Církve a náboženské společnosti. Církve a náboženské společnosti (CNS) Zákon č. 3/2002 Sb., o svobodě náboženského vyznání a postavení církví a náboženských.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

KONEC ŠPINAVÉHO FINANCOVÁNÍ POLITICKÝCH STRAN Návrh novely o financování politických stran STRANA ZELENÝCH.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Devizový zákon. Část první -základní ustanovení §1 vymezení pojmů §2 rozdělení působnosti mezi devizovými orgány §3 registrace ke směnárenské činnosti.
Obecná část rozpočtového práva III
AutorMgr. Lenka Závrská Anotace Očekávaný přínos Tematická oblastOperace s reálnými čísly Téma PředmětMatematika RočníkPrvní Obor vzděláváníUčební obory.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Biologické centrum AV ČR, v. v. i. Hospodaření instituce Úprava rozpočtu.
Postavení národnostních menšin v ČR učebnice str. 41
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
Majetkové narovnání Stručný přehled. Kontaktní údaje: tel.: , Jak je dnes financována naše církev? o Vlastní zdroje.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 26. listopadu 2013.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.

JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Autor: Jitka Krausová, ERCValné shromáždění ERC v ČR, 21. října 2005 Ekumenická rada církví v ČR.
Výhled financí obcí Ing. Luděk Tesař.
Cesta domů a její hospodaření v roce 2011 Valná hromada
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 24. března 2014.
Návrh rozpočtu vlastního hlavního města Prahy na rok 2010 Praha
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Právní postavení náboženských společností v ČR Listina základních práv a svobod Článek 15 (1) Svoboda myšlení, svědomí a náboženského vyznání je zaručena.
Technické kreslení.
Místní rozpočtové jednotky
Přednost početních operací
Obyvatelstvo ČR Animované grafy ČSÚ.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
Ing. David Slavata, Ph.D. VSB - Technical University Ostrava
Náboženská mapa současného světa
KŘESŤANSKÉ CÍRKVE V OBČANSKÉ SPOLEČNOSTI
Právní zakotvení neziskových organizací v ČR - CPO.
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
Zdánlivé a neplatné manželství
PRÁVNÍ ZAKOTVENÍ NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ V ČR
Nadační subjekty, církevní právnické osoby, organizační složky a příspěvkové organizace.
Ekonomika církví a náboženských společností. Charakteristika církví a náboženských společností označení církev se pojí zejména s křesťanstvím náboženstvím,
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Ekonomika veřejného sektoru Církve a náboženské společnosti.
Ekonomika veřejného sektoru Církve a náboženské společnosti.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
PRÁVNÍ ZAKOTVENÍ NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ V ČR
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok  RJMK dne projednala návrh rozpočtu JMK na rok 2016 a doporučila ZJMK ke schválení.  Rozpočet.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2016  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
České konfesní právo – přehled
Ekonomika veřejného sektoru
PBSNPB2: Fundace: nadace a nadační fondy, (fondy), (obecně prospěšné společnosti), ústavy Organizace na pomezí: sociální družstva, církevní právnické.
BKV_ERNO: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace Fundace Organizace na pomezí sektoru Jakub Pejcal Centrum pro výzkum.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
Zdánlivé a neplatné manželství
České konfesní právo – přehled
KŘESŤANSKÉ CÍRKVE V OBČANSKÉ SPOLEČNOSTI
KŘESŤANSKÉ CÍRKVE V OBČANSKÉ SPOLEČNOSTI
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ZÁKON č. 218/1949 Sb. ze dne 14. října 1949 o hospodářském zabezpečení církví a náboženských společností státem Změna: 88/1950 Sb.
Transkript prezentace:

Církve a náboženské společnosti

Církve a náboženské společnosti (CNS) Zákon č. 3/2002 Sb., o svobodě náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností, ve znění pozdějších předpisů, V kompetenci Ministerstva kultury ČR. CNS se rozumí dobrovolné společenství osob s vlastní strukturou, orgány, vnitřními předpisy a projevy církví, založené za účelem vyznání určité náboženské víry. MK ČR vede rejstříky: –Rejstřík registrovaných církví a náboženských společností, –Rejstřík evidovaných právnických osob, –Rejstřík svazů církví a náboženských společností.

CNS 1.Apoštolská církev, 2.Bratrská jednota baptistů, 3.Buddhismus Diamantové cesty linie Karma Kagjü, 4.Česká hinduistická náboženská společnost, 5.Českobratrská církev evangelická, 6.Církev adventistů sedmého dne, 7.Církev bratrská, 8.Církev československá husitská, 9.Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů v České republiky, 10.Církev Křesťanská společenství.

CNS 11. Církev Nová naděje, 12. Církev řeckokatolická, 13. Církev římskokatolická, 14. Církev Slovo života, 15. Církev víry, 16. Církev živého Boha, 17. Evangelická církev augsburského vyznání v České republice, 18. Evangelická církev metodistická, 19. Federace židovských obcí v České republice, 20. Jednota bratrská.

CNS 21. Křesťanské sbory, 22. Luterská evangelická církev a. v. v České republice, 23. Mezinárodní společnost pro vědomí Krišny, Hnutí Hare Krišna, 24. Náboženská společnost českých unitářů, 25. Náboženská společnost Svědkové Jehovovi, 26. Novoapoštolská církev v ČR, 27. Obec křesťanů v České republice, 28. Pravoslavná církev v českých zemích, 29. Ruská pravoslavná církev, podvorje patriarchy moskevského a celé Rusi v České republice, 30. Slezská církev evangelická augsburského vyznání.

CNS 31. Starokatolická církev v ČR, 32. Ústředí muslimských obcí, 33. Višva Nirmala Dharma.

Rejstřík evidovaných právnických osob Farnosti, Sbory, Diakonie, Účelová zařízení – charity, Diecéze, Arcibiskupství, Biskupství, Řády a kongregace, Sdružení křesťanů, …

Rejstřík evidovaných právnických osob Vojenská duchovní služba, Ekumenická rada církví v České republice.

CNS CNS je právnickou osobou, vzniká dnem registrace u MK ČR, Návrh na registraci obsahuje: –základní charakteristiku CNS, –zápis o založení CNS, –podpisy 300 zletilých osob, –základní dokument CNS.

CNS Zvláštní práva CNS: –právo vyučovat náboženství na státních školách, –pověřit osoby vykonávající duchovenskou činnost k výkonu této činnosti v místech, kde se vykonává vazba, trest odnětí svobody, –pověřit osoby vykonávající duchovenskou činnost k výkonu této činnosti v ozbrojených silách ČR, –zřizovat církevní školy, –zachovávat zpovědní tajemství, tím ale není dotčena povinnost překazit trestný čin.

Vztah státu a církve identifikaceneidentifikace konkordátkooperaceodluka přátelskánepřátelská

Hospodaření CNS Zákon č. 218/1949 Sb., o hospodaření CNS, Příjmy: státní příspěvky, příspěvky fyzických osob, právnických osob, dary, dotace, sbírky, Státní příspěvek – 17 CNS. –Kapitola MK ČR – závazné ukazatele. Zákon č. 428/2012 Sb., o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi a o změně některých zákonů. –finanční odluka státu a církví, tzn. zrušení systému přímého financování ze státního rozpočtu (zejména hrazení platů duchovních).

Hospodaření CNS Výdaje kapitoly č. 334 MKČR na církve a náboženské společnosti v roce 2012 (v tis. Kč). Zdroj: Ministerstvo kultury ČR. v (tis. Kč) Výdaje na činnost registrovaných církví a náboženských společností v tom: platy duchovních včetně pojistného provozní náklady církví a náboženských společností opravy církevního majetku19 807

Počty duchovních Deklarace shody o výkonu hospodářského zabezpečení církví a náboženských společností státem v letech RokPočet duchovních Plánované prostředky státního rozpočtu na platy duchovních osob Kč osob Kč osob Kč osob Kč Zdroj: Ministerstvo kultury ČR.

Souhrnný přehled financování CNS ze státního rozpočtu v letech Ukazatel (v tis. Kč) Počet duchovních Platy duchovních včetně pojistného Provozní náklady CNS Opravy církevního majetku Výdaje na činnost registrovaných CNS CELKEM Zdroj: Ministerstvo kultury ČR.

Přehled finančních prostředků poskytnutých v roce 2011 Zdroj: Ministerstvo kultury ČR, v tis. Kč Název Platy duchovních včetně pojistného Provozní náklady CNS Prostředky na opravy církevního majetku CELKEM Církev římskokatolická celkem Českobratrská církev evangelická Církev československá husitská Slezská církev evangelická augsburského vyznání Pravoslavná církev v českých zemích Apoštolská církev Církev bratrská Církev řeckokatolická Evangelická církev augsburského vyznání v České republice Evangelická církev metodistická Jednota bratrská Luterská evangelická církev a.v. v České republice Starokatolická církev v ČR Federace židovských obcí v České republice Náboženská společnost českých unitářů Bratrská jednota baptistů Církev adventistů sedmého dne CELKEM

Náboženské vyznání obyvatel Datum sčítání počet osob bez vyznání počet věřících celkem v tomnezjištěno abs.% % Církev římsko- katolická Českobr. církev evangel Církev čsl. husitská ostatníabs.% , , , , , , , , ,7 Zdroj: ČSÚ.

Počet věřících dle SLDB r. 2001, 2011 VyznáníPočet obyvatel, 2001Počet obyvatel, 2011 Bez vyznání Neuvedeno Věřící nehlásící se k církvineuvedeno Věřící hlásící se k církvi Církev římskokatolická Českobratrská církev evangelická Církev československá husitská Pravoslavná církev NS Svědkové Jehovovi Ostatní vyznání CELKEM

Financování církví v zahraničí Německo –církevní daně – zakotveno v Ústavě, –státní subvence, –nepřímá státní podpora, –finanční náklady státu na výuku náboženství a na duchovní péči. Itálie –Daňové asignace. Rakousko –Církevní poplatky, kostelní sbírky, státní příspěvek, majetková renta.

Zdroje příjmů USA50% sbírky50% fundraising, výnosy z majetku, nepřímá státní podpora Francie 75% sbírky a dary 25% účelové sbírky + dobrovolný příspěvek Nizozemí 70% příspěvek na církev 20% nedělní sbírky a dary 10% výnosy majetku a státní subvence církevnímu školství Rakousko 85% církevní příspěvky 10% výnosy z majetku 5% sbírky, dary, státní podpora ve formě renty za nevrácený zkonfiskovaný majetek Švédskosystém církevních daní - 1,25­% zdanitelných příjmů Švýcarskosystém církevní daně Německo 80% církevní daň 10% státní subvence 5% výnosy majetku a státní odškodnění za sekularizaci církevního majetku v minulých stoletích Španělskosystém daňových asignací - 0,5239% z daně z příjmu Itáliesystém daňových asignací - 0,8% z daně z příjmu