme kolegy, kteří jsou ochotni přispět Máme studenty,
CERN a Česká republika. Spolupráce českých fyziků s CERN se datuje od počátku 60. let 20. století, tehdy převážně na úrovni individuálních kontaktů.
1 Popularizace Jiří Dolejší, Jiří Rameš, Stanislav Němeček, Vladimír Wagner… nejen ÚČJF MFF UK Tyto aktivity se dějí v korelaci s popularizací v rámci.
Jakub Lukeš, Gymn. Českolipská Martin Večeřa, Gymn. Jeseník Vojtěch Novák, Gymn. Dr. A. Hrdličky.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Výzkumné infrastruktury pro CERN Miroslav Havránek Vila Lanna, Praha Setkání CZ HEP komunity 2015.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Fond rozvoje sdružení CESNET
Detektor ALFA-ATLAS v CERNu
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Vědecké výpočty v Jave.
Distribuovaná Analýza ATLAS dat
Náročné (nejen Mathematické) výpočty v rámci CZ NGI
VÝSTAVA AKO PROSTRIEDOK KOMUNIKÁCIE V POPULARIZÁCII FYZIKY
Workshop učiteľov fyziky v CERNe (RNDr. D.Černíková, RNDr. A.Vargová)
Technologie a řízení letecké dopravy: 1
Transkript prezentace:

EGEE is a project funded by the European Union under contract IST Gridy a související aktivity v CR Jiří Kosina Seminář projektu EGEE,

, - 2 Contents Projekt LCG a zapojení ČR a souvislost s projektem EGEE Projekt D0 a zapojení ČR

, - 3 Projekt LCG a zapojení ČR LCG - LHC Computing Grid middleware a infrastruktura vyvíjená v laboratoři CERN v Ženevě, V roce 2007 bude v CERN uveden do provozu největší urychlovač elementárních částic na světě, LHC (Large Hadron Collider),

, - 4 Projekt LCG a zapojení ČR Na tomto urychlovači bude docházet ke 40 milionům kolizí částic za vteřinu (cca 100 jich bude “zajímavých”)  každá kolize reprezentována zhruba 1 MB dat => produkce 10 PB/rok (1 PB = 1024 TB = GB)  data je třeba analyzovat a ukládat => vysoké požadavky jak na výkon CPU, tak na úložnou diskovou kapacitu

, - 5 Projekt LCG a zapojení ČR Gridový projekt LCG, - vychází z předchozího evropského projektu DataGrid Vývoj a distribuce centralizována v CERN Do projektu se zapojují především instituce, které se podílí na experimentech prováděných na LHC (experimenty ATLAS, ALICE, LHCb, CMS) V současné době zapojeno 82 institucí (respektive výpočetních clusterů) 9000 CPU, 100 PB diskového prostoru Probíhají masivní testy nad simulovanými daty (viz prezentace J. Chudoby)

, - 6 Projekt LCG

, - 7 Projekt LCG

, - 8 Projekt LCG a zapojení ČR Česká republika se podílí na projektu LCG  poskytnutím výpočetních a diskových kapacit: CESNET –32 CPU, 300 GB úložného prostoru, poskytovatel připojení FZÚ AV ČR –176 CPU, 40 TB úložného diskového prostoru –spolupráce na vývoji a testování LCG software v CERN

, - 9 Projekt LCG a projekt EGEE Projekt EGEE je pojat obecněji než úzce specializovaný (na HEP) projekt LCG slouží širší vědecké obci, než jen pro fyziku vysokých energií (Biologie, Chemie, jakékoliv další vědecké disciplíny vyžadující složité výpočty či uložení rozsáhlých dat) v současné době software a infrastruktura dočasně splývá s LCG (EGEE využívá již existující a fungující strukturu a software) LCG software umožňuje koexistenci více vzájemně se neovlivňujících skupin uživatelů, nicméně jeho návrh je těsně vázán na fyziku vysokých energií.

, - 10 Projekt D0 Experiment D0 probíhá na urychlovači TEVATRON ve FermiLabu (FNAL, v Chicagu Experiment již v provozu (na rozdíl od experimentů na LHC) Experiment produkuje cca 250 GB dat denně, dalších 600 GB denně produkuje analýza dat

, - 11 Projekt D0 D0 vytvořilo (a vytváří) vlastní nezávislý Grid (D0-grid, software JIM), který používá stejný základ jako LCG (a i další jiné gridy) - toolkit GLOBUS, nicméně implementace a infrastruktura je jiná Omezené lidské prostředky na vývoj Gridového software D0 uvažuje o využití LCG pro výpočty  již má vytvořenu v LCG Virtuální Organizaci  ještě nebylo učiněno konečné rozhodnutí - EGEE ani LCG se „z definice“ pro D0 nehodí (LCG pouze pro experimenty na LHC, EGEE pouze evropská infrastruktura) Výpočetní cluster na FZÚ AV ČR vyhrazuje značnou část kapacity pro výpočty experimentu D0

, - 12 Projekt D0 - zapojení ČR