Cyprichová Simona M – Rv 4. ročník. Práce s talentovanou mládeží v matematice 6. a 7. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co nabízíme ve šk. roce Co nabízíme ve šk. roce Co nabízíme ve šk. roce Co nabízíme ve šk. roce MATEMATIKA Kroužek matematických.
Advertisements

V PRAVOÚHLÉM TROJÚHELNÍKU
Procenta Výpočet procentové části
Přijímací zkoušky na SŠ MATEMATIKA Připravil PhDr. Ivo Horáček, PhD.
IX. Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Pythagorova věta – slovní úlohy
Tvorba didaktického testu z matematiky
„EU peníze středním školám“
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Procenta Výpočet počtu procent
Kdo chce být milionářem ?
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Zlomky Vzorce Procenta Úměrnost
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
70.1 Porovnávání desetinných čísel
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Postupný poměr – příklady
V. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
Zábavná matematika.
II. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
Poznámky pro výuku Předmět: Matematika Autor: Lucie Strouhalová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Šablona klíčové aktivityIII/2 SadaMatematika 6 NázevDesetinná čísla_9.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Základní škola Ostrava – Hrabová Microsoft Office PowerPoint 2003
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – procenta, změna základu 3 VY_42_INOVACE_17 Sada 4 Základní škola T.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:IV2Č. materiálu:VY_42_INOVACE_24.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_111.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_763.
76.1 Násobení a dělení desetinných čísel přirozeným číslem
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – přímá úměrnost 2 VY_42_INOVACE_10 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka,
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Opakování 5. ročník Matematické operace
DĚLITELNOST PŘIROZENÝCH ČÍSEL
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_755.
Řešení úloh v testech Scio z matematiky zadaných ve školním roce 2011/2012 pro 9. ročník (25. – 30. úloha) X. označení digitálního učebního materiálu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_754.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Matematika a její aplikace
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
88.1 Číselné rébusy = + = = 90 = + = = 80 = =
Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – procenta, výpočet základu VY_42_INOVACE_13 Sada 4 Základní škola T.
Matematika pro stavební obory 6. Autor: RNDr. Zdeněk Bláha.
Zlomky a procenta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Kvantitativní myšlení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Název školy: ZŠ A MŠ ÚDOLÍ DESNÉ, DRUŽSTEVNÍ 125, RAPOTÍN Název projektu: Ve svazkové škole aktivně - interaktivně Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ A MŠ ÚDOLÍ DESNÉ, DRUŽSTEVNÍ 125, RAPOTÍN Název projektu: Ve svazkové škole aktivně - interaktivně Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_03_12_M8_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Lineární rovnice Základní škola Libina, příspěvková.
Slovní úlohy s procenty VY_42_INOVACE_18_01. Opakování - procenta Doplň: Základ je % % %
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Opakování na 3.písmenou práci 6.ročník
zpracovaný v rámci projektu
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Drtinová Číslo
DEFINICE FUNKCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Cyprichová Simona M – Rv 4. ročník

Práce s talentovanou mládeží v matematice 6. a 7. ročník

Úvod Talentovaný žák - svými znalostmi přesahuje stanovené požadavky - odpovídá rychle a s jistotou - snadno a rychle chápe nové učivo - objevují se u něj tvořivé odpovědi - spontánně se zajímá o další informace - má potřebu své znalosti a dovednosti projevit

Matematika je jeden z nejdůležitějších oborů. Bez znalost matematiky se nemohou rozvíjet ostatní obory. Od jazyků přes obory přírodní a společenské až po výchovy. Je důležité podchytit zájem dětí a podporovat jej. Rozvíjet talent dětí je možné jen v úzké spolupráci rodiny a školy. Asi 20 % dětí je nadaných a těm se musíme věnovat.

Možnosti rozvoje matematického talentu : víceletá gymnázia víceletá gymnázia třídy s rozšířenou výukou matematiky třídy s rozšířenou výukou matematiky třídy s rozšířenou výukou informatiky třídy s rozšířenou výukou informatiky volbou volitelných a nepovinných předmětů volbou volitelných a nepovinných předmětů v rámci diferenciace v normálních třídách v rámci diferenciace v normálních třídách kroužky v Domech dětí a mládeže kroužky v Domech dětí a mládeže školy v přírodě školy v přírodě matematické tábory matematické tábory

Soutěže: Matematická soutěž Matematická soutěž Pythagoriáda Pythagoriáda Matematická olympiáda Matematická olympiáda Klokan Klokan

Obsah: Doplňující učivo Doplňující učivo Rozšiřující učivo Rozšiřující učivo Příklady z rekreační a zájmové matematiky Příklady z rekreační a zájmové matematiky

Tématické okruhy: 6. ročník Osová souměrnost Osová souměrnost Desetinná čísla Desetinná čísla Úhel a jeho velikost Úhel a jeho velikost Dělitelnost přirozených čísel Dělitelnost přirozených čísel Trojúhelník Trojúhelník Objem a povrch kvádru a krychle Objem a povrch kvádru a krychle

7. ročník Zlomky Zlomky Shodnost, středová souměrnost Shodnost, středová souměrnost Celá a racionální čísla Celá a racionální čísla Středová souměrnost Středová souměrnost Racionální čísla Racionální čísla Poměr, přímá a nepřímá úměrnost Poměr, přímá a nepřímá úměrnost Čtyřúhelníky, hranoly Čtyřúhelníky, hranoly Procenta Procenta Hranoly, objem a povrch Hranoly, objem a povrch

6. Ročník Desetinná čísla Příklad: Zvýší-li se teplota železné tyče dlouhé 10 m o 5°C, prodlouží se tyč o 0,6 mm. Vyjádřete desetinným číslem délku tyče v milimetrech při postupném zvyšování teploty o 5°C, 10°C, 15°C. Řešení: 10 m + 5°C : * 0,6 = ,6 mm 10 m + 10°C : * 0,6 = ,2 mm 10 m + 15°C : * 0,6 = ,8mm

7. Ročník Procenta Příklad: Vysavač byl z původních Kč nejprve zlevněn o 12 %, později byla jeho cena zvýšena o 16 %. Kolik korun vysavač potom stál? Řešení: 2050 Kč – 12 % : 2050 * 0,88 = 1804 Kč 1804 Kč + 16 % : 1804 * 1,16 = 2092,60 Kč Po zlevnění a následném zdražení stál vysavač 2092,60 Kč.

73 (V) (VI) (VII) (VIII) Číselné soustavy

Příklad: Ve kterém roce se narodil žijící muž, je-li jeho věk 2022 roků. Ve které číselné soustavě to platí? Řešení: (2022) III = 2*3*3*3+2*3+2 = = 62 (2022) IV = 2*4*4*4+2*4+2 = 2* = – 62 = 1944 Muž se narodil v roce 1944 a daný vztah platí v soustavě trojkové.

Veselá matematika Příklady: 1) Hejno hus přechází přes most tak, že jedna jde přede dvěma, druhá mezi dvěma a třetí za dvěma. Kolik hus jde přes most? Řešení: Přes most jdou tři husy. 2) Kolik koček je v místnosti, jestliže v každém ze čtyř rohů sedí jedna kočka, proti každé z nich čtyř rohů sedí jedna kočka, proti každé z nich sedí tři kočky a na ocase každé z nich sedí sedí tři kočky a na ocase každé z nich sedí jedna kočka. jedna kočka. Řešení: V místnosti sedí čtyři kočky. Každá kočka si sedí na vlastním ocase. Každá kočka si sedí na vlastním ocase.

Sudoku – jsou křížovky beze slov Pravidla pro luštění: Úkolem luštitele je v co nejkratším čase doplnit prázdná místa v tabulce. Do každého z devíti čtverců, řádků a sloupců se musí vepsat číslice od jedné do devíti tak, aby se zároveň žádná z číslic v daném čtverci, řádku či sloupci neopakovala. Každý hlavolam má jen jedno řešení. Pomůckou pro luštitele je papír, tužka a guma.

Algebrogramy – jsou číselné rébusy Podmínka: Každé písmeno zastupuje určitou číslici tak, aby vyhovovala naznačeným početním operacím. Příklad: A B C D A B C D B C D B C D C D C D D D

Řešení: A= 1, B= 5, C= 7, D=

Zebra Příklad: Pánové Záruba, Novotný, Petrů a Vyskočil vlastními jmény Martin, Jiří, Arnošt a Hubert, se rozhodli, že vezmou své rodiny na dovolenou. Každý z nich cestoval na jiné místo: Pánové Záruba, Novotný, Petrů a Vyskočil vlastními jmény Martin, Jiří, Arnošt a Hubert, se rozhodli, že vezmou své rodiny na dovolenou. Každý z nich cestoval na jiné místo: Tahiti, Florida, Split a Porto. Tahiti, Florida, Split a Porto. Jeden jel automobilem, druhý lodí, třetí vlakem a čtvrtý letadlem. Jeden jel automobilem, druhý lodí, třetí vlakem a čtvrtý letadlem.

Podmínky: Jiří si chtěl cestou na dovolenou vyzkoušet své nové auto. Jiří si chtěl cestou na dovolenou vyzkoušet své nové auto. Pana Petrů to táhlo na Jadran, ale rozhodně nechtěl zažít kolony aut na cestách. Pana Petrů to táhlo na Jadran, ale rozhodně nechtěl zažít kolony aut na cestách. Hubert, který se jmenuje Záruba, nesnášel let letadlem. Hubert, který se jmenuje Záruba, nesnášel let letadlem. Dovolená na Tahiti byla Arnoštovým vyplněným snem. Dovolená na Tahiti byla Arnoštovým vyplněným snem. Letadlem cestoval pan Novotný. Letadlem cestoval pan Novotný. Martin miluje jízdu vlakem. Martin miluje jízdu vlakem. Na Floridu se muselo plavit lodí. Na Floridu se muselo plavit lodí. Pan Petrů nebyl Jiří. Pan Petrů nebyl Jiří.

ZárubaNovotnýPetrůVyskočil MartinXX X JiříXXX ArnoštX XX Hubert XXX autoXXX loď XXX vlakXX X letadloX XX TahitiX XX Florida XXX SplitXX X PortoXXX Řešení:

Seznam použité literatury: - HERMAN, J. aj. Matematika – dělitelnost. Praha : Prometheus, HERMAN, J aj. Matematika – úměrnosti. Praha: Prometheus, CIHLÁŘ, J. aj. Matematika 6. Praha : Pythagoras Publishing, CIHLÁŘ, J. aj. Matematika 7. Praha: Pythagoras Publishing, LOUKOTA, J. Veselá matematika. Olomouc : Votobia, BOKŠTEFL, L Sudoku. Olomouc : Votobia, BOKŠTEFL, L Sudoku. Olomouc : Votobia, BĚLOUN, F. aj. Sbírka úloh z matematiky pro ZŠ. Praha : SPN, KRČMÁŘ, J. aj. 5 až 9 sbírka slovních úloh z matematiky. Praha: Sobotáles, 1997 Sobotáles, 1997

Děkuji Vám za pozornost