Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Základní poznatky z matematiky Číslo materiálu: EU090118 Název: Znaky dělitelnosti Autor: Mgr. Ludmila.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Advertisements

Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Dělitelnost 2, 3, 4, 5, 6, 10 Vytvořil: Mgr. Lukáš Doležel
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Znaky dělitelnosti (10, 5, 2, 3, 9, 6, 4).
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Dělitelnost přirozených čísel
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Základní poznatky z matematiky Číslo materiálu: EU Název: Lineární nerovnice Autor: Mgr. Ludmila.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Základní poznatky z matematiky Číslo materiálu: EU Název: Výrok a jeho negace Autor: Mgr. Ludmila.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Mnohočleny a rovnice Číslo materiálu: EU Název: Mnohočleny Autor: Mgr. Ludmila Lorencová Třída:
Dělitelnost přirozených čísel
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: René Descartes Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý.
DĚLITELNOST přiroz. čísel ZNAKY DĚLITELNOSTI
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Mnohočleny a rovnice Číslo materiálu: EU Název: Kvadratické rovnice Autor: Mgr. Ludmila Lorencová.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Znaky dělitelnosti.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Mnohočleny a rovnice Číslo materiálu: EU Název: Lineární rovnice se dvěma neznámými -sčítací.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Mnohočleny a rovnice Číslo materiálu: EU Název: Kvadratické rovnice diskriminant Autor: Mgr.
AUTOR: Martina Dostálová
Dělitelnost přirozených čísel 6. ročník - Matematika
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Markéta Zakouřilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_170
Anotace Prezentace, která se zabývá znaky dělitelnosti třemi. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci určí čísla dělitelná třemi. Speciální.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Mnohočleny a rovnice Číslo materiálu: EU Název: Mnohočleny-násobení Autor: Mgr. Ludmila Lorencová.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Základní poznatky z matematiky Číslo materiálu: EU Název: Mnohočleny Autor: Mgr. Ludmila Lorencová.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Základní poznatky z matematiky Číslo materiálu: EU Název: Číselné soustavy Autor: Mgr. Ludmila.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Základní poznatky z matematiky Číslo materiálu: EU Název: Druhá odmocnina reálných čísel Autor:
Digitalizace výuky Příjemce
ZNAKY DĚLITELNOSTI.
Anotace Prezentace, která se zabývá znaky dělitelnosti čtyř. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci určí čísla dělitelná čtyřmi. Speciální.
Znaky dělitelnosti – teorie
DĚLITELNOST PŘIROZENÝCH ČÍSEL
Anotace Prezentace, která se zabývá znaky dělitelnosti šesti. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci určí čísla dělitelná šesti. Speciální.
Znaky dělitelnosti 4 Číslo je dělitelné čtyřmi, právě když je čtyřmi dělitelné jeho poslední dvojčíslí. Např.: Číslo 3936 je dělitelné čtyřmi, protože.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Mnohočleny a rovnice Číslo materiálu: EU Název: Lineární rovnice Autor: Mgr. Ludmila Lorencová.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Mnohočleny a rovnice Číslo materiálu: EU Název: Lineární rovnice se dvěma neznámými Autor: Mgr.
Dělitelnost Matematika - 6. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Znaky dělitelnosti SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj Anotace
DĚLITELNOST Ročník: 6. Předmět: Matematika Autor: Mgr. Dana Kalousková ZŠ T. G. Masaryka Hodkovice n.M ZŠ T. G. Masaryka Hodkovice n.M Klíčová slova: znaky.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Opakování z 8.ročníku Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh Dělitelnost přirozených čísel.
Název školy: ZŠ A MŠ ÚDOLÍ DESNÉ, DRUŽSTEVNÍ 125, RAPOTÍN Název projektu: Ve svazkové škole aktivně - interaktivně Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Permutace s opakováním
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_104_M6
Dělitelnost 2 Znaky dělitelnosti dvěma Příklady
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Dělitelnost - test 6. třída.
Transkript prezentace:

Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Základní poznatky z matematiky Číslo materiálu: EU Název: Znaky dělitelnosti Autor: Mgr. Ludmila Lorencová Datum ověření: Třída: 5. V Doporučený čas:25 minut Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Gymnázium Broumov“ v OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, reg. č. CZ.1.07/1.5.00/ Stručná anotace Prezentace je určena k osvojení a procvičení znaků dělitelnosti přirozených čísel.

Znaky dělitelnosti

Doplň znaky dělitelnosti Přirozené číslo je dělitelné: Dvěma: Pěti: Deseti: Čtyřmi: Dvaceti( dvaceti pěti, padesáti): nasobky/poznavani-delitelnosti/lekce Doplň znaky dělitelnosti Přirozené číslo je dělitelné: Dvěma: Pěti: Deseti: Čtyřmi: Dvaceti( dvaceti pěti, padesáti): nasobky/poznavani-delitelnosti/lekce

Přirozené číslo je dělitelné: Dvěma, právě když zápis končí některou z číslic 0,2,4,6,8 Pěti, právě když zápis končí číslicí 0 nebo 5 Deseti, právě když zápis končí nulou Čtyřmi, právě když poslední dvojčíslí je dělitelné čtyřmi Dvaceti( dvaceti pěti, padesáti), právě když poslední dvojčíslí je dělitelné dvaceti(dvaceti pěti, padesáti)

Doplň znaky dělitelnosti Přirozené číslo je dělitelné: Třemi: Devíti: Šesti: Dvanácti: Patnácti:

Přirozené číslo je dělitelné: Třemi, právě když jeho ciferný součet je dělitelný třemi Devíti, právě když jeho ciferný součet je dělitelný devíti Šesti, právě když je dělitelné dvěma a zároveň třemi Dvanácti, právě když je dělitelné třemi a zároveň čtyřmi Patnácti, právě když je dělitelné třemi a zároveň pěti

Příklady 1. Jsou čísla 72 a dělitelná: dvěma, třemi, čtyřmi, pěti, šesti, devíti, desíti?

1.Číslo ◦ dvěma ANO NE ◦ třemi ANO ANO ◦ čtyřmi ANO NE ◦ pěti NE NE ◦ šesti ANO NE ◦ devíti ANO ANO ◦ desíti NE NE

2. Urči číslo, ◦ které je dělitelné pěti a není dělitelné dvěma, ◦ které není dělitelné pěti a je dělitelné dvěma, ◦ které je dělitelné šesti, ale není dělitelné třemi. 3. Z číslic 5, 6, 8 sestav všechna trojciferná čísla dělitelná 2. Číslice se v jednom čísle nesmějí opakovat. 4. Napiš první číslo větší než 200, které je dělitelné třemi i pěti.

2. Číslo má na a) na místě jednotek 5, b) na místě jednotek 2, 4, 6 nebo 8, c) takové číslo neexistuje ; 586; 568;

5. Doplň vynechané číslice v číslech tak, aby doplněná čísla byla dělitelná: ◦ dvěma: 61*, 2*7 ◦ třemi: 2*7 ◦ čtyřmi: 2*51 ◦ pěti: 38* ◦ šesti: 3*2 ◦ devíti: *26 ◦ desíti: 6*0

5.Doplň vynechané číslice v číslech tak, aby doplněná čísla byla dělitelná:. ◦ dvěma: 61*, 2*70,2,4,6,8všechna čísla ◦ třemi: 2*70,3,6,9 ◦ čtyřmi: 2*51nelze ◦ pěti: 38*0,5 ◦ šesti: 3*21,4,7 ◦ devíti: *261 ◦ desíti: 6*0všechna čísla

Zdroje: Polák J.: Přehled středoškolské matematiky. SPN Praha 1991 Petáková J.: Matematika – příprava k maturitě a k přijímacím zkouškám na vysoké školy. Prometheus Praha 2009 Bušek I.,Calda E.: Matematika pro gymnázia: základní poznatky z matematiky. Prometheus Praha