Informatika pro ekonomy II přednáška 3

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačová grafika.
Advertisements

Grafické formáty výukový text.
Půlbajtová komprimace
III/2 XVII AB
Téma č.2 Datové formáty grafiky, jejich specifika a možnost využití
Výukový modul projektu: Nové formy výuky ve školách kraje Vysočina Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Kompresní algoritmy.
Fraktálová komprese obrazu
Formáty grafických souborů
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Komprese textových, video a audio dat.  Komprese   JPEG: 
Informatika pro ekonomy II přednáška 4
Referát č. 18 Počítačová grafika, prezentace (základní pojmy a principy z oblasti počítačové grafiky, grafické a multimediální formáty, jejich vlastnosti.
REDUKCE DAT Díváme-li se na soubory jako na text, pak je tento text redundantní. Redundance vyplývá z:  některé fráze nebo slova se opakují  existuje.
Teorie komprese dat Veronika Srbová, 4.Z.
Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Digitální učební materiál vytvořen.
Základní pojmy počítačové grafiky
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Počítačová grafika 18. Marcel Svrčina.
Číselné soustavy david rozlílek ME4B
Zabezpečení a ochrana dat
Grafika a digitální fotografie Volitelný modul úrovně P díl č. 3.
Radim Farana Podklady pro výuku
DIGITALIZACE Datové formáty. Nekomprimované formáty původní algoritmy záznamu datových souborů umožnily pouze jejich převod do digitální podoby:  formát.
Základy informatiky. 4 DATA DATA – vytvoření – ochrana – uchování 3.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_1_1_06 Název vzdělávacího materiáluBezeztrátová a ztrátová komprese dat Jméno autoraIng.
Tomáš Veselý, Lukáš Ratkovský, Luboš Rauer.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Grafické formáty Autor: Mgr. Petr Vanický.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základní pojmy počítačové grafiky Autor: Mgr.
Základy informatiky. 4 DATA – uchování – ochrana.
PZORA 1. přednáška.
Počítačová grafika.
Kompresní algoritmus LZW Dokumentografické informační systémy.
SWI072 Algoritmy komprese dat1 Algoritmy komprese dat Huffmanův kód - aplikace.
Barevná hloubka: Ukázky obrázků ještě jednou:
Veškerá data v počítači jsou uložena jako soubory.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Informatika pro ekonomy II přednáška 5
Aplikovaná počítačová grafika. Způsoby uložení grafické informace Rastr (grid, bitmapa …) Vektor.
Počítačová grafika a CAD 1. Způsoby uložení grafické informace Rastr (grid, bitmapa …) Vektor.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Poznámky k testu Z uvedených otázek je vždy jedna odpověď správná.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Rastrová.
Rastrová grafika (bitmapová) Obrázek poskládaný z pixelů Televize, monitory, fotoaparáty Kvalitu ovlivňuje barevná hloubka a rozlišení Barevná hloubka.
Základy informatiky.
Kontakty slajdy: ftp://ulita.ms.mff.cuni.cz/predn/POS.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Počítačová grafika Komprimace grafických dat Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu.
Grafické formáty Mgr. Petra Toboříková. Barevná hloubka barevné odstíny jsou dány kombinací barev barevná hloubka = určuje kolik bitů je potřeba k popisu.
Reprezentace dat v počítači. základní pojmy  BIT označení b nejmenší jednotka informace v paměti počítače název vznikl z angl. BINARY DIGIT (dvojkové.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Komprese obrázků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Komprese (komprimace) dat  komprese = zmenšení objemu dat  používá se hlavně při archivaci nebo přenosu dat  slangové alternativní termíny: (za)zipování,
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Grafika – opakování Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Informatika pro ekonomy přednáška 6
Software počítače 2 - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Informatika pro ekonomy přednáška 6
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Informatika pro ekonomy přednáška 6
Inf Formáty grafických souborů
Informatika pro ekonomy přednáška 4
Barvy v počítačové grafice
Informatika pro ekonomy přednáška 4
Systém souborů 1.
Transkript prezentace:

Informatika pro ekonomy II přednáška 3 Komprimace, archivace Informatika pro ekonomy II přednáška 3

Potřebnost komprimace Redundance v datech — nutná pro zpracování dat Redundance vzniká: — nedokonalým kódováním dat — nutností rychlého přístupu k datům — přidáváním zabezpečovacích informací Odstranění (snížení) redundance — použitím komprimace

Základní pojmy I Hrubá data — data před komprimací Komprimovaná (čistá) data — data po komprimaci Komprimační poměr — poměr délek hrubých a komprimovaných dat. Vyjadřuje se různým způsobem: h/k — udává násobek hrubých dat k/h100 — udává, na kolik procent se data zmenšují (1 – k/h) 100 — udává, o kolik procent se data zmenšují

Základní pojmy II Záporná komprimace — data se komprimací zvětšují (nežádoucí jev) Ztrátová komprimace — některá data se při komprimaci vynechávají Adaptivní komprimace — komprimační metoda pracuje v závislosti na hrubých datech Symetrická komprimace — čas komprimace a dekomprimace je stejný

Komprimační metody Logická komprimace — jiný (kratší) způsob vyjádření stejných informací; je nutné znát sémantiku dat Příklady: — zkracování slov (jako v těsnopise) — čb fotografie vyjádřená pouze odstíny šedi Fyzická komprimace — hledání lepšího (kratšího) kódu; nezávisí na sémantice dat

Metoda RLE Běh — posloupnost stejných hodnot Run Length Encoding — kódování délkou běhu Základní princip: 65 65 65 65 78 78 78 32 32 32 32 32 Hrubá data: 4 65 3 78 5 32 Výsledek: Opakovač Hodnota Paket Problém — střídavá data; může dojít k záporné kompresi. Řeší se speciálním tvarem opakovače. Bitová / bytová / pixelová úroveň

Metoda LZW Lempel, Ziv, Welch (1977, vylepšeno 1984) — algoritmus a jeho implementace Princip: hledání opakujících se posloupností v hrubých datech a nahrazování jejich výskytů kratším kódem. Postup — data se analyzují, zjišťují se posloupnosti a jejich opakování. Je-li opakující se posloupnost již ve slovníku, vypisuje se jen její kód. LZMA — Lempel, Ziv, Markov-Chain Alg., pomalejší, ale lepší komprimační poměr

Metoda CCITT Princip hledání optimálního kódu — používá se však pevný slovník Implementace: CCITT Group 4 pro monochromatická obrazová data (formát BMP, TIFF, PCX) Vlastnosti: — jednoduchá, — závislá na prvcích odpovídajících slovníku, — nízký komprimační poměr.

Vlastnosti uvedených komprimačních metod Metoda RLE: — jednoduchá, — závislá na bězích v hrubých datech, — nízký komprimační poměr. Použití pro obrazová data, kde se vyskytují běhy. Metoda LZW: — nejsložitější, — adaptivní, nezávislá na datech, — vysoký komprimační poměr. Univerzální použití. Kvalitu lze ovlivnit hloubkou analýzy dat.

Implementace Komprimátory — programy schopné komprimovat, ale také archivovat, pracovat se soubory a adresáři, kryptovat obsah, vkládat poznámky apod. Unix — gzip, zip OS na PC — pkzip/pkunzip, arj, WinRAR, WinZip, 7zip atd. Různé komprimátory — různé formáty archivů, různé ovládání, ale prakticky vždy LZW (LZMA) s mírnými modifikacemi.

Archivy Soubor vytvořený komprimátorem, obsahuje čistá data a režijní informace Procento režijní informace závisí na velikosti a počtu komprimovaných souborů Formát archivu je pro každý komprimátor jiný Moderní komprimátory jsou schopny číst a někdy i vytvářet archivy různých typů

Vnitřní fragmentace Každý disk je složen z alokačních bloků určité délky. Uložený soubor zabírá vždy určitý celočíselný počet alokačních bloků Poslední alokační blok souboru není zcela využit – vnitřní fragmentace. Velikost souboru <= Velikost na disku Shrnutí více souborů do jednoho archivu znamená eliminaci vnitřní fragmentace (i bez komprimace jde o zmenšení prostoru na disku)

On-line komprimace Implementace uvnitř jiného programu — služby Otevřít (Open) a Uložit (Save, Save As) Při běžné práci se skrytě komprimuje/dekomprimuje. Používáno u programů pracujících s vnitřně komprimovanými daty, například obrazové editory, zpracování hudebních dat a videodat. Použita symetrická komprimace — čas uložení a otevření je podobný, menší nároky na kvalitu komprimace, často i ztrátová komprimace

Archivace a zálohování Archivace: — uchování dat pro budoucí použití, — nutnost uchování dokladů o provedených pracích. Zálohování: — ochrana před poškozením nebo ztrátou (viry a napadení, požár, povodeň, chyby uživatelů) Vzdálenost kopie: — příruční; na stejném disku — odkládací; na stejném počítači, ale jiném disku, — bezpečnostní; mimo počítač (archivní média). Podle vzdálenosti roste i bezpečnost uchování.

Způsoby zálohování Záloha dat, záloha programů Zálohují se soubory, adresářové podstromy, disky, systémové soubory a oblasti Výchozí záloha Úplná záloha Rozdílová (diferenciální) záloha Přírůstková (inkrementální) záloha PLÁN ZÁLOH

Metody a postupy archivace Vytváření archivních souborů — většinou vhodným komprimátorem nebo specializovanými programy Unix — program tar (tape archive) OS na PC — komprimátory, uživatelské dávky Četnost archivace — podle vzdálenosti archivu: po každé modifikaci dat, jednou denně, jednou týdně, jednou měsíčně...

Média pro zálohy a archivy Disky – v počítači (oblast téhož disku, jiný disk, mirror) – zálohy Přenosná média (optické disky CD, DVD, magnetické pásky, flash disky) – zálohy i archivy NAS (Network Attached Storage) – síťově dostupné úložiště – zálohování

Archivace v prostředí Unix Program tar a jeho kombinace s bezeztrátovou komprimací gzip; soubory .tar, .tgz Vytvoření skriptu pro archivaci vybraných souborů a adresářů Nastavení času a periodicity archivace – cron Automatizované posílání archivů případně na jiný stroj (připojení disku jiného stroje do souborového systému)

Archivace ve Windows Program backup, varianta v příkazovém řádku, nebo interaktivní (i s průvodcem) Možnost zálohy systémových záznamů a jejich obnova v případě havárie Zálohování souborů – výběr zdrojů a výběr umístění archivů Plánovač úloh – možnost volby času zálohování a periodicity