Quo vadis knihovno? roadshow 2013, Havlíčkův Brod, 8.10.2013 Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – 2015 Havlíčkův Brod Vít Richter Národní knihovna.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2013 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2011 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Novinky z fondu Sukovy studijní knihovny literatury pro mládež
Názory uživatelů a veřejnosti na přínosy informačních a komunikačních technologií ve veřejných knihovnách v ČR a EU Výsledky průzkumu Vít Richter Národní.
Služby čtenářům a uživatelům Dětští čtenáři
Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – 2015
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2012 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
1 Veřejné knihovny a IT. Projekt „Kopie obálek a anotací v katalozích“ Knihovnická dílna 2008 Vít Richter Národní knihovna ČR Praha.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Piktogramy Připraveno pro: FSV - UK Datum: 4. července 2008 Projekt: 28506/2 Připravili: Jan Vavřík, Naďa Nevěřilová Příloha Grafy.
Respond & Co, Masná 3A, Ostrava 1, , telfax : , Anketní výzkum u uživatelů výrobku Prostenal.
se tábořilo za první republiky 1 Jak se tábořilo „kdysi“  Staré kroniky  Historie  Album věnované ETS  Úryvky z Hlasatele.
AutorMgr. Lenka Závrská Anotace Očekávaný přínos Tematická oblastOperace s reálnými čísly Téma PředmětMatematika RočníkPrvní Obor vzděláváníUčební obory.
Přehled základních výsledků šetření Rušiče spánku a nykturie Březen 2009/ Tisková informace k výsledkům šetření / STEM/MARK a.s.
Letní olympijské hry Názory obyvatel ČR a hl. m. Prahy
Digitální publikace a e-knihy v Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček, Michal Kosák, Praha,
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
Vyhodnocení dotazníkových šetření prováděných na veletrhu GAUDEAMUS Přípravný výbor – Slavonice Přípravný výbor – Slavonice
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Moderní způsob zjišťování postojů veřejnosti k veřejné hromadné dopravě osob Ing. Zdeněk Strádal.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU? Porovnání provozů dílčích knihoven.
Ludmila Kohoutová Národní knihovna ČR Meziknihovní služby v roce 2010 Knihovny současnosti 2011.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Výzkumy CzechTourism Fórum cestovního ruchu listopadu 2011
52_INOVACE_ZBO2_1364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
Hledá se Kamarádka knihovna (už podruhé). Kdo jde s námi Generální partner: firma 3M Česko O záštitu nad soutěží požádáno: Ministerstvo kultury ČR Odborný.
Památky 11/ Obsah Obsahstrana 2 Metodologiestrana 3 Cíle projektustrana 5 Památky – vyhodnocení 11/2011strana 7.
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
Čtenáři a čtení v ČR (2007) společný projekt Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., a Národní knihovny ČR s finanční podporou Ministerstva kultury.
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Technické kreslení.
E-knihovna pro knihovníky Seminář E-knihy III, NTK,
1 © Mediaresearch, a.s., 2008 NetMonitor a AdMonitoring Výsledky za říjen 2008.
1 Priority budoucího vývoje knihoven - jak je financovat? Vít Richter Knihovny a strukturální fondy EU II Vsetín 24. dubna 2007 Vít Richter Národní knihovna.
České děti jako čtenáři v roce 2013 Kroměříž Vít Richter Národní knihovna ČR
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Čtenáři a čtení v ČR v roce 2007 Výzkum dospělé populace nad 15 let Vít Richter Národní knihovna ČR Brno
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej.
Čtenáři a čtení v ČR (2007) společný projekt Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., a Národní knihovny ČR s finanční podporou Ministerstva kultury.
Internet – výhoda pro znevýhodněné 29. února 2008 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Březen – měsíc internetu podeváté aneb Na úřad přes internet Jaroslav Winter BMI sdružení ISSS, Hradec Králové
České děti jako čtenáři v roce 2013/2014 Praha UISK Vít Richter Národní knihovna ČR
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 POČÍTAČE A INTERNET V ČESKÉ SPOLEČNOSTI DOMÁCNOSTI A JEDNOTLIVCI Využívání informačních.
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
UŽIVATELÉ SOCIÁLNÍCH SÍTÍ V ČR
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Procházka po knihovnách
Knihovnická procházka Prahou Petra Ambrušová a Ivana Šnoblová K1
Sekce veřejných knihoven SKIP
ČÍST JE STEJNĚ KRÁSNÉ A ZDRAVÉ JAKO BĚHAT...
ČÍST JE STEJNĚ KRÁSNÉ A ZDRAVÉ JAKO BĚHAT...
ČÍST JE STEJNĚ KRÁSNÉ A ZDRAVÉ JAKO BĚHAT...
České děti a mládež jako čtenáři 2017
Transkript prezentace:

Quo vadis knihovno? roadshow 2013, Havlíčkův Brod, Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – 2015 Havlíčkův Brod Vít Richter Národní knihovna ČR

 Výsledky průzkumu: Obyvatelé České republiky jako čtenáři a uživatelé knihoven 1996 – 2007 – 2010 – 2013  Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – 2015  Příprava Centrálního portálu českých knihoven  Jak naplnit Koncepci v malé knihovně? Dnešní program

Quo vadis knihovno? roadshow 2013, Havlíčkův Brod, Obyvatelé České republiky jako čtenáři a uživatelé knihoven 1996 – 2007 – Havlíčkův Brod Vít Richter Národní knihovna ČR

4 Cílová skupina Obecná populace ČR starší 15 let Výběrová metoda Kvótní – pohlaví, věk, vzdělání, velikost sídla, kraj Vzorek 1584 respondentů, kvótní výběr Způsob sběru dat Osobní rozhovory s využitím dotazníku, prováděné převážně v domácnostech Dotazník 30 minut Termín sběru dat – Realizace NK ČR, ÚČL AV ČR, financování MK ČR, ppm faktum Základní údaje o průzkumu

Čtenáři 5 Téměř nečtou Lidé se základním vzděláním a Fyzicky pracující

6 42% - průměr EU Zdroj: Keys Figures on Cultural Participation in EU, % - ČR Češi patří k silným čtenářským národům

Co čteme?  Ženy (klasická beletrie)  Muži (literatura faktu)  Mladí (sci-fi, fantasy)  Starší (klasická beletrie)  Nižší vzdělání (comics)  VŠ vzdělání (odborná literatura) 7

Nejoblíbenější autor Nejoblíbenější kniha M. VieweghBabička E. M. RemarqueHarry Potter D. FrancisPadesát odstínů šedi A. ChristiePán Prstenů V. JavořickáVejce a já B. NěmcováEgypťan Sinuhet K. ČapekSaturnin J. R. R. TolkienMalý Princ B. HrabalStmívání S. KingNa západní frontě klid B. MacDonaldBible S. Monyová Co mi život dal a vzal J. K. Rowlings Miluj svůj život J. Irwing Svět podle Garpa D. Steel Vinnetou

Co se nejvíce půjčuje v knihovnách? pořad íautoržánr pořadíautoržánr 1 Vondruška, Vlastimil historický román1 Harrod-Eagles, Cynthia historická literatura 2Řeháčková, Věra dětská literatura2Harris, Charlaine horror, upíři, telepatie 3Viewegh, Michal román3Roberts, Nora literatura pro ženy, detektivka 4Francková, Zuzana literatura pro dívky, cestopisy, kuchařky 4Steel, Danielle literatura pro ženy, literatura pro děti a mládež 5Kubátová, Taťána literatura pro ženy5Brown, Sandraliteratura pro ženy 6 Körnerová, Hana Marie historický román6Coulter, Catherine romantický a historický román, detektivka 7Fuchsová, Irenapovídky, fejetony, 7Patterson, JamesDetektivka 8Bauer, Jan detektivky, literatura faktu 8Cartland, Barbaraliteratura pro ženy 9Březinová, Ivona literatura pro děti a mládež 9 Clark, Mary Higgins Detektivka 10Cimický, Jan detektivky, literatura faktu 10Brezina, Thomas literatura pro děti a mládež

Kolik minut denně věnujete mediálním aktivitám?

 31 % populace nečte knihy denně vůbec  16 % populace nečte denně noviny a časopisy  20 % populace tráví na Facobooku či Twitteru více než 30 minut denně  V průměru tam tráví dokonce 2 a více hodin denně. Jedná se především o mladé lidi a studenty

 Nečtenáři se častěji věnují sportovním akcím a setkávání s přáteli  Častí čtenáři častěji navštěvují kulturním akcím  Častí čtenáři jsou spíše lidé kulturní  Nečtenáři se kultuře obecně věnují daleko méně.

14

Navštívili jste v posledním roce knihovnu?

16

17

20

21

22

23

24

25 29%

26

27

30

31

32

35

Několik závěrů pro budoucnost  Češi hodně čtou  Čas věnovaný četbě denně se nemění  Čtenáři více inklinují ke kultuře  Roste počet těch, kteří nikdy nebyli v knihovně - muži  23% možná přijde do knihovny, 46% nikdy  Knihovna má potenciál zaujmout mladé  Lidé si v knihovně nejvíce půjčují knihy – nové a atraktivní  Elektronické služby knihoven zatím nepřitahují  Lidé mají zájem o informace o nových knihách  Lidé jsou se službami knihoven spokojeni  Češi jsou k eknihám zatím konzervativní  30% populace málo využívá internet  Důvod nekupování knih = knihy jsou drahé  Návštěva knihovny ovlivňuje budoucí četbu

Quo vadis knihovno? roadshow 2013, Havlíčkův Brod, Děkuji za pozornost

Quo vadis knihovno? roadshow 2013, Havlíčkův Brod, Obyvatelé České republiky jako čtenáři a uživatelé knihoven 1996 – 2007 – Havlíčkův Brod Vít Richter Národní knihovna ČR