POHYBY MOŘSKÉ VODY 6. třída Mgr. Jakub Karásek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_463_HORNINY VÝKLAD HORNIN CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
VY_32_INOVACE_M.8.20-Thaletova věta-prezentace
OBYVATELSTVO ASIE 7. třída Mgr. Jakub Karásek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
ROZLOHA A ČLENITOST POBŘEŽÍ
GEOMORFOLOGIE ČESKÉ REPUBLIKY 9. třída Mgr. Jakub Karásek
OBYVATELSTVO ČR 9. třída Mgr. Jakub Karásek
Zemětřesení Název školy
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
ÚZEMNÍ A HISTORICKÝ VÝVOJ ČESKÉHO STÁTU A ČESKÉ REPUBLIKY
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
STŘEDNÍ EVROPA 8. třída Mgr. Jakub Karásek
ŠUMAVSKÁ SUBPROVINCIE
Neživá příroda - vzduch
ZEMĚTŘESENÍ A SOPEČNÁ ČINNOST
Vliv pohybu Země a Měsíce na život na Zemi
POHYBY MOŘSKÉ VODY.
Chráněná území v České republice
Monzuny Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
PODNEBÍ ČESKÉ REPUBLIKY 9. třída Mgr. Jakub Karásek
POČASÍ V ČESKÉ REPUBLICE 9. třída Mgr. Jakub Karásek
Oběh vzduchu na Zemi Název školy
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTA ZNEČIŠTĚNÍ HYDROSFÉRY
Světový oceán.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_20_FY_B Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání.
HOSPODÁŘSTVÍ A DOPRAVA ASIE
KRUŠNOHORSKÁ SUBPROVINCIE
video: obří vlny, korálové útesy, Panamský průplav, Suezský průplav
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Sluneční soustava autor VM:Ondřej.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
TVAR A POLOHA NA ZEMI, HRANIČNÍ BODY
AUSTRÁLIE A OCEÁNIE 7. třída Mgr. Jakub Karásek
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Využití energie přílivu
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
VODSTVO ČR 9. třída Mgr. Jakub Karásek
OBJEVENÍ, POLOHA NA ZEMI, HRANIČNÍ BODY
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: duben 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ JIŽNÍ AMERIKA ARGENTINA A BRAZÍLIE.
POBEROUNSKÁ SUBPROVINCIE
Měsíc Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Slapové jevy Igor Dostal.
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: prosinec 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ OBYVATELSTVO ČR – NÁBOŽENSKÉ VYZNÁNÍ.
VODSTVO ČR 9. třída Mgr. Jakub Karásek
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: prosinec 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ PRŮMYSL ČESKÉ REPUBLIKY 9. třída.
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: prosinec 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ STŘEDNÍ EVROPA SLOVENSKO A ČESKO.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Měsíc autor VM:Ondřej Vojáček období.
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: květen 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ PEDOSFÉRA – PŮDNÍ OBAL ZEMĚ 6. třída.
GEOMORFOLOGIE ČR ČESKÁ TABULE 9. třída Mgr. Jakub Karásek
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: prosinec 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ STŘEDNÍ EVROPA NĚMECKO 8. třída.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Slunce a vesmír autor VM:Ondřej.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_PLANETA ZEMĚ ROČNÍK: 6. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
H YDROSFÉRA – POHYBY MOŘSKÉ VODY Autor: Hana Brýdlová.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření15.11.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
INDICKÝ OCEÁN Vodami Indického oceánu VY_32_INOVACE_12_35.. Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Vlastnosti a pohyby mořské vody
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Světový oceán 26. ledna 2014 VY_52_INOVACE_230213
VY_32_INOVACE_Vac_I_16 Hydrosféra
Název školy: ZŠ Netvořice
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_14_ZEMĚPIS
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Transkript prezentace:

POHYBY MOŘSKÉ VODY 6. třída Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: duben 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/21.0089 6. třída

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Fyzická geografie Téma: Hydrosféra – pohyby mořské vody Anotace: Práce na PC, třídění informací, vyhledávání ilustračních obrázků, doplňování do textu

POHYBY MOŘSKÉ VODY oceánské vody jsou neustále v pohybu 1) VLNĚNÍ – vzniká působením větru; je to systém vln o různé výšce, směru a rychlosti TSUNAMI – vlny způsobené podmořským zemětřesením nebo výbuchy sopek, mají obrovskou rychlost a zničující dopad na pobřeží 2) DMUTÍ – vzniká vlivem přitažlivých sil Měsíce a Slunce, které způsobí hromadění vodních mas na straně přivrácené a rovněž vlivem odstředivé síly, která ovlivňuje vznik přílivu na straně od Měsíce odvrácené 3) OCEÁNSKÉ PROUDY – jsou vyvolané pravidelnými větry a rozdíly v teplotě a hustotě vody (dělí se na teplé a studené). Ovlivňují podnebí, buď oteplují nebo ochlazují

Tsunami Animace vlny tsunami Vznik a vývoj tsunami Tsunami v Thajsku 2004 Klikni ZDE Japonsko před a po tsunami v roce 2011

Dmutí moře A - Slunce, Země a Měsíc jsou v řadě, přitažlivé síly se sčítají a objevuje se výrazné dmutí tzv. skočné dmutí; B - Slunce, Země a Měsíc svírají pravý úhel, síly se částečně odečítají a objevuje se slabší tzv. hluché dmutí příliv odliv

Oceánské (mořské) proudy Mořský proud označuje masu vody, která se v mořích a oceánech přemísťuje z jednoho místa na druhé. Může být buď teplý (proudící od rovníku k některému z pólů) nebo studený (proudící z pólů k rovníku). Najdi si mapu mořským proudů v atlase a vyhledej proudy, které ovlivňují podnebí v Evropě

Doplň do textu chybějící údaje: Základní a běžný pohyb, který vykonává mořská hladina a způsobuje jej vítr se nazývá............................... Působením ................................sil Měsíce a ............................ se hladina světového oceánu každý den zdvihá a znovu klesá. Tomuto pohybu říkáme ................ a skládá se z .......................(voda se zvedá) a ...........................(voda klesá). Zemětřesení a ................... činnost na dně moře způsobuje obří vlny, kterým říkáme ............................. Oceánské proudy dělíme podle teploty vody, kterou unáší na .......................... a ...................................

Zdroje dat: JAROMÍR DEMEK. Zeměpis 6: Planeta Země. 2007. vyd. Praha: SPN, 2007. ISBN 978- 80-7235-362-0. Img.gawkerassets. [online]. [cit. 2012-04-20]. Dostupné z: http://img.gawkerassets.com/img/18aewx1sh7spljpg/original.jpg Zpravy.idnes.cz/. [online]. [cit. 2012-04-20]. Dostupné z: http://zpravy.idnes.cz/podivejte- se-na-japonska-mesta-z-vesmiru-pred-a-po-tsunami-p3k- /zahranicni.aspx?c=A110314_123100_zahranicni_stf Hydrosféra-zeměpis-maturitní otázky. [online]. [cit. 2012-04-20]. Dostupné z: http://www.vysokeskoly.cz/maturitniotazky/zemepis/hydrosfera-2 Slapové jevy. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-04-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Dmut%C3%AD Mořský proud. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-04-20]. Dostupné z: http://http://cs.wikipedia.org/wiki/Mo%C5%99sk%C3%A9_proudy