John Stuart Mill (1806 – 1873).

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Češi a Habsburská monarchie v 19.stol. Národní obrození
Advertisements

ETIKA ODPOVĚDNOSTI Karolina Krajcová C4B.
Jakub Lindner C3A Móhandás Karamčand Gándhí Velký duch, Otec národa. Byl jeden z největších politických a duchovních vůdců Indie a indického.
1 2. Problematika služeb A. Teoretická a metodologická východiska.
Pilíře politického systému 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita.
Za 1.světové války v datech
Úvod do makroekonomie Martina Hedvičáková
Filozofické kořeny politologie renesance - novověk
Lidská práva.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Ekonomie - předmět Autor: Jaroslav Kvapil.
Demokracie Seminář politologie.
Sociální konstruktivismus
Mgr. Terezie Pemová.  Sociální ideje starověkých myslitelů Asie a Severní Afriky by skryty v obecných filosofických, teologických, politických a právních.
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Osvícenství.
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
KFI/NFILE 4 kredity Zkouška (písemná + ústní dozkoušení)
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě
Hospodářská politika.
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
KOMUNISMUS Michal Hess.
Aristotelés ze Stageiry
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_458.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Platón Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Demokracie a její hodnoty
Husserlova teorie přirozeného světa
VY_32_INOVACE_51_04 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Politika Pavel Šuranský.
Problémy demokratického vládnutí
Charakteristické rysy československé demokracie
Albert Camus Barbora Vaňková.
John Ronald Reuel Tolkien
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Hodnoty, ideologie a sociální politika": Diskuse vybraných titulů z odborné literatury.
POLITOLOGIE TEST Co nepatří mezi základní funkci voleb ? A.Legitimizování moci B.Výchova voličů C.Finanční zisk pro politické strany D.Sestavování.
Definice ekonomie „Ekonomie zkoumá, jak různé společnosti užívají vzácné zdroje k výrobě užitečných komodit a jak je rozdělují mezi různé skupiny.“
Přednáška č. 4: Historické kořeny moderních politických trendů (Významné politické události a političtí myslitelé novodobých dějin, vznik fenoménu občanské.
Problémy demokratického vládnutí
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Alexis de Tocqueville / / Karl Marx /1818 – 1883/
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ SYSTÉMY
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Přednáška č. 10: Demokracie
Název politologie je složen z následujících slov:
Skutečná svoboda Bohumír Novotný, , AC Ivanovice n.H.
Osvícenské reformy a proměny Duchovní kultura Evropy ZS 2014 Pátek, sudý, 8:45 Barbora Beňová.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Tomáš Garrigue Masaryk Jiřina Sedláčková, C4A
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.
Filozofie mezi renesancí a osvícenstvím Střední škola pro knihkupce a nakladatelské pracovníky, o.p.s. Zuzana Landlová, 3.A
ZÁSADY DEMOKRACIE Mgr. Michal Oblouk.
Národní obrození Kateřina čížková.
Filozofie osvícenství v Německu
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
EU_32_sada1_13_SV_Prezidentské volby_Cup
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Demokracie.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Základy Ekonomie pro adiktology část 10 Prof. Martin Dlouhý
Transkript prezentace:

John Stuart Mill (1806 – 1873)

Ze života: John Stuart Mill Anglický filozof, ekonom a politolog, představitel pozitivismu a empirismu Studoval práva, později se stal úředníkem britské východoindické společnosti Ve vyšším věku byl liberálním poslancem Zastával práva dělníků a žen, všeobecné volební právo, tedy podporoval demokracii

John Stuart Mill Idea moderní demokracie nespočívá v tom, že lid sám sobě vládne, nýbrž v tom, že kontroluje ty, kdo vládnou. Zájmy národa jsou uchovány jen tak, když národ má možnost propustit své vládce, což se děje ve svobodných volbách.

Myšlenky a snahy: John Stuart Mill Prosazoval význam psychologie jako vědy Tvrdil, že k poznání můžeme přijít jedině skrz zkušenost = ˃ indukce je jediným zdrojem poznání. Za základ vývoje pokládal duševní růst lidí, kapitalistický způsob výroby považoval za přirozený a věčný.

John Stuart Mill Hájil svobodu proti kritickému veřejnému mínění a omezujícím konvencím, tedy proti konzervativismu i revolučnímu socialismu. Stal se jedním ze zakladatelů novodobého liberalismu. V etice byl utilitarista. Spojil Comtovu pozitivistickou filosofii a anglický empirismus. Zabýval se též národohospodářskou politikou, formuloval závislost ceny, nabídky a poptávky. O ekonomii psal velmi srozumitelně

Hlavní spisy: John Stuart Mill Úvahy o vládě ústavní O svobodě Utilitarismus Tři eseje o náboženství Zásady politické ekonomie Systém induktivní a deduktivní logiky Logický systém

John Stuart Mill ,,Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého.“ „Manželství je jediné nevolnictví, které zákon připouští.“

Zdroje: John Stuart Mill Encyklopedický slovník http://www.databazeknih.cz/autori/john-stuart-mill- 19048 cs.wikipedia.org/wiki/John_Stuart_Mill Zpracovala: Jitka Voborská Fsv ČVUT Praha 2012/13