EGYPTSKÉ NÁBOŽENSTVÍ Základní škola Sedmikráska, o.p.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nadvláda Makedonie nad Řeckem
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
EGYPTSKÉ MALÍŘSTVÍ A SOCHÁŘSTVÍ.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Egyptské božstvo a mumifikace
ŘÍMSKÝ KALENDÁŘ Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Projekt Sedmikráska
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu shrnutí a zopakování učiva.
Starověký EGYPT.
RENESANCE A HUMANISMUS
Název školy: Základní škola Planá nad Lužnicí, okres Tábor Autor: Mgr
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Rybářová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Egyptské náboženství Bohatý, pestrý systém – více než 2000 jednotlivých bohů a bohyň. V různých částech Egypta většinou vládli jiní bohové. V Thébách (Vésetu)
UMĚNÍ A VĚDA STAROVĚKÉHO EGYPTA
Předmět OBČANSKÝ A SPOLEČENSKOVĚDNÍ ZÁKLAD Ročník a obor 3. ROČNÍK ZDRAVOTNICKÝ ASISTENT, 4.ROČNÍK K OPAKOVÁNÍ Kód sady OSVZ/ZA/03+04/01 Kód DUM OSVZ/ZA/03+04/01.
EGYPTSKÁ KULTURA A VZDĚLANOST
Středová souměrnost Autor: Mgr. Jolana Sobotková
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_EVV2 Ročník: 1. Estetická a výtvarná výchova Vzdělávací oblast:
Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, Rožnov pod Radhoštěm STAROVĚKÉ STAVITELSTVÍ Autor: Mgr. Jana Valchářová Vytvořeno: červen 2013.
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_EVV2 Ročník: 1. Estetická a výtvarná výchova Vzdělávací oblast:
UMĚNÍ A VĚDA STAROVĚKÉHO EGYPTA
Egyptské umění.
Kultura starého Egypta
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
EGYPT Země faraonů.
ŽIVOT V EGYPTĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_PR_II.C.03
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření:
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Umění Egypta sochařství, malířství MgA. Lukáš Psík
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 8.
Silvie Ullmannová Opava
Základní škola Kaplice, Školní 226 Základní škola Kaplice, Školní 226 DUM VY_52_INOVACE_11BI70 Autor: Ludmila Baštářová Období vytvoření: Květen 2013 Ročník,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Základní škola Kaplice, Školní 226 Základní škola Kaplice, Školní 226 DUM VY_52_INOVACE_11BI58 Autor: Ludmila Baštářová Období vytvoření: Leden 2013 Ročník,
Starověký EGYPT.
Sakkára Autor: Titul. Jméno Příjmení Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Smyslová ústrojí člověka
MUMIFIKACE VE STARÉM EGYPTĚ
Egypt Země bohů.
Egyptští bohové.
Náboženství Pohřbívání Hieroglyfy
MUMIE.  Kultura v dějinách  Egypt – Mumie  Šablona : III/2  Pořadové číslo:1.19  Autor: Mgr. Soňa Blažková  Škola: ZŠ Choltice  Klíčová slova :
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_213_Egypt Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury.
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_05 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
Tematický okruh: NEJSTARŠÍ CIVILIZACE - STAROVĚK Název učiva: EGYPT
Starověký Egypt - život
STAROVĚKÝ EGYPT Jan Jakub Šipka.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
VY_32_INOVACE_D6. 11 Autor: Mgr
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
DĚJINY KULTURY - STAROVĚK
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 08 Dějepis _6.ročník_10
Dějepis 6. ročník Marek Kryška
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_19_STAROVĚK - EGYPT
Kateřina Maznová egypt Pohřbívání.
Výtvarné umění starověkého Egypta
Staroegyptské božstvo
Transkript prezentace:

EGYPTSKÉ NÁBOŽENSTVÍ Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm EGYPTSKÉ NÁBOŽENSTVÍ Autor: Mgr. Jana Valchářová Vytvořeno: únor 2013 Název: VY_32_INOVACE_DE_07 Starověk_03 6. ročník Projekt Sedmikráska CZ.1.07/1.4.00/21.3812

Vzdělávací oblast, tematický okruh, téma vzdělávacího materiálu: Člověk a společnost, dějepis, dějiny starověku, starověký Egypt, náboženství Metodický list, anotace: Prezentace s pracovním listem představují náboženský svět starověkých Egypťanů: jejich bohy, posvátná zvířata, víru v posmrtný život či symboly. Vše je zopakováno několika aktivitami (doplňovačkou, přiřazováním obrázků…).

EGYPTSKÉ NÁBOŽENSTVÍ

UCTÍVÁNÍ BOHŮ Egypťané uctívali mnoho bohů (=polyteistické náboženství), za celé dějiny jsou jich až stovky. Bohové ovládali různé oblasti, byli mezi sebou v příbuzenských vztazích (manželé, děti…). Prostředníkem mezi bohy a lidmi byl pouze faraon, který se mohl objevovat v božské společnosti a sám byl považován za vtělení boha nebes a dobra Hóra.

UCTÍVÁNÍ ZVÍŘAT Kromě bohů prokazovali Egypťané úctu také zvířatům, např. kočka, kobra, býk, šakal, skarabeus, ibis, hroch, krokodýl, sokol. Určité zvíře je často spojováno s jedním z bohů. Bohové jsou proto velice často zobrazováni se zvířecí hlavou (méně často i tělem). Úcta ke zvířatům vedla i k jejich mumifikaci.

HLAVNÍ BOHOVÉ RE – nejuctívanější bůh slunce, zobrazován s hlavou sokola a slunečním kotoučem nad ní HÓR – bůh nebe, zobrazován jako sokol nebo s hlavou sokola THOVT – bůh moudrosti, zobrazován s hlavou ibise HÁTHOR – bohyně lásky, nebe, rodiny, zobrazována nejčastěji s lidskou hlavou a slunečním kotoučem nad ní

HLAVNÍ BOHOVÉ SOBEK – bůh úrody a Nilu, zobrazován s hlavou krokodýla ESET – nejuctívanější bohyně, bohyně dobra,  zobrazována v podobě ženy s ozdobou hlavy v podobě hieroglyfického  znaku pro trůn ANUP (ANUBIS) – bůh mumifikace, zobrazován s hlavou šakala USÍR – bůh podsvětí, zobrazován jako muž s bílou hornoegyptskou korunou, lemovanou červenými pštrosími péry

VÍRA V POSMRTNÝ ŽIVOT Egypťané věřili, že život po smrti pokračuje v říši mrtvých, které vládne bůh Usír. Aby se duše dostala do říše mrtvých, bylo potřeba provést mumifikaci, tedy proces vysušení a nabalzamování těla tak, aby se nerozkládalo

AMULETY Egypťané využívaly amulety – sošky nebo zmenšené předměty, které jim měly zajistit zdraví, štěstí, blahobyt a měly chránit před nebezpečím Amulety se vkládaly při mumifikaci do mumií, měly tedy chránit i mrtvé. Amulety byly často vyráběny z drahých materiálů jako zlato, stříbro, tyrkys, achát.

Hlavní amulety ANCH – kříž symbolizující život, zdraví VADŽ (Vedžat) – oko, zvané také Hórovo oko, symbolizující moudrost a zdraví SKARABEUS – brouk symbolizující znovuzrození

Doplňte text Egypťané uctívali ………….. ………… které považovali za ztělesnění přírodních sil. Kromě bohů uctívali také ……………., například ……………, ………………….., ………………………... Bohové byli obvykle zobrazováni s lidským tělem a zvířecí hlavou. Boha …………………….. Anubise proto můžeme vidět s hlavou šakala, boha moudrosti Thovta s hlavou ptáka………………., bůh Hór má hlavu …………………. a na ní panovníkovu korunu. Za vtělení tohoto boha na zemi byl považován ………….. Hlavním bohem byl ………, který vládl ………………….. proto je nejčastěji zobrazován s hlavou sokola a slunečním kotoučem na ní. Egypťané věřili, že po smrti přijde ………………..… …………….. Aby se duše dostala do říše mrtvých, muselo být tělo ………………………..

Z nabídky zvířat zakroužkujte ta, která Egypťané uctívali Z nabídky zvířat zakroužkujte ta, která Egypťané uctívali. Do volného řádku napište posvátná egyptská zvířata, která běžně žijí i u nás (ne v ZOO) KOBRA TYGR BÝK PES ŠAKAL KOČKA ČÁP VLAŠTOVKA KROKODÝL PRASE KOZA IBIS KOHOUT SOKOL KRTEK

Doplňte buď jména egyptských bohů nebo oblast, kterou ovládali a šipkou přiřaďte jejich zobrazení JMÉNO BOHA: ___________ Anubis ____ VLÁDCE ČEHO: moudrost ___________ nebe

Doplňte buď jména egyptských bohů nebo oblast, kterou ovládali a šipkou přiřaďte jejich zobrazení JMÉNO BOHA: ________ Re ________ VLÁDCE ČEHO: láska _________ podsvětí

ZDROJE A. PARROT. wikipedie [online]. [cit. 4.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ankh.svg FI:KÄYTTÄJÄ:KOMPAK. wikipedie [online]. [cit. 4.2.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eye_of_Ra2.svg?uselang=cs JEFF DAHL. wikipedie [online]. [cit. 4.2.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Horus_standing.svg JEFF DAHL. wikipedie [online]. [cit. 4.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Standing_Osiris_edit1.svg JEFF DAHL. wikipedie [online]. [cit.4.2.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hathor.svg?uselang=cs JEFF DAHL. wikipedie [online]. [cit. 4.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Anubis_standing.svg JEFF DAHL. wikipedie [online]. [cit. 4.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Thoth.svg KLAFUBRA. wikipedie [online]. [cit. 4.2.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mummy_at_British_Museum.jpg?uselang=cs GREUDIN. wikipedie [online]. [cit.4.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Louvre_egyptologie_21.jpg