O33 – Oblast průzkumů v dopravě, statistiky a analýzy dopravních nehod

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt „2009 – Rok smíření“ Martin Špryňar generální tajemník Sdružení Kampaň Jedeme v tom spolu II.
Advertisements

Dopravní politika na léta 2005 – 2013 Dopravní politika je základním strategickým dokumentem pro sektor dopravy a deklaruje, co stát a jeho exekutiva v.
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
„ Nástroje k vyhodnocení četnosti průjezdu dopravní techniky“ (měření hustoty dopravních proudů)
Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Statutární město Ostrava Hlavní problémy v oblasti dopravy statutárního města Ostravy •Krácení finančních prostředků •Dokončování rozpracovaných.
PROJEKTOVÝ DEN 27. ČERVENCE 2010 STŘEDNÍ ŠKOLA AUTOMOBILNÍ, MECHANIZACE A PODNIKÁNÍ, KRNOV, OPAVSKÁ 49 Ing. Marák Vladimír Tento projekt.
Bezpečnost dopravy na veřejných komunikacích
Statistika dopravních nehod
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
Lidský faktor v dopravě!
BEZPEČNĚJŠÍ SILNICE ZACHRAŇUJÍ ŽIVOTY Program EuroRAP v České republice Projekt EK Evropský atlas bezpečnosti silnic.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Jak doprava zatěžuje životní prostředí
Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Divize: Dopravní infrastruktura a životní prostředí.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Celostátní síť pro venkov
Popularizace výsledků dopravního výzkumu Lidský faktor v dopravě CZ.1.07/2.3.00/
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Popularizace výsledků dopravního výzkumu Lidský faktor v dopravě CZ.1.07/2.3.00/
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
VÝBOR PRO FINANCOVÁNÍ NÁRODNÍ STRATEGIE BESIP (VFNS) Informace o činnosti výboru pro jednání Rady vlády pro BESIP , Praha.
Kvantifikace externích nákladů z jízdy nákladního vozidla na zpoplatněných a objízdných trasách Vojtěch Máca Centrum pro otázky životního prostředí UK.
1 Informace k revizi Národní strategie bezpečnosti silničního provozu v roce 2008.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Zvýšení vědeckovýzkumného potenciálu pracovníků a studentů technických vysokých škol v oblasti dopravy a nových dopravních technologií Registrační číslo:
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
1 Doprava Ekonomika ŽP a TI Ing. Jakub Dostál
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ V Praze 6. května 2015.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Petr Smékal Centrum dopravního výzkumu, Líšeňská 33a, Brno Závislost emisních faktorů směsných biopaliv na pracovních režimech motoru.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy Přednáška NÁVRH A VYHODNOCENÍ OPATŘENÍ KE SNÍŽENÍ NEHODOVOSTI Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního.
Národní výzkum dopravních nehod. Obsahem Národního výzkumu dopravních nehod je především jejich hloubková analýza (HADN). Ta je prováděna nejprve na místě.
Technologie dopravních průzkumů Ing. Martin Langr Prezentace projektů – nový studentský projekt.
Autor diplomové práce: Bc. Jiří Motejzík Vedoucí diplomové práce:doc. Ing. Ján Ližbetin, PhD. České Budějovice, červen 2016 Vysoká škola technická a ekonomická.
Vypracovala: Alena Šarmanová Předmět: Říční inženýrství a morfologie
MPH_FMAN Finanční management jaro 2016
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Zdanění provozu motorových vozidel v České republice
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav podnikové strategie
KE ZLEPŠENÍ BEZPEČNOSTI NA SILNICÍCH ZLÍNSKÉHO KRAJE?
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Evidence a účtování zásob ve vybrané společnosti
Výbory a pracovní skupiny
„Racionalizace nákladových položek vybrané dopravní společnosti“
Lucie Mališová 1. ročník N GK-KART
Evidence a účtování zásob ve vybrané společnosti
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie
MOŽNOSTI ŘEŠENÍ NEDOSTATKU PARKOVACÍCH MÍST PRO NÁKL. AUTOMOBILY
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Hloubková analýza dopravních nehod elektrokol
Tisková konference vedoucího odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje.
Tisková konference vedoucího odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje.
Fakulta dopravní ČVUT v Praze konference IDS, Žďár nad Sázavou
Vážení vozidel za jízdy WIM
Identifikace rizikových faktorů na železničních přejezdech
Návrh opatření pro zlepšení dopravy v krnap
Dopravní nehodovost v Pardubickém kraji 2018
Transkript prezentace:

O33 – Oblast průzkumů v dopravě, statistiky a analýzy dopravních nehod Ing. Ondřej Valach

Popularizace výsledků dopravního výzkumu Obsah prezentace Představení zaměření oblasti O33 včetně ukázky řešených projektů Témata diplomových prací

Popularizace výsledků dopravního výzkumu Zaměření oblasti O33 Dopravní průzkumy – podklad pro analýzu dopravy, organizaci provozu, sběr dat Nehodové analýzy – identifikace míst častých dopravních nehod, návrh bezpečnostních opatření, hodnocení jejich účinnosti z inženýrského i ekonomického pohledu Statistika – vyhodnocení dat, spravování databáze nehodových dat Ekonomické hodnocení dopravy – výpočet ztrát z dopravní nehodovosti, ekonomické analýzy, atd.

Představení vybraných řešených projektů Popularizace výsledků dopravního výzkumu Představení vybraných řešených projektů

Zadavatel: Ředitelství silnic a dálnic ČR Popularizace výsledků dopravního výzkumu CSD 2010 Příprava, provedení a vyhodnocení celostátního sčítání dopravy 2010 Sdružení CEDIVAMP Zadavatel: Ředitelství silnic a dálnic ČR

přímo sčítaných cca 6 500 úseků místní komunikace některých měst Popularizace výsledků dopravního výzkumu Rozsah sčítání celá síť dálnic, silnic I. a II. třídy a vybrané úseky silnic III. třídy přímo sčítaných cca 6 500 úseků místní komunikace některých měst 13 kategorií vozidel

Popularizace výsledků dopravního výzkumu VÝSTUPY PROJEKTU

Mezinárodní databáze nehodovosti v silniční dopravě Popularizace výsledků dopravního výzkumu IRTAD Mezinárodní databáze nehodovosti v silniční dopravě Databáze IRTAD mezinárodní databáze obsahující aktuální data nehodovosti ve většině vyspělých zemích světa, která jsou vzájemně srovnatelná, harmonizovaná, kvalitní a spolehlivá Skupina IRTAD soubor expertů ze členských zemí IRTAD, zabývající se metodologickými aspekty sběru, vyhodnocování a využívání nehodových dat spolu s dalšími doprovodnými dopravními daty

Využitelné výstupy programu IRTAD pro ČR Popularizace výsledků dopravního výzkumu Využitelné výstupy programu IRTAD pro ČR 1) Zdroj aktuálních, kvalitních a mezinárodně srovnatelných dat pro tvorbu analytických zpráv různě tématicky zaměřených 2) Zdroj dat nezbytných pro primární tvorbu a následné pravidelné vyhodnocování Národní strategie bezpečnosti silničního provozu v souladu se světovými trendy

Popularizace výsledků dopravního výzkumu KONFLIKT Metodika sledování a vyhodnocování dopravních konfliktů v českém prostředí Program ALFA Technologické agentury ČR)

V ČR není žádná všeobecně uznávaná metodika! Popularizace výsledků dopravního výzkumu Tradiční přístup řešení nehodovosti: analýza nehod za 3 roky, návrh opatření až jako reakce na nehody Konflikt je taková situace, kdy se dva účastníci silničního provozu k sobě přiblíží v takovém prostoru a čase, že hrozí bezprostřední nebezpečí kolize, pokud jejich pohyb zůstane nezměněn. Alternativní přístup: krátkodobá analýza konfliktů, opatření lze provést dříve než dojde k nehodám V ČR není žádná všeobecně uznávaná metodika!

Výpočet ztrát z dopravní nehodovosti na pozemních komunikacích Popularizace výsledků dopravního výzkumu Výpočet ztrát z dopravní nehodovosti na pozemních komunikacích

Tato metodika je průběžně aktualizována Popularizace výsledků dopravního výzkumu Výpočet vychází z Metodiky výpočtu ztrát z dopravní nehodovosti na pozemních komunikacích, CDV Tato metodika je průběžně aktualizována Získaná data slouží pro výpočet efektivity dopravně-bezpečnostních opatření, pro různé ekonomické studie a analýzy

Změna ohlašovací povinnosti 6.3.2013, Praha Vývoj celkových ztrát z dopravní nehodovosti (2002 – 2011) v mld. Kč Změna ohlašovací povinnosti Změna metodiky výpočtu

1. VÝVOJ CEN POHONNÝCH HMOT V ČR A JEJICH ADEKVÁTNÍ VÝŠE Popularizace výsledků dopravního výzkumu Témata diplomových prací 1. VÝVOJ CEN POHONNÝCH HMOT V ČR A JEJICH ADEKVÁTNÍ VÝŠE vývoj cen PHM v ČR, srovnání v rámci EU, příčiny růstu cen složení ceny (ropa, spotřební daň, DPH, rafinerie) faktory zdražování pohonných hmot: kurz koruny vůči dolaru, mikro a makro vlivy závislost poptávky v závislosti na růstu příjmů vliv růstu / poklesu cen ropy na ceny u čerpacích stanic přeprava PHM dle polohy státu

2. EKONOMICKÉ ANALÝZY V DOPRAVĚ Popularizace výsledků dopravního výzkumu 2. EKONOMICKÉ ANALÝZY V DOPRAVĚ vyčíslování ztrát z dopravní nehodovosti efektivita dopravně – bezpečnostních opatření (COST – benefit analýza) oceňování negativních externalit způsobených dopravou (dopravní nehody, škody na životním prostředí, kongesce, hluk, emise, mimoekonomické ztráty) metoda ochoty platit, ochota akceptovat – jakou jsou ochotni přijmout kompenzaci za hluk, komparace se zahraničím stanovení optimální výše elektronického mýtného pro kamiony bezpečnost vozidel a vliv na statistiku dopravních nehod

3. PŘÍSTUPY K HODNOCENÍ BEZPEČNOSTI DOPRAVY Popularizace výsledků dopravního výzkumu 3. PŘÍSTUPY K HODNOCENÍ BEZPEČNOSTI DOPRAVY na základě nehodovosti (nehodové analýzy, srovnávací studie) na základě nepřímých ukazatelů bezpečnosti, např. sledování rychlosti nebo dopravních konfliktů možnost využití moderních technologií (radary, videokamery, analýza obrazu, mikrosimulace, GPS jednotky) srovnání různých přístupů

Děkuji vám za pozornost! Kontaktní informace: Ing. Alena Daňková alena.dankova@cdv.cz +420 602 363 846 Centrum dopravního výzkumu, v. v. i. Líšeňská 33a, 636 00 Brno telefon: +420 549 429 366 email: cdv@cdv.cz www.cdv.cz