M ÍSTNÍ KNIHOVNA P ASOHLÁVKY Knihovnice Alena Kratochvílová www.knihovnapasohlavky.webk.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komunitní knihovna v Břevništi
Advertisements

Setkání knihovnic/knihovníků a starostek/starostů okresu Vsetín MVK Vsetín.
Deník veřejné knihovny na rok 2013/2014 Setkání knihovníků okresu Liberec dne
Co na knihovnický web? Aleš Brožek Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem.
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Webové stránky pro knihovníky Podívejte se a vyzkoušejte.
Knihovny Zlínského kraje v roce 2013 Seminář pracovníků profesionálních knihoven Zlínského kraje , Kroměříž.
Služby čtenářům a uživatelům Dětští čtenáři
MEZIKNIHOVNÍ VÝPŮJČNÍ SLUŽBA V OKRESE ŽĎÁR NAD SÁZAVOU Mgr. Libuše Foberová Pardubice 15. – 16. dubna 2003 KNIHOVNA MATĚJE JOSEFA SYCHRY VE ŽĎÁŘE NAD SÁZAVOU.
Portál jihočeských knihoven Jihočeská vědecká knihovna PhDr. Zuzana Hájková
ČINNOST DĚTSKÝCH KNIHOVEN VE VSETÍNĚ
Tvorba výměnných fondů, jejich cirkulace a distribuce Definice závazného standardu výkonového ukazatele pro práci s výměnnými fondy Struktura výkonového.
KNIHOVNY soutěže Vesnice roku Do soutěže bylo přihlášeno 19 obcí, všechny zřizovaly knihovnu Hodnocení proběhlo od Komise měla 10.
Naše knihovna se nachází v objektu Obecního úřadu Roubanina.
Obecní knihovna ve Štítině. Statistická data k čtenářů, z toho 22 dětí do 15 let Vypůjčeno knih, beletrie pro dospělé 1 106, dospělá.
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
Veřejné knihovny v regionu Blansko a Boskovice – proměny a srovnání Setkání starostů a knihovníků okresu Blansko
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
POSTAVENÍ ZÁKLADNÍ KNIHOVNY V OBCI KNIHOVNA ROKU Seminář regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů obcí a knihovníků okresu Zlín Eva.
Co to je, když se řekne „komunitní role“ aneb Knihovna v malé obci Tábor, červen 2009 Zlata Houšková.
KNIHOVNA FAKULTY TĚLESNÉ KULTURY
KNIHOVNA JEVIŠOVICE
Výsledky činnosti knihoven okresu Brno-venkov 2009 – 2013 (neprofesionální knihovny) naše pětiletka Modřice M. Kubíková.
Městská knihovna v Orlové. Současnost Období 60. až 90. let Období 20. až 50. let Obecná veřejná knihovna Čtenářský spolek Historie knihovny.
1. 2 Obsah Nabídka služeb Číselné údaje Oddělení pro dospělé Studovna Hudební oddělení Oddělení pro děti a mládež Městské informační centrum Knihkupectví,
Seminář neprofesionálních knihovníků 23. dubna 2009 Knihovna Karla Dvořáčka.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_14 Název materiálu:Knihovny a jejich služby Tematická oblast:Český jazyk 1. ročník Anotace:Prezentace.
Obec POZDEŇ finalista soutěže Zlatý erb místo v kategorii obce.
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
Základní dokumenty knihovny Zřizovatel knihovny: právní subjekt – obec – schvaluje zastupitelstvo jako organizační složku obce nebo je knihovna součástí.
Do knihovny po Internetu, na Internet do knihovny 28. února 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Výsledky činnosti neprofesionálních knihoven okresu Brno-venkov 2009 Modřice M. Kubíková.
Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2013.
Knihovna v obci Rohov. Místní knihovna ROHOV Adresa: Hlavní 180, Rohov Adresa: Hlavní 180, Rohov Knihovník: Markéta Kretková a Adéla Komárková.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Komunitní a otevřená škola
1 Regionální funkce v roce 2005 „ Několik“ údajů z výroční zprávy Praha, 1. června řádné zasedání sekce SDRUK pro RF.
Současný stav regionálních funkcí v ČR Knihovnická dílna 2006 Praha, 7. dubna 2006.
Marketingová strategie veřejné a univerzitní knihovny
Internet – výhoda pro znevýhodněné 29. února 2008 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Co by měla splňovat pověřená knihovna Brno
Sekce veřejných knihoven SKIP Částečně úplná zpráva o činnosti sekce v roce 2013 Gabriela Jarkulišová.
Služby knihoven knihovnám v roce Regionální služby  Knihovna BBB v Uh. Hradišti je pověřenou knihovnou z hlediska RF  Knihovna BBB zajišťuje výkon.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Výkon regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v roce 2014 v celostátním srovnání Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Městská knihovna.
CENTRUM CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ S KNIHOVNOU MANŽELŮ TOMANOVÝCH ROŽMITÁL POD TŘEMŠÍNEM Dana Súlovcová.
Městská knihovna Čelákovice a její historie. Městská knihovna v Čelákovicích byla založena jako obecní zařízení v prosinci 1920 na podkladě zákona o knihovnictví,
Konference knihovníků Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa „SENIOŘI V KNIHOVNÁCH – KNIHOVNY PRO SENIORY V EUROREGIONU NISA“ Městská knihovna Semily 27. až 28.
Kamýk nad Vltavou Počet obyvatel : 907 Kamýk nad Vltavou a Velká nad Vltavou zdravotní středisko, poštovní úřad, mateřská škola, základní škola spojená.
Standard pro dobrou knihovnu Metodický pokyn MK k vymezení standardu veřejných knihovnických a informačních služeb poskytovaných knihovnami zřizovanýminebo.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Problémová analýza – shrnutí Návrh scénářů řešení –
125 let od první zmínky knihovny 95 let od založení knihovny v Loučce.
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Pět let RF v číslech úspěchy, rozpaky, hledání
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Knihovna Kroměřížska Odborný seminář
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
Sukova studijní knihovna literatury pro mládež
Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci
Procházka po knihovnách
Knihovnická procházka Prahou Petra Ambrušová a Ivana Šnoblová K1
Sukova studijní knihovna literatury pro mládež
PORADA RF Holasovice
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
V. Setkání se starosty obcí
Transkript prezentace:

M ÍSTNÍ KNIHOVNA P ASOHLÁVKY Knihovnice Alena Kratochvílová

M ÍSTNÍ KNIHOVNA P ASOHLÁVKY Oblast činnosti pro nominaci : Rozvoj veřejných knihovnických a informačních služeb a celkový rozvoj kulturního života v obci Zřizovatel: Obec Pasohlávky Pasohlávky čp Pasohlávky Starosta obce : Tomáš Ingr Knihovnice : Alena Kratochvílová

Ú VOD Obec Pasohlávky leží nedaleko Novomlýnských nádrží. Žije zde 732 obyvatel. Nachází se zde neprofesionální knihovna, která je umístěna v přízemí budovy obecního úřadu. Knihovna je plně automatizovaná, k dispozici má knihovní systém Clavius (r.2007 – VISK 3).

V současné době zde pracuje knihovnice Alena Kratochvílová. Její zásluhou se výrazně zvýšil zájem uživatelů o všechny služby, které knihovna poskytuje. Spolupráce se zřizovatelem je na velmi dobré úrovni, což se projevuje v celé činnosti knihovny i jejího vybavení.Obec poskytuje ročně ,- Kč na obnovu a doplnění fondu. Akce připravované pro děti jsou hojně navštěvované a žádané, bez zájmu nezůstávají ani akce pro dospělé obyvatele..

S LUŽBY KNIHOVNY V knihovně je k dispozici knih krásné a naučné literatury pro dospělé a děti, periodika Je poskytována MVS – meziknihovní výpůjční služba. VF – výměnný fond (v pravidelně obměňovaných souborech).

I NTERNET Možnost využití bezplatného internetu (k dispozici je 5 počítačů). Kopírování dokumentů.

VÝSLEDKY ČINNOSTI KNIHOVNY 2012 (2011) Obec do obyvatel ( 732) Celkový fond knihovny svazků (4 782) Registrovaní uživatelé 86 (84) Čtenáři do 15 let 33 (28) Uživatelé služeb celkem (1 310) Počet výpůjček ( 1 715) Provozní doba 5 (5) Výdaj na nákup literatury ,- Kč (24 393) Nákup fondu / na 1 obyv. 40,83 ( 33,73) Počet studijních míst 9 ( 8) Počet internetových stanic 5 (5) Elektronický katalog ANO Webová stránka vlastní ANO

P RÁCE SE ČTENÁŘEM Knihovna v Pasohlávkách se nyní zaměřuje především na dětské čtenáře (kouzlo čtené knihy), jelikož v současné době je tohle téma velice aktuální. Pro děti předškolního i školního věku je během roku připravováno mnoho výchovně vzdělávacích, ale i zábavných akcí nejen s čtenářskou tematikou. Programy jsou pořádány ve spolupráci s místní MŠ a ZŠ. Dále se knihovna snaží zaujmout i širší veřejnost obce pomocí rozmanitého výběru knih, ke kterému přispívá spolupráce s Městskou knihovnou Břeclav – útvarem regionálních služeb - výměnné fondy, metodika a nákup nových knih z finančních prostředků obce Pasohlávky.

S POLUPRÁCE SE ŠKOLAMI Spolupráce s MŠ a ZŠ Pasohlávky – pořádání naučně zábavných programů pro děti školního a předškolního věku zaměřených na jejich všestranný rozvoj. Loutkové představení Sněhulák a brusle

A KTIVITY KNIHOVNY : Soutěž pro malé čtenáře - podstatou soutěže je četnost návštěv místní knihovny nikoliv množství vypůjčených knih, dětské ilustrace, vědomostní kvízy. Informace o soutěži pro malé čtenáře

M ALÍ ČTENÁŘI Březen – měsíc čtenářů Už umím číst, už umím psát

Filipojakubská noc Řemesla a povolání

Dopis Ježíškovi Družina – výročí Boženy Němcové

ČTENÁŘSKÝ KROUŽEK Čtenářský kroužek – zaměřuje se především na rozvoj čteného i mluveného slova (dětské knihy, hry se slovy a písmeny, vědomostní soutěže, dětské kvízy, apod.) či na rozvoj pravidel správné komunikace. Vánoční čtení u stromečku

Vystoupení pro děti MŠ Vánoční besídka

Pořádání tematických besed pro občany obce. Velikonoční tradice, zvyky a obyčeje

P ROPAGACE KNIHOVNY Občané Pasohlávek jsou o veškerých akcích či novinkách místní knihovny informováni pomocí několika zdrojů :  webové stránky  nástěnka na chodbě obecního úřadu  obecní zpravodaj  místní rozhlas

Z ÁVĚR Knihovna v Pasohlávkách dosahuje díky osobnosti knihovnice, jejího plného nasazení, velice dobrých výsledků. Splňuje indikátory standardu veřejných knihovnických služeb ( VKIS) Stala se komunitním centrem, spolupracuje s místními organizacemi a spolky, s Městskou knihovnou v Břeclavi Připravuje řadu volnočasových aktivit pro všechny věkové kategorie Knihovna je pro obec velkým přínosem