Jméno autoraZdeněk Bártl název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.0495 číslo šablony III/2 Inovace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Advertisements

Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
ČESKÁ REPUBLIKA – SÍDELNÍ STRUKTURA
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Najdi na slepé mapě České republiky města podle zadání.
Města ČR – orientace na mapě
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
OBYVATELSTVO ČR 9. třída Mgr. Jakub Karásek
Městská sídla, proces urbanizace, suburbanizace
Jméno autoraZdeněk Bártl název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace.
KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY Obr. 1 ÚVODNÍ ČÁST.
Obyvatelstvo ČR Podle posledních informací ČSÚ žije v ČR 10,5 mil. obyvatel. Počet obyvatel v posledních letech klesá, ve společností přibývá počet starších.
Jméno autoraZdeněk Bártl název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Vytvořil: Mgr. Miloslav Došek - ZŠ a MŠ Jablonec nad Nisou, Kamenná 404/4, příspěvková organizace.
Mgr. Pavel PETR Katedra společenských věd VŠB - TUO
VY_32_INOVACE_SVF33660DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Sídla ČR.
Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice
Jméno autoraZdeněk Bártl název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace.
Sídla ČR.
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Správní právo MOST FBI Správní právo Orgány obcí a krajů
ČESKÁ REPUBLIKA – ADMINISTRATIVNÍ ČLENĚNÍ
Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice
Členění území naší vlasti
Glovňová Libuša, Kačmárová Nataša, Němeček Jaroslav
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_583_VyOv7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Výchova k občanství.
Vypracovaly: Nevrtalová Michaela Šlechtová Nikola Uhllířová Jana
VY_32_INOVACE_51_19 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autoraZdeněk Bártl název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace.
Česká republika: poloha, historický vývoj a obyvatelstvo a sídla
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Organizační struktura kraje
Kraje a sídla ČR Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová.
SÍDELNÍ STRUKTURA ČESKÁ REPUBLIKA.
Jméno autoraZdeněk Bártl název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Venkovská sídla Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
SÍDLA.
Aktuální situace na trhu práce v Plzni a v Plzeňském kraji leden 2010 Ing. Zdeněk Novotný Úřad práce v Plzni Úřad práce v Plzni, 9. února 2011
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_62_15 Název materiáluSídla ČR.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Sídla ČR Praha Historické jádro Brna Ostrava Karlovy Vary.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Územně-správní.
SPRÁVA OBCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_04_SPRÁVA OBCE Téma: OBČANSKÁ VÝCHOVA.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Milena RÁČKOVÁ Název:VY_32_INOVACE_523_ČESKÁ REPUBLIKA Téma: OPAKOVÁNÍ – KRAJE.
Sídla ČR B. Hofmanová. Opakování pojmů: 1.Připomeň a vysvětli pojmy: obec, sídlo, město, vesnice, velkoměsto 2.Co rozumíš pod pojmy: urbanizace, suburbanizace,
Teorie a praxe rozvoje měst a obcí
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Kraje ČR Číslo: EU DUM 6_03 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
Územní samospráva a její organizace
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Občanská výchova – 6. ročník, Obec, kraj
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
VY_32_INOVACE_03_Členění území České republiky
Sídla.
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Můj domov, má vlast Obec.
Srovnej kraje podle velikosti rozlohy VY_32_INOVACE_03
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
VY_52_INOVACE_40_Členění území ČR
VY_32_INOVACE_Vac_III_09 Sídla ČR
Členění území naší vlasti
zpracovaný v rámci projektu
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
Sídla ČR.
Transkript prezentace:

jméno autoraZdeněk Bártl název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT v zeměpise předmětzeměpis pořadové číslo DUM58

Anotace Sídla ČR – zeměpisná prezentace zaměřená na základní pojmy z oblasti geografie sídel a města České republiky (fotografie, mapy, tabulky, doprovodný text, soutěže). AutorZdeněk Bártl Očekávaný výstup Žáci si prostřednictvím prezentace a soutěží zopakují, upevní a prohloubí vlastivědné znalosti České republiky. Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityAktivita Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníZákladní vzdělávání - druhý stupeň Typická věková skupina let (VIII. ročník)

S Í D L A České republiky

Z á k l a d n í p o j m y

sídlo samota osada vesnice městys město obec

s í d l o seskupení sídelních jednotek včetně hospodářských objektů a dopravních zařízení na určitém vymezeném území, které bývá urbanisticky odděleno od okolních sídel. Dělí se na městská sídla a venkovská sídla.

s a m o t a Označuje osamocené venkovské lidské obydlí tvořené jediným domem, výjimečně až dvěma nebo třemi obydlenými domky.

o s a d a Prostorově oddělená nebo integrovaná součást obce, která není obvykle samosprávným útvarem. Například chatová osada či zahrádkářská osada.

v e s n i c e Definice vesnice má mnoho podob. Architektonicky se jedná o sídlo, kde převažuje nízkopodlažní (většinou jednopatrová) zástavba s rozsáhlým zázemím (dvůr, zahrada). Ekonomicky převažuje zemědělská výroba nad průmyslovou. Administrativně neurčil-li stát sídlo za město. Statisticky sídlo, které nedosáhlo určitého počtu obyvatel (u nás 3000).

m ě s t y s (městečko) Typ sídla významově mezi městem a vesnicí. V minulosti měla tato sídla právo pořádat týdenní a dobytčí trhy a plnila funkci spádového městečka pro okolní menší vesnice.

m ě s t o Na rozdíl od vesnice ve městě převažuje průmyslová výroba a služby nad zemědělstvím.Typická je vícepodlažní zástavba a větší hustota zalidnění(více obyvatel na menší ploše). Město je více neosobní, anonymní a účelovější než vesnice.

o b e c Základní územní jednotka veřejné správy či samosprávy. Obcí nemusí být každé sídlo. Obcemi jsou zpravidla všechna města, ale ne všechny vesnice. Velice často je obcí několik vesnic dohromady a obecní úřad sídlí v největší z nich.

M ě s t a Č e s k é r e p u b l i k y

V současné době je v ČR asi 600 měst. Městem se může stát obec, která má více jak 3000 obyvatel. O statut města mohou požádat i obce, které nesplnily podmínku počtu obyvatel, pokud však věrohodně prokáží, že v minulosti měly statut města.

Hlavní město (Praha) je určené zvláštním zákonem o hlavním městě

Krajská města Krajská města jsou města, která jsou podle zákona sídlem kraje. V ČR je v současné době 12 krajských měst. Brno, Ostrava, Plzeň, Olomouc, Liberec, Ústí nad Labem, Hradec Králové, České Budějovice, Pardubice, Zlín, Karlovy Vary, Jihlava. Středočeský kraj nemá krajské město, jelikož jeho úřady sídlí v Praze a Praha též není krajským městem, protože je hlavním městem.

Odkud (z jakého kraje) jsou auta uvedených SPZ ? 1) 2) 3)

Ř e š e n í: 1) Pardubický kraj 2) Olomoucký kraj 3) Moravskoslezský kraj

Statutární města Na rozdíl od ostatních měst nejsou řízena městským úřadem ale magistrátem, v jehož čele nestojí starosta ale primátor. Statutární města mají více pravomocí než běžná města a jsou většinou rozdělena na městské obvody či části.

V současné době je v ČR 24 statutárních měst: hlavní město 12 krajských měst + 11 dalších měst - Havířov, Kladno, Most, Karviná, Opava, Frýdek-Místek, Teplice, Děčín, Chomutov, Přerov, Mladá Boleslav

Okresní města Města, která jsou sídlem okresu. V současné době již nemají své pravomoci, ty byly přesunuty na kraje nebo na obce s rozšířenou působností, ale okresy a okresní města se používají například pro statistické potřeby. V ČR je 76 okresů (okresních měst)

Praha ob. Brno Ostrava Plzeň Liberec Olomouc Ústí nad Labem České Budějovice Hradec Králové Pardubice Největší česká města

Havířov Zlín Kladno Most Karviná Frýdek-Místek Opava Děčín Karlovy Vary Jihlava51 222

Teplice Chomutov Přerov Jablonec nad Nisou Prostějov Mladá Boleslav Třebíč Česká Lípa Třinec Tábor35 484

„ Nej “ českých sídel největší obec i město: Praha ( obyvatel) nejmenší obec: Březina (okres Vyškov) - 3 obyvatelé nejvýše položené sídlo: Filipova Huť (1093 m n. m.) nejníže položená sídlo: Hřensko (130 m n. m.) nejmenší město: Přebuz (okres Sokolov) - 74 obyvatel největší "vesnice" (obec bez statusu města): Jesenice (okres Praha-západ) obyvatel

Zpracováno dle

S O U T Ě Ž Které město je na obrázku? (1-8)

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

Soutěžní obrázky (zdroje): %C3%A1la_a_B%C3%ADl%C3%A1_v%C4%9B%C5%BE.jpg Horn%C3%AD_n%C3%A1m%C4%9Bst%C3%AD.JPG e_2.jpg