Development v regionech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regionální kancelář pro Ústecký kraj
Advertisements

CzechInvest – Váš partner pro podnikání v ČR Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Praha, 3. prosinec 2013.
Zhodnocení fungování pobídek po novele Ing. Ondřej Votruba | ředitel Divize Investic Brno, 8. říjen 2013.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Prezentace pro Forum 2013, SME Union
Aktuální možnosti podpory podnikání v OPPI Ing. Blanka Miksová Regionální kancelář pro Středočeský kraj a Prahu Agentura CzechInvest.
Deset let inovační politiky Jihomoravského kraje Rámec konkurenceschopnosti města Ostravy 24. leden 2012 Petr Chládek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_242_Členské státy EU AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
Operační program Podnikání a inovace Nové výzvy a záměry do budoucna
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Podpora podnikání a investic a EU v následujícím období Ing. Ondřej Votruba | ředitel Divize Investic Brno, 24. duben 2013.
CzechInvest - Regionální kanceláře - představení produktů a služeb, aktuální dotační příležitosti Regionální kancelář pro Královéhradecký a Pardubický.
Investice v Polsku – jak investovat
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
Mapa zájmu - plány.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
ČSOB EU CENTRUM REM Autumn 2006 ČSOB EU CENTRUM.
Strategická průmyslová zóna Holešov Konference Nová adresa pro Vaše podnikání Karel Machotka ředitel sekce podnikání Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
CzechInvest Karlovarský kraj Ing. Hana Nucová Regionální kancelář CzechInvestu pro Karlovarský kraj červen 2005.
CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic
Podpora konkurenceschopnosti regionů z OPPI
JJ Mois Année IX. Celostátní finanční konference “Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ IX. Celostátní finanční konference.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2 Příliv investic do České republiky © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
OP Průmysl a podnikání Základní informace o programu.
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná ROZVOJEM.
Evropský den jazyků pohlednic pro Evropu.
EVROPSKá UNIE.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Financování regenerace brownfieldů z Operačního programu Podnikání a inovace Mgr. Alena Chodovská
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Téměř sto miliard korun pro konkurenceschopné české podniky Praha Národní dům Na Smíchově 3. října 2006 Nové přístupy implementačních agentur k žadatelům.
Martin Říman ministr průmyslu a obchodu 1. ročník konference STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2007 VÝVOJ, LIDÉ, PŘÍLEŽITOSTI.
Zpráva o světových investicích 2006 (UNCTAD) KONFERENCE OSN PRO OBCHOD A ROZVOJ (UNCTAD)
„S OPPP od dílčích úspěchů firem k celkové prosperitě v EU“ Jak uspět v Operačním programu Průmysl a podnikání Ing. Luboš Lukasík, MBA CzechInvest,
EU MY 50+ Úspěšně realizované projekty z OPPI Mgr. Alena Chodovská Regionální kancelář pro Ústecký kraj CzechInvest.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
AGENTURA CZECHINVEST 6. června 2012 CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Ing. Petr Bernát Ředitel regionální pobočky pro Liberecký kraj.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
Ostrava, „Inovace v rozvoji obcí, měst a regionů s důrazem na marketingové řízení“ Ing. Soňa Michálková – projektová manažerka RK CI Ostrava.
UK Regeneration Experience CzechInvest a jeho role v oblasti regenerace Brownfields Ing. Lenka Jarkovská Oddělení rozvoje trhu nemovitostí.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Podpora výzkumu, vývoje a inovací 30. listopad 2010 CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Ing. Miroslav Křížek, Ph.D. Generální ředitel.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Spolupráce na tvorbě Regionálních inovačních strategií Podpora konkurenceschopnosti krajů CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Mgr. Lucie.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic „ Aktuální možnosti podpory podnikání" Ing. Marie Černošová | Ředitelka regionální kanceláře 19.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Evropa - obyvatelstvo, EU Tercie Řešení úkol.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Příliv investic do České republiky
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Proč potřebujeme zadání od místních autorit pro lokalizaci investic?
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Petr Šimčík
Transkript prezentace:

Development v regionech Investiční příležitosti v regionech Zdeněk Jana Ředitel, Divize regionální spolupráce CzechInvest

Naše organizace Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR Řídící výbor Divize rozvoje podnikání Divize Investic a aplikovaného výzkumu Divize regionální spolupráce Divize interních služeb London Chicago Paris Prague Cologne Silicon Valley Yokohama Brussels Hong kong CzechInvest – Agentura pro podporu podnikání a investic

Nová role CzechInvestu Přilákání zahraničního podniku Rozvoj existujícího podniku Založení nového podniku

Strategie CzechInvestu Podpora investic s vysokou přidanou hodnotou Podpora konkurenceschopnosti MSP Podpora inovací a technologického rozvoje Podpora rozvoje podnikatelského prostředí Efektivní rozdělování a monitorování strukturálních fondů

Klíčové služby pro podnikatele CzechInvest Založení nové firmy: Inkubátory Transfer know-how Hi-tech start-ups Spin-offs Poradenství Rozvoj existující firmy: Inovace Nové technologie Nové systémy řízení Benchmarking Poradenství Investiční pobídky Zahraniční investice: Marketing ČR Řízení projektů Investiční pobídky Rozvoj subdodavatelů Následná podpora Informace a informační technologie Rozvoj lidských zdrojů Finance Klastry – sektorová seskupení firem Rozvoj podnikatelského prostředí: legislativa, nemovitosti pro podnikání, infrastruktura pro rozvoj lidských zdrojů

Regionální kanceláře CI Ústí nad Labem Karlovy Vary Plzeň Liberec Hradec Králové Praha České Budějovice Jihlava Brno Zlín Ostrava Olomouc Pardubice

Podpora podnikání v ČR 800 800 777 Vše, co chcete vědět o podpoře podnikání. Bezplatná informační telefonní linka provozovaná agenturou CzechInvest v pracovních dnech. Od 9:00 do 13:00 hod. programy@czechinvest.org www.czechinvest.org

Vývoj PZI v roce 2004: Konec období poklesu

Vývoj PZI v roce 2004: Nárůst/pokles (v %) Litevsko V. Británie Rumunsko Lotyšsko Česká republika Řecko Maďarsko Slovensko Slovinsko Polsko Finsko Bulharsko Belgie Itálie Estonsko Rakousko Španělsko Francie Irsko Portugalsko Nizozemí Švédsko Německo -400% -200% 0% 200% 400%

Příliv PZI na obyvatele v roce 2004 Belgie Irsko V. Británie Nizozemí Finsko Estonsko Rakousko Česká republika Španělsko Maďarsko Francie Bulharsko Německo Itálie Lotyšsko Slovinsko Rumunsko Litevsko Slovensko Polsko Švédsko Řecko Portugalsko * * * Údaj za rok 2003 * 500 1000 1500 2000 2500 3000 3500 4000

Příliv přímých zahraničních investic, 1992-2003 Irsko Belgie* Nizozemí Švédsko Dánsko Velká Británie Finsko Francie Rakousko Španělsko Německo Česká republika Maďarsko Portugalsko Estonsko Slovensko Slovinsko Polsko * Pouze za 2002/3 2.80 2.21 1.66 1.49 0.68 0.58 0.55 0.44 0.40 0.38 0.32 0.30 0.24 0.16 0.15 0.12 V millionech USD na 1000 obyvatel World Investment Report, 2004

Země, zvažované firmami pro nové investice (2006-) Polsko 16% Rusko 10% Německo 7% Maďarsko 6% Česká republika 6% Slovensko 4% Velká Británie 4% Španělsko 4% Francie 4% Rumunsko 4% Belgie 2% Irsko 1% Portugalsko 1% Bulgarsko 1% Ernst & Young, European Attractiveness Survey, 2005

Faktory ovlivňující atraktivitu ČR pro PZI v letech 2005-2007 -- končící privatizace -- posilující měna -- nedostatek pracovníků v určitých profesích -- pozitivní image Polska, Slovenska … -- růst konkurence - další rozšiřování EU -- růst konkurence - Čína, Indie a další země -- outsourcing x investice -- pozitivní vliv strukturálních fondů -- zlepšování dopravní infrastruktury

Očekávané trendy v přílivu PZI v období 2005-2007 (-2013) -- růst počtu projektů zahraničních MSP -- změna skladby projektů (investice / pracovníci) -- zvyšování podílu nevýrobních projektů -- nárůst akvizic českých firem zahraničními -- nárůst investic z Asie (Čína, Indie …) -- růst re-investic stávajících investorů -- nárůst počtu investic s vysokou přidanou hodnotou -- nárůst investic do oblastí mimo působení CI

Nárůst projektů s vysokou přidanou hodnotou 1994 2004 Ostatní 1% Výzkum a vývoj (technologická centra) 18% Strategické služby 11% Zpracovatelský průmysl 99% Zpracovatelský průmysl 71% Zdroj: CzechInvest, 2005

Výzkumné a vývojové aktivity zahraničních investorů v ČR Společnost Země původu Investice počet prac. Místo míst Honeywell Německo/USA 54 milionů korun 432 míst Praha/Brno Ingersoll Rand USA 400 milionů korun 70 míst Rudná u Prahy Robert Bosch Německo 142 milionů korun 200 míst České Budějovice Latecoere Francie 200 milionů korun 150 míst Praha Siemens Kolejová Německo 154 milionů korun 155 míst Praha/Ostrava vozidla Rieter CZ Švýcarsko 100 milionů korun 20 míst Ústí nad Orlicí Indet safety Japonsko 46 milionů korun 19 míst Vsetín systems

Investice firmy Matsushita v ČR Panasonic AVC Networks (televize) 1996-97 Panasonic Electric Works (součástky – relé) 1998 Panasonic AVC Networks – expanze (televize) 1999 - 2000 Panasonic Mobile & Automotive Systems 2000 Panasonic AVC Networks (software) 2003 Praha 2 4 1+3+ 5 Ostrava Celkové investice fy Matsushita v ČR: 260 mil. USD Brno

Investiční pobídky (jsou i pro české firmy!) Všechny projekty Technologická centra České firmy 21% České firmy 27% Zahraniční firmy 79% Zahraniční firmy 73% Zdroj: CzechInvest, 2005

Zahraniční investice do strategických služeb Společnost Země původu Druh aktivit Počet prac. Místo míst IBM USA Centrum IT podpory 100 míst Brno Accenture Services USA Centrum účetních služeb 1500 míst Praha DHL Systems V. Británie Centrum IT podpory 500 míst Praha SymbolTechnologies USA Oprava a podpora zákazníků 230 míst Brno Lufthansa Německo Zákaznické centrum 155 míst Brno Schneider Logistics USA Účetní služby, podpora z. 300 míst Olomouc GE Money Bank USA Podpora zákazníků 500 míst Ostrava

Britská IT firma iplato: přesun z Prahy do Pardubic

Program rozvoje průmyslových zón, 1998- 2004 -- Podpořeno 89 zón -- Zelené louky 2 044 ha + regenerace 530 ha -- Obsazenost 70% -- Na zónách dosud vzniklo 57 000 pracovních míst -- Náklady 4.3 mld Kč, investice firem 140 mld. Kč -- Nedostatek velkých souvislých pozemků (>10 ha) -- Nedostatek pozemků v některých regionech -- Pokračování programu v letech 2005-7

Zóny podpořené ze státního rozpočtu, 1998-2004

Regenerace starých průmyslových zón Regenerované PZ ha celková dotace rok poskytnutí podpory Plzeň – Škoda 160 491 093 2004 Žatec – Triangle 360 391 800 2003,2004,2005 Lovosice – Cukrovar BF 10 70 292 2004,2005 Celkem 530 953 185

Regenerace cukrovaru Lovosice (2004 –2005) -- Město Lovosice ve spolupráci s developerem -- Celkové náklady města cca 85 mil. Kč -- Prostřednictvím PPRPZ kryto 71 mil. Kč -- V současné době investičně připravená plocha cca 10 ha

Program REALITY Podporované projekty -- Výstavba zóny (greenfields) -- Rozvoj zóny -- Regenerace zóny (brownfields) -- Výstavba nájemního objektu (výrobní haly, kanceláře,technologická centra) -- Rekonstrukce nájemního objektu -- Vyhotovení projektové dokumentace

Program REALITY Výše dotace Výše dotace (liší se podle typu projektů): -- developer a podnik až 46% z uznatelných nákladů -- město a kraj až 75% z -- dotace na sanace a demolice až 100% (projekty regenerace brownfields)

Prostředky ze strukt. fondů Program REALITY Prostředky ze strukt. fondů Program MPO implementovaný agenturou CzechInvest 2004 – 2006 -- 80 mil. EUR (tj. 2,5 mld. Kč) 2007 – 2013 -- 500 mil. EUR (odhad) Příjem projektů do roku 2006, zbývá cca 700 mil. Kč

Děkuji za pozornost Zdenek.jana@czechinvest.org www.czechinvest.org Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest je příspěvkovou organizací Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. © Copyright, CzechInvest 2005. Všechna práva vyhrazena