ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Advertisements

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
VLÁDA PRVNÍCH PŘEMYSLOVCŮ
Vznik českého státu.
PRVNÍ PŘEMYSLOVCI.
Český stát v raném středověku
Vlastivěda 4 Vypracovala: Mgr. Lucie Holanová, ZŠ Višňová Srpen 2011
Život a vláda českého knížete (907 – 935)
Počátky českého státu Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o počátcích českého státu a o prvních.
Svatý Václav.
Počátky českého státu Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Svatý Václav Původ Český kníže Václav I. byl synem knížete Vratislava a jeho manželky Drahomíry, která byla dcerou knížete Havolanů (polabští Slované).
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: První Přemyslovci 2. Autor: Mgr. Marek Lengál.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Počátky českého státu 4.ročník
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
Mgr. Miloslava Pucandlová
Vznik českého státu.
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
Počátky Českého státu Lubomír Berka.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Oprava testu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_470.
Počátky českého státu první Přemyslovci.
Svatý Václav Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová 1756, Čáslav
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_13.
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
České země v době Přemyslovců 4. ročník
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Kvíz Český stát raného středověku Číslo vzdělávacího materiálu: ICT1-19 Šablona: III/2 Inovace.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_171_O klášterech TÉMA: STŘEDOVĚK.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření listopad 2011 Ročník 7. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a společnost Dějepis Křesťanství a středověká.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková LEGENDA Narodil se v r Byl z rodu Slavníkovců. V r. 982 se.
Přemyslovci - Boleslav I. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovci Datum vytvoření RočníkPrvní.
VY_32_INOVACE_Lul_I_06 PRVNÍ PŘEMYSLOVCI
Co se dnes naučíme? Budeme se orientovat v počátcích českých dějin
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Český stát za prvních Přemyslovců
Počátky českého státu.
Vláda přemyslovských knížat
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin 6. -9
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Přemyslovci – Spytihněv I. a Vratislav I.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název prezentace (DUMu):
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Královské Čechy VY_32_INOVACE_D
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Počátky českého státu Bc. Mgr. Jana Požárová.
Nejstarší české dějiny, 4.ročník
Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník
Středověk – počátky českého státu
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Transkript prezentace:

ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU Čechy dostaly jméno podle kmene Čechů, který na tomto území žil. Nejvýznamnější byl rod Přemyslovců (původ od bájných osobností Přemysla Oráče a kněžny Libuše).

HORA ŘÍP A ROTUNDA SV.JIŘÍ „Co Mohammedu Mekka, to Čechu má být Říp!“

KOSMOVA KRONIKA Informace o dávných dějinách Čech čerpáme zejména z Kosmovy kroniky. Kosmas byl vzdělaný muž, děkan svatovítské kapituly na Pražském hradě. Jeho zdrojem byli: 1.Pověsti o počátcích našich dějin 2.Bájné vyprávění starců 3.Události, které se odehrály za jeho života

BOŘIVOJ Prvním známým panovníkem českého knížectví byl Bořivoj. Se svou manželkou Ludmilou sídlil na Levém Hradci. Založil Pražský hrad a přijal křesťanství.

VÁCLAV R.921 nastoupil Václav. boje se saským králem Jindřichem Ptáčníkem – Václav se zavázal platit tribut. rozšiřoval křesťanství zvětšoval svou moc na úkor českých velmožů

Jeho mladší bratr Boleslav se svými družiníky proti němu vystoupil a 28.září r.935 ve Staré Boleslavi ho nechal zavraždit. Kníže Václav byl po své smrti svatořečen – stal se patronem českého národa.

BOLESLAV I. Boleslav dal razit vůbec první české mince – stříbrné denáry. Pomocí své silné vojenské družiny sjednotil téměř celé Čechy. Kvůli tvrdému postupu vůči ostatním se mu říkáme Boleslav Ukrutný.

BOLESLAV II. Boleslav II. zvaný Pobožný nechal založil biskupství v Praze r.973. Tím vymanil církev ze závislosti na německých biskupech. Prvním českým biskupem se stal saský kněz Dětmar, druhým Vojtěch z rodu Slavníkovců. Vojtěch měl s Boleslavem časté spory a raději opustil Čechy.

SVATÝ VOJTĚCH Pražský biskup. Vojtěch byl horlivým zastáncem křesťanských zásad. Pro spory s Boleslavem II. dvakrát opustil Čechy a odešel do ciziny. R.997 zemřel mučednickou smrtí, když šířil křesťanství u pohanských Prusů.

KŘESŤANSTVÍ V ČECHÁCH Za vlády Boleslava I. byl založen první klášter v Čechách. Šlo o ženský benediktýnský klášter sv.Jiří na Pražském hradě, abatyší se stala Boleslavova dcera Mlada.

Nejstarším mužským klášterem byl břevnovský benediktinský klášter založený r.993 sv.Vojtěchem. Křesťanství v Čechách bylo pod vlivem západní (latinské) církve. Slovanským mnichům sloužil sázavský klášter vedený sv.Prokopem (poustevník).

PÍSEMNICTVÍ Nejstarší středověká literatura: - legendy – příběhy o životě a skutcích světců legendy o sv.Václavu, sv.Ludmile, sv.Vojtěchu, nejznámější: Kristiánova legenda letopisy – stručné záznamy o událostech Kroniky – bohatší popis událostí, zachycují delší časové období, nejznámější: V této době uměli psát pouze duchovní a většina psaných památek je v latině.

DOPORUČENÁ LITERATURA Koubková Zuzana – Kníže Václav, Praha 2005