Řízené slovníky databází ISTA, LLIS/FTXT, LISA. Obecně: Řízený slovník – controlled vocabulary Slovník lexikálních jednotek selekčního jazyka uspořádaný.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Databáze EBSCO Zdroj vědeckých informací pro humanitní a společenské obory.
Advertisements

Support.ebsco.com EBSCO Discovery Service Tutoriál 3. ledna 2013.
Osnova Úvod Návrh notace Metoda katerizace Popisky Aktualizace
Organisation for Economic Cooperation and Development OECD iLibrary.
Redukce textů, obsahová analýza, anotace
Web of Science – Journal Citation Reports Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu.
JSTOR Mgr. Alena Doláková Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
D ATABÁZE N VID D ATABÁZE N VID N OVÁ SPECIALIZOVANÁ ONLINE SLUŽBA SPOLEČNOSTI O VID PRO OŠETŘOVATELSTVÍ A DALŠÍ NELÉKAŘSKÉ ZDRAVOTNICKÉ.
Tutoriál MEDLINE Complete ~ Vyhledávání support.ebsco.com.
Tutorial Zobrazení článku na EBSCOhost rozhraní
Bibliografická a rešeršní činnost
Tutoriál EBSCO Discovery Service ~ Jednoduché vyhledávání
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Tutoriál Vlastní složka My EBSCOhost
Tutoriál Vyhledávání v obchodních databázích Business Source
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha
Informační zdroje GEOLOGIE.
Jednotná informační brána (JIB) Umožňuje souběžné vyhledání v několika českých i zahraničních informačních zdrojích. Vyhledávací nástroje:
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Informační zdroje z oblasti lékařství a zdravotnictví Moravská zemská knihovna v Brně Martina Machátová Tel.:
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. Základní dělení 3.1.
Úvod do problematiky elektronických informačních zdrojů a rešerší Martina Machátová.
2 Petr Žitný znalosti.vema.cz 3 Báze znalostí Nová služba zákazníkům ▸Báze naplněná informacemi, ke které mají uživatelé přímý přístup Základní cíl ▸Poskytovat.
Jednotná informační brána (JIB) Umožňuje souběžné vyhledání v několika českých i zahraničních informačních zdrojích. Vyhledávací nástroje:
EBSCO Ramis Václavík Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Databáze Elektronické informační zdroje. Obsah přednášky používané zkratky: DB a EIZ definice DB a EIZ typologie DB typologie EIZ přístup k EIZ příklady.
Abychom neobjevovali znovu kolo!!! „Východiskem vědeckého studia musí být pečlivé prostudování existující literatury o dané otázce, abychom nezjišťovali.
REŠERŠNÍ STRATEGIE Mgr. Anna Vitásková.
Základní informační zdroje pro zubní lékařství
Soubor věcných autorit NK ČR (SVA NK ČR) Silvie Kořínková Presová Kabinet informačních studií a knihovnictví, FF MU.
3. Odborná literatura, její zdroje na Internetu a PřFUK
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
Web of Knowledge Web of Science. Web of Knowledge
EconLit with Full Text Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Rešeršní činnost Rešeršní strategie a věcné vyhledávání přednášející: Silvie Kořínková Presová Kabinet informačních studií.
Elektronické informační zdroje v síti ČVUT Mgr. Zdeňka Civínová listopad 2011.
Možnosti vyhledávání Rychlé vyhledávaní přednastavené 3 katalogy – NK ČR, SK-UK, VKOL hledání ve všech polích Vyhledávání výběr zdrojů v rámci jedné kategorie.
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Vymezení problému výzkumu Volba oblasti výzkumu Volba metodologického přístupu Formulace hypotéz !REŠERŠE! proč?
Jan Luprich / EBSCO Information Services Integrace SKC & EBSCO eBooks 2015.
ISSS 2004 Tezaurus Eurovoc - selekční jazyk dokumentů EU a jeho využití v České republice PhDr. Kvetoslava Žigmundová Anna Lhotská Kancelář Poslanecké.
Zadání rešerše Vyhledavani.wordpress.com.
Kurz pro doktorandy „ ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE NA ČVUT “ Fakulta biomedicínského inženýrství Mgr. Zdeňka Civínová Ústřední knihovna ČVUT v Praze.
1 Elektronické informační zdroje Oční klinika FN Brno Knihovna univerzitního kampusu Mgr. Vladimír Opatrný
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová
Ústřední knihovna FSS MU
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
VIKBA20_Elektronické informační zdroje Klára Zemanová, UČO
Elektronické informační zdroje na MENDELU
EBSCO PhDr. Ivana Reznerová
Vyhledávání v citační databázi Web of Science (WoS) Česká zemědělská univerzita v Praze Studijní a informační centrum 2014.
VIKMA06 Rešeršní a studijně rozborová činnost
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
EBSCO PhDr. Ivana Reznerová
EconLit with Full Text Ivana Reznerová
VIKMA05 Organizace znalostí
Rešeršní činnost Mgr. Petr Šmejkal
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
VIKMA05 Organizace znalostí
VIKMA06 Rešeršní a studijně rozborová činnost
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Jednotná informační brána (JIB)
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Praktické dovednosti při psaní bakalářské práce
Rešeršní činnost Rešeršní strategie a taktiky
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Transkript prezentace:

Řízené slovníky databází ISTA, LLIS/FTXT, LISA

Obecně: Řízený slovník – controlled vocabulary Slovník lexikálních jednotek selekčního jazyka uspořádaný specifickým způsobem (např. zahrnuje vztahy ekvivalence, hierarchie a asociace), který slouží pro indexaci a vyhledávání dokumentů. –Heslář –Tezaurus

Heslář - subject headings system Abecední seznam prvků předmětových hesel obsažených v předmětovém katalogu řazených abecedně. Slouží jako nástroj standardizace a pomůcka k odstranění subjektivity při tvorbě hesel. V abecední řadě jsou i nepoužitá synonyma a kvazisynonyma s vylučovacími (resp. i přidružovacími) odkazy.

Tezaurus- thesaurus: Řízený a měnitelný slovník deskriptorového selekčního jazyka uspořádaný tak, že explicitně zachycuje apriorní (paradigmatické) vztahy mezi lexikálními jednotkami. Podle jazykového zaměření se rozlišuje jednojazyčný a vícejazyčný tezaurus, podle šíře tematického zaměření speciální, polytematický a univerzální tezaurus, podle struktury fasetový a tematický tezaurus, podle funkce tradiční, indexační a vyhledávací tezaurus.

Základní vztahy RT - Related Term = Asociovaný termín - Termín řízeného slovníku sémanticky související s jiným termínem, přičemž mezi oběma termíny neexistuje vztah ekvivalence ani hierarchie. V tezauru jsou tyto termíny nazývány asociované deskriptory. BT – Broader term = nadřazený deskriptor - Deskriptor označující rozsahově širší pojem, který v hierarchickém vztahu reprezentuje třídu nebo celek. NT- Narrower term = podřízený deskriptor - Deskriptor označující rozsahově užší pojem, který v hierarchickém vztahu reprezentuje členy třídy nebo části celku.

Information Science & Technology Abstracts ISTA

Vývoj: Neřízené volně tvořené předmětové termíny 1984 – deskriptory řízeného slovníku 1999 – Information Today –2002 – 2. vydání tezauru ASIS pro informační vědu a knihovnictví z roku EBSCO – synchronizace tezauru ASIS s tezaurem systému EBSCOhost ?

ASIS Thesaurus of Information Science and Librarianship 2nd Edition Indexování a vyhledávání v oborech informační věda, knihovnictví a souvisejících oborech Průvodce terminologií oboru Doplňován o aktuální témata Informace o správném využití termínu

Možnosti zobrazení výsledku : Abecední seznam plných záznamů – mohou a nemusí být naznačeny vztahy Hierarchický seznam – obsahuje vyznačené vazby a vztahy mezi termíny Rotační (permutační) seznam – abecední pořadí, všechny termíny s hledaným slovem

Library literature and information science full text LLIS/FTXT

Wilson – vlastní řízený předmětový heslář založený na hesláři Kongresové knihovny LCSH – Library of Congress Subject Headings Adaptace LCSH – doplněno o jednotlivé třídy Obohacován o řadu nových hesel v souvislosti se zpracováváním článkové literatury Záznam obsahuje 2-6 hesel

Library and Information Science Abstracts LISA

CSA Illumina´s Thesaurus Plně funkční online vlastní tezaurus, využívající hyperlinkového systému Tři způsoby zobrazení výsledků:

Tři způsoby zobrazení výsledku: –Abecední zobrazení seznam deskriptorů bez náznaku vztahů mezi nimi –Hierarchické zobrazení Všechna hesla která mají vztah k hledanému deskriptoru Previous term Next term Narrower term Broader term –Rotační zobrazení Všechny deskriptory obsahující zadané slovo

Děkuji za pozornost