Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

Pablo Picasso - španělský malíř a sochař, je jednou z nejvýznamnějších osobností umění 20. století. Společně s Georgesem Braquem je považován za zakladatele.
Významný avantgardní malířský a sochařský směr z počátku XX. století
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
KUBISMUS a Pablo Picasso.
Malířské proudy a směry 20. století (Díl 1.)
Umění 20. Století Malířské proudy a směry počátku 20. století
VY_52_INOVACE_DEK_59 NOVÝ REALISMUS, NOVÁ FIGURACE, HYPERREALISMUS
AVANTGARDNÍ UMĚLECKÝ SMĚR
Kubismus I. Polovina 20. století.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
KUBISMUS.
Anotace Žáci se seznámí s životem a dílem Mikoláše Alše, jeho typickými kresbami, ilustracemi… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
ŠELMOVSTVÍ BAREV.
Bratři Čapkové.
Kubismus; malířství a sochařství Předmět, ročník
Karel Čapek.
Kulturní dějiny 29. dubna 2011 Mgr. Ondřej Kunc
Přehled nejvýznamnějších malířů
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Antonín Slavíček 16. května 1870 – 1. února 1910.
Umělecké směry 20. století
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Moderní umělecké směry KUBISMUS
VY_52_INOVACE_DEK_47 EXPRESIONISMUS A KUBISMUS
AUTOREM MATERIÁLU A VŠECH JEHO ČÁSTÍ, NENÍ-LI UVEDENO JINAK, JE MGR. KAROLÍNA BERANOVÁ Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
 století  Raná, vrcholná, pozdní  Dokonalost lidského těla Zachycení pocitů Pracuje s linií Důraz na rozum Kompozice je roztěkaná Renesance.
Vincent van Gogh ŽIVOT Nizozemský malíř a kreslíř Byl jednou z největších osobností světového výtvarného umění a je dnes pravděpodobně.
VY_52_INOVACE_DEK_46 PRVNÍ UMĚLECKÉ SLOHY 20. STOLETÍ
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ÚHEL POHLEDU.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS_13 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Vojtěch Hynais.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA POČÁTKU 20. STOLETÍ - OPAKOVÁNÍ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka,
KAREL ČAPEK 1890 – 1938.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
Umělecké směry 20. století
Rembrandt (Rembrandt Harmenszoon van Rijn )
KUBISMUS.
KUBISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Evropské umění počátku 20. století
Španělsko Lacinová Andrea.
Edgar Degas MgA. Lukáš Psík
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Pablo Picasso Busta Ženy s kloboukem Dora „kubismus”
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Jiří.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Kubismus Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Věra Slezáková Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_VYTVARNE_CINNOSTI_18.
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Využití ICT, výtvarná výchova, Kubismus v malířství Autor: Mgr. Olga Pasovská.
Malířské proudy a směry 20. století (Díl 1.)
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
KUBISMUS Metelková Surov.
Kubismus Název školy: Zš Karla klíče Hostinné
Moderní umělecké směry Číslo DUM: VY_32_INOVACE_DVK_4_12
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium Lovosice AUTOR: Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:
Guernica Pablo Picasso
KUBIZMUS Mgr. Tímea Matušeková.
Pablo Picasso: Chudobní na morskom brehu Modré obd.
KUBISMUS.
Literární Praha - Muzeum Franze Kafky
Otázka č. 1.
Křivonosková Kateřina
Transkript prezentace:

Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/01.0070 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Jako Pablo Picasso

„ Obraz žije svůj vlastní život jako živá bytost a podléhá stejným změnám, jako podléháme v životě my. To je docela přirozené, neboť obraz ožívá pouze v člověku, který jej pozoruje.“ (Pablo Picasso) Toto jsou slova španělského malíře a sochaře, který se stal jednou z nejvýznamnějších osobností umění 20.století.

Pablo Picasso 1881-1973 Narodil se 25.10.1881 v Málaze ve Španělsku. Jeho celé jméno je Pablo Diego José Santiago Francisco de Paula Juan Nepomuceno Crispín Crispiniano de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz Blasco y Picasso López. Otec José Ruiz (malíř a profesor umění) svého syna od dětství učil techniku kresby a olejomalby. Pablo studoval na Akademii umění v Madridu, ale studia nedokončil; byl vyloučen. Odcestoval do Paříže, kde poznal spoustu osobností ( A.Salmon, G.Apollinaire, H.Matisse, G.Braque).

V roce 1904 poznal svoji velkou lásku Fernande Olivierovou, která se stala jeho múzou. Oženil se až v roce 1918 s balerínou Olgou Koklovovou. Ženatý byl pouze dvakrát, ale měl řadu milenek a celkem 4 děti. Byl všestranným umělcem, dokonce účinkoval i ve filmu. Pokaždé hrál sám sebe. Pablo Picasso zemřel 8. dubna 1973 v Mougins ve Francii během oběda s přáteli. Jeho poslední slova byla: „Připijte si na mě, na mé zdraví, víte, že já už pít nemohu.“ Byl pochován na zahradě zámku Vauvenargues.

Dílo Ačkoli bývá někdy takováto kategorizace kritizována, lze Picassovu tvorbu rozdělit do těchto období: Počátky (před r.1901) Modré období (1901 – 1904) Růžové období (1905-1907) Africké období (1907-1909) Analytický kubismus (1909-1912) Syntetický kubismus (1912-1919) Klasicismus a surrealismus (po 1.svět.válce)

Počátky před rokem 1901 vliv symbolismu a modernismu začíná se podepisovat jménem své matky – „Picasso“ – domnívá se, že toto jméno zní mnohem lépe v roce 1900 teprve devatenáctiletý Pablo poprvé vystavuje své umělecké práce a poprvé navštíví Paříž

Modré období 1901-1904 převládají modré a modrozelené tóny volí smutné náměty (žebrák, prostitutka) často se objevuje motiv harlekýna, který se stal Picassovým symbolem La Vie 1903

Růžové období 1905-1907 převládají oranžové a růžové barvy Picasso je zamilovaný do Fernande Olivierové objevuje se opět postava harlekýna, s kterým se malíř ztotožňuje Rodina artistů 1905

Africké období 1907-1909 vliv afrických prvků (černošské masky) v roce 1907 namaloval obraz „ Avignonské slečny“, který vzbudil velký zájem a stal se zlomovým okamžikem v historii moderního umění, předzvěstí kubismu Avignonské slečny 1907

Analytický kubismus 1909-1912 období ovlivněné přátelstvím s Georgem Braquem; jejich tvorba je velmi podobná zachycuje pohled z více úhlů najednou převládají hnědé barvy Kytarista 1910

Syntetický kubismus 1912-1919 tato fáze kubismu bývá zvána vrcholná zobrazení se přibližuje abstrakci objevuje se barva, často se používá koláž Tři muzikanti 1921

Klasicismus a surrealismus po 1.světové válce motiv harlekýna je vystřídán motivem minotaura vypuknutí občanské války ve Španělsku je pro Picassa tragédií; po vybombardování města Guerniky se pouští do díla, které se stalo symbolem hrůzy války; býk symbolizuje brutalitu války, kůň ztvárňuje španělský lid. v roce 1945 P. Picasso prohlásil: „Guernica je moje jediné symbolické dílo. V tomto případě se jedná o alegorii, a proto jsem si vybral býka a koně.“

Guernica (1937)