Využití elektromagnetického záření v praxi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetické vlny a záření
Advertisements

Počítačové sítě Přenosová média
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
OPTIKA ZDROJE ELEKTROMAGNETICKÉHOZÁŘENÍ
Abiotické podmínky života
Elektromagnetické vlny
Elektromagnetické záření
Elektromagnetické vlny a záření nejdůležitějším druhem elektromagnetického záření je světlo světlo jsou elektromagnetické vlny o velmi krátkých vlnových.
Stavební fyzika 1 (světlo a zvuk 1)
Elektromagnetické záření 3. část Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor.
The world leader in serving science Infračervená spektroskopie Princip, aplikace a souvislosti se správnou výrobní praxí Ing. Martin Hollein, Nicolet CZ.
Elektromagnetické vlny a záření
OPTIKA 02. Elektromagnetické spektrum, IR a UV záření
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Sluneční energie.
Využití radioaktivity
Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) zesilování světla stimulovanou emisí záření Tadeáš Trunkát 2.U.
Elektromagnetické vlny a záření
Infračervené záření.
Elektormagnetické vlnění
Radiové vlny Radiové vlny se využívají zejména k přenosu informací v rozhlasové, televizní a telekomunikační technice a k přenosu dat. Rozsah vlnových.
Elektromagnetické záření a vlnění
Elektromagnetické vlny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Světlo a světelné zdroje
BEZDRÁTOVÉ MYŠI VYPRACOVALA: Naděžda Pištěková AKADEMICKÝ ROK: 2008/2009.
Přehled elektromagnetického záření
Přehled elektromagnetického záření
Elektromagnetické záření
Světlo.
FYZIKA 8. ROČNÍK ŠÍŘENÍ TEPLA
Vlastnosti elektromagnetického vlnění
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
GAMA NŮŽ Andrlíková Šárka, 3.G.
Aneb Vlastnosti elektromagnetického záření o vln. délce 1 mm až 1 m Jaroslav Jarina, Jiří Mužík, Václav Vondrášek.
Využití jaderného záření
Elektromagnetické záření 2. část
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Jan Břečka, Lukáš Folwarczný, Eduard Šubert Garant: František Batysta
Detekce pozice Lukáš Pawera polohově citlivé detektory (PSD)
VY_32_INOVACE_B3 – 01 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Přehled působení elektromagnetického záření na tkáň
Přenosová média Jan Suchánek. koaxiální kabel nízké pořizovací náklady, odolné vůči elektromagnetickému rušení, snadné připojení další stanice, nízká.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Působení elektromagnetického záření na biologickou tkáň
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Bezdrátové sítě Používají se, pokud není možné propojení kabelem
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Mikrovlnná trouba Michaela Muchová 3.G.
Elektromagnetické vlny a záření
PB169 – Operační systémy a sítě Přenos dat v počítačových sítích Marek Kumpošt, Zdeněk Říha.
Elektromagnetické záření. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
INSTRUMENTÁLNÍ METODY. Instrumentální metody využití přístrojů.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o světle a světelných zdrojích. Světlo a světelné zdroje Název.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_32_Smysly.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_18 Název materiáluSpektrum.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Fyzika.
ZKOUŠENÍ MATERIÁLU Defektoskopie a technologické zkoušky.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_32_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Užití radioaktivity.
E LEKTROMAGNETICKÉ SPEKTRUM Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.12.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII RADIOKOMUNIKACE.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Elektromagnetické záření. Elektromagnetická vlna E – elektrické pole B – magnetické pole Rychlost světla c= m/s Neviditelné vlny, které se.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 16. Elektromagnetické kmitání a vlnění Název sady: Fyzika pro 3.
Elektromagnetické spektrum
Elektromagnetické vlnění
Elektromagnetické vlny a záření
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Transkript prezentace:

Využití elektromagnetického záření v praxi Radiové vlny přenos informací v rozhlasové, televizní a telekomunikační technice přenos dat z meteorologických, telekomunikačních, navigačních (GPS) a dalších satelitů přenos mobilního telefonního signálu (GSM), datový přenos (Wi-Fi),

Využití elektromagnetického záření v praxi Mikrovlny vyhledávání pohybujících se těles (radar) ohřev a úprava jídla likvidace dřevokazného hmyzu uvnitř nábytku prohřívání částí lidského těla při léčbě pohybového aparátu přenosu informací na větší vzdálenosti (Wi–Fi) nekrvavé rozhánění davu usměrněným mikrovlnným paprskem sušení bylin, dřeva, zdiva, …

Využití elektromagnetického záření v praxi Infračervené záření (IR) telekomunikace - přenos dat optickými vlákny a na krátké vzdálenosti i bezdrátově dálkové ovladače televizních, rozhlasových a dalších přístrojů zdroj tepla při vytápění bytů nebo tzv. infra saun léčba, prohříváním různých částí těla orientace v terénu, vyhledávání pohřešovaných osob, zjišťování úniku tepla ze staveb, …

Využití elektromagnetického záření v praxi Světlo dodává nám díky zraku více jak 80% informací o okolním světě laser využívá vždy pouze jednu barvu tzv. bílého světla

Využití elektromagnetického záření v praxi Ultrafialové záření (UV) tvorba vitamínu D v kůži dezinfekce vzduchu, vody i povrchů kontrola pravosti bankovek, cenin, …. podpůrná léčba kožních nemocí polymerace některých plastů spektroskopie – zjišťování složení látek zviditelnění např. vybledlých textů v historických knihách, biologických stop na místě činu, některých minerálů, atd.

Využití elektromagnetického záření v praxi Rentgenovo záření diagnostika v lékařství - RTG krystalografie – výzkum krystalů defektoskopie – zjišťování vad v odlitcích nebo svarech kontrolní rentgeny – kontrola zavazadel na letištích

Využití elektromagnetického záření v praxi Gama záření desinfekce lékařských nástrojů, mléčných výrobků, masa nebo zeleniny gama nůž využívá koncentrace několika gama paprsků na operované místo v mozku k nekrvavým operacím mozkových nádorů a epilepsie ozařování některých druhů nádorů