Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Policejní a soudní spolupráce v post-lisabonské.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Revize Nového přístupu
Advertisements

Řízení o předběžné otázce © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
charakteristické rysy práva © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Spolupráce v oblasti justice Prosinec Civilní vs. Trestní právo Do Lisabonské smlouvy rozlišné režimy Do Lisabonské smlouvy rozlišné režimy Úprava.
Chci ovlivnit rozhodování EU… Seminář v Evropském domě František Čakrt, Parlamentní institut Národní parlamenty v rozhodovacím procesu EU Úvod Co přinesla.
Organizace soudnictví v ČR
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Ochrana práv ve veřejné správě
Úvod do předmětu Ius est ars boni et aequi. Právo je umění uplatňovat to, co je dobré a spravedlivé.. FEL ČVUT v Praze PRÁVO PRO PODNIKATELE II Mgr. František.
Právní rámec domácího násilí v ČR Praha, 5. června 2014 Konference k problematice domácího násilí MŠMT ČR Petra Vitoušová.
Dohled nad zadáváním veřejných zakázek a koncesí v ČR.
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
Ochrana práv ve veřejné správě
Seminář v Evropském domě
Historické milníky evropského práva
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
Chci ovlivnit rozhodování EU… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Hlavní body: Lisabonská smlouva: konec všech reforem.
prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Dsc.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Moc soudní Pavel Šuranský.
Evropská unie a lidská práva
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Právo EU - úvod Prezentace VŠFS 2015.
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
Teorie práva Základy práva
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Trestní právo v mezinárodním a evropském prostředí prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Mezinárodní justiční spolupráce doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D.
Subjekty trestního řízení
Obecné výklady o TPH a trestní odpovědnosti Přednáška
Policejní, justiční a schengenská spolupráce Tomáš Weiss. 6
Základy správního práva trestního
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
Evropské environmentální právo JUDr. Veronika Vlčková
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
doc. JUDr. Soňa Skulová, Ph.D. JUDr. Jana Jurníková, Ph.D.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
Obecné výklady o TPH a trestní odpovědnosti
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Volný pohyb osob v EU Prostor svobody, bezpečnosti a práva
Trestní právo procesní a trestní řízení Přednáška
Nesplněné legislativní závazky Ministerstva zdravotnictví s ohledem na členství České republiky v Evropské unii.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_12_ Správní řízení, soud Číslo projektu:
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
VY_32_INOVACE_47_Přestupky, trestné činy Využití ICT Identifikátor školy:
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Rozpočet Evropské unie
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
Spolupráce v oblasti justice
Název vzdělávacího materiálu
§ Soudní řízení § § § §.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Rozhodovací praxe ESD s dopady na trestní právo
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Volný pohyb osob v EU Prostor svobody, bezpečnosti a práva
Volný pohyb osob v EU Prostor svobody, bezpečnosti a práva
Právo na spravedlivý proces, právo na obhajobu a přípravné řízení
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
Budoucnost „data retention“
Transkript prezentace:

Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Policejní a soudní spolupráce v post-lisabonské EU

Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Proč policejní a soudní spolupráce v EU Vyšší mobilita osob…..i těch zlých Nižší schopnost státu autonomně kontrolovat bezpečnostní hrozby….i díky Schengenu Vyšší frekvence vystavení vlastních občanů cizímu trestnímu právu….jak stíhaná osoba, svědek nebo oběť Volný pohyb zboží, služeb, osob se propojen s právními otázkami, včetně trestněprávních….k pěti pohybům v EU je možné uvažovat i „volný pohyb rozsudků a správních rozhodnutí“ Zákaz dvojího trestání za stejnou věc v různých státech EU

Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Vývoj před Lisabonskou smlouvou - EU úroveň  Schengenský systém  Agentury: Europol, Eurojust, FRONTEX  Obecná povinnost účinně trestat porušování EU práva, vč. trestních sankcí  Omezená harmonizace hmotného trestního práva – definice vybraných trestných činů a tresty za ně  Princip vzájemného uznávání domácích trestněprávních rozhodnutí….nejznámější „eurozatykač“

Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Vývoj před Lisabonem – co zůstalo v gesci členských států  Definice naprosté většiny trestných činů ….neexistuje EU definice vraždy, loupeže, znásilnění, krádeže nebo ublížení na zdraví  Systém policie a státního zastupitelství  Trestní soudnictví …..ESD sice může do trestních řízení zasahovat skrze předběžnou otázku, ale konečné rozhodnutí o vině a trestu je na vnitrostátním soudu  Lidskoprávní standardy pro stíhané osoby (pro oběti již existuje EU minimální katalog práv)

Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Lisabonská smlouva – hlavní změny  Zrušení pilířové struktury EU: v trestněprávní agendě se používá stejný právní a institucionální rámec jako v původně „komunitární“ oblasti + několik výjimek  Rozšíření pravomocí EU – nijak radikální – základním přístupem je princip vzájemného uznávání, omezená možnost harmonizace hmotného práva a procesních standardů  Zaveden řádný legislativní proces: v praxi radikální omezení jednomyslnosti v Radě, silné posílení EP

Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Lisabonská smlouva – hlavní změny  Vyšší soudní kontrola: dozorčí žaloby EK, soudní přezkum platnosti norem, předběžné otázky  Listina (Charta) základních práv: také práva v trestněprávní oblasti (právo na spravedlivý proces, presumpce neviny, zásada ne bis in idem)  Snazší uzavírání mezinárodních smluv  Nový úřad EU veřejného žalobce (prokurátora)

Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Vývoj po Lisabonské smlouvě  Několik otázek se „stíhá“ těsně před vstupem Lisabonské smlouvy v platnost (nový formát Europolu)  Řešení „lisabonských nedodělků“ – např. prováděcí legislativa k EU veřejnému žalobci  Stockholmský program  Návrhy relevantní sekundární legislativy – o principu ne bis in idem aj.  Nová Evropská komise – rozdělena agenda „tvrdé“ policejní spolupráce (Cecilia Malmström) a „měkké“ lidskoprávní a justiční agendy (Viviane Reding)