Vědecký a technický pokrok na konci 19.století

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Maria Curie-Skłodowska
Advertisements

ALFRED BERNHARD NOBEL Nobelova cena.
Slavná jména fyziky Jméno: Elznic Jakub Třída: 9.C Datum odevzdání
slavný americký průmyslník
Věda v 19. století II. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
19 – 20 století.  Byl to vynikající fyzikální chemik  Narodil se v Praze v rodině profesora práv  Studoval na gymnáziu v Praze (zajímaly ho především.
Společnost před 1. světovou válkou
Vědecké objevy 2.poloviny 19.století
Vědecké objevy 2 poloviny 19 století
Politické a společenské změny začátkem 2. poloviny 19. století
Nobelova cena Udělována od rokuUdělována od roku 1901 ve švédském Stockholmu Ustanovena z dědictvíUstanovena z dědictví Alfredem Nobelem, vynálezcem dynamitu.
Věda v 19. století I. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Wilhelm Conrad Röntgen
Wilhelm Conrad Röntgen
Alfred Nobel Vynálezce dynamitu.
Maria Curie-Skłodowska
Významné osobnosti fyziky a chemie
Fy-kvarta Yveta Ančincová
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Slavní fyzikové elektřiny
Slavní chemici a jejich objevy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Alfred Bernhard Nobel Jakub Koschull.
Pierre Curie Nikola Kolev 9.B.
Věda a technika konce 19.st.
Antonie Henri Becquerel
Wilhelm Conrad Röntgen
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Markéta Šindelářová Materiál: VY_32_INOVACE_ICT33.16 Téma: PowerPoint.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Osobnosti v chemii Richard Horký.
OSOBNOST František Křižík Vypracovaly: Kateřina Nováková
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Nobelova cena Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
Nobelovu cenu za chemii dostala trojice vědců, přenesli chemii do kyberprostoru Nobelovu cenu za chemii získali ve středu podle agentury DPA tři američtí.
Věda, technika, vynálezy a pokrok – přelom 19. a 20. století
Thomas Alva Edison.
Thomas Alva Edison Nikola Tesla
Poúnorové ČSR a padesátá léta 20. století
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_19 Název materiáluRentgenové.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis – Světová výstava, vynálezy.
Německý fyzik, jeden z nejtalentovanějších experimentátorů 19. století Držitel 1. Nobelovy ceny za fyziku Objevitel rentgenových paprsků Vysokoškolský.
Doprava a spoje Autor: Matěj Nováček, 8tř. Suezský průplav zkráceně Suetz, otevřen roku 1869 je 163 km dlouhý průplav v Egyptě spojující Středozemní a.
Prokopová, Hlawiczková 8.C  narodil se 27. března 1845 v německém městě Lunnep,  vystudoval fyziku na univerzitě v Utrechtu, poté přešel na vysokou.
DRUHÁ FÁZE PRŮMYSLOVÉ REVOLUCE – OBJEVY A VYNÁLEZY NOBELOVA CENA Autor: Nikola Šimánková, 8.ročník.
Marie Curie-Sklodowská
SVĚT TECHNIKY A JÁ Vojta Hanke. LOGO ROZCESTNÍK auta Válečná technika Počítače zbraně.
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 PASTEUR VY_32_INOVACE_F08 Sada 3 Člověk a společnost ZŠ Pačejov.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Sir Alexander Fleming (6. srpna 1881 – 11. března 1955)
Nobelovy ceny. Nobelova cena Každoročně udělované ocenění za významný vědecký výzkum, technický objev nebo za přínos lidské společnosti Uděluje se v oblasti:
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 NOBEL VY_32_INOVACE_F04 Sada 2 Člověk a společnost ZŠ Pačejov.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_10_Švédsko Téma:
ÚVOD DO FYZIKY.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Marie Curie Sklodowska
Šablona III/2 VYNÁLEZY A OBJEVY 18. – 20. STOLETÍ Mgr
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Věda, vynálezci, objevitelé
GRAHAM BELL VY_32_INOVACE_F15
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_11
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
VY_32_INOVACE_
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Martin Pivnička
Sada 3 Člověk a společnost ZŠ Pačejov
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Wilhelm Conrad Röntgen
modernizace společnosti
MEZI REVOLUCÍ A PRVNÍ SVĚTOVOU VÁLKOU
Marie Curie Sklodowska
Transkript prezentace:

Vědecký a technický pokrok na konci 19.století

Úvod Koncem 19. století doznal život v nejvyspělejších částech světa znovu velkých změn. Velice do popředí se žene „Technický pokrok“ . K jiným vynálezům z předešlé doby, se začínají připojovat vynálezy jako je Rentgen, Dynamit, Automobil atd……

Louis Pasteur Biolog, chemik a lékař, jeden z nejvýznačnějších vědců 19. století. Člen Francouzské akademie lékařských věd. Zakladatel nových vědeckých oborů mikrobiologie a imunologie. Objevitel vakcín proti sněti slezinné a vzteklině. .

Wilhelm Conrad Röntgen Německý fyzik, jeden z nejtalentovanějších experimentátorů 19. století. Ve čtyřiceti letech šťastnou náhodou objevil paprsky, které potom dostaly jeho jméno.

V roce 1901 mu byla za objev rentgenového záření udělena první Nobelova cena za fyziku. Jako jediný se vzdal přednášky při jejím přebírání. Jím objevené rentgenového záření našlo brzy uplatnění v lékařství a dalších oborech. Protože si však svůj objev Röntgen nepatentoval, zemřel v chudobě 10. února 1923 v Mnichově na rakovinu střev.

Alfred Bernhard Nobel Švédský chemik, vynálezce dynamitu a díky němu byla později také založena Nobelova cena. Na jeho počest byl po něm pojmenován chemický prvek nobelium.

Dynamit Výroba nitroglycerinu byla nebezpečná a ve Stockholmu byly veškeré pokusy s touto látkou zakázány. Nobel proto přesunul svou laboratoř na loď kotvící na jezeře Mälaren. Jeho snaha byla nakonec úspěšná. V roce 1867 si nechává patentovat dynamit. Smíšením kapalného nitroglycerinu s hlinkou vytvořil tvarovatelnou hmotu, se kterou lze bezpečně manipulovat. Sestrojil také rozbušku, která přivede kusy dynamitu k explozi. Rozbuška byla odpalována pomocí zápalné šňůry.

Vynález měl velký úspěch a dynamit se stal žádaným zbožím. Během času vybudoval továrny na 90 místech ve více než 20 státech. Nobel se věnoval rozvoji podnikání i rozvoji technologie výbušnin. Před svou smrtí vlastnil 355 patentů a nashromáždil obrovský majetek.

A - Křemelina nasáklá nitroglycerinem B - Ochranný nátěr kolem výbušného materiálu C - Odpalovací víčko D - Zápalný drát E - Páska držící dynamit pohromadě

Nobelova cena Nobelova poslední vůle byla za jeho vydělané peníze udělovat Nobelovu cenu. Nobelova cena se uděluje celkem v pěti oborech: Nobelova cena za fyziku Za chemii Za fyziologii a medicínu Za literaturu Za mír

Každý oceněný nobelovou cenou má nárok na peněžní odměnu v hodnotě 10 miliónů švédských korun (cca 27 miliónů českých korun) Pět Čechů v historii obdrželo Nobelovu cenu: Jaroslav Heyrovský - za chemii, 1959 Jaroslav Seifert - za literaturu, 1984 Bertha von Suttner - za mír, 1905 Carl Ferdinand Cori - za fyziologii a medicínu, 1947 Gerty Cori - za fyziologii a medicínu, 1947

Carl Benz Karl Friedrich Michael Benz Německý automobilový konstruktér, který vyrobil první benzínový automobil na světě.

Thomas Alva Edison Americký vynálezce Jeden z nejproduktivnějších a nejvýznamnějších Na jeho jméno je vedeno více než 1000 patentů Mezi nejznámější Edisonovy vynálezy patří fonograf (předchůdce gramofonu) a žárovka Edison je také zakladatelem dodnes vydávaného prestižního časopisu Science

Bratři Lumiérové