Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
DOBROVOLNICTVÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Informační zdroje v programu 1N Celostátní porada vysokoškolských knihoven České Budějovice Věra Kubíková, MŠMT.
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Interkulturní a intrakulturní komunikace sluchově postižených studentů středních škol Mgr. Filipcová Věra.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Zastupitelé v obcích Moravskoslezského kraje. Analýza postojů, názorů a cílů zastupitelů v obcích do tří tisíc obyvatel Michal Kuděla Radomír Sztwiertnia.
APPN, o.s. Agentura pro neslyšící Online tlumočnická služba pro neslyšící - NONSTOP.
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
10 let výzkumu informačních potřeb veřejnosti Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 2
Projekt empirického výzkumu
Modelové příjmové situace rodin s malými dětmi při vstupu pečujícího rodiče na trh práce Robert Jahoda VUPSV, v.v.i.
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Rekvalifikační zařízení: Mgr. Zbyněk Rybka
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Vyhodnocení dotazníkových šetření prováděných na veletrhu GAUDEAMUS Přípravný výbor – Slavonice Přípravný výbor – Slavonice
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
Výzkumy realizované v roce Právní analýza dokumentů vztahujících se k dětem a mládeži 2. Zdroje informací a kritéria při výběru volnočasových.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Analýza dat.
Hodnocení přístupnosti soutěžních webů aneb proč se vyplatí myslet na přístupnost webů veřejné správy RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, duben.
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
Postup výzkumného šetření v projektové fázi I. V projektové části směřují výzkumné práce k přípravě výzkumného šetření pro získání empirických informací.
APPN, o.s. Agentura pro neslyšící. Agenda: 1) Kdo jsme 2) Jaký je náš cíl 3) Naše projekty.
Sociologický výzkum.
KVANTITATIVNÍ NEBO KVALITATIVNÍ VÝZKUM?
Titulkování v České televizi podle zákona a v praxi
Středisko náhradní rodinné péče Projekt Náhradní rodina + dítě + odborník jako partneři (Metodické centrum pro NRP) doba trvání projektu
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
1 Tento projekt je spolufinancován Evropským Sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Představení výzkumného projektu CZ / /0203 POSTAVENÍ.
Porovnání různých metod léčby akustického traumatu
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Čtenáři a čtení v ČR v roce 2007 Výzkum dospělé populace nad 15 let Vít Richter Národní knihovna ČR Brno
Vliv nelékařských služeb na kvalitu života pečovatelů o děti s onkologickým onemocněním Helena Vaďurová, Brno 2007.
APPN, o.s. Agentura pro neslyšící. - Posílit integraci neslyšících do světa slyšících - Zlepšit dostupnost a kvalitu sociálních služeb pro neslyšící a.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
PhDr. Veronika Girglová
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
Tlumočení ČZJ Daniela Tesaříková.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Prvá študentská vedecká konferencia v odbore špeciálna pedagogika a liečebná pedagogika ŠTUDENT NA CESTE K PRAXI Analýza podpůrných opatření a poradenských.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Tlumočník očima neslyšícího dítěte Lucie Břinková, Josefina Kalousová, Markéta Spilková.
Problematika tlumočení znakového jazyka Radka Horáková, podzim 2006.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie PREZENTAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI MANAŽERA VE VYBRANÉM PODNIKU.
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Hodnocení ve vzdělávání žáků se sociálním znevýhodněním
APPN, o.s. Agentura pro neslyšící
Metody sociologického výzkumu kvantitativní. MSV-KVANT Výuka v LS 2018
Sociálně aktivizační služby
Transkript prezentace:

Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením Radka Horáková Radka Horáková PdF MU Brno, 2007 PdF MU Brno, 2007

Terminologická východiska a vymezení základních pojmů: tlumočení je dvojjazyčná zprostředkovaná komunikační činnost tlumočení je dvojjazyčná zprostředkovaná komunikační činnost jedná se o operativní přenos informací mezi komunikačními partnery z jazyka výchozího do jazyka cílového jedná se o operativní přenos informací mezi komunikačními partnery z jazyka výchozího do jazyka cílového př. znakový jazyk, znakovaná čeština, mluvený jazyk př. znakový jazyk, znakovaná čeština, mluvený jazyk

komunikativní trojúhlelník komunikativní trojúhlelník » tlumočník » » tlumočník » vysílatel příjemce T 1 T 2 T 1 T 2 fáze tlumočení fáze tlumočení recepce » translace » produkce recepce » translace » produkce

Dominantní cíl výzkumného šetření Dominantní cíl výzkumného šetření Komplexní analýza teoretických a empirických zdrojů týkajících se problematiky: poskytování tlumočnických služeb tlumočníky znakového jazyka poskytování tlumočnických služeb tlumočníky znakového jazyka využívání těchto služeb osobami s postižením sluchu. využívání těchto služeb osobami s postižením sluchu.

Empirické šetření bylo realizováno Empirické šetření bylo realizováno statistickou procedurou - kvantitativní výzkum. statistickou procedurou - kvantitativní výzkum. Výzkumné techniky: Výzkumné techniky: - dotazník - standardizovaný rozhovor - obsahová analýza - analýza dokumentů

Výzkumný soubor N1 - sluchově postižení Výzkumný soubor N1 - sluchově postižení N1 = 222 MUŽI ŽENY MUŽI ŽENY do 18 let 4 4 do 18 let – 30 let – 30 let – 45 let – 45 let – 60 let – 60 let a více a více CELKEM

Zastoupení sluchových vad podle pohlaví respondentů: Zastoupení sluchových vad podle pohlaví respondentů: MUŽI ŽENY MUŽI ŽENY lehká nedoslýchavost 4 3 lehká nedoslýchavost 4 3 středně těžká nedoslýchavost 5 3 středně těžká nedoslýchavost 5 3 těžká nedoslýchavost těžká nedoslýchavost hluchota hluchota ohluchlost 3 7 ohluchlost 3 7 ušní šelest X X ušní šelest X X CELKEM CELKEM

Výzkumný soubor N2 - tlumočníci znakového jazyka Výzkumný soubor N2 - tlumočníci znakového jazyka N2 = 50 MUŽI ŽENY MUŽI ŽENY do 18 let X X do 18 let X X 19 – 30 let – 30 let – 45 let – 45 let – 60 let – 60 let a více X X 61 a více X X CELKEM CELKEM 10 40

Ukázky výsledků z dotazníkového šetření:

Závěry empirického šetření a hodnocení hypotéz: Závěry empirického šetření a hodnocení hypotéz: Tlumočnické služby vyhledávají těžce sluchově postižení jedinci více než jedinci nedoslýchaví a ohluchlí. Tlumočnické služby vyhledávají těžce sluchově postižení jedinci více než jedinci nedoslýchaví a ohluchlí. Tato hypotéza byla potvrzena. Tato hypotéza byla potvrzena. Těžce sluchově postižení se oproti lehce sluchově postiženým, v případě potřeby využití tlumočníka znakového jazyka, obrací nejprve na člena rodiny. Těžce sluchově postižení se oproti lehce sluchově postiženým, v případě potřeby využití tlumočníka znakového jazyka, obrací nejprve na člena rodiny. Tato hypotéza byla potvrzena. Tato hypotéza byla potvrzena.

Sluchově postižení obyvatelé měst nad 100 tis. obyvatel mají lepší povědomí o tom, kam se mohou obrátit v případě potřeby zajištění tlumočnické služby, než sluchově postižení obyvatelé vesnic a měst do 100 tis. obyvatel. Sluchově postižení obyvatelé měst nad 100 tis. obyvatel mají lepší povědomí o tom, kam se mohou obrátit v případě potřeby zajištění tlumočnické služby, než sluchově postižení obyvatelé vesnic a měst do 100 tis. obyvatel. Tato hypotéza nebyla potvrzena. Tato hypotéza nebyla potvrzena. Sluchově postižení s nižším vzděláním se častěji než sluchově postižení s vyšším vzděláním domnívají, že slyšící děti neslyšících rodičů mají lepší předpoklad stát se profesionálním tlumočníkem znakového jazyka. Sluchově postižení s nižším vzděláním se častěji než sluchově postižení s vyšším vzděláním domnívají, že slyšící děti neslyšících rodičů mají lepší předpoklad stát se profesionálním tlumočníkem znakového jazyka. Tato hypotéza byla potvrzena. Tato hypotéza byla potvrzena.

Možnosti využití výsledků výzkumného šetření, návrhy a opatření pro speciálně pedagogickou teorii a praxi: Intervence u sluchově postižených Intervence u sluchově postižených Příprava sluchově postižených žáků využívat tlumočnických služeb – seznámit sluchově postižené děti s možností využití tlumočnických služeb, přiblížit jim roli tlumočníka znakového jazyka a připravit je na konkrétní tlumočené situace formou modelových a konkrétních cvičení. Příprava sluchově postižených žáků využívat tlumočnických služeb – seznámit sluchově postižené děti s možností využití tlumočnických služeb, přiblížit jim roli tlumočníka znakového jazyka a připravit je na konkrétní tlumočené situace formou modelových a konkrétních cvičení. Povzbudit dospělé sluchově postižené k vyššímu užívání tlumočených služeb, zvýšit jejich informovanost o tom, jak si mohou tlumočnické služby zajistit. Povzbudit dospělé sluchově postižené k vyššímu užívání tlumočených služeb, zvýšit jejich informovanost o tom, jak si mohou tlumočnické služby zajistit. Objasnit sluchově postiženým, co mohou od tlumočené situace očekávat, přiblížit jim práva a povinnosti tlumočníka znakového jazyka vyplývající z etického kodexu. Objasnit sluchově postiženým, co mohou od tlumočené situace očekávat, přiblížit jim práva a povinnosti tlumočníka znakového jazyka vyplývající z etického kodexu.

Intervence u tlumočníků znakového jazyka Intervence u tlumočníků znakového jazyka Zvyšovat kvalifikaci a odbornou přípravu na poskytování tlumočnických služeb. Zvyšovat kvalifikaci a odbornou přípravu na poskytování tlumočnických služeb. Intervence u slyšících účastníků komunikace Intervence u slyšících účastníků komunikace Zvyšovat informovanost slyšící veřejnosti o problematice sluchového postižení a odlišností v komunikaci. Zvyšovat informovanost slyšící veřejnosti o problematice sluchového postižení a odlišností v komunikaci. Zvyšovat informovanost veřejnosti o specifikách tlumočení pro neslyšící. Zvyšovat informovanost veřejnosti o specifikách tlumočení pro neslyšící.

Děkuji za pozornost. Děkuji za pozornost.