CČF – Minikonference 2002, 19. březen 2002Václav Vrba 1 Laboratoř polovodičových detektorů - stav a perspektivy -

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

LAO - průmyslové systémy s.r.o.
VN zdroj pro TILECAL vila Lanna
Česko-vlámská spolupráce v subnukleární fyzice od r.2004
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Spektra zatížení Milan Růžička 1 Dynamická pevnost a životnost
Přístroje pro bezpečnostní funkce
Magnetohydrodynamický (MHD) generátor
PROGRAM PRO VÝUKU T ČLÁNKU
Problémy fyzikálního vzděláváníJ.Burešová HST Problémy fyzikálního vzdělávání HST at CERN Ženeva 2.− Jana Burešová.
Vila Lanna, 20. prosince 2005Václav Vrba, Fyzikální ústav, AV ČR Vývoj detektorů zpráva o činnosti v r FzU AV ČR V.Jurka, J.Popule, J.Řídký, P.Šícho,
Projektování výrobních procesů
Siemens PLM Software © Siemens Product Lifecycle Management Software Inc. All rights reserved Využití CAM Express pro řízení obráběcích strojů a.
Činnost SC C6 – Distribuční systémy a rozptýlená výroba Ing. František Vybíralík, CSc.
Teorie firmy II - Optimum výrobce - Mezní produkt, zákon klesajícího mezního produktu - Izokvanty produkční funkce - Další modely výrobce
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
11 Procesy a procesní řízení 22 Další charakteristiky procesu má svého vlastníka (osoba odpovídající za zlepšování procesu) má svého zákazníka (interního.
D) Produkční a nákladová funkce
Prezentace nového SQL modulu Mzdy a personalistika Pavel Pitaš Miloš Jirčík.
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST I
Kalibrační křivka, produkce charmu v EAS
1 Nabídka ke spolupráci v oblasti metodiky škol a školských zařízení Nabídka ke spolupráci v oblasti metodiky škol a školských zařízení Přátelské setkání.
:09Ohlédnutí 2004M.Bazalová Analýza dat z test beamu Magdaléna Bazalová.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Název Kontrola kvality pixelových detektorů pro ATLAS.
projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ předpověď počasí na 13. května 2014.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Vědecká spolupráce se zeměmi mimo EU Vladislav Čadil, Daniel Frank, Miloš Chvojka, Zdeněk Kučera, Michal Pazour, Tomáš Vondrák.

Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Posloupnosti, řady Posloupnost je každá funkce daná nějakým předpisem, jejímž definičním oborem je množina všech přirozených čísel n=1,2,3,… Zapisujeme.
Jak se učí inovační podnikání
předpověď počasí na 14. května 2009 OBLAČNOST 6.00.
Analýza dat z pixelových detektorů ozářených svazky částic Magdaléna Bazalová Vedoucí práce: Václav Vrba Fyzikální ústav, AV ČR.
EGEE is a project funded by the European Union under contract IST Gridy a související aktivity v CR Jiří Kosina Seminář projektu EGEE,
Startegie a perspektivy trhu s biopalivy v ČR Česká zemědělská universita, Praha, listopad Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
TILECAL Kalorimetr pro experiment ATLAS Určen k měření energie částic vzniklých při srážkách protonů na urychlovači LHC Budován ve velké mezinárodní spolupráci.
1 Střední škola technická a gastronomická Blansko škola moderních technologií 65 roků od založení školy.
PŘENOSOVÉ CESTY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Jazyk vývojových diagramů
Vyšetření fMRI popis experimentu Dobrovolník II :00.
1 Disparity reálného kurzu a jejich měření Martin Cincibuch and Jiří Podpiera, ČNB, odbor Vnějších ekonomických vztahů.
HRAJEME SI S ČÍSLY ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 20 VY_32_INOVACE_19 Vypracovala: Klumparová Zuzana ZŠ a MŠ OLŠOVEC, přísp. org.
Filip Křížek, ÚJF AV ČR. Stručně o HADESu Di-elektronový spektrometr HADES je umístěn v GSI Darmstadt. Název experimentu HADES je složen z počátečních.
Vysoké učení technické v Brně
Spektrometrie vysokoenergetického záření gama Vhodné využít anorganické scintilátory: BGO, BaF 2, PbWO 4 Elektromagnetická sprška E γ >> 1 MeV fotoefekt.
Neutrina. Experiment Daya Bay jako první na světě změřil nenulovou hodnotu směšovacího úhlu θ13, poskytuje nejpřesnější hodnotu tohoto parametru a dále.
Modul M5 Historické technologie výroby hudebních nástrojů Projekt OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.08/ Rozvoj klíčových.
TRUHLÁŘ I.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice
S detektorem ATLAS do nitra hmoty a k velkému třesku … … s přispěním špičkových technologií českého průmyslu Fyzikální ústav Akademie věd České republiky.
EGEE is a project funded by the European Union under contract IST Gridové projekty LCG a D0 v ČR Jiří Kosina Fyzikální ústav AV ČR Seminář.
ATLAS UPGRADE PHASE II (ITK) A ČESKÁ REPUBLIKA Z. Doležal, A. Kupčo.
 Římské hrnce  Test kosmickým zářením  Test na svazku  MC simulace  Shrnutí Příprava instrumentace dopředné části ATLAS UP Olomouc & MFF UK Praha.
Návrh nákupu nákladných přistrojů v roce 2004 Zvýšení výkonu linuxové farmy GOLIÁŠ pro zpracování dat.
Fyzika elementárních částic
1 Měření vlastností pixelových detektorů. 2 Detektor ATLAS.
Experiment Daya Bay jako první na světě změřil nenulovou hodnotu směšovacího úhlu θ13 [1], náš tým se podílel i na přípravě fyzikálního programu experimentu.
Hadronový kalorimetr TILECAL je část detektoru ATLAS, která měří energii nabitých i neutrálních částic. Do kalori- metru částice vstupují až poté, co proletěly.
1 Měření zeslabení těžkých nabitých částic při průchodu materiálem pomocí detektorů stop Vypracovali: J. Pecina; M. Šimek; M. Zábranský; T. Zahradník Prezentace.
RECFA-ATLAS-PixelsVáclav Vrba, Fyzikální ústav AV ČR 1 Pixel Detectors for ATLAS  Development of production technology of pixel sensors – together with.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
 ALFA detektor – motivace  Design RP a ALFA detektoru  RP stanice již v CERN  Testbeam  MC simulace ALFA o Stand-alone GEANT 4 o ATHENA  TOF detektory.
IEAP – CTU Prague 3D detektory - radiační odolnost, elektrické a laser testy Tomáš Slavíček, Cinzia Da Via, Vladimír Linhart.
Výzkumné infrastruktury pro CERN Miroslav Havránek Vila Lanna, Praha Setkání CZ HEP komunity 2015.
Transkript prezentace:

CČF – Minikonference 2002, 19. březen 2002Václav Vrba 1 Laboratoř polovodičových detektorů - stav a perspektivy -

CČF – Minikonference 2002, 19. březen 2002Václav Vrba 2 Laboratoř polovodičových detektorů Úvodem trochu historie Od DELPHI a RD19 k ATLAS Spolupráce s TESLA Sezam Naše účast v ATLAS Pixels Perspektivy: W-Si kalorimetr pro příští e+e- collider

CČF – Minikonference 2002, 19. březen 2002Václav Vrba 3 Projekt RD19 v CERN – výzkum a vývoj pixelových detektorů Členy kolaborace od r Účast na analýze dat z test beamu. V dílnách FzÚ bylo vyrobeno počítačově ovládané zařízení pro manipulaci detektory ve svazku.  poprvé systematicky studována závislost rozlišení Si detektorů na úhlu dopadajících částic.

CČF – Minikonference 2002, 19. březen 2002Václav Vrba 4 RD19&DELPHI – studium úhlové závislosti rozlišení Klesající poměr jednohitových klastrů s rostoucím úhlem Poněkud „překvapivé“ zhoršení rozlišení od určitého mezního úhlu  ukázána závislost na: - tloušťce detektoru, - prahu (threshold) elektroniky, - V bias, pokud je níže V fd

CČF – Minikonference 2002, 19. březen 2002Václav Vrba 5 DELPHI Very Forward Tracker Příčný řez senzorem VFT Pixel modul Wafer layout

CČF – Minikonference 2002, 19. březen 2002Václav Vrba 6 Od ICM Praha k TESLA Sezam S použitím GDS filu z Marseille byla zahájena prototypová výroba testovacích struktur a prototypů senzorů a la DELPHI v ICM Praha. Zkušenost z této prototypové výroby ukázala, že u nás existuje příslušné „know-how“ a potřebné technologie. Ale také, že tato výroba je velmi náročná. Senzory DELPHI jsou typu „p on n“ a vyžadují jednostrannou litografii. Pro zvýšení radiační odolnosti senzorů byla pro ATLAS zvolena koncepce tzv. „n on n“ vyžadující dvoustrannou litografii. Taktéž s prototypovou výrobou detektorů a la ATLAS jsme původně začali v ICM Praha. Avšak po zániku ICM poslední technologické operace bylo třeba dokončit v TESLA Sezam, Rožnov p.R. Tím se datuje naše spolupráce.

CČF – Minikonference 2002, 19. březen 2002Václav Vrba 7 Dvoustranná litografie 250 mic. Strana „P“ Strana „N“ p-n přechod na začátku p-n přechod po dávce cca p/cm 2

CČF – Minikonference 2002, 19. březen 2002Václav Vrba 8 Spolupráce s TESLA Sezam Těžko si lze představit začátek spolupráce s TESLA Sezam bez přispění Vlastimila Jurky (FzÚ Cukrovarnická, dříve ICM), který vypracoval technologický proces, vyrobil kvalifikační vzorky pro „market survey“ a dosud funguje jako konzultant. Každá etapa: market survey, pre-production I, pre-production II, znamenaly dramatické zlepšení kvality detektorů, jak je demonstrováno na následujícím snímku. Některé parametry se zlepšily o více než o řád. K tomuto pokroku významně přispěli Michal Tomášek a Jiří Popule operativním proměřováním vzorků a konzultováním s experty TESLA Sezam.

CČF – Minikonference 2002, 19. březen 2002Václav Vrba 9 Basic characteristics 3-Tiles - New delivery Good Tiles - Old delivery Significant improvement of leakage current !

CČF – Minikonference 2002, 19. březen 2002Václav Vrba 10 Další spolupráce s TESLA Sezam Úspěšná spolupráce na ATLAS vedla k úvahám o účasti na stavbě pixelového detektoru pro experiment D0 ve Fermilab. Ukázalo se však, že pro D0 je nereálné vybudovat tento detektor do r O detektory z TESLA Sezam však projevil zájem experiment BTeV ve Fermilab (obdoba LHCb). Tesla zahájila výrobu prototypů pro tento experiment. Zkušenosti z této výroby se kladně odrazí též na kvalitě detektorů pro ATLAS.

CČF – Minikonference 2002, 19. březen 2002Václav Vrba 11 Vnitřní detektor ATLAS

CČF – Minikonference 2002, 19. březen 2002Václav Vrba 12 Pixelový modul ATLAS

CČF – Minikonference 2002, 19. březen 2002Václav Vrba 13 Work in Progress Disks Electronics Sensors Module Control Chips Hybrids Staves MCM-D Praha Udine Dortmund New Mex.

CČF – Minikonference 2002, 19. březen 2002Václav Vrba 14 Práce na ATLAS Práce na ATLAS tvoří hlavní část naší činnosti v současné době. Měření detektorů v laboratoři: M.Tomášek, J.Popule + M.Bazalová, O.Kvasnička. Test beam: L.Tomášek, J.Valenta + M.Bazalová Data Acquisition: L.Tomášek, J.Valenta SW měření + Database: M.Tomášek Ozařování, radiační odolnost: P.Šícho Vybavení laboratoře: J.Popule, L.Stupka

CČF – Minikonference 2002, 19. březen 2002Václav Vrba 15 Budování laboratoře Pro potřeby W-Si TESLA a dalších projektů (v to počítaje ATLAS) probíhá další budování laboratoře. Řezačka substrátů DISCO DAD 2H6T

CČF – Minikonference 2002, 19. březen 2002Václav Vrba 16 Výhledy do budoucna Dobře fungující spolupráce s TESLA Sezam a existující vybavení laboratoře vytváří dobré podmínky pro uplatnění v budoucích experimentech. Takováto možnost se nabízí v projektu elektromagnetického kalorimetru pro experimenty na příštím e+e- lineárním urychlovači. Je stále více zřejmé - potvrzují to dosavadní zkušenosti a simulace, že optimálním radiátorem pro elektromagnetický kalorimetr je wolfram a jako aktivní čidla Si padové detektory.

CČF – Minikonference 2002, 19. březen 2002Václav Vrba 17 W-Si elektromagnetický kalorimetr - Depozice energie v malém prostoru. -Kalorimetr funguje do značné míry jako „tracker“.  Přesnost mnohým připomíná snímky z bublinových komor.

CČF – Minikonference 2002, 19. březen 2002Václav Vrba 18 SI - W elektromagnetický kalorimetr Na vývoji elektromagnetického kalorimetru spolupracujeme s Ecole Polytechnique. Jsme odpovědni za design senzorů. Plánujeme účast na vývoji a testování elektroniky, účast na montáži mechaniky a ozařování na svazku. Dosud jsme v TESLA Sezam vyrobili jednu před-prototypovou sérii. Vzorky plně vyhovují požadavkům na kvalitu. V současné době probíhá finalizace designu prvního prototypu senzorů, které v konečné fázi RD budou použity pro funkční modul určený pro ozařování na svazku.

CČF – Minikonference 2002, 19. březen 2002Václav Vrba 19 SI - W elektromagnetický kalorimetr cca 3000m 2 Si detektorů

CČF – Minikonference 2002, 19. březen 2002Václav Vrba 20 Si wafer layout 0.5 mm

CČF – Minikonference 2002, 19. březen 2002Václav Vrba 21 Electrical characterization

CČF – Minikonference 2002, 19. březen 2002Václav Vrba 22 E-flow Srovnání výsledku „klasické“ a vyvíjené kalorimetrie s W-Si E- Calorimetry