11.11.2014 STÁT, NÁROD.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorka: Jaroslava Suchá Zdroj: Wikipedie, obrázky-Klipart
Advertisements

Obyvatelstvo Pohlaví Věk Rasová příslušnost Etnická příslušnost Jazyk
Státy a jejich seskupení
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
 Stát je institucí, která má moc vládnout, soudit a vytvá ř et zákony spole č nosti. Stát je vymezen Státní moc (výkonnou, zákonodárnou a soudní Stálým.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Vznik státních útvarů III.
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Stát Občanská výchova.
Základy teorie státu – stát
Státy a jejich seskupení
Rasismus.
Studijní obor: Sociální činnost
VY_32_INOVACE_16_02 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Manželství Petr Machala. rodinné právo upravuje vztahy mezi: a) manžely b) rodiči a dětmi c) vztahy náhradní rodinné výchovy Víte, jak se nazývá právo,
Stát o stát je instituce, území vymezené státními hranicemi, kde obyvatelé dodržují společné zákony a mají pevně stanovenou vládu o znaky státu: obyvatelstvo.
Společenské a hospodářské prostředí
Úvod do učiva občanské výchovy
Evoluce vládních forem a náboženství Anna Šmídová 4. ročník Psychologie.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: I Právní.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Státní správa.
ÚSTAVA.
VLAST 6. ročník.
Stát a národ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Slované.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
POLITICKÁ MAPA SOUČASNÉHO SVĚTA
Stát Tříprvková teorie –G. Jelinnek Území Obyvatelstvo
EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluStát,
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Právní základy státu.
Státověda.
• ETNIKUM • SPOLEČENSKÁ SKUPINA • NÁROD
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
práva a povinnosti občana ČR
Stát Definice, funkce, typy.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Subjekty MPV – seminář I
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Národ VY_32_INOVACE_03-46 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka   Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Právní stát a vláda práva
Geopolitika Státy a závislá území 1.
Stát III. Národnost, národ, etnika, majority, minority, multikulturní soužití, azylanti.
Základní pojmy a instituty správního práva a veřejné správy Jana Jurníková Zlín 2013.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Rasy, národy a náboženství
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

11.11.2014 STÁT, NÁROD

Vývoj lidských společenství: ROD – společné vlastnictví, v době prvobytně pospolné společnosti KMEN – vznikl sloučením příbuzných rodů, které obývaly společné území, měly společný jazyk, v čele stařešinové, už se objevuje soukromé vlastnictví KMENOVÝ SVAZ – vznikl jako obrana proti nepřátelům, v čele náčelník + družina bojovníků → větší moc a majetek → vznik tříd → vznik státu STÁT

Stát je instituce : která má moc vládnout soudit a vytvářet zákony společnosti Stát je vymezen: státní mocí státním občanstvím (lidem ) státním územím (území vytyčené hranicemi) na tomto území žijí národy (lidé), v jednom státě může žít i více národů Stát zahrnuje: ozbrojené síly státní aparát (byrokracii) soudy bezpečnostní sbory (policii) Svrchovaný stát není podřízen žádné jiné (státní) moci a to jak vnější, tak vnitřní. Zajímavost: Kritéria státu jsou definována v Konvenci o právech a povinnostech států, která byla podepsána roku 1933. Podle této mezinárodní konvence musí stát splnit tato kritéria: stálé obyvatelstvo vymezené státní území státní moc - vláda a státní aparát schopnost vstupovat do vztahů s jinými státy.

Národ je společenství lidí, kteří se hlásí ke stejné národnosti společnému místu či společným předkům Odlišnost národů je: v barvě pleti výšce postavy jazyku způsobu života zvycích kultuře jídelníčku