VILFREDO PARETO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozhodování firmy o výstupu a ceně v monopolistické konkurenci
Advertisements

Rozhodování firmy v postavení monopolu o výstupu a ceně
Albert Einstein.
ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
Printforum 2011 Přednáška Technologická přeměna – a důsledky pro tiskárny Prof. Dr. Thomas Helbig Poradce podniků v polygrafickém průmyslu
Čínská filozofie Konfucianismus, Taoismus, nauka o Jin a Jang
Optimalizace chování firmy v podmínkách dokonalé konkurence
ITALSKÝ EKONOM, POLITOLOG A SOCIOLOG
Optimalizace chování firmy v podmínkách dokonalé konkurence
Etika autenticity-Charles Taylor Zpracoval : J.Lang.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Optimalizace chování firmy v podmínkách dokonalé konkurence.
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám"
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
Mikroekonomie I Externality Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Mikroekonomie II Úvod Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Mikroekonomie I Člověk ekonomický a tržní systém
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Externality jako tržní selhání, jejich.
Mikroekonomie I Nedokonalá konkurence
Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS
Mikroekonomie I Cvičení 1 – Úvod do studia ekonomické teorie
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A2 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
Max Weber ( ) Právník Ekonom Sociolog Politolog.
1. Ekonomie jako společenská věda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Jean Jacques Rousseau O původu nerovnosti mezi lidmi
ANALÝZA BLAHOBYTU CELÉ SPOLEČNOSTI – DŮLEŽITÁ PRO POSOUZENÍ ZÁSAHŮ VEŘEJNÉHO SEKTORU, TEDY PRO EKONOMII VEŘEJNÉHO SEKTORU.
Cvičení - Úvod do studia ekonomické teorie
KOMUNISMUS Michal Hess.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Jakub Stránský 3. října Program kurzu  Ekonomie jako věda  Ekonomické disciplíny.
Strukturální politika. STRUKTURÁLNÍ POLITIKA POLITIKA SCHOPNOSTI PŘIZPŮSOBENÍ SE MĚNÍCÍM PODMÍNKÁM VE STRUKTUŘE EKONOMIKY STRUKTURA – VNITŘNÍ ČLENĚNÍ.
Socilog, politolog a ekonom Profesor univerzity v Lausanně.
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
Mikroekonomie I Nabídka dokonale konkurenční firmy
Dokonalá konkurence předpoklady DoKo
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
DOKONALÁ KONKURENCE.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Erving Goffman - narodil se 11. června 1922 a zemřel 19.listopadu Americký sociolog kanadského původu - Během 60. a 70. let 20.st. Patřil mezi nejvlivnější.
Max Weber
Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS
Hodnoty, ideologie a sociální politika": Diskuse vybraných titulů z odborné literatury.
2 JAK FUNGUJE TRH.
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Analýza konkurence Harry Löwit 2009/2010
Definice ekonomie „Ekonomie zkoumá, jak různé společnosti užívají vzácné zdroje k výrobě užitečných komodit a jak je rozdělují mezi různé skupiny.“
OE III – Mezinárodní ekonomie
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ SYSTÉMY
Tržní prostředí.
2 JAK FUNGUJE TRH.
Charakteristika a podmínky dokonalé konkurence
ZÁKLADY EKONOMIE I Poptávka a nabídka Tržní mechanismus 4
KAŽDÝ Z VÁS SE NARODIL JAKO VÍTĚZ! VZPOMEŇTE SI NA SVÉ SNY, NIC NEBYLO NEMOŽNÉ!
Trh a tržní mechanismus PREZENTACE. Trh Trh a tržní ekonomika cenový systém soukromé vlastnictví konkurence.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY Ekonomika, ekonomie, ekonomické systémy.
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Ing. Veronika Dostálková MBA
Klasická sociologie (Max Weber)
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6. -9
Analýza nákladů PaE 1 (S-5B)
Ekonomika Riskuj. Ekonomika Riskuj Předmět ekonomie a ekonomiky Ekonomické systémy Potřeby Makroekonomie a mikroekonomie.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
ÚVOD do Ekonomie, požadavky na studenty
Základy nabídky a poptávky, trh a tvorba ceny TNH 1 (S-2)
Tržní síly nabídky a poptávky, elasticita a její aplikace TNH 1 (S-3)
filosofický proud, který navazuje na učení Karla Marxe
Transkript prezentace:

VILFREDO PARETO

Celým jménem Vilfredo Frederico Damaso Pareto Narodil se 15. července 1848 Zemřel 19. srpna 1923 Národností Ital Byl to ekonom, politolog a sociolog

JEHO ŽIVOT Narodil se v Paříži roku 1848 Vystudoval matematiku a fyziku na universitě v Turíně Byl ředitelem Italské železniční společnosti Ve Florencii studoval filosofii a politické vědy Roku 1893 se stal vedoucím katedry politické ekonomie na universitě v Lausane

VZTAH K POLITICE Vždy se politicky angažoval. Sám nikdy nebyl fašistou, ale v posledním období svého života je spojován s nástupem tohoto režimu v Itálii. Působil jako italský delegát. Stal se senátorem, jmenoval ho samotný Mussolini.

Říkal, že společnost je systém tvořený z lidských molekul, které jsou spojeny složitými vzájemnými vztahy. Všechny ideologie (tzn. vědu, umění, filosofii) považoval za bezvýznamné výsledky stálých vnitřních sil člověka (jako jsou city, pověry a vášně), kterým říkal ,,rezidua“.

JEHO TEORIE Teorie tzv. koloběhu elit Paretovo optimum Dokonalá konkurence Paretovo zlepšení Paretův princip Paretova analýza

TEORIE TZV. KOLOBĚHU ELIT Vládnoucí třída si má tvrdým donucovacím systémem udržovat svou existenci. Pokud by to tak nedělala, byla by vytlačena silnými členy nižších tříd, kteří by se vyšplhali do jejích pozic. Tato teorie se pak stala součástí ideologie italského fašismu.

PARETOVO OPTIMUM Všichni se mají tak dobře, jak je to v daném stupni rozvoje ekonomiky možné. Neznamená to, že jsou všichni spokojeni. Optimum není jen jedno. 1) Všichni ve společnosti jsou na tom přibližně stejně.

2) Jedna část společnosti je velmi bohatá a druhá naopak velmi chudá. Optimální vyrovnaný stav znamená, že žádný z bohatých už nemůže více zbohatnout ani žádný z chudých více zchudnout. Tohoto optima lze dosáhnout v ekonomice, kde funguje tržní mechanismus založený na principu dokonalé konkurence.

DOKONALÁ KONKURENCE Nikdo nemůže zvýšit svůj blahobyt, aniž by zároveň nesnížil blahobyt někoho jiného. Je to rovnovážný stav, kdy pokud by se někdo chtěl mít lépe, mohl by se tak mít pouze na úkor někoho jiného.

PARETOVO ZLEPŠENÍ Navazuje na teorii dokonalé konkurence. Je to stav, kdy by se zvýšil blahobyt jedné osoby, aniž by se snížil blahobyt někoho jiného. Touto teorií položil základy ekonomie blahobytu (welfare economics) a je považován za jejího spoluzakladatele.

PARETŮV PRINCIP V různých odvětvích lidské činnosti (např. kvalita výroby). 80 % důsledků (např. zisk nebo naopak jeho pokles) vyplývá z 20 % příčin (např. výroba nebo produkty). Matematický vzorec říká, že 20 % obyvatel vlastní 80 % bohatství. 80 % veškerého zisku je tvořeno pouze 20 % činností.

PARETOVA ANALÝZA Společnost se musí snažit odhalit byť malé množství příčin, které tak významně ovlivňuje celkový výsledek.

DÍLA Cours d´Économie Politique (první práce, obsahuje teorii o rozdělování důchodů a teorii o bohatství) Trattato di Sociologia generale (Pojednání o všeobecné sociologii) Manuale di economia politica (Rukověť politické ekonomie, zabývá se chováním spotřebitele, systémem konkurence apod.) ,,Dávejte mi co nejvíce plodných omylů plných zárodků myšlenek a nechte si své jalové pravdy.“