Troška idealismu nezaškodí.... celá řada přístupů metodika vývoje by se měla vždy přizpůsobovat konkrétním podmínkám nejedná se o normu, absolutní pravdu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Software Development Conference 2007 Vztah dodavatele a odběratele Zdeněk Borůvka.
Advertisements

Projektové řízení Modul č.1.
Jak naučit zákazníky, aby měli rádi vaši online samoobsluhu Marta Drahovzalová eBusiness manager T-Mobile Konference WebTop
Jan Syrovátka Jiří Hradský.  Výrobní program orientovaný na výrobu knih pro české i zahraniční nakladatele  Nabízí kompletní výrobu knihy od grafického.
Vaše jistota na trhu IT Quo vadis, programování? Rudolf PECINOVSKÝ 2012 – e-bezpečnost v Kraji Vysočina 1.
Small Business PC: Windows Vista Business and Microsoft Office Professional 2007 Jméno prezentátora Datum.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Nabídka personálních služeb
Analýzy administrativních procesů. Analýzy ve 2 krocích Analýza dokumentů Analýza administrativních procesů.
Agilní Softwarové Procesy
Tvorba webových aplikací
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Kritické faktory úspěchu softwarových projektů Je SCRUM řešením?
Palatinum Excellence Software na řízení firmy. 1.Proč Software Excellence 2.Představení Software Excellence 3.Jak zavést do praxe Obsah Prezentace.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
Proces řízení projektu
Popis systému DBMAN. Obecná charakteristika Systém DBMAN vychází ze snahy maximálně zobecnit přístup k datům v jednoduchých databázích. Původním záměrem.
Aukro.cz – projektový management v e-commerce Tereza Kabrdová.
Tradiční metodiky vývoje softwaru
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Jak vyjednávat o smlouvě a honoráři I. pro společnost JTP Roman Čiviš, A TREND.
Informační systém pro sportovní klub TTC Znojmo
Agilní metodiky vývoje softwaru
4. Lekce Dílčí procesy funkčního testování
Podnikání na Internetu outsourcing, virtuální firmy Letní semestr 2005 Jana Holá IX.
Možnosti modelování požadavků na informační systém
INFORMAČNÍ SYSTÉMY Semestrální projekt 2013/2014 Podmínky udělení zápočtu Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení.
Marketing Návrh výrobku Vývoj, konstrukce Příprava výroby Zásobování Výroba Montáž, kompletace Prodej Poprodejní služby měření, zkoušky, testy konkurenčních.
Dokumentace informačního systému
Program zahájení - Petr Pavlinec, KÚ role systémového integrátora - Martin Vimr, PH organizace projektu - Vladimír Kvarda, PH obsazení projektového týmu.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Přednáška č. 1 Proces návrhu databáze
Nikdo není schopen zahrát sám celou symfonii ...
Týmové dovednosti 2 Marie Blahutková. Tým – základ dobré spolupráce Neustálý růst týmů a jejich výkonnosti Zlepšování klíčových postupů Schopnost efektivně.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_REGULOVÁNÍ.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ: Semestrální projekt Podmínky udělení zápočtu Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení.
1 Řízení implementace IS a SS* Šablony. 2 Vzorové postupy.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Copyright © 2005 Accenture All Rights Reserved. Accenture, its logo, and High Performance Delivered are trademarks of Accenture. Představení společnosti.
YOUR SYSTEM, spol. s r. o. Ing
ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PRACOVNÍKŮ
Metodika řízení projektů
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
aneb Assessment Centre a Development Centre
Diplomový projekt pro studijní obor Finance – I.část.
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Domov Svojšice Realizace systému profesního vzdělávání v Domově Svojšice.
Crux information technology, s.r.o. Ostravská universita, information technology.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Univerzita Karlova v Praze Lékařská fakulta v Plzni Oddělení OVAVT Jestliže chcete oživit systém Vaší výuky, „online learning systém“ Vám nabízí? Jednoduché.
KVALITNÍ OBCHODNÍK... není prodavač
Webová aplikace pro koordinaci výrobních procesů Kryštof Német , Brno Autor: Kryštof Német Vedoucí práce: RNDr. Zuzana Priščáková, PhD.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Evolby Finální prezentace Ondřej Michalčík. Obsah  O projektu  Analýza a návrh Struktura aplikace  Implementace a dokumentace  Testování a kvalita.
Bohumír Zoubek, Tomáš Krátký
Agilní metodiky vývoje softwaru
Návrh, požadavky, implementace
Organizační informace
DRAMATURGIE TEAMBUILDINGOVÝCH PROGRAMŮ (seminář)
Facility management jako součást efektivní správy společnosti
Tradiční metodiky vývoje softwaru
Tradiční metody vývoje softwaru
Návrh, požadavky, implementace
KPV/PIS Websol s.r.o. Jaroslav Plzák Lukáš Choulík Tomáš Kraus.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Základy projektování informačních systémů Jaroslav Šmarda
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Troška idealismu nezaškodí...

celá řada přístupů metodika vývoje by se měla vždy přizpůsobovat konkrétním podmínkám nejedná se o normu, absolutní pravdu jedná se o soubor vhodných a doporučených postupů Dva základní typy SW (z pohledu vývoje): „krabicový“ – poskytovaný „as is“, bez nároku na změnu (krabice × služba) na míru – buď přizpůsobený podle požadavků zákazníka nebo kompletně celý na míru

Kroky sběr požadavků, specifikace zadání analýza požadavků návrh řešení, architektury, výběr technologie vývoj, programování testování nasazení reklamace... ?

Výchozí předpoklad: Zákazník není přesně schopen specifikovat co potřebuje, protože: 1.jeho potřeby se neustále mění 2.sám neví jakým způsobem řešit svoje problémy Agilní metodika ≈ Dobře organizovaný chaos Rezignujeme na fázi „specifikace zadání“ Rezignace na zadání = chaos

Navrhují a implementují se pouze aktuálně požadované funkce. Nevytváří se něco, co možná někdy někdo bude potřebovat. Místo křížového výslechu zákazníka se preferuje rychlé vytvoření prototypu. Refactoring, refactoring, refactoring, refactoring,... -> Testování (automatické) Požadavky od zákazníka se sbírají a zaznamenávají. Vedoucí projektu ve spolupráci se zákazníkem přiděluje požadavkům prioritu.

Klíčovou součástí je intenzivní komunikace manažer projektu – zákazník manažer týmu – zákazník manažer projektu – manažer týmu člen týmu – manažer týmu člen týmu A – člen týmu A člen týmu A – manažer týmu B člen týmu A – člen týmu B časté schůzky, práce ve skupinách, brainstorming, teambuilding

Vývojový tým musí být schopen reagovat na stále měnící se požadavky zákazníka. Vývojový tým musí být schopen flexibilně měnit strukturu/architekturu aplikace. Zákazník musí být schopen přijmout měnící se termín dodání požadovaných funkcí. Vývojový tým musí být schopen dělat to, co chce zákazník a vzdát se toho, co chce vývojový tým. Vývojáři nesmí být líto „zahodit“ svou práci.

Nejznámější: Extrémní programování SCRUM Další: Crystal Adaptive software development Test driven development Z velké části jsou to variace na totéž téma

vedou k rychlejšímu dodání nejnutnějších funkcí celkový čas realizace projektu bývá spíše delší (vzhledem k mnoha změnám) zákazník je ale spokojenější, protože může nejnutnější funkce používat rychleji agilní metodiky jsou vhodnější pro menší projekty a menší skupiny lidí vhodnější pro SW na míru

na velmi velké projekty (stovky vývojářů, roky vývoje) jsou naprosto nevhodné příliš málo organizované a příliš chaotické na některé projekty nelze použít vůbec – komplexní systémy, kde nelze vyžadovat zpětnou vazbu od zákazníka (např. jádro OS) vyžadují spolupráci od zákazníka vyžadují spolupráci zaměstnanců, aktivní účast na projektu

Konec idealismu, zpět k realitě

sběr požadavků od zákazníka stanovení priorit vedoucím projektu analýza požadavků a návrh řešení nejjednoduššího pro vývojáře (snaha vyhnout se refactoringu) implementace některých požadavků s nejvyšší prioritou skoro podle požadavků zákazníka refactoring kvůli realizaci požadavků s nižší prioritou termín předání předání zákazníkovi buď lehce otestované, hodně po termínu, nebo neotestované skoro v termínu reklamace – skoro zaplacení – soud – exekuce

Dokumentaci uděláme později, protože zdržuje. Testy doděláme až to bude hotové, aby se nemusely pořád přepisovat. Začneme to implementovat hned, jak přijde specifikace od zákazníka Zákazník chce X, ale uděláme Y, protože to je lepší/rychlejší/jednodušší. To si nemusím psát, to vím/si pamatuji. Potřebujeme software X, abychom mohli vývoj organizovat.

teoreticky jsou agilní metodiky relativně jednoduché horší je to s jejich dodržováním zkusíme experimentovat a vyvinout kousek nějakého existujícího SW každý bude dělat něco a dohromady to bude stát za to SCRUM metodika cílem je vyzkoušet agilní postupy v praxi jsou velmi užitečné i mimo agilní vývoj

Aplikace Task manager Task Management – plánování úkolů, sledování dokončenosti, plánování projektu Další drobné funkce – sledování ů, grafy Brněnská firma IT Park PHP + MySQL Nabízíme možnost vykonání povinné praxe Bakalářská – 100 hodin Magisterská – 150 hodin Sledování hodin

do čtvrtka ( ) poslat strukturní odborný životopis vynechte osobní údaje čím můžete přispět k řešení projektu jakou funkci můžete/chcete zastávat vedoucí (skupiny/projektu) vývoj testování překlad/dokumentace ostatní? Zašlete na