Symbolismus, dekadence

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

Impresionismus v českých zemích
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Anarchističtí buřiči charakteristika.
ČESKÁ LITERÁRNÍ MODERNA
Autor: Pokorná Martina
Portréty literárních osobností světové literatury.
Představitel skupiny lumírovců
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
VY_52_INOVACE_DEK_40 Symbolismus Paula Gauguina
Přelom 19. a 20. století ve světové literatuře
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
Olympijské hry Athény 1896 Na prvních letních olympijských hrách se soutěžilo ve 43 soutěžních disciplínách devíti sportů. LOH se účastnilo 245 sportovců.
13. MO Moderní umělecké směry z konce 19. stol
Romantismus.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_42_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Prokletí básníci 1 Mgr. Jitka Polišenská.
OSCAR WILDE.
Portréty literárních osobností světové literatury.
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_32_CJL_L ROČNÍK: III. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Dekadence Název pochází z latiny (úpadek, úpadkovost) Označení pro taková období kulturního vývoje, která jsou pokládána za vyznívání velkých tvůrčích.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Christian Morgenstern
Poezie ve světové literatuře
Česká moderna - výklad (9. roč.)
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
IMPRESIONISMUS, SYMBOLISMUS, DEKADENCE - Verlaine, rimbaud…
Marcel Proust Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SYMBOLISMUS Jiří Salajka
PROKLETÍ BÁSNÍCI 3 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
PROKLETÍ BÁSNÍCI 4 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Buřiči 9. třídy. Charakteristika BUŘIČŮ odmítají všechno staré, staví se do pózy buřiče pohrdají společností uchylují se k dekadenci, aristokratismu,
DEKADENCE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Májovci, ruchovci a lumírovci léta 19. století
Evropské umění počátku 20. století
SYMBOLISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SYMBOLISMUS 1 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
IMPRESIONISMUS, SYMBOLISMUS, DEKADENCE
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Umělecké směry přelomu století Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Poetismus Daniela Mlatečková Michaela V. Vítková 1.
Mgr. Marie Havránková ČESKÁ MODERNA Literatura 1.pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
Anotace: Text je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace je určena k opakování literárního období česká.
SPOLEČENSKÉ A HISTORICKÉ POZADÍ konec 19. století ve znamení ve znamení velkých změn vede ke katastrofickým představám, chaos, dezorientaci rychlé životní.
Česká moderna Václav Špála. Úvod do doby Doba prokletých básníků. Nová generace, nastupující v 90. letech 19. století, se odklonila od lumírovců a ruchovců.
Jaroslav Vrchlický Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Literatura 19. století, Mgr. Veronika Mrkvanová.
OSCAR WILDE Ondřej Havlín 1.S. ZÁKLADNÍ ÚDAJE  Celím jménem: Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde  října 1854, Dublin – 30. listopadu 1900, Paříž 
ČESKÁ LITERÁRNÍ MODERNA
Jan Neruda - dílo.
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ - 2
Česká moderna, Buřiči a Česká dekadence
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Literatura 19. a 20. století VY_32_Inovace_19SJ - 1
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
Světová literatura
Literatura na přelomu století
Česká meziválečná poezie
Prokletí básníci pojmenování pro francouzské básníky dekadentního ražení dekadence – úpadek, pocit umělců znechucených společností = neúcta k pravidlům.
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
Transkript prezentace:

Symbolismus, dekadence

Symbolismus Umělecké hnutí, které vzniklo ve Francii roku 1886 největší rozmach byl na přelomu 19. a 20. století Symbolismus byl reakcí na popisnost naturalismu a paranasismu Toto hnutí částečně navazuje na romantismus Jejich cílem bylo zobrazovat věci, které nelze racionálně popsat (nálady, emoce, myšlenky, city atp.)

Snažili se proniknout k podstatě skutečnosti - usilovali o vnímání umění všemi pěti smysly K tomu jim měl pomáhat symbol, který se měl stát prostředníkem mezi skutečným světem a „světem duše“ a měl v náznaku odkrývat tajemství ukryté v nitru věcí. Symbol nebyl přímým pojmenováním věci (problému, stavu atp.), ale pouhým náznakem, sugescí podstaty věci Symbolisté se snažili vytvořit umění, a to soustředěným vnímáním celé umělcovy bytosti, všemi pěti smysly, které měly splynout. Věřili, že umění by mělo chtít zachytit více absolutních pravd, které mohly být zpřístupněné jen nepřímými metodami. Symbolisté se dělili na několik skupin. Jejich chápání symbolu bylo radikálně odlišné. Základní představy byly symboly jako: Nápověda - tj. má čtenáři vsugerovat nějaký pocit, náladu, … Jednoznačný znak

Dekadence

Na přelomu 19. a 20. století se objevuje pojem dekadence (úpadek), což je pocit umělců, kteří jsou znechuceni stereotypní společností hledají z ní únik a vytvářejí si svůj vlastní svět V literatuře se dekadentní postoj projevuje zejména pesimistickými náladami K životu dekadentů se často vázalo bohémství, satanismus, prostituce, alkohol Dekadentní spisovatelé projevovali odpor ke společnosti nikoliv osobní revoltou, ale únikem do oblasti takzvaného čistého umění Zdůrazňovali pocity nudy, někdy i zoufalství.

Dekadence v české literatuře Počátky dekadence v české literatuře spadají do konce 70. let 19.století V roce 1879 vyšla raná, dekadentně laděná lyrická sbírka Imortely Irmy Geisslové Tribunou skutečné české dekadence byl časopis Moderní revue, založený Arnoštem Procházkou a Jiřím Karáskem z Lvovic Do časopisu, který se neomezoval pouze na literaturu, ale publikoval i grafiku, přispívali také Karel Hlaváček a Hugo Kosterka

Karel Hlaváček (24.08.1874 - 15.06.1898) Básník, přední představitel české dekadentní a symbolistické poezie Od roku 1885 studoval na české reálné škole v Karlíně Vypomáhal v deníku Národní listy a navštěvoval kreslířský kurs v Praze V roce 1895 začal spolupracovat s Moderní revue, tiskl zde svou dekadentní a symbolistickou lyriku, výtvarné kritiky a s pomocí redakce vydal své sbírky básní Díla: - Sokolské sonety (1895) Pozdě k ránu (1896 ) Mstivá kantiléna (1898) Žalmy (vydané až roku 1934, nedokončené)

Victor Dyk (31.12.1877 – 14.5.1931) Český básník, prozaik, dramatik, novinář a politik. Překladatel z němčiny do francouzštiny Studoval na gymnázium v Žitné, kde ho učil i A.Jirásek. Jeho tvorba je ovlivněna symbolismem a dekadencí, přejímá romantický náhled na svět, který je založen na rozporu mezi snem a skutečností Díla: - Krysař - A porta inferi - Síla života

Oscar Wilde byl anglický dramatik, prozaik, básník a esejista irského původu studoval s výborným prospěchem klasickou filologii v Dublinu a na Oxfordu, kde začal psát verše a seznámil se s dekadentními názory, které na něho měly velký vliv Dne 29. května 1884 se oženil s Constance Lloydovou, jejíž finanční zabezpečení mu umožnilo žít v relativním luxusu. Díla: Jak je důležité míti filipa Obraz Donjana Graye

Jiří Karásek ze Lvovic 24.01. 1871 / 05.03.1951 Básník, prozaik, dramatik a překladatel české dekadence. V roce 1894 založil společně s Arnoštem Procházkou časopis Moderní revue, ve kterém uveřejňovali zejména českou a francouzskou dekadentní tvorbu. Během svého života shromáždil rozsáhlou soukromou sbírku slovanského umění a grafiky. Na konci svého života ji věnoval Tyršovu domu v Praze. Od roku 1945 je součástí Památníku národního písemnictví. Zemřel téměř zapomenutý v Praze roku 1951 na zápal plic. Díla: Zazděná okna, Sodoma