Obilniny a pseudoobilniny ve školním stravování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Funkční potraviny Vojtěch Hassmann Zdravotně sociální fakulta
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Okopaniny nízký obsah sušiny ( %) vysoké hospodářské výnosy
GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Biopotraviny ve školním stravování
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ovoce – Význam ve výživě
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
„EU peníze středním školám“
Sacharidy ve výživě ryb
Antioxidanty z ovoce, zeleniny a spotřební koš
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
SPIŽNÍ SKŘÍNĚ Ivana Paletová TĚSTOVINY - celozrnné - bezvaječné - semolinové - kuskus RÝŽE - jasmínová - natural - basmati - parboiled - divoká.
Jiné polní plodiny Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Potraviny pro zvláštní výživu
Kupujte med přímo od včelaře! Získáte tak:
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Obilniny - výživa lidstva (energetická spotřeba, celosvětově 30-40% vysp. země, 90% „rozvojové“) - sacharidy (obilka 60-70%), bílkoviny (9-15%) - celosvětová.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Anatomická stavba obilného zrna
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Vývoj potravin a doplňků stravy na bázi obilnin projekt NAZV QF Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. Oddělení potravinářského.
OBILNINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
NETRADIČNÍ PLODINY Natálie Jermanová 2014 ©. Pohanka Popis: jednoletá a vytrvalá bylina má bílé a růžové květy v českých zemích se začala pěstovat od.
CHISA 2011, Srní, října 2011 OBRAZOVÁ ANALÝZA – porovnání vlivu recepturního složení pečiva I. Švec, M. Hrušková, T. Hofmanová.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potravinářské zbožíznalství
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Potravinářské zbožíznalství
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
ÚVOD DO VÝŽIVY ROSTLIN DĚLENÍ ŽIVIN Z POHLEDU ROSTLINY
Název projektu: Moderní škola
Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PESTROST STRAVY.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Mlýnské obilné výrobky
Potravinářské zbožíznalství
Maso a masné výrobky Dodatky.
Potravinářské zbožíznalství
Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.
Transkript prezentace:

Obilniny a pseudoobilniny ve školním stravování doc.Ing. Ivana Capouchová,CSc Katedra rostlinné výroby FAPPZ Česká zemědělská univerzita v Praze

Úvodem ... Dominantní orientace konzumentů a zpracovatelů na bílou mouku z pšenice seté – snížení příjmu vitaminů, minerálních látek a dalších látek prospěšných lidskému zdraví. V poslední době - renesance zájmu o dříve hojněji využívané cereálie a pseudocereálie s vysokou nutriční hodnotou a dosud nedoceněnými vlastnostmi. Zájem ze strany spotřebitelů dán požadavky na obohacení stravy o produkty nových kvalit. Příkladem těchto cereálií jsou některé druhy rodu Triticum – pšenice špalda a pšenice dvouzrnka; dále pak některé pseudocereálie - pohanka obecná a amarant.

Kvalita pšenice špaldy a možnosti jejího využití Obsah bílkovin v sušině zrna Vysoký, zpravidla mezi 14 – 19 % (současné odrůdy pšenice seté cca 10 – 12 %). Ve srovnání s pšenicí setou vyšší podíl aleuronové vrstvy. Klady Ve srovnání s pšenicí setou se vyznačuje vyšší nutriční jakostí – vitaminy skupiny B (thyamin, riboflavin); minerální prvky – Ca, P, K, Mg, Zn; esenciální aminokyseliny (leucin, methionin), vyšší obsah vlákniny a tuku. U současných, moderních odrůd (Rubiota, Ceralio) podstatně vyšší pekařská jakost než u pšenice dvouzrnky a jednozrnky, technologická zpracovatelnost téměř na úrovni pšenice seté (obdobné hodnoty Zelenyho testu, čísla poklesu), široké možnosti zpracování a uplatnění (pekárenské i pečivárenské výrobky, těstoviny a pod.). Zápory Výrazné nemá.

Kvalita pšenice špaldy a možnosti jejího využití Dostupnost výrobků Dostupný poměrně široký sortiment výrobků – špaldové mouky, kroupy, kernotto, špaldoto s různými příchutěmi, extrudované výrobky, müsli, bulgur (saláty – tabbouleh, zeleninová a masová jídla – falafel, kibbeh), těstoviny (späetzle), grünkern, chléb a různé druhy pečiva, káva.

Pekařská jakost pšenice špaldy Odrůda Obsah N-látek v suš. zrna (%) Obsah mokrého lepku v suš. zrna (%) Číslo poklesu (s) Zeleny test (ml) Pšenice špalda Průměr 7 genotypů + směr.odch. 15,81 ± 0,8 42,43 ± 3,1 380,7 ± 13,5 37,28 ±3,5 Kontrola – současná moderní odrůda pšenice seté SW Kadrilj 12,30 27,31 352 39

Špalda „Oberkulmer Rotkorn“

Špalda „Rubiota“

Kvalita pšenice dvouzrnky a možnosti jejího využití Obsah bílkovin v sušině zrna Vysoký, i v podmínkách ekologického zemědělství bez hnojení průmyslovými N hnojivy (zpravidla mezi 15 – 23 %). Klady Vyšší nutriční hodnota (ve srovnání s pšenicí setou) – vyšší zastoupení nutričně cenných bílkovinných frakcí albuminů a globulinů, nutričně příznivější skladba aminokyselin, významný zdroj vitaminů - A, B (niacin a kys. panthotenová), C, minerálních prvků (Ca, P, K, Mg, Zn), karotenoidů a vlákniny. Zápory Nízká technologická (pekařská) jakost; pekařsky velmi slabý, roztékavý, málo bobtnavý lepek; nevhodná pro výrobu kynutého pečiva. Perspektivní výrobky Plochý chléb „focaccia“, snídaňové cereálie, extrudované výrobky, trvanlivé pečivo, moučníky (zejména „domácí“ výroby). Dostupnost výrobků V ČR dostupnost výrobků dosud velmi omezená. V prodeji je celé (vyloupané) zrno dvouzrnky a dvouzrnková mouka. Dvouzrnku mohou obsahovat i některé další výrobky, např. snídaňové cereálie.

Příklady směsí mouk s různým podílem pšenice dvouzrnky a pšenice seté Druh Podíl ve směsi (%) Obsah N-látek v suš. zrna Zeleny test (ml) Číslo poklesu (s) Pšenice dvouzrnka 100 16,49 16 353 80 16,08 23 351 60 15,33 30 348 40 14,68 36 346 20 14,02 44 343 Pšenice setá 13,30 50 341

Pohanka obecná

Pohanka – využití v lidské výživě vyloupané nažky – významný zdroj vitaminů, zejména skupiny B – B1 (0,4) mg), B2 (0,1 mg), B3 (5,7 mg), B6 (0,6 mg) na 100 g vzorku, dále vitaminu C a E, minerálních prvků a mikroprvků (Mg, P, K, CU, Zn, Se). cca 55 % hmotnosti nažky tvoří škrob. Vařené pohankové kroupy obsahují cca 6 % škrobu odolného vůči působení amyláz (rezistentní škrob), který má v trávicím traktu podobnou funkci jako vláknina. Je též významný pro diabetiky, neboť omezuje výkyvy hladiny glukózy v krvi. Současně příznivě ovlivňuje obsah cholesterolu v krvi a působí jako ochranný faktor před vznikem rakoviny. nažka pohanky však obsahuje i některé antinutriční látky (taniny, inhibitory proteáz – zhoršují stravitelnost bílkovin)

Pohanka – využití v lidské výživě dále je pohanka zdrojem flavonoidu rutinu – prevence výskytu kardiovaskulárních onemocnění jako zelenina se využívají pohankové výhonky či klíčky a mladá nať s listy – více rutinu než nažky. Nejvyšší koncentrace rutinu – v listech a květech na počátku kvetení – vhodné využití i jako součást čajů, obohacení bylinkových koření.

Příklady výrobků z pohanky

Amarant - laskavec

Amarant – význam a využití v lidské výživě stejně jako pohanka se řadí mezi pseudocereálie, řadí se do čeledi „laskavcovitých“. Pochází z Jižní a Střední Ameriky, kde byl využíván již před 5 – 8 000 lety. v současnosti je nejvíce využíváno pěstování na semeno. To má vysoký obsah bílkovin (17 – 18 %) s nutričně příznivou skladbou aminokyselin. Semeno je dále významným zdrojem minerálních prvků (Zn, P, Mg, K) a tuků (7 %). Může být součástí pekařských i pečivárenských výrobků, amarantová mouka se dá využívat jako přídavek k mouce pšeničné. olej ze semen amarantu obsahuje 6 – 7 % skvalenu (látky, která se nachází i v olivovém oleji nebo ve žraločích játrech). Snižuje hladinu cholesterolu a riziko vzniku rakoviny; zpomaluje stárnutí kůže, kladně ovlivňuje obranyschopnost organismu. amarant se využívá i jako listová zelenina. Konzumace listů pozitivně ovlivňuje hemoglobin a je prevencí před anémií.

Děkuji za pozornost