GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Ropa a zemní plyn Ropa vznikla z odumřelých organismů za nepřístupu vzduchu a tlaku nadložních vrstev v průběhu milionů let. Často je doprovázena zemním.
Organická chemie.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ZPRACOVÁNÍ ROPY A JEJÍ PRODUKTY
zdroj: zpracovala: Ema Conevová, VI.B
Fosilní paliva Pojem fosilní pochází z latiny a znamená předvěký, pocházející ze starých usazenin. Mezi fosilní paliva se řadí uhlí, ropa a zemní plyn.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Aromatické uhlovodíky (Areny)
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Paliva - energie fosilní paliva = pravěká zkamenělá (uhlí, ropa, zemí plyn)
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Základy chemických technologií 2009 SUROVINY PRO ORGANICKÉ TECHNOLOGIE 1)NEOBNOVITELNÉ – FOSILNÍ 2)OBNOVITELNÉ – RECENTNÍ.
Průmyslové plyny.
ORGANICKÉ USAZENÉ HORNINY
Zdroje uhlovodíků Ropa
Uhlí Výroba paliv a energie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ropě Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák zhodnotí užívání fosilních.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Organické sloučeniny v odborné.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Uhlovodíky - shrnutí Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Zdroje uhlovodíků.
UHLÍ.
ROPA.
Zdroje energie R O P A VY_32_INOVACE_04 - ROPA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Zdroje uhlovodíků Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Zdroje organických sloučenin
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Fosilní paliva – Zemní plyn
Uhlí, ropa, zemní plyn Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Fosilní paliva – Ropa.
-vznikla rozkladem zbytků pravěkých rostlin a živočichů -nachází se ve svrchních vrstvách zemské kůry – nejčastěji v oblasti kontinentálních šelfů -základní.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Fosilní paliva – Uhlí.
Přírodní zdroje uhlovodíků – rozdělení:  Zdroje fosilní  vznikaly složitými přeměnami těl živočichů a rostlin v průběhu miliónů let  Mezi fosilní.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Neobnovitelné (fosilní) zdroje energie zdroje energie Uhlí, ropa, zemní plyn.
ROPA a ZEMNÍ PLYN ROPA   též surová nafta nebo zemní olej   černá olejovitá hořlavá kapalina   směs uhlovodíků (hlavně alkanů) → složeno z C, H,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_19_CH9_uhlí TémaUhlí.
ORGANICKÁ CHEMIE Uhlí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martina Chlumová. VY_32_INOVACE_12_UHLÍ ZŠ A MŠ JILEMNICE.
VY_32_INOVACE_10_1_7 Ing. Jan Voříšek  Uhlí, co je to uhlí?  Uhlí patří mezi pevná fosilní paliva, která vznikla geochemickými přeměnami rostlinných.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Zpracování ropy D. Snop, V. Koniuk 2015/2016.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název vzdělávacího materiálu Základní suroviny organické chemie
Topné plyny VY_32_INOVACE_17_328
Energetické suroviny - palivo
Uhlovodíky Chemie 9. třída.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
VY_32_INOVACE_04_32_ENERGETICKÉ SUROVINY (PALIVA)
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_06_CHEMIE_9.ROČNÍK_06_PALIVA, ROPA
Název školy: Základní škola Městec Králové
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Transkript prezentace:

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_07 Datum vytvoření 12.5.2013 Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.C Anotace Přírodní zdroje uhlovodíků - přehled Klíčová slova Ropa, uhlí, zemní plyn Vzdělávací oblast chemie Očekávaný výstup Úvod k tématu uhlovodíky – souvislost s výskytem a zpracováním jejich zdrojů Zdroje a citace AUTOR NEZNÁMÝ. http://www.petroleum.cz/zpracovani/zpracovani-ropy-05.aspx [online]. [cit. 10.5.2013]. Dostupný na WWW: http://www.petroleum.cz/

Přírodní zdroje uhlovodíků Ropa Zemní plyn Uhlí

Ropa hnědá až nazelenalá hořlavá kapalina tvořená směsí uhlovodíků, především alkanů pravděpodobně vznikla rozkladem zbytků pravěkých rostlin a živočichů nachází se ve svrchních vrstvách zemské kůry – nejčastěji v oblasti kontinentálních šelfů je základní surovinou petrochemického průmyslu naleziště ropy jsou pod nepropustnými vrstvami, v hloubkách až 8 km pod zemským povrchem při těžbě buď vyvěrá pod tlakem, nebo je čerpána vyskytuje se společně se zemním plynem

Využití ropy Pohonné hmoty, palivo, výroba plastů Výroba některých léků, hnojiv a pesticidů Zvláště chudší země používají produkty ropy k výrobě elektřiny

Zpracování ropy Frakční destilace

Atmosférická destilace ropy Atmosférická destilace ropy se provádí při mírně zvýšeném tlaku cca 0,15 MPa v atmosférické destilační koloně. Typické schéma atmosférické destilace ropy (C - čerpadlo, S - separátor, K - kondenzátor, P - trubková pec, V - výměník tepla, Ch - chladič)

Produkty ropy Uhlovodíkové plyny Benzín Petrolej Motorová nafta Mazut

Uhlovodíkové plyny nejtěkavější nižší alkany(methan, ethan, propan,butan)

Benzín kapalná směs uhlovodíků (zejména alkanů, cykloalkanů, aromatických uhlovodíků a alkenů s 5 až 12 atomy uhlíku na molekulu) vyráběná frakční destilací z ropa a používaná jako palivo v zážehových spalovacích motorech.

Petrolej Užívá se do menších topných zařízení a jako palivo pro turbínové motory. Protože je benzínu, s ohledem na celosvětový motorismus, zapotřebí stále větší množství, byly vypracovány chemické postupy, jak převádět petrolejovou frakci v benzín. Děje se to katalytickým krakováním, tj. zahříváním směsi vysokovroucích uhlovodíků petrolejové frakce v nepřítomnosti kyslíku za teplot kolem 500°C v přítomnosti Al2O3 a SiO2. Vzniklý benzín se označuje jako krakovaný. Při tepelném krakování, tj. bez použití katalyzátorů, vznikají velká množství nízkých alkenů, především ethylenu a propylenu, které se používají v chemickém průmyslu jako velice důležité sloučeniny pro další syntézy organických sloučenin

Motorová nafta slouží jako palivo pro pístové vznětové (Dieselovy) motory, nebo se též krakuje.

Mazut užívá se k topení nebo se z něho získávají vakuovou destilací další vysokovroucí uhlovodíkové frakce užívané jako maziva (motorové oleje) a asfalt

Zemní plyn přírodní hořlavý plyn využívaný jako významné plynné fosilní palivo jeho hlavní složkou je methan (obvykle přes 90 %) a ethan (1–6 %). nachází se v podzemí buď samostatně, společně s ropou nebo černým uhlím používá se také jako zdroj vodíku při výrobě dusíkatých hnojiv díky tomu, že obsahuje především methan, má v porovnání s ostatními fosilními palivy při spalování nejmenší podíl CO2 na jednotku uvolněné energie. je proto považován za ekologické palivo ve vozidlech se využívá ve stlačené podobě (CNG) samotný zemní plyn je bez zápachu; proto se při jeho distribuci provádí tzv. odorizace, tj. přidávají se do něj zapáchající plyny (např. thioalkoholy) tak, aby čichem bylo možno pocítit zemní plyn ve vzduchu v koncentraci větší než 1 procento

Uhlí hnědá, černá nebo hnědo-černá hořlavá hornina získává se dolováním z povrchových nebo hlubinných dolů používá se jako palivo je složeno především z uhlíku, obsahuje však také další chemické prvky především síru a příměsi radioaktivní (uran a thorium) od doby průmyslové revoluce je především důležitou energetickou surovinou velká část světové výroby elektřiny (40%) využívá spalování uhlí, které probíhá v klasických uhelných respektive v tepelných elektrárnách kromě výroby elektrické energie používá také k vytápění a ohřevu vody (výroba technologického tepla) je také velmi cennou primární surovinou pro mnoho odvětví chemického průmyslu vzniklo z rostlinných a živočišných zbytků, které byly uloženy v anaerobních vodních prostředích, kde nízké hladiny kyslíku bránily jejich kompletnímu rozkladu a oxidaci (hnití).

Typy uhlí Lignit - také označovaný jako hnědé uhlí je nejméně kvalitní druh uhlí. Užívá se výhradně pro výrobu elektřiny nebo výrobu technologického tepla. Leštěné bylo využíváno jako ozdobný kámen od doby železné. Je třetihorního původu. Hnědo-černé - jeho vlastnosti spadají mezi hnědé a černé uhlí. Využívá se pro výrobu elektřiny, tepla a chemickou výrobu Černé uhlí - má vysokou hustotu, jeho barva je obvykle černá až hnědočerná. Uhlí je prvohorního a druhohorního původu. Vzniká karbonizací vyhynulých stromových plavuní, které se propadly do bažin (období perm). Antracit - jde o nejkvalitnější uhlí, používá se na vytápění a k výrobě chemikálií.

Koksování Koks je pevný uhlíkatý zbytek odvozený z nízkopopelového, nízkosirného černého uhlí z kterého jsou odstraněny prchavé složky v peci s omezeným přístupem kyslíku v teplotách kolem 1000 °C. Při tom vzniká také kamenouhelný dehet, čpavek, lehké oleje a svítiplyn. Koks se používá jako palivo a jako redukční činidlo mj. ve vysoké peci. Koks z uhlí je šedý, tvrdý a pórovitý a má výhřevnost 29,6 MJ/kg

AUTOR NEZNÁMÝ. http://www. petroleum. cz/zpracovani/zpracovani-ropy-05 AUTOR NEZNÁMÝ. http://www.petroleum.cz/zpracovani/zpracovani-ropy-05.aspx [online]. [cit. 10.5.2013]. Dostupný na WWW: http://www.petroleum.cz/