Wallace Hume Carothers

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Umělá vlákna = syntetická
Advertisements

VY_32_INOVACE_CHK4_5460 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Jana Gallistlová, IX.A Mgr. Jan Kříž

Život.  Jeho otec byl lékárník.  Kvůli finančním potížím jeho rodiny, nemohl Hanz chodit do školy. Učil se sám z knih.  Ve 12. letech pomáhal svému.
ZŠ Liberec, ul. 5. května B.R.A.I.N. team.
VY_52_INOVACE_ZBO2_3664HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Otto Wichterle Marcela Šídlová, 3.C.
František Křižík.
Americký autor science fiction a fantasy Hlavními tématy jeho tvorby jsou tajemství, dobrodružství a konspirace *22.června 1964, Exeter, New Hampshire,
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Wilhelm Conrad Röntgen
Tereza Látalová.
Christian Andreas Doppler
Významné osobnosti fyziky a chemie
Adolf Hitler Způsobil smrt milionů.
VY_32_INOVACE_1B8 Františka Plamínková.
Maria Curie-Skłodowska
Významné osobnosti fyziky a chemie
POLYAMIDOVÁ VLÁKNA.
Plasty („umělé hmoty“)
Poznámka: Text, jenž se nachází u každého snímku v poznámkách, by měl být při prezentaci zmíněn ústně.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Lomonosov, Lavoisier
Narozen Zemřel Anglický fyzik
Významné osobnosti fyziky a chemie Nikola Tesla americký fyzik
"Život by neměl být hodnocen jen měřítkem dolarů a centů." Charles Goodyear ( – ) Munzarová Pavlína.
Antoine Henri Becquerel
Antonín Slavíček 16. května 1870 – 1. února 1910.
Válka V Tichomoří a důsledky 2. sv. války
OTTO WICHTERLE -Narodil se: v Prostějově
VY_32_INOVACE_CHK4_5760ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
(1892 – 1993). - narozen 1892 v Osace v Japonsku se odstěhoval do USA - roku 1920 získal titul Ph.D na Columbijské univerzitě se stal prezidentem.
Pierre Curie Nikola Kolev 9.B.
Věda a technika konce 19.st.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám
Antonín Dvořák a jeho život
Významní čeští politici. Miroslava Němcová Předsedkyně poslanecké sněmovny v letech ?
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Enrico Fermi – 1942 Chikago, řetězová reakce, zaměření na energetiku
OSOBNOST František Křižík Vypracovaly: Kateřina Nováková
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Nobelova cena Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
ZÁKLADY MAKROMOLEKULÁRNÍ CHEMIE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (VI. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
Karel Čapek.
Norbert Wiener Zakladatel kybernetiky
Základní pojmy organické chemie
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_MARTA_KAFKOVA_PRODEJ_TEXTILNIHO_ZBOZI_TE XTILNI_VLAKNA_PREZENTACE_03 Název školy Střední.
Makromolekulární látky uměle vyrobené Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
VY_32_INOVACE_19_19_Plasty. Plasty Anotace: Prezentace může sloužit jako rozšiřující učivo k tématu Chemie ve službách člověka - ekologie Autor: Mgr.
Marie Curie-Sklodowská
OHMŮV ZÁKON Ohmův zákon vyjadřuje vztah mezi elektrickým odporem, napětím a proudem. Je pojmenován podle svého objevitele Georga Ohma. Zákon říká, pokud.
Nobelovy ceny. Nobelova cena Každoročně udělované ocenění za významný vědecký výzkum, technický objev nebo za přínos lidské společnosti Uděluje se v oblasti:
Marie Curieová-Sklodowská
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Chemie makromolekulárních látek
Marie Curie-Sklodowska
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_11
Plasty 3. prosince 2013 VY_32_INOVACE_130315
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
MICHELIN VY_32_INOVACE_F06
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Alexander Graham Bell
Wilhelm Conrad Röntgen
POČÁTKY AUTOMOBILISMU
Transkript prezentace:

Wallace Hume Carothers  27. 4. 1896 - Iowa, USA  29. 4. 1937

Američan Wallace Hume Carothers je otcem vědy o syntetických polymerech a je vynálezcem nylonu a neoprenu. Byl vynikajícím chemikem. Navzdory své závratné kariéře (byl držitelem více než 50 patentů) ukončil život vlastní rukou.

Wallace H. Carothers se nejprve učil účetnictví, chemii studoval až později na Tarkio College v Missouri. Ještě jako pregraduální student se stal vedoucím katedry chemie. Carothers byl sice talentovaným chemikem, ale skutečným důvodem pro jeho jmenování byl nedostatek pracovních sil v důsledku první světové války. Na Illinoiské univerzitě obdržel tituly Master a Ph.D. a stal se profesorem na Harvardu, kde začal studovat polymerní struktury.

V r. 1928 otevřela továrna DuPont výzkumnou laboratoř pro vývoj syntetických materiálů, vedením laboratoře byl pověřen Carothers. Když však zahajoval svoji práci, nebylo ještě o polymerech mnoho známo. Jeho poznatky přispěly k poznání struktury polymerů.

V roce 1930 W. H. Carothers a další vědci studovali polyester získaný z etylénglykolu a kyseliny sabacinové a pokoušeli se nahradit hedvábí. Vytažením drátu ponořeného v nádobě obsahující horký polymer zjistili, že se směs táhne a při pokojové teplotě hedvábí skutečně připomíná. Pružná hmota však stále neměla vyhovující vlastnosti (měla např. nízkou teplotu tání) a zoufalý Carothers po konzultaci s nadřízenými zkusil zkoumat polyamidy. Výzkumy trvaly několik let.

Mezitím se v Carothersově dílně zrodil neoprén (chloroprenový kaučuk). V r. 1934 učinil Carothers významné kroky k vytvoření syntetického materiálu na bázi hexametyléndiaminu a kyseliny adipové. Novou hmotu vytvořil procesem polykondenzace. Hmota byla protlačována tryskami, čímž vznikala velmi pevná vlákna s uspořádanými makromolekulami. Carothers proces zdokonalil přidáním aparatury, v níž byla vznikající voda destilována a odstraňována z procesu (dosud zůstávala v procesu a zeslabovala vlákna). Termoplastická vlákna byla pevná, pružná, odolná proti chemikáliím, nehořlavá.

DuPont patentoval v následujícím roce (r DuPont patentoval v následujícím roce (r. 1935) tento polymer jako nylon (název byl odvozen od sloganu „no run“, který vyjadřoval odolnost dámských nylonových punčoch proti puštěným očkům, teprve později byl spojován se zkratkami měst New York a London), Carothers původně nazval látku POLYMER 66. Začala nová éra syntetických materiálů.

Carothers se v roce 1936 oženil , ale narození dcery se již nedožil. Pravděpodobně trpěl maniodepresívní psychózou, jeho deprese byla prohloubena smrtí sestry a neúspěchem s polymerací kaprolaktamu (Carothers polymeraci kaprolaktamu pokládal za nemožnou), kterou zvládli dříve Němci a způsobili tak společnosti DuPont miliardovou ztrátu. V dubnu 1937 požil 41 letý chemik dávku kyanidu a zemřel.

Nylon byl kromě známých punčoch použit nejprve pro rybářské vlasce, chirurgické šití a zubní kartáčky. Koncern DuPont charakterizoval nové vlákno „pevné jako ocel, jemné jako pavučina“ a poprvé prezentoval americké veřejnosti nylon a nylonové punčochy v roce 1939 na Světové výstavě v New Yorku. Společnost se rozhodla nezaregistrovat název nylon jako ochrannou známku, protože chtěla, aby toto slovo přešlo do běžného slovníku Američanů jako synonymum pro punčochy. Od uvedení do veřejného prodeje v květnu 1940 zaznamenalo nylonové zboží ohromný úspěch, během prvního roku DuPont prodal 64 milióny párů nylonek. V roce 1942 nylon vstoupil do války v padácích a stanech.

Polyamid 6.6 [-OC-(CH2)4-CONH-(CH2)6-NH-]

Zpracovala Jiřina Hovorková, studentka 4 Zpracovala Jiřina Hovorková, studentka 4. ročníku oboru netkané textilie Zdroje: http://www.spstrplz.cz/osobnistranky/josef_gruber/clanky/nylon.pdf http://www.otevrena-veda.cz/ov/users/Image/default/C1Kurzy/Chemie/33raab.pdf http://www.quido.cz/Objevy/nylon.htm http://www.pbs.org/wgbh/aso/databank/entries/btcaro.html http://inventors.about.com/library/weekly/aa980325.htm