Enron & Worldcom bankroty, které pohnuly Amerikou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny cen zemního plynu v ČR od 1. dubna 2008 Tomáš Varcop člen představenstva, RWE Transgas, a.s. Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
Advertisements

Ječmen jarní sladovnický
Lehman Brothers Holding Inc.
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Představení společnosti
1 Sdružení EPS ČR Pěnový polystyren (EPS) pro stavebnictví Ing. František Vörös konzultant Sdružení EPS ČR reprezentant Plastics Europe ČR
Celkově mají Češi půjčeno kolem 800 miliard korun, z toho přes 650 miliard u bank. S rostoucím počtem půjček však narůstá také množství lidí, kteří mají.
Setkání s novináři, Vimperk k tématu Vládní návrh zákona o NP Šumava … fám už bylo dost … Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.
CO JE TO SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE?
Solární systémy pro aktivní topení
Investiční certifikáty a příklady jejich použití
na EDUCE – Střední odborné škole, s.r.o.
NEJLEPŠÍ KVALITOU PENĚZ JE JEJICH KVANTITA KKCG FINANCE Aktivní správa peněžních prostředků ATLANTIK AM Ekonomický zlom – vyfouknutí bublin a jak dál?
Český Internet po (uši v?) krizi Marek Antoš. snímek |datum |dokument | 1. Internetové prostředí 2.
Zadlužení, inflace, demografie
Reporting udržitelného rozvoje - nový pohled na těžební činnost.
INTERNET.
Jemen „Arabia Felix“ Teritoriální setkání ICC ČR 3. září 2013.
Kdo chce být milionářem ?
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
Holínská, Eva: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 7. přednášky účetní zobrazení koloběhu aktiv a pasiv na rozvahových účtech (tzv. jednořadově)
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Zábavná matematika.
V rámci všech serverů společnosti Aliaweb, spol. s r.o. oslovíte přes uživatelů Kurzy.cz finanční portál pro laiky i odborníky, tj. investice a.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Internetový obchod v ČR 2005 / 2006 Konference SAEC, , Bratislava Josef Suchánek APEK - Asociace pro elektronickou komerci.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Předběžné hodnocení návrhů projektů EUREKA Historie vývoje hodnocení projektů programu EUREKA a současný stav Ing. Pavel Dlouhý, manažer projektů EUREKA.
Online prodeje jako součást multikanálového přístupu v praxi
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ VÍTEJTE U NÁS Praha, 27. května 2009.
Prezentace Infiniti Centrum Praha, ČR 2. Infiniti v Evropě 3. Infiniti Centrum Praha 1. Historie / Vznik značky 4. Modelová řada.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Vznik JČP obchodní, s.r.o. Řešitel: Václav Pech Školitel: Prof. Ing. Jan Váchal, Csc. Bachelor of Bussines Studies 2004/2005 Institute of Technology, Sligo.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Pohyby na finančních trzích Společnost v potížíchKdo pomohl Bear Stearns JP Morgan(březen 2008) Countrywide FinancialBank of America(červen 2008) Fannie.
Nezávislý audit Interní audit
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Startegie a perspektivy trhu s biopalivy v ČR Česká zemědělská universita, Praha, listopad Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
Kontaminace (znečištění) vody
Pavel Štorkán předseda burzovní komory Českomoravské komoditní burzy Kladno Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR Špindlerův Mlýn 24. října.
Finanční deriváty Zdeněk Jelínek. Finanční deriváty Finanční derivát je finanční nástroj založený na určitém finančním nástroji (podkladovém aktivu).
Obchodník, výrobce a distributor elektrické energie
Konsolidace hutnictví ve světě - cesta ke stabilizaci ?
Práce v obchodním oddělení jako motivace a čest Praha, 21. 5
Narozen: Houston, Texas, USA. Původ a počátky  Pochází z rodiny zubaře a burzovní makléřky => od malička styk s byznysem  S byznysem začal.
Strategie značky a komunikace
DE Transformace skupiny E.ON v České republice Jelenovská
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Vstup na zahraniční trhy při výrobě v domácí zemi
Finanční matematika v osobních a rodinných financích
Jméno firmy Podnikatelský plán. Shrnutí Jasně popište, co je smyslem činnosti vaší společnosti a jaké si kladete cíle –Stručně popište, jak si představujete.
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
KONTROLNÍ PRÁCE.
Jsme tu pro Vás Poznámky pro řečníky: Koho můžete zavolat ? Jsme tu pro Vás.
 banka byla založena v lednu roku 1990  tehdy se jednalo o státní peněžní ústav, který byl 5. března 1992 transformován na akciovou společnost  v červenci.
Hledání rovnováhy mezi podnikatelským subjektem a zákazníkem Seminář ČMS Říjen 2012.
Bill gates (William Henry Gates III.)
LEE IACOCCA AUTOR : Renata Petrušová
Červenec ’15 AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Ing. Jiří Opletal, MBA.
Struktura podnikatelského plánu
Audit Nezávislý audit Interní audit. Audit = nezávislé ověření a vyjádření názoru na účetní závěrku společnosti jako celek.... je-li účetní závěrka vyhotovena.
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Transkript prezentace:

Enron & Worldcom bankroty, které pohnuly Amerikou Matěj Pavlík IM3

ENRON

Co je to ENRON Založen 1985 Houston Fůze Natural Gas a InterNorth Zakladatel a CEO Kenneth Lay 21.000 zaměstnanců

Co je to ENRON Ropa a zemní plyn (Oil & LNG Transportation) Výrobky z ropy (Petrochemicals) Umělé hmoty (Plastics) Energie (Power) Investice (Principal Investments) Papír a buničina (Pulp & Paper) Rizikový management (Risk Management) Nákladní doprava (Shipping / Freight) Ocel (Steel) Informační kanály (Streaming Media) Pitná a odpadní voda (Water & Wastewater) Enron Online – internetový portál určený k prodeji energetických zdrojů

Co je to ENRON 1998 Azurix využívání finančních derivátů 1996-2001 „America's Most Innovative Company“ Zásobování téměř celých států Bankrot 2.12.2001

Kenneth Lay CEO společnosti, téměř celou dobu University of Missoury-Columbia Manažer Houston Natural Gas Odsouzen na 45 let Zemřel 5.června 2006 na dovolené

Jeffrey Skilling Druhá osoba Enronu Velice chytrý a úspěšný West Aurora High School Harvardu MBA Ve společnosti McKinsey & Co. se staral o záležitosti Enronu Odsouzen na 185 let

Andrew Fastow Hlavní finanční ředitel CFO Vymýšlel většinu účetních kliček a nelegálních praktik Fastow se přiznal ke všem 78 bodům obžaloby Odsouzen na 6+2 roky

Propojení s vládou Enron patřil mezi 50 největších dárců z řad institucí 1989-2001 kolem 6 milionů Republikáni 74% 71 senátorů a 188 členů sněmovny George W. Bush = 736 tisíc dolarů Bob Doyle, Al Gore, Bill Clinton

Historie v datech 1985: Založení Enronu 1989: Enron začíná s plynem obchodovat sám 1994: Enron vstupuje na trh s elektrickou energií. 1996-2001: “America's Most Innovative Company“ podle magazínu Fortune 1998: Enron se zapojuje do vodárenského sektoru. 1999: EnronOnline = 1. světový internetový portál pro obchod s energií Srpen 2000: rekordní akcie $90,52 Až do r. 2001 symbolem úspěchu, do podzimu 2001 vysílá samé příznivé zprávy 12.2.2001: Jeffrey Skilling je jmenován generálním ředitelem,Arthur Andersen sděluje, že nenašel žádný problém 1. polovina 2001: Největší manažeři Enronu se zbavují svého podílu 14.8.2001: Jeffrey Skilling z osobních důvodů rezignuje na post generálního ředitele, vrací se Kenneth Lay: „Enron nemá absolutně žádné účetní problémy, obchodní problémy, problémy se zásobami ani žádné dříve neznámé problémy". 17.9.2001: Skilling prodává 500 000 akcií 26.9.2001: Lay sděluje zaměstnancům, že účetní metody Enronu jsou "legální a absolutně v pořádku," akcie Enronu jsou "neuvěřitelně výhodná koupě" a že on i ostatní nejvyšší manažeři Enronu si koupili akcie Enronu a "třetí čtvrtletí vypadá skvěle". 16.10.2001: Enron oznamuje čtvrtletní ztrátu $618 milionu 8.11.2001: Enron oznamuje, že za posledních 5 let nadhodnotil výsledky o $586 mil. 9.11.2001: Dynergy oznamuje, že chce koupit Enron za 9 miliard $ 2.12.2001: Enron vyhlašuje bankrot 9.1.2002: Začíná vyšetřování 25.1.2002: Bývalý viceprezident Enronu J. Clifford Baxter spáchal sebevraždu. 5.11.2004: První verdikty v kauze Enron 1.3.2005: Andrew Fastow se přiznává a začíná svědčit proti vedení Enronu. 5.7.2006: Kenneth Lay umírá na infarkt 23.10.2006: Vynesení rozsudku nad Jeffrey Skillingem

Pád Enronu

Co se dělo špatně Rok 1988 první divné převody Offshorové společnosti cca 1.300 Převody mezi společnostmi Do všeho se vkládaly i banky 8 miliard dolarů v předpl. swapech Obchod s deriváty Machinace s výnosy z derivátů

Co se dělo špatně JEDI a Chewco LJM a LJM2 Raptor I-IV

Pád Enronu Srpen 2000, akcie $90 USD Listopad 2001, akcie $0.61 USD Prosinec 2001, bankrot Sherron Watkinsová Fastow vyhozen Politici se odtáhli Nadhodnocení zisků o 600 milionů Dynergy Důchody 401K

WORLDCOM

Co je to WorldCom Založen 1983 Clinton, Mississippi LDDS Bernard Ebbers 60.000 zaměstnanců 65 zemí světa 22 milionů zákazníků

Co je to WorldCom Taktika skupování konkurence Fúze s MCI za $37mld. Sprint

Bernard Ebbers 27.srpna 1941, Kanada Mississippi College S partnery založil LDDS 174. nejbohatší člověk (1999) Neortodoxní styl Člen kongregace baptistické církve 26.září 2006 nastoupil 25-letý trest

Účetní podvody a bankrot Konkurenční boje Klesající ceny Zdražování výstaveb přípojek Minimalizace nákladů na tel. Rostoucí zadlužení

Účetní podvody a bankrot Pokles ceny akcií Podivné půjčky Nový auditor Zachycení nákladů za pronájem sítí Účetnictví za rok 2001 označeno za chybné Pokles akcií o 90% Tržní hodnota $175 mld vs. $280 mil.

Účetní podvody a bankrot J.P.Morgan Trust NYSCRF Citigroup Ebbers přišel o vše Poškozeno 830 tisíc lidí a institucí

DOPAD BANKROTŮ NA SVĚT

Dopad na svět Společnost Datum krachu Aktiva v době krachu WorldCom 21.7.2002 103 914 000 000 Enron 2.12.2001 63 392 000 000 Conseco 18.12.2002 61 392 000 000 Texaco 12.4.1987 35 892 000 000 Refco 17.10.2005 33 333 000 000

Dopad na svět Arthur Andersen Reformy v USA Kurz dolaru

DĚKUJI ZA POZORNOST